Hae Anna.fi-sivustolta

perunalaatikko

Viestiketju osiossa 'Omat ruokaohjeet' , käynnistäjänä kertokaa, 19.12.2011.

 1. iNdo bo$$

  liittynyt:
  04.12.2010
  Viestejä:
  163
  Saadut tykkäykset:
  4
  Joulu on ollut ohi jo yli kuukauden.
   
  • Tykkään Tykkään x 1
 2. vierailija Vierailija

  Ei ole mitään eroa onko joulu ohi vuoden tai kuukauden.
   
 3. Tässä arkisen perunalaatikon ohje:

  Arkinen imelletty perunalaatikko valmistuu jopa alle 5 tunnissa.

  Näistä irtoaa arkenakin ympäri vuoden:

  2kg jauhoisia perunoita. Kun vaihtelee erilaisia lajikkeita, niin saa erisia makuja ja suutuntumaa. Kaikki lajikkeet imeltyy!

  2 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoa tai muuta vastaavaa.

  Maitoa. Eri lajikkeet vaati eri määriä.

  50-100g voita

  1-2 teelusikallista suolaa

  Paistopinnalle voidaan ripotella kevyesti korppujauhoa.


  Valmistusohje:

  Perunat kuoritaan raakoina ja keitetään vähässä vedessä sekä soseutetaan keittoveteen. Tarvittaessa lisätään kuumaa vettä niin että saadaan puuromainen sose.

  Sose jäähdytetään huolellisesti 76-77 asteiseksi.

  Jauho sekoitetaan 76-77 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. Tarvittaessa lisättään tilkka 77 asteista vettä. Imeltyminen alkaa heti.

  Soseastia laitetaan noin 70 asteiseksi lämmitettyyn sähköuuniin. Annetaan imeltyä 2-5 tuntia. Arkiseen imellettyyn perunalaatikkoon riittää usein 2 tuntia tai vähän yli. Voi maistaa.

  Lisää imellettyyn soseeseen suola ja voi. Lisää soseeseen maitoa niin että saadaan sakea velli. Arkinen imelletty perunalaatikko valmistetaan kiinteämmäksi, koska sen tulee olla mielellään täyttävää ruokaa.

  Sose laitetaan voideltuun vuokaan ja pinnalle ripotellaan voinokareita. Pinnalle voidaan ripotella korppujauhoa - tällä saadaan arkiseen imellettyyn perunalaatikkoon hiukan näyttävyyttä.

  Sose paistetaan 140-175 asteisessa uunissa noin 2 tuntia. Paistaminen voidaan aloittaa 175 asteessa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, lämpö alennetaan 140 asteeseen ja kupliminen rauhoittuu.

  Onnistuu parhaiten kellaroiduista perunoista. Jos tekee uusista perunoista, niin kannattaa valita mahdollisimman jauhoinen lajike ja kannattaa välttää voimakasta vatkaamista.

  Imelletty perunalaatikko on hyvä arkiruoka 1800 luvun tapaan. Arkiruuaksi imellettyä perunalaatikkoa valmistettiin vielä 1960 luvulla. 1960 luvun jälkeen valmistaminen on romahtanut.
   
 4. Kotikemisti Vierailija

  Tein vahingossa imellettyä laatikkoa tuossa äskettäin. Keitin 1,5 kg jauhoisia perunoita kuorineen suolatussa keitinvedessä ja survoin muussiksi käyttäen osan keitinvettä nesteeksi. Lisäsin paistetut kaksi isoa sipulia ja 600g kuutioitua uunilenkkiä. Lisäsin vielä vettä jotta seoksesta tulisi sopivan juoksevaa noin tunnin uunissa paistamiseen vuoassa. Lu-Ki-häirötön tajuaakin mitä ruokaa olin tekemässä. Erinäisten syiden johdosta sammutin virrat uunista noin 2 tunnin päästä ja jätin vuoan uunin jälkilämpöön noin 10-12 tunniksi. Oli makeaa ja suolaista samassa paketissa en kyllä ole imelletyn ystävä mutta kun pani lautaselle hapankaalia kyytipojaksi kyllä maistui.

  Muistan tarinan puolalaisista komennusmiehistä, metallimiehiä olivat ja isosta kasasta paleltuneita perunoita erään varuskunnan jätehuollon puolella. No, tämä onkin uuden ketjun arvoinen asia...
   
 5. Eise nynniin pitkä ooooo.

  Kaikki lajikkeet imeltyy!

  Tarvitaan vain 2kg perunoita, 2dl vehnäjauhoja, 50-100g voita, 1-2 teelusikallista suolaa ja vettä kypsentämiseen, tönkkösoseen ohentamiseen ja imetämiseen. Maitoa, maidon määrä vaihtelee runsaasti lajikkeen mukaan ja tavoitteen mukaan.

  Soseutetaan kuoritut kypsät kuumat perunat kattilassa ja sose ohennetaan kuumalla vedellä puuromaiseksi. Sose jäähdytetään 76 asteiseksi.
  Jauhot lisätään 76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. 78 asteessa ja kuumemmassa jauhot palaa ja sose ei imelly.
  Sose laitetaan kattilassa imeltymään 65-70 asteiseen uuniin 2-4 tunniksi. Ylipitkä imeltymisaika huonontaa imeltymistä.
  Imeltyneeseen soseeseen lisätään voi ohuina suikaleina sulamaan. Lisätään suola. Lisätään maitoa niin että saadaan notkea puuromainen sose.
  Sose laitetaan voideltuun uunivuokaan. Pinnalle muutamia voinokareita ja halutessa pinnalle voi ripotella korppujauhoja.
  Paistetaan aluksi kuumassa, noin 200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alennetaan uunin lämpötila 140 asteeseen niin kupliminen rauhoittuu.
  Paistetaan 2-3 tuntia.
   
 6. Suomessa viljellään noin 50 perunalajiketta ja kaikki niistä sisältää täkkelystä imeltämiseen riittävästi. Kaupan laareissa on tarjolla yhteensä noin 20 lajiketta.
   

Tilaa Ruoka.fi-uutiskirje!

Ruoka.fi-uutiskirje tuo sähköpostiisi usimmat artikkelit, ruokablogit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti