Hae Anna.fi-sivustolta

Paha tuoksu vaatteissa

Viestiketju osiossa 'Kodinhoito' , käynnistäjänä pyykkäri, 30.08.2009.

 1. pyykkäri Vierailija

  Muutamassa pyyheliinassa on heti paha tuoksu kun pari kertaa niihin kuivaa kätensä ja paidan kaulukset haisevat pahalta eka käyttökerran jälkeen. Olen vaihtanut pesuaineita ja pessyt kuumemmassa mutta haju ei lähde pois. Kaikkiin pyyhkeisiin ei tule pahaa hajua vaikka ovat samassa pesukoneellisessa.
  Onko muilla ollut tälläistä ongelmaa vai onko ainut keino heittää pyyheliinat roskiin?
   
 2. ex-haisuli Vierailija

  Liota haisevia vaatteita etikassa ennen pesua. Minulla tuo hajuongelma ratkesi, kun puhdistin koneen sitruunahapolla, pesin pesuainelokerot huolellisesti ja lopetin huuhteluaineen ja aikaisemman zeoliittia sisältäneen pesujauheen käytön. Pyyhkeiden raikastuminen vei useamman pesun. Jotkut vaatteet vain tuntuvat olevan alttiimpia haiskahtelemaan, tietääkö joku syyn?

   
 3. Pyykkimummo Vierailija

  Pyyhkeet voi pestä huoletta 90 asteessa, silloin takuuvarmasti lähtee kaikki pahat hajut pois. Kokeile.
   
 4. Varjotar Killing Whispers

  liittynyt:
  05.07.2008
  Viestejä:
  7 015
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mulla on pesukoneen pahojen hajujen lähde ollut tiivisteissä! Sitruunahapolla käsitellyllä rätillä pyyhkimällä on hajut lähteneet.
   
 5. haisulit Vierailija

  Meillä jostain syystä tummat (lähinnä mustat) vaatteet ovat olleet näitä käsittämättömiä haisuleita, joihin ei mikään määrä pesua auta. Ilmeisesti kyse on jostain väriaineesta, mitään muuta selitystä en ole keksinyt.
   
 6. yks äityli Vierailija

  eli pesu 90 asteessa saa pyykin tuoksumaan paremmalta.

  en tiiä onko se sit toi kloori mikä jää niihin.
   
 7. -----neito----- Vierailija

  Pyyhkeitä ja myös vaatteita voi liottaa etikassa tai sitten lisätä pesukoneeseen huuhteluaineeksi etikkaa. Etikan pitäisi poistaa pahat hajut myös hienhajun. Pyyhkeitä voi pestä myös 90 asteessa. Tosiaan myös pesukoneessa voi olla jäämiä vuosien käytöstä ja koneen käyttäminen tyhjänä päällä 90 (tai niin kovalla lämmöllä mitä koneesta lähtee) tuon sitruuna hapon kanssa puhdistaa konetta. Sitruunahappoa taitaa saada apteekista.
   
 8. LAborantti Vierailija

  Kyllä kait te muutkin ellit aina pesette pyyhkeet vähintään 60c ?? Alle sen asteen ei vesi + pesuaine poista ihon rasvaa. Ja kun sitä tarpeeksi kauan siihen pyyhkeeseen tulee alkaa mikrobit kasvattamaan pienen pientä homeitiötä. Haju lähtee aina pesun jälkeen mutta ei poista ongelmaa jonka huomaa parin kuivaamisen jälkeen. Pese koneesi sitruunahapolla ja sen jälkeen kaikki ne haisevat vaatteet 90c(puuvilla kyllä kestää), eikä tähän pesuun huuhteluainetta, vaan hieman etikkaa viimeiseen huuhteluveteen.
  Yksi toinen yleinen virhe on se, että pesu ja huuhteluainetta laitetaan aivan liikaa. Suositus työtehoseuran ohjeissa on että 20-30% suositellusta määrästä kumpaakin. Silloin ei huonommallakaan huuhtelulla jää jäämiä vaatteisiin.

  Ja muistakaa: Aina lakanat ja pyyhkeet 60c, silloin kuolee pölypunkit ja pyyhkeistä lähtee ihon kuonat ja rasva. Muuten ei ole puhdasta, ihan turhaan olette peseet....
  näin laborantin näkökulmasta(bakteerit, itiöt ja mirkrobit)
   
 9. pölypunkiton Vierailija

  Pölypunkkeja ei enään nykyään ole, ovat kuolleet sukupuuttoon.
   
 10. ex-haisuli Vierailija

  Tuskin tällaisella palstalla jakelee vinkkejään sellainen, joka ei noin perusasiaa tiedä. Ap sanoi vaihdelleensa lämpötilaa ja ilman muuta tulkitsen sen niin, että normipesu on 60 asteessa ja välillä 90 astettakin on kokeiltu.

  Osaatko kertoa, vaikuttavatko pesukoneen ominaisuudet jotenkin asiaan? Pesuaineet, annostelu ja pyykinpesutottumukset eivät muuttuneet, mutta silti tässä nykyisessä koneessa tuli ongelmia haisevan pyykin kanssa. Johtuuko se uusien koneiden vesipiheydestä?

  Pitovaatteissa haju ei ollut muuten paha, paitsi yksissä mustissa housuissa. Niitäkin kokeilin joskus pestä kuudessakympissä pesuohjeen vastaisesti. Haju pysyi vain. Pyyhkeiden tunkkaisuuden ymmärrän, mutta mistä johtuu vaatteiden erot?
   
 11. laborantti. Vierailija

  Ensinnäkin täällä palstalla on ikävä todeta , että todella moni pesee pyyhkeet ihan vakiona 40 asteessa. Lue muutama ketju niin tiedät miksi vinkaan tätä "perusasiaa" jota moni ei tiedä. Mustissa vaatteissa käytetään valkaisua ennen kuin ne värjätään. Niissä olevat kemikaalit on aika voimakkaita. Riippuen värjäystavasta, aineista, voi tummat vaatteet haista jopa pahalle. Osasta vaatteita haju ei lähde koko käyttöiän aikana, mutta sellaisen vaatteen minä palauttaisin jo liikkeeseen. Haju on aika oleellinen asia joka heikentää käyttömukavuutta. Puuvillankin voi pestä 60c vaikka pesuohje olisi 40. Kuumassa pesu heikentää hieman tehokkaammin hajua joka tummissa vaatteissa saattaa olla. JOskus huuhteluaineen liikakäyttö tekee myös tunkkaisen hajun vaatteeseen. Kuitu ei hengitä ja tekstiilin nukka on "raskas" silloin vaate on jo alkuun tunkkainen. Eli peskää tummat vaatteet mielellään nestemäisellä pesuaineella(se muutenkin huuhtoutuu paremmin pois) eikä huuhteluainetta. Muuta en osaa neuvoa
   
 12. pyykkäri Vierailija

  Pesen aina lakanat, pyyheliinat ym. 60 asteessa ja nyt siis kokeillut 90 asteessakin mutta haju vain pysyy pyyhkeissä.
  Sitruunahappoa olen myös laittanut tyhjään koneeseen 90:een ohjeen mukaan. Ostin uusia pyyhkeitä ja jos niihinkin tulee hajua niin sitten alan epäillä konettani ettei huuhtele kunnolla.
   
 13. Dara catpeople

  liittynyt:
  27.06.2006
  Viestejä:
  818
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kokeile vielä niille haisuleille etikkavedessä liottamista. Meillä on saatu jopa leikkaamattoman kollikissan kusiaromit, jotka ovat todella aivoissa asti kääntävät, poistettua etikalla. Kun on kyse ns. normaalista hien/tunkkaisuuden hajusta, suosittelen ämpäriin vettä n. 3-5 dl raakaa väkiviinaetikkaa, liotus pari tuntia tai vaikka yön yli. Sitten pesukoneeseen normaalilla pesuohjelmalla (40-90 astetta tekstiilistä riippuen) ja huuhteluaineen asemesta voit käyttää lorauksen sitä etikkaa. Meillä on siis tosiaan 'Eau de Kolli' -haisutkin lähteneet tämä operaatio pari kertaa toistamalla. Normihajuihin luulisi yhden kerran riittävän. Etikka on oikeasti todellakin hyvä aine!
   
 14. Dara catpeople

  liittynyt:
  27.06.2006
  Viestejä:
  818
  Saadut tykkäykset:
  0
  Kerron vielä sen verran, että tuo meidän ryökäle kusi lattialle unohtuneen mustan reppuni ennen leikkausta merkkausinnoissaan aivan täysin. Epäilin jo etten mitenkään saa niitä hajuja siitä pois. Siihen ei kyllä parit liotukset edellä kirjoittamani mukaan toimineetkaan enää.

  Koska ajattelin, että reppu on jokatapauksessa mennyttä kalua, päätin vielä yrittää raa'alla keinolla: laitoin sen sankoon, kaadoin jokaiseen taskuun raakaa väkiviinaetikkaa ja suljin vetoketjut, sitten kaadoin sankoon litran pullon etikkaa kokonaan ja vettä niin paljon perään kuin sanko ylivuotamatta antoi myöten. Annoin repun liota siinä yön yli. Seuraavana aamuna tyhjensin ämpärin ja repun ja toistin saman liotusoperaation. Illalla sitten laitoin repun pesukoneeseen ja pesin sen 40 asteessa. Nyt se on taas puhdas ja raikas ja ainakin minun silmääni yhtä musta kuin ennenkin :)

   
 15. sutukka Vierailija

  Jos pyyhkeet haisee 60c pesusta huolimatta, vie ne takaisin kauppaan!! Niissä on käytetty pahan hajuista käsittely-väriainetta. Minä vein kerran kodin1:seeen takaisin Finnlaysonin viininpunaiset pyyhkeet jotka haisi pitkään, sain tilalle uudet. niissä ei ollut ongelmaa, uusien väri oli beige. Finnlaysonin tuotepäällikkö myönsi virheen pyyhkeissä.
   
 16. ilmaaaa Vierailija

  Ei kannata kuivattaa pyykkejä liian lähekkäin, kaikilla kuivamassa olevilla tekstiileillä tulee olla tilaa kuivaa. Ainakin kostealla ilmalla liian lähekkäin kuivatut vaatteet alkavat haista tiskirätille.
   
 17. pyykkäri Vierailija

  Olen nyt liottanut pari-kolme tuntia pyyhkeitä sun muita etikkavedessä ja sitten pessyt ne pesukoneessa ja hei, se auttoi, ei haise pyykit enää pahalta. KIITOS teille vinkistä olette ihania.
  Kiireiltä en ole ehtinyt kirjoitella mutta nyt syyslomalla muistin tämän asian.
   
 18. vierailija Vierailija

  Sulla (tai jollain perheestäsi) on jalkasieni tai kynsisieni joka tarttuu mustiin vaatteisiin, koska peset mustia sukkia samassa koneellisessa muiden mustien vaatteiden kanssa. Pese sukat aina erillään muista vaatteista ja 90 asteessa. Mielellään lisähuuhtelulla ja runsaalla pesuaineella.

  Välillä kuivausrumpu vain pahentaa asiaa, koska nämä sienet viihtyvät kosteassa ja lämpimässä ilmassa. Jos kuitenkin käytät kuivausrumpua niin kuivata ne täysin kuivaksi ja vaikka tuntuvat jo käsiin 100% kuivilta, aja vielä 30 minuuttia kuivausrummulla.
   
 19. Pesukoneen putsaus Vierailija

  Koneen tiivisteiden mutkiin ja poimuihin kertyy nukkaa ja mönjää, joten konekin täytyy putsata silloin tällöin. Mitä enemmän pesuja tehdään viileässä vedessä alla 60 asteen, sitä enemmän sitä möhnää syntyy ja se usein alkaa haisemaan.
  Meillä pestään lenkkivaatteita useamman kerran viikossa ja ne ovat pahimmat mönjääjät ja hajujen aiheuttajia, sill, nehän ovat tekokuitua ja eivätkä kestä kuumaa. Sukkapyykki on toinen pahis, niitä pesen kyllä vähintään 60_ssä-

  Kerran kävin lapsiperheessä, jossa nenääni otti ihan selvä paskan haju. Emäntä oli laittanut koneeseen lapsen kakkahousut huuhtomatta niitä ensin ja sitä ihtiään oli sitten pitkin koneen laitoja! Ja haju koko pyykissä. Olivat itse siihen tottuneet eivätkä olleet edes huomanneet.

  Koneiden ohjeissa kehotetaan tekemään koneen putsaus kuumimmalla ohjelmalla ilman vaatteita, muttamjos usein pestään valkopyykkiä 90 asteessa, kone putsaantuu itsestään myös silloin. Minulla aon tapana tarkistaa masiinan poimut tuon tuostakin ja useimmiten sieltä tuota möhnää kaivella.
   
 20. vierailija Vierailija

  Pesen alle 60C vain hyvin vähän käytetyt vaatteet, todella herkät materiaalit tai muut erikoispestävät. Vaatteet aina 60C, ei ole tullut vielä vastaan perusvaatetta joka ei sitä lämpötilaa kestäisi, väritkin ovat pysyneet. Sukat ja alusvaatteet, työvaatteet, pyyhkeet, lakanat, pesurätit ja mopit eri koneellisissa 90C. Hajustamatonta pesuainetta ja joko ilman huuhteluainetta tai sen sijaan etikkaa, huuhteluaineet jättävät mielestäni kamalan hajun vaatteisiin. Kunnon linkouskierrokset, nopea kuivatus ja koneen puhdistus säännöllisesti (nukkasihti, tiivisteet ja sitruunahapolla pesu) niin ei tule hajuja.

  Joidenkin ihmisten vaatteet haisevat pahalle. Tuntemissani tapauksissa haju johtuu kosteusvaurioista tai huonosta kuivatuksesta, pyykit makaavat parikin päivää koneessa ennen ripustusta.
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti