Hae Anna.fi-sivustolta

Paristojäte laillista tuoda Suomeen

Viestiketju osiossa 'Ajankohtaista' , käynnistäjänä vierailija, 21.09.2020.

 1. vierailija Vierailija

  Ruotsin Karlskogassa sijaitseva yritys saa tuoda laillisesti paristojätettä Suomeen tai Norjaan, vaikka siinä on sinkkiä ja mangaania, jotka ovat ihmisille vaarallisia raskasmetalleja. Urecycle on kuitenkin vienyt sitä Puolaan ja Bulgariaan, vaikka sinne niiden kuljettaminen on kiellettyä. Puolassa 30 prosenttia "mustasta massasta" on kierrätetty ja loput käytetty maanteiden rakentamisessa.

  Samainen yritys oli kätkenyt parituhatta tonnia "mustaa massaa" Keski-Ruotsiin, minkä vuoksi neljä vastuullista sai ympäristörikoksesta vankeustuomion. Rikos tuli ilmi, kun Expressen paljasti sen vuoden 2019 joulukuussa. Paristojätettä oli haudattu Kumlan, Örebron ja Eskilstunan kamaraan.

  Aiheen lyhennelmään antoi:

  https://www.expressen.se/nyheter/klimat/svensk-giftmassa-fran-batterier-skickas-till-polen-olagligt/  (Millähän tavoin paristojäte käsitellään Suomessa? Ekokemillä?)
   
 2. vierailija Vierailija

  Suomessa keräyspisteisiin palautetut akut ja paristot menevät ilmeisesti vain yhteen käsittelyfirmaan, joka on Akkuser NIvalassa. Heillä on kapasiteettia paljon yli sen mitä Suomen keräyksestä tulee, joten firma haalii paristoja ja akkuja Ruotsista, Virosta, Slovakiasta ja Itävallasta. Myös Uudesta-Seelannista on tullut ensimmäinen toimitus.

  Suomessa noin puolet akuista ja paristoista päätyy kierrätykseen.
   
 3. vierailija Vierailija

  Hyvä tietää, sillä parempi käsitellä mustat mönjät kuin kätkeä niitä laittomasti kamaraan tai puolalaiseen tapaan maanteihin. Osoittaa, että kannattaa olla varovainen, kun ostaa ulkomaista ruokaa omiin tarpeisiin. Onneksi tänä vuonna on ollut luontomarjaa noukittavaksi paljon, sillä terveyspommeja ovat niin mustikat kuin puolukatkin, joita viime päivinä olen poimuriin haalinut. Pihlajanmarjaa ei ollut, joten voi tulla paljon lunta, jos vanhat väitteet pitävät paikkansa. Ei kai kanna kahta taakkaa, kertoivat muinaiset tietäjät.
   
 4. vierailija Vierailija

  Aina voi tietysti kysyä, mihin raskasmetallit lopulta päätyvät Suomessa.
   
 5. vierailija Vierailija

  Aiheesta on netissä tietoa, joka saa ajattelemaan, ettei ainakaan vielä kyetä poistamaan raskasmetalleja täysin massasta. Sen vuoksi on hyvä kysyä, kulkeutuuko niitä Suomessakin jossain muodossa isolle vaiko vain pienelle alalle.
   
 6. vierailija Vierailija

  Vihreät ovat jo hallitusvastuussa, mutta eivät ilmeisimmin piittaa muista ongelmista kuin ilmaston lämpenemisestä, jonka aikovat saada aisoihin sähköistämällä autokannan kymmenen vuoden aikana. Jossain luki, että esimerkiksi lääkkeet huuhtoutuvat Itämereen, jos niitä joutuu vedenpuhdistamoihin. Tietysti osa, mutta kaiketi kiintojäte kelpaa Suomessa samoin kuin Ruotsissa normaalisti lannoitteeksi. Tosin Tukholmassa on viime päivinä löytynyt lietteestä liikaa hopeaa, joka on estänyt aineen kuljettamisen pelloille. Maalaisjärkisesti ajatellen myös lääkejäämiä sitoutuu kiintojätteeseen, joka ainakin Ruotsissa ajetaan tavallisesti lannoitteeksi pelloille.


  Epäilyyn aiheen antoi:


  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/PRRyJ0/adelmetall-upptackt-i-stockholms-bajsvatten
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti