Hae Anna.fi-sivustolta

Perunalaatikko

Viestiketju osiossa 'Juhlaruoka' , käynnistäjänä S R, 17.12.2007.

  1. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 104
    Saadut tykkäykset:
    17
     
  2. maalaismummeli Vierailija

    Perunalaatikkoa ei tarvi pamentaa. Se laitetaan valmistumaan ihan itsestään keittiön työpöydälle yön yli. Onko teillä keittiötä? Onko siellä työpöytää? Keittokirjoja ei ainkaan ole. Paras kun ostatte Saarioisen valmiita sörsseleitä.
     
  3. ?????----- Vierailija

  4. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 104
    Saadut tykkäykset:
    17

    Oletko lukutaitoinen tuo sähköhella teksti oli lainaus toisen kirjoittajan kirjoituksesta ja sen mainitsen kirjoituksessani.
     
  5. erioil Vierailija

    Minä teen oman perunalaatikkoni näin:

    -keitän kuoritut perunat ja soseutan ne
    -lisään vähän siirappia ja tietysti jauhoja
    -annan imeltyä uunin ulkopuolella yön yli
    -aamulla lisään maidon ja mausteet ja rasvan
    -paistan 150 asteessa n. 2 tuntia.

    Meillä ei ole koskaan imellytysvaiheessa perunasose kuohunut, uunissa paistuessa kylläkin.

    Ohje on peräisin isoäidiltäni etelä-pohjanmaalta ja tällä ohjeella olen itse aina tehnyt ja tämä on ollut meidän tykättävää laatikkoa.

    Tässä ketjussa nyt oli tainnut mennä vähän puurot ja vellit sekaisin joissakin viesteissä.
     
  6. Sinisiipinen Vierailija

    Erioilin ohje on se joka löytyy myös kaikista vanhemmista keittokirjoista (vanhemmat= kirjat ennen Jamie Oliveria!!). Tuo tapa on minullekin opetettu myös koulussa. Tumpelot ja kokemattomat kirjoittavat mitä vaan ja läträävät siirapin kanssa!
     
  7. Ulkoelli Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    28.12.2006
    Viestejä:
    2 350
    Saadut tykkäykset:
    2
    Minäkin teen erioilin ohjeen mukaan, paitsi siirapin lisään vasta ennen uuniin laittoa, jos on tarpeen. Maistamalla sosetta se selviää. Ja tämä ohje on ikänsä Hämeessä asuneelta anopin äidiltä.
     
  8. kjljlk Vierailija

    meidän suvun ohjeessa ei missään nimessä saa lisätä siirappia. Joskus imeltyy paremmin joskus huonommin. Sähköhella aikakautena ilmellytän seoksen hellalla lämpimän leveyn päällä välillä seosta sekoitellen. Kattila siis vielä perunoiden keitosta lämpimälle levylle (ei tietenkään toimi induktioliedellä, mutta toimii keraamisella) ja välillä levy miedolle lämmölle (ykköselle) ja samalla sekoitus. Levy taas pois päältä jne. Paimentamaan tietenkin joutuu, mutta imellysaika on ehkä 3-4 h. Tärkeää on juuri huolehtia, että seos pysyy tarpeeksi lämpimänä. Toinen vaihtoehto olisi kuumassa vedessä kattilan pitäminen. Aromipesä kuulostaa tosi hyvältä.
     
  9. Kestilän leipuri Vierailija

    Vissi on ettei taitavan kokin perunasoselaatikkoon tarvitse siirappia laittaa. Hellalla ei meidän laatikkoa pidetä, se imeltyy lämpimässä, vedottomasssa paikassa keittiön työtasolla. Yön yli saa olla.
     
  10. erioil Vierailija

    Ei tarvitse laittaa, mutta saa laittaa siirappia jos haluaa.
    Ei kai siirapin laittaminen perunalaatikkoon tee ketään taitamattomaksi tai sen laittamatta jättäminen taitavaksi?
    Makuasioista ei varmaankaan kannata kiistellä, niitä on yhtä monta kuin on tekijöitäkin.

    Hyvää Joulua kaikille!
     
  11. sirapsirap Vierailija

    Siirappia lisäämällä saadaan makeus mutta ei se paranna laatikkoa mietnkään. Eli ns. luonnollinen imeltyminen on se paras tapa. Kukin taaplatkoon tyylillään, itsehän sörssönsä nauttii.
     
  12. äippä66 Uusi jäsen

    liittynyt:
    17.09.2007
    Viestejä:
    3 817
    Saadut tykkäykset:
    1
    Minä ajattelin kokeilla tuota tuuvingin ohjetta. Ostin Pitoperunoita, saapi nähdä miten onnistuu! Olen joskus vuosia sitten tehnyt pottulaatikkoa, mutta en saanut sitä imeltymään. Luultavasti se ei ollut riittävän lämpimässä paikassa.
     
  13. vierailija Vierailija

    Aika helposti käy jos yritetään imellyttää 50 asteessa tai alle. Oikea imellyslämpötila on noin 70 astetta.
     
  14. vierailija Vierailija

    Notkista vedellä. Vesi on tärkeä. Lisää jauho noin 77 asteiseen soseeseen. laita 65-70 asteiseen uuniin imeltymään. Imellä muutama tunti tai yön yli.
     
  15. vierailija Vierailija


    Siirappia laitetaan siinä vaiheessa kun huomataan että imeltäminen on epäonnistunut.
     
  16. vierailija Vierailija

    Meillä kotona oli tapana keittää perunat "imellykseen" kuorittuina vähässä vedessä ja muussata keitinveteen. Tarvittaessa lisättiin 80 asteista vettä notkistamiseen. Sose jäähdytettiin 77 asteiseksi ja siihen lisättiin jauho. Sose eristettiin erittäin hyvin vällyihin ja laitettiin lämpimään paikkaan. Imeltymisen alku varmennettiin maistamalla noin puolen tunnin kuluttua. Imeltymisaika on 3-6 tuntia. Imeltämistä voi jatkaa muutamalla tunnilla - yön yli???. Tällä menetelmällä imeltäminen onnistuu varmasti ja siirappia tai muuta makeutusta ei tarvita.

    Nykyisin valmistelen soseen imellettäväksi samalla tavalla. Jauho sekoitetaan vedellä notkistettuun 77 asteiseen soseeseen. Sose laitetaan imeltymään 70 asteiseen sähköuuniin. Imeltymisaika on 2-6 tuntia. Imeltämistä voi jatkaa muutaman tunnin - aamuun??? Imeltyminen onnistuu varmasti ja lisämakeutusta ei tarvita.
     
  17. vierailija Vierailija

    Kun tekee samalla rutiinilla. Kuorii perunat ja keittää vähässä vedessä. Perunat soseutetaan keittoveteen ja tarvittaessa lisätään 80 asteista vettä. Sose jäähdytetään 77 asteiseksi ja sekoitetaan jauho soseeseen.
    Laitetaan imeltymään 65 asteiseen uuniin 2-6 tunniksi. Tai pitemmäksikin ajaksi jos tarpeellista.
    Lisämakeutusta ei tarvita !!!
    Ei tarvi päätä vaivata että imeltyykö vai ei. Varmasti imeltyy.
     
  18. vierailija Vierailija

    Sillä ei ole mitään väliä imellyttääkö ulkopuolella vai sisäpuolella. Ainakin uuniin saa imellyttämislämpötilan riittävällä tarkkuudella pysymään riittävän vakaana koko imelltymisen ajan.
     
  19. vierailija Vierailija

    Miksi imeltää levyllä jos on käytössä uuni minkä voi säätää 70 asteeseen.
     
  20. vierailija Vierailija

    Jauhoinen. Kaikki perunat imeltyy kun imeltää 70 asteessa.
     
  21. vierailija Vierailija


    Se on piloilla jos kuohuu imeltymisvaiheessa. Silloin soseeseen on iskenyt käymisreaktiot. Alle 62 asteiseen soseeseen voi iskeä myös muita haitallisia reaktioita.
     
  22. iNdo bo$$

    liittynyt:
    04.12.2010
    Viestejä:
    163
    Saadut tykkäykset:
    4
    Suksisitko jo vittuun sen perunalaatikkosi kanssa.
     
  23. vierailija Vierailija

    ja tämähän ei ollut yhtään irrelevanttia...

    ja jos heittelet jotain keharihaukkumista niin en haluaisi yleistää mutta kehareilla on pienempi pää ja pienemmät aivot

    mitäpä jos tekisit niin itse, useimmat viestisi ovat täysin irrelevantteja
     
  24. iNdo bo$$

    liittynyt:
    04.12.2010
    Viestejä:
    163
    Saadut tykkäykset:
    4
    Ai yhtä irrelevantteja kuin perunalaatikko maaliskuussa?

    ..josta olet nyt useamman kuukauden "keskustellut" itsesi kanssa ilman rekisteröityä tunnusta, yrittäen esittää että useampikin ihminen jakaisi tämän kieron perversion. No, ei jaa.

    Kehari-termin otit ihan itse esiin, se koira älähtää johon kalikka kalahtaa tai jotain. Kannattaisi varmaan kiristää epilepsia-kypärän remmejä.
     
  25. Nyt on hyvä mahdollisuus valmistaa erinomaista imellettyä perunalaatikkoa, makeutettua perunalaatikkoa ja perunasoselaatikkoa. Onhan kellaroitu peruna nyt parhaimmillaan - kuin tehtyä perunalaatikon valmistamiseen.

    Siirapilla makeutettu perunalaatikko on helppo ja nopeasti valmistettava ja soveltuu juuri siksi erinomaisen hyvin arkiruoaksi ja sitä voidaankin helposti valmistaa vaikkapa viikottain. Valmistusaika on vain noin 2-3 tuntia. Helppoa kuin perunamuusin valmistaminen.
     

Tilaa Ruoka.fi-uutiskirje!

Ruoka.fi-uutiskirje tuo sähköpostiisi usimmat artikkelit, ruokablogit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti