Parhaat säilöntäohjeesi

kantojäärä

Aktiivinen jäsen
05.07.2012
1 275
1
36
Onhan palstalla kyselty, että mitä kaikkea kanssapalstailijat ovat säilöneet/aikovat säilöä, mutta reseptejä ei ole liiemmälti jaettu. Tässä muutama hyväksi koettu oma suosikkini, laittakaas te muutkin hyviä ohjeita!

Paholaisen hillo
Ainekset:
800 g tomaatteja
400 g punaisia paprikoita
2 isoa punaista chiliä (enemmänkin, jos tulisen ystävä)
(6-8 valkosipulin kynttä, valinnainen)
1 tl suolaa
mustapippuria maun mukaan, reilusti saa olla
(1 tl oreganoa/yrttitarha-sekoitusta, valinnainen)
1/2 dl etikkaa
1 pkt Dansukker Hillo-marmeladisokeria

Leikkaa tuoreisiin tomaatteihin ristiviillot ja pane ne 30–60 sekunniksi kiehuvaan veteen. Valuta vesi pois ja jäähdytä tomaatit kylmän juoksevan veden alla. Irrota kuoret, leikkaa tomaatit lohkoiksi ja poista kovat kantaosat, poista myös osa vetisistä siemenosista. Pane tomaattilohkot paistokasariin/kattilaan. Halkaise pestyt paprikat ja chilit, poista siemenet ja silppua puolikkaat. Murskaa kuoritut valkosipulin kynnet. Lisää silput, pippuri ja suola kattilaan. Anna kiehua puolisen tuntia, sekoittele välillä ja pienentele samalla tomaattilohkoja. Lisää etikka ja hillo-marmeladisokeri ja (yrttitarhaseos/oregano). Kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja keitä 5 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Jäähdytä hetki ja purkita. Säilytä jääkaapissa. Tarjoa grillattujen liha- ja makkararuokien kanssa tai hampurilaisten, ruokien ja kastikkeiden mausteena. Sopii myös vuohenjuuston/grillijuuston kaveriksi.

Tee oman maun mukaan! Voit käyttää yrttejä ja valkosipulia tai jättää ne pois. Vaikka olen molempien ystävä, siitä huolimatta en lisää niitä tähän reseptiin.

Vinkki: Voi tehdä myös säilyketomaateista: 2 tölkkiä kuorittuja tomaattimehuun säilöttyjä tomaatteja.
Vinkki 2: Monitoimikoneella silppuaa nopeasti sipulin ja paprikan. Silppua kerralla enemmän ja laita loput pakastimeen ruoan joukkoon laitettavaksi.


Sinappinen kurkkusalaatti

1 kg kurkkua
3 sipulia
2 punaista paprikaa
2 dl Rajamäen Väkiviinaetikkaa
4 dl vettä
2 tl suolaa
3 dl sokeria
2 tl sinappijauhetta
1 dl vehnäjauhoja
2 tl currya

Leikkaa kurkut ja paprikat pieniksi kuutioiksi tai raasta ne monitoimikoneella karkeaksi raasteeksi. Hienonna sipulit. Mittaa kattilaan etikka, vesi, suola, sokeri ja hienonnetut kasvikset. Keitä hiljalleen 10 minuuttia. Sekoita vehnäjauhot ja sinappijauhe keskenään ja sekoita seos pieneen vesimäärään. Suurusta kiehuva kasvisseos vehnäjauho-sinappijauheseoksella. Keitä 10 - 15 minuuttia. Mausta valmis salaatti currylla. Kaada salaatti kuumana lasitölkkeihin.
Ohjeella valmistuu n. 1,5 l kurkkusalaattia. Säilytyslämpötila alle + 10 C°.

Tämä perusohje on Rajamäen. Laitan itse tähän enemmän sinappijauhetta ja vähemmän curryjauhetta. Maistele välillä ja tee oman makusi mukaan!


Lemon curd


Tämä Dansukkerin resepti on helppo ja hyvä.

2 pestyn sitruunan kuori (vain keltainen osa) raasteena
1 dl sitruunan mehua
4 dl tomusokeria
2 kananmunaa
75 g voita

Sekoita kattilassa sitruunan kuori, mehu, tomusokeri ja kananmunat. Kiehauta sekoitellen. Anna kuplia niin kauan, että seos sakenee. Ota pois liedeltä ja vatkaa joukkoon voi pieninä paloina. Purkita puhtaisiiin purkkeihin. Säilyy jääkaapissa 2-3 viikkoa. Tahnaa tulee noin 3 dl.
 

Yhteistyössä