Hae Anna.fi-sivustolta

pennun kovapäisyydestä..

Viestiketju osiossa 'Lemmikit' , käynnistäjänä annika, 18.06.2013.

 1. annika Vierailija

  Meille tuli 4 viikkoa sitten sekarotuinen koiranpentu (märäkoira-perhoskoira). Nyt ikää pennulla on 13vko. Eka viikko koiran kanssa sujui hyvin, mutta sen jälkeen on vain hankaloitunut. Ja kyllä, ymmärrän että koira on vielä vauva, ja pennuille on normaalia käytöstä riehua ja näykkiä, MUTTA.. Tässä omassa tilanteessa pennun käytös ampuu mielstäni normaalista yli.

  Suurimpaan ongelmaan.. Pentu on MAHDOTON riehumaan. Päivän parhaat hetket ovatkin silloin kun pentu on juuri herännyt ja rauhallinen, vielä vähän unenpöpperössä. Kun tämä hetki sitten ei ole, pentu juoksee ihan hulluna jonkun perheenjäsenemme perässä tai muuten vain taloa ympäri. Juokseminen on usein niin lujaa, ettei pentu edes itse pysy pystyssä vaan välillä lentää kyljelteen tai menee kuperkeikan liukastuessaan. Pelkäänkin että sitä vielä joku päivä sattuu.
  Sitten juoksemisen rinnalle tulee haukkuminen ja pureminen. Enkä puhu mistään pienestä näykkimisestä, vaan kunnolla puremisesta. Talossa kun joku yrittää kävellä, niin pentu ampaisee jalkoihin tai eteen, rupee haukkumaan ja puremaan varpaista, jaloista ja nilkoista sekä jää roikkumaan niihin. Olemme yrittäneet olla huomioimatta pentua tällöin, mutta pureminen sattuu aivan vietävästi..

  Nämä riehumiskohtaukset tulevat myös kun pennun kanssa yrittää leikkiä, silittää, leikata kynsiä tai pentua kielletään jostain. Viimeksi mainituin saa sen kunnolla villiksi.
  Kun pentua on esimerkiksi juuri kielletty sanomalla EI/IRTI, ja/tai otettu sen suusta joku kielletty asia, pentu villiintyy, ja alkaa ikäänkuin komentamaan minua haukkumalla. Hyppii edessäni ihan hulluna ja räksyttää ja välissä käy kiinni jalkaan tai käteen ja taas sama. Ja tätähän ei mikään lopeta muutakuin häkkiin rauhoittumaan laittaminen. Ei auta niskasta ottaminen, rupee vain puremaan enemmän, haukkuu ja riuhtoo itseään, ei auta kyljelleen laittaminen -||-, pois käskeminen tai poskista hieman kiinni ottaminen. Ei, sama vain jatkuu, ja kahta kauheampana. (Hassua että pentu ei välitä fyysisestäkään 'kiellosta'. Luulisi että menisi viimeistään siinä kohtaa lopettais, mutta alkaa vain komentaan ja puremaan enemmän..) Sohvallaja tuolilla on kenenkään mahdoton istua jalat maassa kun joku jyrsii jalkoja ja yrittää hyppiä sekä komentaa.
  Huomiomattomuus riehumisen aikana menee yleensä siihen, että pentu menee järsimään jotain kiellettyä esim. huonekalua tai kenkiä jotta saisi sitä huomioo, mutta tekee myös välillä pennusta paljon "nöyremmän" ja rauhallisemman, kun sitä ei hetkeen huomioi.

  Käymme ulkona päivän mittaan useamman kerran leikin pennun kanssa piilottamalla nameja ympäriinsä ja noutoleikkejä, lisäksi pennulla on paljon leluja ja nakerretavaa, ja silti pentu on koko ajan jaloissa tms. kiinni.

  Mietinkin nyt, että missä teen väärin ja mitä voisin tehdä ettei tuollainen riekkuminen ja pureminen jatku vanhempana? Onko häkkiin 'eristäminen' riekkumisen johdosta hyvä tapa? Haluaisin että pentu tajuaa että tekee väärin eikä sellaista hyväksytä, muttakun "ei pure"-käskyt menenvät kuin kuuroille korville siinä tilanteessa.
  Olisin kiitollinen jos joku osaisi auttaa ja jakaa omia kokemuksia samantapaisista tilanteista! :)
   
 2. Koiraihminen Vierailija

  Voi hyvänen aika sentään.Ompas teille sattunut villikko yksilö!

  Itselläni oli aikoinaan howawart ja se oli pentuna aivan mahdoton riehumaan.Kävinkin sitten aamulla sen kanssa pitkän lenkin että se malttoi päivän olla jotenkuten rauhallisesti ja sitten iltapäivällä ulkoiltiin lisää.Useinhan koira riehumisellaan purkaa liikaa energiaansa, mutta jos touhuat sen kanssa jo nyt ja kenties lenkkeiletkin? Niin en kyllä osaa keksiä mikä auttaisi.Kannattaa kysyä kasvattajalta hänen kokemuksiaan tai ihan vaikka eläinlääkäriltäkin voi kysyä neuvoa.
  Uudet kokemukset ja uuden oppiminen kuluttavat myös nuoren koiran fyysisiä voimavaroja, usein lenkkiä paremmin.Kun se joutuu käyttämään päätään, miettimään.

  Ja kyllähän koiralle pitää ruveta asettamaan rajat heti kun se tulee uuteen kotiin, nimenomaan tuo että se puree jalkoja ja käsiä on tietysti normaalia pennun käytöstä ja ne pentuhampaatkin kun ovat kuin naskalit.Sitä pitää vaan koettaa kieltää, itse olen aina niskasta tukistanut jos muu ei tepsi.Kerran jos annat periksi esim kynsiä leikatessa päästät sen pois tilanteesta jos se on mahdoton, niin toinen kerta on vielä mahdottomampi.Koira oppii kyllä tietämään mitä se saa perheessä tehdä ja mitä ei.
  Usein ihmiset sietävät pienikokoisilta koirilta paljon enemmän piruuden tekoa kuin suurikokoisilta roduilta, ajattelepa jos koirasi kasvaisi 70g kiloa painavaksi ja sille jäisi nuo samat ongelmat! Eihän sellaista koiraa voisi pitää.

  Ei minusta nyt sinulle juuri apua ole, mutta usko pois että tiedän miten iso työ tuollaisen käytöksen kitkeminen voi olla.Eikä pentu ole vielä edes uhmaiässä, muistaakseni se tulee ekan kerran n puoli vuotiaana ja sitten vuosikkaana.Oman howawarttini kanssa ei aikoinaan muu auttanut kuin alistaa koira, se jos mikä oli jo tahtojen taistelu.Mutta koirasta tuli kiltti.Sille oli silloin annettava ihan oikeasti selkään, muu ei auttanut mutta koira oppi tietämään että sen rajan yli ei mennä, eikä sille tarvinnut sen koommin selkäsaunaa antaakaan.

  Onnea uuden perheejäsenen koulutukseen.Toivon että teistä tulee hyvät ystävykset.
   
 3. Jestas Vierailija

  Oliko yllätys että pennulla on valtavasti energiaa ja leikkisen halua. Kaikki tuo on sen leikkiä. Älä tee sille kurjaa elämää. Keksi sille hupia ja tekemistä kun olet sen ottanut. Parempi kai tuo on kuin masentunut koira. Se on kamalaa katsottavaa.Tuo on vaivoin emostaan vieraantunut, kaipaa vielä paljon emoaan ja yrittää kontaktia sen vuoksi, kaipaa läheisyyttä, jota emolta luonnontilanteessa saisi vielä pitkään.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti