Hae Anna.fi-sivustolta

Pennun ruoka.

Viestiketju osiossa 'Lemmikit' , käynnistäjänä Taasko nälkä?, 06.03.2008.

 1. Naukumaija Vierailija

  Kyllä on taas tehty vaikea asia tästäkin...ihan kuin sitä olisi muutama vuosikymmen sitten mietitty, mitä koira voi syödä. Toivottavasti eivät ole koiraparat yhtä hukassa pian, kuin "viisaammat" kasvattajansa sokeriton-rasvaton-suolaton-mauton -dieettiensä kanssa.
  Pitääkö olla niin pitkälle jalostettuja koiria, ettei paikat kestä normaalia ruokaa. Pitkän elämän elivät ennenkin nuo sekarotuiset piskit ihan vaan kotiruualla.
  Onnellinen onnellisen sekarotuisen koiran omistaja:)

   
 2. Elämän kevät Vierailija

  Tämä keskustelu on kohtuullisen järkyttävä. Mainittu Eviran tutkimus ei koskenut ruokamerkkien sopivuutta koiralle. Ero "markettitavaran" ja "eläinkaupparuokien" hinnoissa tulee pääsääntöisesti raaka-aineiden hinnoista. Hienona esimerkkinä nämä kaupan purkkiruoat, joissa surullisimmillaan lukee "sisältää vähintään 4% lihaa". NELJÄ prosenttia! Koira on lihansyöjä ja vaikka sen ruokavalioon kuuluvat myös luut ja saaliseläinten vatsan sisältö, tuommoinen muju ei missään nimessä vastaa sen tarpeita. Lukekaa niitä sisällysluetteloita, kysykää asiantuntevilta kasvattajilta jos kapasiteetti ei riitä minkäänlaiseen asian omaan käsittelyyn. Jopa ihmisille myydään kaupasta roiskeläppäpitsoja, mutta se ei tarkoita, että olisi hyväksyttävää ruokkia lapsensa pelkästään niillä. Pedigree Pal ja markettien purkkiruoat ovat täysin verrannollisia roiskeläppäpitsoihin, tai pahempaan.

  Perunat ja makaroni EIVÄT ole koiranruokaa. Ne eivät vahingoita tervettä koiraa, mutta missään nimessä koiraa ei voi niillä säännöllisesti ruokkia. Aivan yhtä pimeä idea olisi ruokkia koiraa viinirypäleillä tai Marianne-karkeilla. Samalla lailla, yksi karkki tai rypäle ei tapa, mutta ne eivät ole koiranruokaa. (Mariennet tosin ovat jo myrkyllisiäkin, suklaan takia.)

  Tämä keskustelu oli aidosti järkyttävä, en ole palstan vakituinen käyttäjä enkä tiedä eksynkö tänne toista kertaa. Mikäli koiranruokinta on oikeasti siinä kuosissa, että uskoo jonkun Pedigreen tai perunan olevan koiralle sopivaa ravintoa, kehotan hyvin vakavasti etsimään asiasta lisätietoa. Asiantuntevien kasvattajien omilta sivuilta löytyy ruokaohjeita, ainoa järkevä vaihtoehto tältä pohjalta lähtevälle koiranomistajalle on laadukas kasvavan koiran nappula. Koiran voi ruokkia onnistuneesti myös raakaravinnolla (kasvismössöjä, luita ja oikeaa lihaa - se koiran luontainen ravinto) mutta tämä vaatii aitoa asiantuntemusta.

  Esimerkiksi Lemmikkipalstojen ruokintapalstalta voi myös saada ihan rautalankaohjeita, jos kauniisti pyytää. Varautua pitää kyllä myös siihen, että perunoista puhuminen aiheuttaa aitoa järkytystä: http://www.lemmikkipalstat.net/cgi-bin/palsta/forumdisplay.cgi?ohje=aiheet&number=5&SUBMIT=Suorita
   
 3. Elämän kevät Vierailija

  Naukumaijalle täytyy vielä kommentoida, että vilja-maissi-sokeri-mössöt eivät missään nimessä ole koiran "normaalia" ruokaa sen enempää kuin Mäkkäriruoka on ihmisen "normaalia" ruokaa.

  Myös ihmisen eliniän nousuun on aivan olennaisesti vaikuttanut ruoan laadun paraneminen. Ne mainitut "entisajan" koirat ovat varmasti olleet hyvin erilaisilla sapuskoilla. Jos metsästyskoira on ollut vapaana pihassa, syönyt kiinnisaamiaan rottia, saanut aina teurastettujen eläinten ruhojen rippeet, metsästysaikana hirvenjalat syödäkseen - niin ollaan HUOMATTAVASTI lähempänä optimaalista ravintoa kuin Pedigree palit. Kaikilla koirilla ei ollut näin hyvin. Itse asiassa muista yli kymmenen vuoden takaa surullisia esimerkkejä metsämiesten ihmettelyistä, että "miksi ajokoira laihtuu, vaikka syö ämpärillisen perunoita". Niin, miksihän. Samalla lailla voisi kysyä, että miksi ihminen laihtuu, vaikka syö ämpärillisen salaattia/popcornia. Ehkä siksi, että se ravinto ei vaan sisällä hyödynnettäviä ravintoaineita?
   
 4. myrkyistä Vierailija

  Viinirypäleet on koiralle myrkkyä. Että ei sitten niitä Marianneja eikä viinirypäleitä sille koiralle.
   
 5. ilpop Vierailija

  Meille kasvattaja sanoi että penturukia ei kannata käyttää koska ne saattavat kasvattaa koiraa liian nopeasti eivätkä luut ehdi mukaan. Sattaa tulla lonkkavikaa yms.
   
 6. Koiria minullakin Vierailija

  Kysymys ei ole siitä, ettei peruna sovi vaan siitä, ettei koira saa siitä mitään ravintoaineita, pelkkää mahan täytettä..
   
 7. Ihmetys Vierailija

  Luuletko koiran saavan luonnossa kemiallisesti valmistettuja eläinkaupan kalliita ruokia. No ei. Menee tuo eläinten pito ihmisillä ihan yli. Meillä ollut aina koiria, syöneet ihmisten tähteen ja markettien raksuja. Eläneet pitkän terveen elämän. Eläin on eläin, ei sekä kaipaa eikä tarvi ihmisten keksimiä hömpötystä. Toki pitkälle jalostettu rotukoirat tarvii ku on pilattu geeneissä jo ja sairastelevat sen vuoksi.
   
 8. Niinpä! Vierailija

  Edellinen kirjoittaja puki sanoiksi sen mitä minäkin ajattelen. Meillä koirat ovat syöneet ruuantähteet,raakaalihaa,vanhaksi menneet perunat keitettynä kuorineen muun ruuan seassa jne. Yhdelläkään koiralla ei ole ollut mitään allergioita eikä muita vakavia sairauksia!! Isäni syötti aikanaan ajokoirille supi 100 ,supikoiran kasvatusrehua muun ruuan ohessa, ja karva kiilsi. Koirat elivät terveen elämän 12-14 vuotiaiksi. Itsellä on tällä hetkellä 13v beagle jota ei ole tarvinut käyttää lääkärissä kuin rokotettavana. Nähtävästi raksu ja kotiruoka yhdistelmä toimii jollakin tapaa?? Koira on kulkenut ihmisen mukana joitakin tuhansia vuosia,tällä matkalla on tuskin saanut parhaita paloja yhteisistä ruuista?! Koiran maku ruuan suhteen on jotakuin ihmeellinen, sopivasti maassa muhinut homeen pinnoittama luu on ainakin meidän koirista mitä parasta herkkua. Samoin metsästä löytyvä mätänemistilassa oleva linnunraato on vasta namia,eikä edes vatsa mene sekaisin. Toki madotus täytyy tehdä parikertaa vuodessa.
  Halvan ja kalliin raksun suurin ero on,että halpaa täytyy syöttää paljon ennemmän saman energia määrän saavuttamiseen. Paskan määrä on sitten samassa suhteessa, halvalla tulee hellapuun kokoisia pötköjä. Syöttäkää hyvät ihmiset koirille kaikki vanhaksi/tähteeksi jäävä, menee ainakin hyödyksi eikä jätteeksi! Puurot,perunat,makrut jne. ovat ihan hyvää koiranruokaa. Vanhoja leipiä kuivattamalla saa mainioita,taatusti terveellisiä herkkupaloja,koiramme ovat hulluina kuivattuun ruisleipään!
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti