Hae Anna.fi-sivustolta

Pitääkö aina antaa anteeksi?

Viestiketju osiossa 'Kristallipallo' , käynnistäjänä Vesimies -70, 13.07.2019.

 1. Vesimies -70 Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  05.07.2006
  Viestejä:
  29 006
  Saadut tykkäykset:
  1 917
  Musta ei pidä. Väkisin ei voi antaa anteeksi. Vaikka sen kuinka kokisi "henkiseksi". Lainausmerkeissä siksi koska musta henkisyys ei vaadi pakolla anteeksiantamista. Eikä musta kaikkia tarvi antaa anteeksi. Se että ei anna anteeksi ei tarkoita sitä automaattisesti että kierii ja pyörii kaunoissa. Elämää voi jatkaa vaikkei anna anteeksi vaikka lapsensa tappajalle. Kuinka moni oikeasti pystyy antamaan anteeksi lapsensa, miehensä tms. tappajalle?

  Riitta Peräahon 27-vuotias poika tapettiin – tappaja on ollut vapaa jo pitkään, äiti elää elinkautistaan https://www.is.fi/kotimaa/art-2000005997466.html
   
 2. Lily-Rose Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  12.10.2016
  Viestejä:
  3 770
  Saadut tykkäykset:
  804
  Ei tarvitse ollakseen henkinen, mutta jos haluaa löytää täydellisen sielunrauhan, niin se ei onnistu jos ei ole antanut anteeksi. Ja se ei tietenkään onnistu pakolla.

  Rauhan löytymiseen kuitenkin tarvitaan anteeksianto, muuten sitä ihan täyttä sielunrauhaa ei saa, vaan aina on harmittamassa se joku asia, jolle ei ole antanut anteeksi.
   
 3. vierailija Vierailija

  Mielestäni henkisyyden (yhtenä) mittarina ei tule käyttää mielenrauhaa sillä täydellinen sellainen on käytännössä mahdotonta saavuttaa ilman täyttä irrottautumista aivan kaikesta inhimillisestä kontaktista ensin ja luopumista kaikesta sellaisesta, joka voisi kehittää jonkinlaisen liipaisun takaisin niiden tapahtumien muistamiseen.

  Oma henkilökohtainen elämänkokemukseni on todentanut sen, että anteeksi ei tule antaa sellaisessa tilanteessa, jossa kohde on tehnyt sellaisen määrän tuhoa, joka tulee vaikuttamaan sinuun koko elämäsi ajan tai jolla on selviä kerrannaisvaikutuksia joko sinuun tai sinua lähellä oleviin. Anteeksiannon kompensaatio on silloin niin mitätön, että se käytännössä vain romahtaa itseensä, kääntyen sinua vastaan, koska se ei tarjoa mitään konkreettista vastavoimaa joka vaikuttaisi kohteeseen millään tavalla. Todennäköisesti yksilö on totaalisen kusipäinen ja kaksiulotteinen/yksinkertainen tapaus joka näkee anteeksiantosi heikkouden osoituksena ja tekonsa oikeutuksen osoituksena, mahdollisesti jopa täysimittaisena vittuiluna, jolla voi olla seurauksia.

  Anteeksiannolla on kompensointivoimaa vain, jos teko on vähäinen ja täysin inhimillinen, korvattavissa oleva virhe.

  Vaikka se aiheuttaisi hänelle jonkinlaista hetkellistä omantunnon pistoa siitä, että hänelle annetaan tekonsa anteeksi, tämä yksilö ei varmasti kanna kiinnostusta asiaan pitkään, ellei asiaa tuoda hänelle esille jotain kautta. Toistoa ei todennäköisesti tapahdu lainkaan, eikä mikään tule muuttumaan; Tässä tapauksessa menetetty omainen ei palaa takaisin ja tekijä on sovittanut tekonsa yhteiskuntatasolla - eikä tämä henkilö todennäköisimmin muutu ihmisenä mihinkään suuntaan.

  Itse mieluummin kannan jotain yksilöä kohtaan kaunaa koko lopun elämäni, sillä se on ainoa asia joka tarjoaa itselleni jonkinlaisen konkreettisen ja tukevan tasapainon ja osoittaa tekijälle selvästi, että teko ei ollut missään kohtaa hyväksyttävä, eikä tule koskaan unohtumaan.
   
  • Tykkään Tykkään x 1
 4. vierailija Vierailija

  Kaunan kantaminen lopun elämää on kyllä helvetin kaukana henkisyydestä.
   
 5. vierailija Vierailija

  Yhtälailla väkisin suoritettu anteeksianto sellaiselle, joka on tehnyt täysin järjettömän, toisen lopun elämäksi traumatisoineen teon, on kyllä ihan yhtä lailla helvetin kaukana henkisyydestä.
   
  • Tykkään Tykkään x 1
 6. vierailija Vierailija

  "Väkisin suoritettu anteeksi anto" ei ole anteeksianto joten tietysti se on yhtä kaukana henkisyydestä kuin ei anteeksi antaminen.
   
  • Tykkään Tykkään x 2
 7. Anteeksianto on prosessi, joka kestää yleensä kauan. Ehkä vuosikymmeniä. Se on sydämen asenne, mielentila, syvä rauha. Jos koko ajan toistaa itselle, ettei ikinä koskaan anna anteeksi sitä kauheaa asiaa, jonka joku on tehnyt, kantaa raskasta taakkaa sisimmässään.
  Anteeksiantamattomuus on este ihmisen henkiselle kasvulle ja hyvinvoinnille. Parempi olisi edes hetken ajatella, että haluaisin kuitenkin antaa anteeksi. Sitä ei tarvitse sille pahantekijälle edes sanoa (paitsi jos pyytää anteeksi), sen vain tietää vuorenvarmasti, kun asia on sovitettu .
  Vuosia sitten ilmestyi jonkun psykologin kirjoittama kirja "Kolme sanaa" ( näin muistan, en ole varma), siinä kerrottiin menetelmästä, jota ihminen, joka haluaa antaa anteeksi jollekin, voi harjoittaa.
  Joka ilta nukkumaan mennessä tuli sanoa itselleen:
  Tahdon antaa anteeksi! muistaakseni nämä sanat tuli lausua kolme kertaa. Siinä ei tarvitse olla mitään tunteita mukana. No , luin tuon kirjan ja tein tehtävän, ehkä muutaman viikon? Joka tapauksessa jokin minussa muuttui, pikkuhiljaa aloin vaan antaa anteeksi. Tällä hetkellä olen täysin vapaa vihasta ja kaunasta.
  Me olemme kaikki vajavaisia ihmisiä, se on hyvä muistaa!
   
  • Tykkään Tykkään x 1
 8. vierailija Vierailija

  Muistan tuon kirjan ja ohjeen. Alunperinen kirjoittaja oli mielestäni nainen? Muistaakseni siinä nimettiin kohde jolle haluttiin antaa anteeksi. Lisänä vielä, että myös itselleen voi antaa samalla tavalla anteeksi.
  Löysin linkin jossa sen opettelu selitetään:

  https://omaaikalehti.fi/artikkeli/opettele-antamaan-anteeksi-6.147.129190.1050b51833
   
 9. vierailija Vierailija

  Tällainen kirja näkyy myöes olevan suosittu:

  Colin C Tipping : Anna anteeksi itsellesi.

  Kuvaus
  Anteeksianto tarvitsee mielestämme uhrin ja pahantekijän. Tämä on lähes mahdoton yhtälö, kun esitämme itse molempia rooleja ja meidän pitäisi antaa itsellemme anteeksi.

  Anna anteeksi itsellesi opastaa, miten lopullinen anteeksianto tapahtuu. Kun ymmärrämme olevamme anteeksiannon arvoisia – huolimatta siitä keitä olemme tai mitä olemme tehneet – voimme parantaa syvimmätkin haavamme ja vapautua itsesyytösten vyyhdistä.

  Tippingin aiemmin kehittämät Ehdottoman anteeksiannon menetelmät ja kirjan käytännönläheiset työkalut nopeuttavat ja helpottavat anteeksiantoa ratkaisevasti. Työkalut on suunniteltu aktivoimaan henkinen älykkyytemme, jonka avulla opimme hyväksymään itsemme täydellisesti ja voimme löytää levollisuuden elämäämme.

  Colin Tipping on kehittänyt menetelmän, joka tekee anteeksiantamisesta huomattavasti helpompaa. Sen avulla voimme oppia ymmärtämään menneisyyden tapahtumia uudella tavalla ja tunnistamaan niiden taustalla mahdollisesti piilevät tiedostamattomat uskomukset. Kun olemme valmiit kohtaamaan asiat uudessa valossa, anteeksianto voi tapahtua hetkessä.
  https://viisaselama.fi/kirjat/anna-anteeksi-itsellesi/
   
 10. Kiva, kiitos täsmennyksestä. Niinhän se oli tosiaan, että piti valita joku ihminen, jolle halusi antaa anteeksi ja sanoa iltaisin ennen nukahtamista : Tahdon antaa anteeksi ( esim. äiti), jos mieleen tuli joku toinen henkilö, jolle oli tarvetta myös antaa anteeksi, piti sanoa samat sanat ja nimi...
  Alussa se voi tuntua teennäiseltä, mutta ei se haittaa. Sanoilla ääneen lausuttuna on muuten mahtava voima, suurempi kuin osaamme ajatellakaan.
   
 11. Heliopolis# Vierailija

  Ei täällä 'pidä' mitään. Jokainen tekee niin kuin parhaaksi näkee. Asioita, kuten anteeksiantoa kannattaa kuitenkin kokeilla. Tällöin voi huomata sen olevan myös helpottava teko itseä kohtaan. Helppoa se ei tietenkään aina ole ja voi viedä kauankin kuten täällä sanottiinkin jo. Kyse on kuitenkin omasta valinnasta lähteekö anteeksiannon tielle vai ei.
   
 12. Vesimies -70 Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  05.07.2006
  Viestejä:
  29 006
  Saadut tykkäykset:
  1 917
  Lisään tähän alkuun jälkeenpäin että siis tämä on yleisesti kirjoitettu ei tarkoitettu kenellekkään, mikä tietysti pitäisi olla selvää kun en ole lainannut ketään... Mutta kun nyt käytän tuossa sinä-muotoa niin ajattelin selventää... Kun olen huomannut ettei asiat aina olekkaan niin selviä...


  Tämä anteeksianto -juttuhan ei ole että joko kaikki annetaan anteeksi tai ei mitään anneta anteeksi,"valita anteeksiannon tie" siitä tulee mulle mieleen että joko kaikki anteeksi aina tai ei mitään koskaan. Elämähän ei ole näin yksinkertaista eikä mustavalkoista, sama ihminen voi antaa jotain anteeksi ja jotain muuta taas ei. Kuinka moni anteeksiannosta höpöttävä OIKEASTI voisi antaa anteeksi lapsensa raiskaajamurhaajalle? Olisi hyvä miettiä joku äärimmäinen teko ennenkö alkaa julistaa anteeksiantamisen autuasta voimaa. Voiko OIKEASTI, aikuisten oikeasti AIVAN KAIKKIA antaa anteeksi, voisiko oikeasti itse?

  Rehellisyys, henkisyydessä mun mielestä pitäisi olla takana aina tuo, rehellisyys. Julistaako jotakin vain koska "se nyt on henkistä", "mun pitää näin sanoa kun se on henkistä ja mä haluan olla henkinen", pystyksä oikeasti siihen mitä julistat? Ihan oikeasti pystytkö? Tähän anteeksiantojuttuun, pysytisitkö IHAN MITÄ VAIN, oikeasti ihan mitä kauheinta mikä vois kohdata sua, voisikko antaa anteeksi?


  Ehkä vois sitten julistaa että "olisi ehkä monissa tapauksissa hyvä antaa anteeksi", mutta ei mitään "aina ja kaikki pitää antaa anteeksi, pakko, et oo muuten henkinen etkä kehity" "Jos et anna raiskaajasilpojamurhaajalle anteeksi et oo henkinen etkä kehity" Hei haloo maalaisjärki, se on olemas henkisyydessäkin.


  Sit toki järjelliset ihmiset käsittää sen että millekkään äidille joka on just hautaamas lastaan ei mennä sanomaan "tää oli nyt kaikkeuden/Jumalan/minkä nyt vaan tarkoitus jotta sun pitää nyt hyväksyä se ja antaa anteeksi tappajalle"

  Henkisyys on yhtäku empatia joka joskus tuntuut henkisyydestä puuttuvan joissakin yhteyksissä täysin kun vaan ladellaa niitä henkisiä "kliseitä".

  Maalaisjärki mä kuuluttaisin sitä tässä henkisyydessäkin, se on hyvä kaikessa.
   
  Last edited: 27.07.2019
 13. Omalta kohdaltani sanon näin että anteeksi useimmiten annan jonkin ajan kukuttua omissa ajatuksissani, mutta silti pidän pitkän välimatkan edelleenkin jos vastapuoli ei ole muuttanut kantaansa millään tavalla.
  Se että on ajatuksissaan antanut anteeksi, ei siis merkitse sitä että saman haluaa jatkua edelleenkin, joten se on parasta pysyä sivussa edelleenkin, siis tapauksissa missä ei ole minkäänlaista sopua tehty.
  Syy miksi sopua ei tehdä ei ole vain yhden vika, vika on aina kummassakin.
  Sovun voi saada aikaan ainoastaan muuttamalla tapojaan, siis esim. jättämällä pois ihmisestä kesksustelu ja keskustelisi ainoastaan vain aiheesta. Kun ihmistä jatkuvasti moititaan, ei sellainen johda sopuun.
  Sopu merkiutsee sitä että vastaisuudessa varoisi sanomisiaan hieman jotta välttyisi uusilta riidoilta, sillä varomattomuus sanoissa useimmiten johtaa samanlaisiin riitoihin kuin aikaisemminkin.
   
  • Tykkään Tykkään x 1
 14. Jatkoa edelliseen......
  Melkein mille tahansa voi jonkin ajan kuluttua anteeksi. Se merkitsee paljon itselle että edes omissa ajatuksissaan osaa antaa anteeksi.
  Jos ei pysty antamaan anteeksi, voi silloin edelleenkin huonosti.
  Mutta se on jokaisen oma asia valita miten toimii. Valinta on vapaa ja jokainen toimii niin kuin parhaakseen näkee.
   
  • Tykkään Tykkään x 1
 15. Copy pastausta Vierailija

  Tää kertoo kyll hyvin, ett sä oot edelleen ihan ulalla siit mist ees puhutaan. Mutt minkäs sille voi.
   
 16. makramee Vierailija


  Hyvä kirjoitus, näkee että olet pohtinut ja tiedät mistä kirjoitetaan. Minä juuri itsekkin olen pohtinut noita asioita. Etenkin noita ns. henkisiä kliseitä. Se on hirvittävän helppo kirjoitella kaikkia vetovoiman laeista ja anteeksiannosta ja peilauksista sun muista kaikkien rakastamisesta jos elää täällä Suomessa eikä missään Pohjois-Koreassa. Ja mitä paremmat olosuhteet itsellä Suomessa on sitä helpompi sitä on julistella autuaasti kaikenlaista.

  Toki on myös niin että henkisyydestä moni on kiinnostunut jouduttuaan vaikeuksiin tai on kovia kokemuksia. Mutta keskellä niitä kamppailuja on aika hankala eikä oikein ole jaksua henkisesti kehittää itseään ja nähdä kaikki aina positiivisena ja antaa kaikki anteeksi. Sitä maalaisjärkeä minäkin kaipaan henkisyyteen, ei sellaista norsunluutornista julistamista. Kun monesti näkee että ihminen ei oikeasti tiedä mistä puhuu vaan toistaa jotain jota on kirjoitettu johonkin henkiseen kirjaan. Näkyy että ei oikein osaa soveltaa sitä elämään.

  Tuolla on ketju jossa joku miettii miksi täällä vittuillaan. Minä näkisin sen sellaisena tosiaan kuin hänkin uumoili että eletään toisen nikin elämää kun oma on jotenkin köyhää. Tätä toisen nikin elämän elämistä on paitsi hänen näkemisensä joka nikin takana, niin myös ihan vain vittuilemalla vastaaminen hänelle sen takia koska se oli hän joka kirjoitti. Kannattaisi ehkä alkaa elää sitä omaa elämää ja korjaamaan mikä siinä on vialla. Sitten voisi viihtyä omissa nahoissaankin eikä enää tarvitsisi vittuilla toisille.
   
 17. vierailija Vierailija

 18. vierailija Vierailija

  Miksei tänne tule kun kirjoitan pitkän sepustuksen? Nämä testit tulee kyllä.
   
 19. vierailija Vierailija

  Hyvä kirjoitus veskarilla tuo numero 12, näkee että olet pohtinut ja tiedät mistä kirjoitetaan. Minä juuri itsekkin olen pohtinut noita asioita. Etenkin noita ns. henkisiä kliseitä. Se on hirvittävän helppo kirjoitella kaikkia vetovoiman laeista ja anteeksiannosta ja peilauksista sun muista kaikkien rakastamisesta jos elää täällä Suomessa eikä missään Pohjois-Koreassa. Ja mitä paremmat olosuhteet itsellä Suomessa on sitä helpompi sitä on julistella autuaasti kaikenlaista.  Toki on myös niin että henkisyydestä moni on kiinnostunut jouduttuaan vaikeuksiin tai on kovia kokemuksia. Mutta keskellä niitä kamppailuja on aika hankala eikä oikein ole jaksua henkisesti kehittää itseään ja nähdä kaikki aina positiivisena ja antaa kaikki anteeksi. Sitä maalaisjärkeä minäkin kaipaan henkisyyteen, ei sellaista norsunluutornista julistamista. Kun monesti näkee että ihminen ei oikeasti tiedä mistä puhuu vaan toistaa jotain jota on kirjoitettu johonkin henkiseen kirjaan. Näkyy että ei oikein osaa soveltaa sitä elämään.  Tuolla on ketju jossa joku miettii miksi täällä vittuillaan. Minä näkisin sen sellaisena tosiaan kuin hänkin uumoili että eletään toisen nikin elämää kun oma on jotenkin köyhää. Tätä toisen nikin elämän elämistä on paitsi hänen näkemisensä joka nikin takana, niin myös ihan vain vittuilemalla vastaaminen hänelle sen takia koska se oli hän joka kirjoitti. Kannattaisi ehkä alkaa elää sitä omaa elämää ja korjaamaan mikä siinä on vialla. Sitten voisi viihtyä omissa nahoissaankin eikä enää tarvitsisi vittuilla toisille.
   
 20. vierailija Vierailija

  testi
   
 21. makramee Vierailija


  testi
   
 22. makramee Vierailija

  testi
   
 23. vierailija Vierailija

  anteeksi testailuni, nyt selvisi, täällä on ilmeisesti joku sanamäärä, jos lainaa jotakin pitkää tekstiä niin ei voi pitkästi kirjoittaa, ei ilmeisesti tila riitä.
   
 24. Vesimies -70 Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  05.07.2006
  Viestejä:
  29 006
  Saadut tykkäykset:
  1 917
  Pakolla tosiaan ei onnistu, mutta mietin vain että joitakin voi olla mahdoton antaa anteeksi, hmm...täydellinen sielunrauha, voiko sitä yleensäkkään saada täällä maanpäällä? Tai no, mitä sillä "täydellisellä" tarkoitetaankaan sitten?
   
 25. Vesimies -70 Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  05.07.2006
  Viestejä:
  29 006
  Saadut tykkäykset:
  1 917
  Tuos ekas kappalees tuumattiin vähän sitä mitä minäkin että voiko tavan immeinen maan päällä saavuttaa sitä täydellistä sielunrauhaa. Tosin Lilyhän ei sitä kirjoituksessaan henkisyyden mitaksi laittanutkaan. Täs anteeksiannossahan ei oo kyse siitä että pitäisi sille pahantekijälle mennä sanomaan että annan sinulle anteeksi, saa toki, muttei edellytä tuota. Idea on se että itse mielessään antaa. Sen anteeksiantamisen ainoa vaihtoehto ei ole kaunan kantaminen lopun elämää siis jos tuolla tarkoitetaan sitä että jatkuvasti aktiivisesti muistelee tekoa ja tekijää ja pyörittää sitä vihaansa sisällään. Tuollainen nyt ei ainakaan sitä sielun-tai mielenrauhaa tuo.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti