Hae Anna.fi-sivustolta

päänympäryksen kasvu vauvalla

Viestiketju osiossa 'Erityislapset' , käynnistäjänä äiti vaan, 01.10.2010.

 1. äiti vaan Vierailija

  Hei! Saimme suloisen vauvan kuukausi sitten, jolla on kaikki hyvin. Lapsi on kolmas ja samalla kaavalla ensimmäinen kuukausi on eletty kuin edellisten vauvojen kanssa, syö, nukkuu, kakkaa...

  Pään kasvu vain hieman huolestuttaa. Syntymäpäänympärys oli vauvalla 34cm, ja 1kk iässä terveydenhoitaja mittasi 38,5cm, siis hurja kasvu yhden kuukauden aikana. Pää kai keskimäärin kasvaa noin pari senttiä ensimmäisten kuukausien aikana. Olisiko kellään kokemusta vesipäisyydestä, onko vauvalla mitään muita oireita jos kyse on siitä? Terveydenhoitaja ei ollut huolissaan asiasta, epäili, että synnärin mitta saattaa olla virheellinen. Aukile ei pullota eikä muutakaan merkkiä mistään poikkeavasta ole. Parin viikon päästä menemme mittauttamaan vauvan, jotta saadaan vertailukelpoinen tulos.

  Toisaalta mietin kuinka yleistä on, että synnärillä saadaan virheellinen mitta? Pää on kai vielä "kasassa" synnytyksen jälkeen jonkin aikaa? Vauva on kasvanut vauhdilla painonsa ja pituutensa puolestakin, joten kai päänkin pitää kasvaa samalla tahdilla?

  Onko kokemuksia pään nopeasta kasvusta, kiitän jo valmiiksi vastauksistanne?
   
 2. Isopääisä Vierailija

  Juu, on kokemusta. Esikoisen pää kasvoi suunnilleen samoin kuin AP:n lapsella. Kysymyksessä oli hieman pitkittynyt synnytys (lapsi synnytyskanavassa). Lapsen joustava pää siis meni synnytyksessä vähän kasaan, joka sitten 1 kk:n aikana palautui oikeisiin mittoihin. Aluksi tämä vähän mietitytti, mutta kun neuvolassa mitattiin sekä äidin että isän päiden koko, asia oli selvä: Isopäistä sukua kaikki.
   
 3. Katseet peiliin Vierailija

  Juu, peesaan 'isopääisää', eli kyllä kannattaa verrata omaa ja puoliskon pään kokoa keskivertopäihin, ja jos on tota isompaa kaliiperia ne päät, tai jommalla kummalla, niin kyllähän lapsellakin sitte voi olla vähän isompi pää. Kasvaa alussa ehkä reilummin kun hakeutuu muotoonsa, ja sitte tasasemmin.
   
 4. ap Vierailija

  Heippa! Ajattelin tulla kirjoittamaan kuulumisia neuvolan jälkeen. Vauva on nyt liki pari kuukautinen ja pää on mitattu uudelleen. Nyt kasvu on tasoittunut, eli epäilyksiä hydrokefaliaan ei ole. Synnärillä otettu pään mitta on todennäköisesti pieni juuri sen vuoksi, että pää oli tuolloin vielä kasassa. Neuvolan täti sanoi myös, että usein vesipäisyyteen liitttyy selkeästi erilainen kallon muoto. Aina ei tarvi huolestua, vaikka kasvu ei mene ihan käyrillä....
   
 5. utjg Vierailija

  meidän lapsi oli kans pienipäinen syntyessään,33,5cm ja neuvolassa oli viikn päästä 36,8. terkkari luuli että on mitattu väärin, mutta itse luulen että teki niin hitaasti tuloaan kanavassa (synnytyksen kokonaiskesto liki 40h), että siitä johtui.
   
 6. utjg Vierailija

  Niin ja siis meillä 1kk oli 39cm. 5kk 43,6. normibeibe.
   
 7. Hydrokefalus Vierailija

  Paisuva kallo saattaa viitata puhjenneeseen vesipäisyyteen - aivojen turvotessa kallon yläosa suipponee sisäisen vedenpaisumuksen kourissa. Tauti ei ole periytyvää eikä tarttuvaa ja on hoidettavissa kalloon porattavan reiän avulla, josta ylimääräiset nesteet ammennetaan ulos. Muita hoitokeinoja on voimallinen rukous.
   
 8. äiti Vierailija


  Ymmärrän hätäsi, ja se taisi jo ratketa. Onnea! Kaikkea voi aina tulla eteen meidän elämässä, ja huoli lapsesta on se suurin.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti