Hae Anna.fi-sivustolta

Päärynät

Viestiketju osiossa 'Keittiössä' , käynnistäjänä Strawberry Fields, 08.11.2011.

 1. Strawberry Fields Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  30.03.2008
  Viestejä:
  1 272
  Saadut tykkäykset:
  0
  Hih heijaa, päärynäaika on alkanut! Päärynät ovat pikkuhiljaa tulleet kauppojen hyllyille runsaslukuisena lajikkeina. Mikä on sinun suosikkisi, vai ovat ne kaikki sitä?

  Minulle kelpaavat kaikki päärynät, mutta joskus on vaikea todeta se oikea kypsyysaste kullekin lajille, ja omille makunystyröille. Mutta kokeilemalla ja maistamalla oppii.

  Viime viikon loppupuolella ostin concorde-päärynöitä ja olen antanut niiden kypsyä huoneenlämmössä muutaman päivän. Söin jo aikaisemmin yhden, ja maku oli miellyttävä, päärynä oli koostumukseltaan "kovempi" mutta kuitenkin nautittava . Tänään söin taas yhden, ja sanonpa, että nyt oli maku jo lähes täydellinen, päärynä oli koostumukseltaan pehmempi, mutta silti kiinteä. Kuoren väri oli hieman muuttunut vihreästä keltaisempaan suuntaan, mutta ei paljon.

  Eniten päärynöitä tulee nautittua sellaisenaan. Päärynä sopii hyvin salaatteihin, ja piirakkaa olen tehnyt, sekä keittänyt sosetta jugurtin kanssa syötäväksi. "Poached pears" on hyvin suosittu jälkiruoka tähän aikaan vuodesta, ja niitä ajattelin tehdä jossakin vaiheessa.

  Seuraavalla kauppareisuulla otan taas syötäväksi pari erilaista lajiketta. Päärynöiden kypsyttämisessä kannattaa olla maltillinen, sillä joskus kestää useamman päivän ennen kuin ovat kypsyneet sopivaksi.
  Kypsät päärynät kannattaa syödä nopeasti pois, tai panna jääkaappiin, siellä ne säilyvät vähän pitempään kun kypsymisprosessi pysähtyy.
   
 2. Strawberry Fields Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  30.03.2008
  Viestejä:
  1 272
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tässä kuva concorde-päärynästä.

  [​IMG]
   
 3. Fiia kirjautumatta Vierailija

  Pidän päärynöistä, mutta en ymmärrä lajikkeista tai kypsyysasteista mitään. No, kypsyydestä toki sen verran, että kivikovaa tai mössöksi pehmennyttä osaan väistää. Mutta olisi tosi mukava löytää näppituntuma noihin, niin ei ensimmäistä hedelmää tulisi syötyä liian raakana/kovana.

  Säilykepäärynöitäkin ostan joskus jälkiruokaa varten. Outi Pakkasen keittokirjassa on sellainen helppo ohje, jossa säilykepäärynän puolikas peitetään minttusuklaalla ja sitten uunissa lämmitetään hetkinen. Sellaisenaan tai kerma/vaniljavaahdon kera helppoa herkkua. En ole kokeillut, miten ruoka onnistuisi tuoreesta päärynästä.
   
 4. Ostan erittäin harvoin päärynöitä, koska ne ovat kaupassa yleensä aivan raakoja, kivikovia suorastaan, ja kun niitä sitten muutaman päivän kotona kypsyttelee, ne ovatkin yhtäkkiä menneet jauhoisiksi ja pilalle. Sama ongelma on monissa muissakin tuontihedelmissä. Kerran ostin ananaksen, joka ei missään vaiheessa käynyt "syöntikunnossa", se oli ensin raaka ja sitten kypsyi suoraan kompostikuntoon.

  Onnellinen se, joka asuu lähellä päärynä/appelsiini/ananas/rypäle/luumuviljelmiä!
   
 5. piärynä Vierailija

  Minä en osta mitään tiettyä lajiketta. Haluan päärynän, joka on aika pallomainen, siis mahdollisimman paksusti hedelmää mahdollisen siemenkodan ympärillä. Mieluiten syön siemenkodattomia lajikkeita. Se kota ei niinkään haittaa vaan se, että usein kodallisissa on paha maku kodan ympärillä siinä vaiheessa kun päärynä on tarpeeksi kypsä.

  Syön päärynöitä aamiaisella ja lisään salaatteihin.

  Leivonnassa ja jälkiruoissa käytän säilykkeitä, koska sopivan kypsä tuore päärynä menee helposti mouhuksi käsiteltäessä. Puolikkaita päärynöitä tarjoan joskus tuoreena jälkiruoaksi esimerkiksi uunissa hetken kuumentaen.
   
 6. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 110
  Saadut tykkäykset:
  17
  Minkälainen päärynä on silloin, kun se on mennyt mouhuksi?
   
 7. Päron Vierailija

  Pidän päärynöistä, en muista minkä nimisiä ovat. Jos eivät ole ostaessa ihan kypsiä, kypsyvät kyllä nopeasti.
  Ihana yhdistelmä jälkiruokana on päärynä ja sinihomejuusto (ranskalainen).
   
 8. mouhu Vierailija


  Mouhu kuulostaa hyvin pehmeäksi menneeltä. Ei tuttu sana minullekaan, mutta asiayhteydestä fiksu ymmärtää.
   
 9. piärynä Vierailija

  Ei mouhu sanaa varmaan oikeasti olekaan. Se vain tuntui tuohon hyvältä.

  Mouhu... se on amorfinen, tavallaan. Ei kiinteä eikä sose. Ei pysy leikatussa muodossa mutta on kuitenkin liian kuituinen tai kiteinen ollakseen liukas sose.
   
 10. Strawberry Fields Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  30.03.2008
  Viestejä:
  1 272
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ostin nyt kolmenlaisia päärynöitä; Comice (joulupäärynäksi sanotaan), Bartlett ja luomuja Green Anjou.

  Söin yhden Bartlett-päärynän. Kooltaan päärynä oli pienehkö, kun vertaa muihin. Nämä päärynät voidaan nauttia eri kypsyysasteissa, ja tämä minun nauttimani oli minun makuuni ehkä aavistuksen raa'alla puolen, mutta ihan hyvä ja mehukkuuttakin oli. Maultaan ehkä hieman lattea, mutta katsotaanpa paraneeko maku kun päärynät kypsyvät enemmän. Bartlett-päärynän kuori muuttuu vihreästä hieman keltaisempaan suuntaan kun kypsyy. Kantapuolelta hieman painamalla voi myös päätellä onko päärynä kypsymässä, vai onko vielä raaka.
   
 11. Strawberry Fields Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  30.03.2008
  Viestejä:
  1 272
  Saadut tykkäykset:
  0
 12. no Uusi jäsen

  liittynyt:
  19.02.2007
  Viestejä:
  2 428
  Saadut tykkäykset:
  0
  meilläkin oli nyt kaupassa päärynöitä, oikein kahta lajia, ostin keltaisempaa, hyvää oli. Kovassa päärynässä on sellainen hiekkamainen kuori.
   
 13. Strawberry Fields Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  30.03.2008
  Viestejä:
  1 272
  Saadut tykkäykset:
  0
  [​IMG][​IMG][​IMG]
  Ensimmäisessä kuvassa on Comice-päärynä, joka oli aivan ihana, pyöreä ja pullea ja hyvin mehukas ja maukas. Syömäni yksilö oli todella kypsä, mutta ei vielä liikaa.

  Vieressä oleva pieni päärynä on Forelle, ostin niitäkin ja söin eilen yhden ja tänään lisää. Tuoksu ja maku on kevyen aromaattinen ("metsäinen"!?), ihanan makea ja päärynässä oli aavistus kirpakkuutta. Miehen suosikki.

  Viimeisenä kuvassa on Bosc-päärynä, niitäkin ostin eilen, mutta en ole vielä maistanut, koska vaikuttaa hieman raa'alta.

  Ostin lisää Bartlett-päärynöitä, koska niitä oli niin houkuttelevan runsaasti myytävänä.
   
  Last edited: 13.11.2011
 14. Strawberry Fields Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  30.03.2008
  Viestejä:
  1 272
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nämä Green Anjou-päärynät odottavat vielä sopivaa kypsyysastetta syötäväksi, vaikuttavat olevan vielä hieman "raakoja". Näissä väri säilyy vihreänä vaikka kypsyvät.

  [​IMG]
   
 15. Strawberry Fields Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  30.03.2008
  Viestejä:
  1 272
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kaikki päärynät on nyt syöty, vaikka viikolla mies toi töistä tullessansa ison pussillisen noita pieniä Forelle-päärynöitä.

  Bosc-päärynät olivat mehukkaita ja maukkaita. Green Anjou-päärynöistä en tykännyt yhtään, olivat kovia ja mauttomia. Taisimme syödä ne liian raakoina, eli näyttävät kypsyvän syöntikelpoisiksi aika hitaasti.

  Viikonloppuna aion ostaa uuden satsin kaikenlaisia päärynöitä, jospa sieltä vielä jokin uusi lajike löytyy kokeiltavaksi. Tämä on ollut maukasta aikaa :), kun olen malttanut kunnolla syventyä näihin päärynäasioihin :).
   
 16. Strawberry Fields Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  30.03.2008
  Viestejä:
  1 272
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tämän salaatin haluaisin käydä viikonloppuna syömässä. Rakastan Cheesecake Factoryn SkinnyLicious Menua. Siinä on kerrassaan herkullisia vaihtoehtoja mistä valita. Chicken Lettuce Wrap Tacos olivat todella herkulliset.  [​IMG]

  Tämä salaatti sisältää:
  SkinnyLicious™ Pear & Endive Salad


  Grilled Chicken, Endive, Radicchio, Arugula, Butter Lettuce, Roasted Pear, Blue Cheese, Candied Pecans and Tomato. Served with a low-cal vinaigrette.
   
 17. Strawberry Fields Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  30.03.2008
  Viestejä:
  1 272
  Saadut tykkäykset:
  0
  Viikonlopun päärynäsaalis oli vaatimaton. Kaupassa missä kävimme, oli aika suppea valikoima sillä hetkellä, ja ostin Concorde-päärynöitä ja sellaisia kuin Taylor's Gold. Concordet ovat supermaikeita ja mehukkaita, ja Taylor's Gold oli ehkä hieman lattean makuinen, hyvä kuitenkin. Kooltaan iso, ja yhden päärynän syömisestä tuli täysinäinen olo.

  Ei käyty Cheesecake Factoryssa, vaan muualla, koska ajeltiin hieman eri suuntiin.
   
  Last edited: 21.11.2011
 18. vierailija Vierailija

  Ostin minäkin kotimaisen Concord-päärynän ihan testatakseni. Unohtui onneksi tasolle pariksi päiväksi muovipussiinsa ja ai että kun oli herkullinen! Mehukas ja makea!
  Huomenna haen lisää, ja teen päärynäpiirakan viikonlopuksi. Vaniljakastikkeella...
   

Tilaa Ruoka.fi-uutiskirje!

Ruoka.fi-uutiskirje tuo sähköpostiisi usimmat artikkelit, ruokablogit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti