Hae Anna.fi-sivustolta

perunalaatikko

Viestiketju osiossa 'Omat ruokaohjeet' , käynnistäjänä kertokaa, 19.12.2011.

 1. kertokaa Vierailija

  saadaan imeltymään, eli mikä se idea on keittämisestä alkaen?
   
 2. Ulkoelli Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  28.12.2006
  Viestejä:
  2 350
  Saadut tykkäykset:
  2
  Keitä perunat (kuorineen) suolattomassa vedessä. Kuori kuumina, soseuta ja lisää vehnäjauhoja sekä hiukan voisulaa. Voit myös lisätä hiukan keitinvettä, jotta saat helpomin sekoitettavaa sakeaa sosetta. Jätä sose imeltymään peitettynä yön yli lämpimään paikkaan, 5-6 tuntia riittää esim. 50-asteisessa uunissa. Sekoita muutaman kerran, jos olet hereillä. Sekoita imeltyneeseen soseeseen voisulaa ja maitoa kunnes saat löysän vellin. Mausta suolalla ja muskotilla. Paista miedossa uunilämmössä kolmisen tuntia.

  Ellet ole onnistunut saamaa tarpeeksi imelää muusia, voit lisätä siirappia sen mukaan, kuinka makeaa haluat. (Joo, tiedän, nyt joku koulukunta rynnistää kertomaan, että siirappi EI kuulu imellytettyyn perunalaatikkoon, mutta makuaisa, kuten lanttulaatikonkin kanssa.)
   
 3. ullis Vierailija

  Etkö ole löytänyt netistä tai keittokirjoista respetiä tuolle. On vähän pitkästi kirjoitettavaa jos koko reseptin valmistusohjeineen kirjoittaa tänne.
  Eli katsopa vaikka Kotiliesi-lehden sivuilta, uskon että sieltä löytyy käyttökelpoinen eli täydellinen resepti tuolle ruoalle. Myös HS:n sivulta löytyy taatusti.
  Sen verran voi sanoa että imeltäminen täytyy tapahtua lämpimässä, vedottomasssa paikassa ja mielellään peitettynä, yön yli tai pitkän aikaa annetaan seoksen imeltyä.
   
 4. Elmo49 Vierailija

  Näin kertoo Wikipedia lyhyesti:

  Imelletty perunalaatikko on hämäläinen perinteinen arkiruoka, jota muualla päin Suomea syödään perinteisenä jouluruokana. Se tehdään imellyttämällä eli seisottamalla perunasosetta noin 50 asteen lämpötilassa, jolloin perunan tärkkelys pilkkoutuu entsyymien vaikutuksesta lyhyemmiksi hiilihydraattiketjuiksi, sokereiksi. Näin syntyy tyypillinen makea maku. Nykyisin makeutta voidaan lisätä siirapilla.
   
 5. meirami Vierailija

  Uunissa ei tarvitse imellyttää vaan ihan pöydällä keittiössä. Eli ei oikeastaan saa paistaa kahta kertaa mitä tuo uunissa imellyttäminen tarkoittaa kun laatikko pitää sentäs paistaakin.
   
 6. privet Vierailija

  Harvalla meistä kaupunkiasunnoissa on keittiön työpöydällä niin sopivan lämmintä, että imeltymisprosessi käynnistyisi. Olen esim kylpyhuoneen lattialla, jossa on lattialämmitys, pitänyt perunatuuvinkikattilaa yli yön, mutta eipä ole tullut toivottua tulosta.
  Ennen vanhaan maalla keittiöissä perunasurvos jätettiin puuhellan viileämpään päätyyn yöksi tai leivinuunin päälle ja se oli sitä sopivaa imellyttämislämpötilaa.
  Nyt kun sähköuunissa voi pitää teräskattilaa tasaisessa pikku lämmössä, niin se todella toimii imellyttämisprosessissa. Olen tämän kokeillut ja havainnut hyväksi konstiksi imellyttää tuuvinkisurvos. Ei se 50 asteesa paistu miksikään, vaan pelkästään kevyesti pysyy lämpimänä.
   
 7. Ulkoelli Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  28.12.2006
  Viestejä:
  2 350
  Saadut tykkäykset:
  2
  No ei nyt sentään 50 C vielä ole paistolämpötila, vaan 50 asteen lämpö edesauttaa ja nopeuttaa imeltymistä. Yön yli imellyttäminen onnistuu keittiön pöydälläkin, niin minä yleensä teen.
   
 8. Iita Vierailija

  Perunalaatikko imeltyy kätevästi hellalla samaan aikaan kun kinkku paistuu uunissa.
   
 9. Liisi-viis Vierailija

  Meillä on erikseen kalusteuuni ja liesitaso työtasolla niin uunin lämpö ei nouse hellan levyille. Imellytän sähköuunissa matalalla lämmöllä.
  Olen kokeillut joskus laittaa kattilan mikrouuniin vedottomaan paikkaan, ei ole imeltynyt tarpeeksi, eikä auttanut jos seisotti kattilaa työtason lämpimimmässä paikassa aivan uunin vieressä ja kattilan päällä pyyhkeitä ja patalaput. Kuumavesihaude olisi saattanut auttaa mutta kun sitä vettä ja altaita tarvittiin ruoanlaiton välissä muuhunkin.
   
 10. privet Vierailija

 11. kertokaa Vierailija

  Kiitos linkistä. Olen käyttänyt väärää perunalajiketta, laittanut liian vähän vehnäjauhoja. Lämpötilat ovat hallinnassa, eli sähköuunissa voisi kokeilla niin, että nostaa lämpötilaa vielä pariksi tunniksi 70 asteeseen, jotta kaikki imeltyminen tapahtuu.
   
 12. puikulasta Vierailija

  Sainkin tuosta hyvän vinkin lämpötilasta, perunalajike olikin itsestään selvä juttu. Pitoa ei ole kaupoissa viime aikoina näkynyt, mutta sopiva lajike löytyy varmasti.
   
 13. Kristiina Vierailija

  Sekä puikula että pito ovat tärkkelyspitoisia perunoita eli soveltuvan hyvin perunalaatikon ja valkosipuliperunoiden valmistamiseen. Pitoa näkyy enää aniharvoin myynnissä, löytyneekö edes Vanhasta kauppahallista.
   
 14. Kristiina Vierailija

  Olen laittanut imelletyn perunalaatikon illalla keittiön tasolle imeltymään, päälle joko kansi tai jokin liina peitoksi. Jauhoa täytyy olla tarpeeksi tietysti, siirappa en laita missään nimessä.
  Aina on onnistunut hyvin, seuraavana päivänä sitten paistan laatikon.
  Perunalajike on Lapin puikula ja Pito silloin jos sitä saa.
   
 15. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 083
  Saadut tykkäykset:
  17
  Vanhasta tuskin löytyy, mutta Hakaniemestä Lavinnolta saattaisi vaikka löytyäkin on sen verran hyvin varustettu vihannes puoti.
   
 16. Lapin puikula Vierailija

  Lapin puikula on hyvä ja aina saatavilla. En tee perusperunamuusiakaan koskaan mistään muusta perunasta. Ehdottomasti paras maku.
   
 17. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 083
  Saadut tykkäykset:
  17
  Rosamundalla onnistuu myös hyvin.
   
 18. Lapin puikula Vierailija


  Onnistuuhan se melkein mistä lajikkeesta vain, mutta paras maku on Lapin yössä kasvaneessa puikulassa.
   
 19. kertokaa Vierailija

  Ensimmäisen kerran onnistuin tekemään perunalaatikkoa, laitoin siihen siirappiakin, mutta kiva kokemus, kiitos vastanneille.
   
 20. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 083
  Saadut tykkäykset:
  17
  Hienoa, että onnistuit. Hyvää joulua.
   
 21. kertokaa Vierailija

  kiitos, kuin myös ja koko seurakunnalle:)
   
 22. Varma Tapaus Vierailija

  Ei imelly huoneenlämmössä.
  Ei imelly 50 asteessa.

  60 asteessakin imeltyy vain lievästi.

  Imeltyminen vaatii alfa ja beettareaktiot.

  Jäähdytä peruna-vesisose 75 asteiseksi ja lisää jauho.

  Laita 75 asteinen sose 65 asteiseen uuniin. Tai eristä imellysastia kunnolla vällyillä ja laita lämpimään paikkaan. Anna imeltyä 3-6 tuntia. Voit katkaista virran uunista ja anna soseen olla uunissa aamuun. Optimilämpötiloissa reaktiot ovat nopeita.
   
 23. Perunalaatikko on osattu imeltää jo vanhaan hyvään aikaan.

  Imeltäminen onnistuu kun massa on riittävän iso. Noin 2kg perunoita riittää.
  Peruna kuoritaan ennen keittämistä. Kun perunat keitetään niukassa vedessä niin perunat voidaan soseuttaa suoraan veteen. Tarvittaessa lisätään notkistamiseen lähes 80 asteista vettä . Kun perunat keitetään runsaassa vedessä, niin silloin keitinvesi otetaan talteen ja käytetään soseen notkistamiseen.
  Kun sose on jäähtynyt noin 78 asteiseksi, siihen lisätään jauho ja imeltyminen alkaa heti.
  Soseastia eristetään hyvin "vällyillä" - esim. usealla kerroksellä pyyhkeitä. Hyvin eristetty sose pysyy riittävän kauan riittävän lämpöisenä pöydällä tai lämpimän hellan kulmalla tai muussa vastaavassa lämpimässä paikassa ja imeltyy 3-6 tunnissa.
  Kun sose jäähtyy eristettynä hitaasti niin aluksi alfa-amylaasireaktio tuottaa erittäin makeita dekstriinejä ja tehostaa hiukan alemmassa lämpötilassa tapahtuvaa beetta-amylaasireaktiota. Alfa-amylaasireaktion optimilämpötila on noin 75 astetta.
  Kun sose jäähtyy hitaasti niin noin 70 asteessa alfa-reaktio heikkenee ja alkaa beetta-amylaasireaktio mikä tuottaa makeaa maltoosia. Beetta-amylaasireaktion optimilämpötila on noin 65 astetta.
  Kun sose jäähtyy noin 60 aasteeseen ja alle, niin amylaasireaktiot hidastuu ja samalla imeltyminen lähes loppuu.

  Tämä tapa imellyttää vastaa jo 1800 luvulla käytössä ollutta imellyttämistapaa.

  Vastaava imellyttäminen onnistuu, kun imeltäminen tapahtuu noin 65-70 asteisessa uunissa. Uunissa onnistuu huomattavasti pienempienkin erien imellyttäminen.
   
 24. vierailija Vierailija

  Potut kuoritaan ja keitetään vähässä suolattomassa vedessä ja soseutetaan suoraan keittoveteen. Tarvittaessa sose notkistetaan 80 asteisella vedellä.
  Sose jäähdytetään 77 asteiseksi ja soseeseen lisätään jauho. Sose laitetaan imeltymään 65 asteiseen uuniin. Imeltyminen varmistetaan puolen tunnin kuluttua maistamalla ja lisätään jauhot jos imeltymistä ei ole maistamalla havaittu. Annetaan imeltyä 3-6 tuntia - tai yön yli aamuun.
   
 25. vierailija Vierailija

  Keitetään suolattomassa vedessä. Keittovesi säästetään soseen notkistamista varten. Kuoritut perunat voi keittää niukassa vedessä ja soseuttaa suoraan keittoveteen, tarvittessa lisätään soseen notkistamiseksi 80 asteista vettä.

  Vedellä notkistettu sose jäähdytetään 77 asteiseksi ja lisätään jauho. Kuumemmassa jauhot voi "palaa" ja imeltymistä ei tapahdu. Mitään muuta ei tässä vaiheess lisätä.

  Sose laitetaan imeltymään 65-70 asteiseen uuniin. Imeltymisaika on 3-6 tuntia. Imeltymistä voi tarvittaessa jatkaa aamuun tai ainakin muutaman tunnin.
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti