Hae Anna.fi-sivustolta

Pitääkö ruokavammainen jättää juhlien ulkopuolille?

Viestiketju osiossa 'Erityisruokavaliot' , käynnistäjänä Eliitin juhlat, 29.07.2014.

 1. Kas kun se ei aina mene ihan niin helposti, että pelkkä kohtelias kieltäytyminen riittäisi. Hyvin usein draama ja huomio tulee jopa ihan ulkopuolisilta, ei edes isätäväeltä: "ai et syö sitäjatätä", "mitä sinä sitten syöt kun muut syövät tätä ja tuota", "et ole vain saanut hyvin laitettua herratiesmitä" jne.
   
 2. Ja tämä on muuten tullut huomattua ihan oikeassa elämässä: ruokalajissa on oikein näkyvästi esimerkiksi raakaa sipulia, joten jätän ottamatta ja syön jotain muuta. Kyllä vähintään yksi taivastelee kovaan ääneen, että miten joku ei syö sipulia, että ei aikuisen ihmisen pitäisi olla niin nirso. Kahvipöydässä on sanotaan nyt vaikkapa rahkapiirakkaa, minkä jätän myös ottamatta koska rahka ei maistu. Jos joku kysyy miksi en ota, totean vain etten ole niin makean perään. Ketään ei kiinnosta (ja hyvä niin, inhoan huomion keskipisteenä olemista).

  Eikö tässä muka ole mitään ristiriitaa?
   
 3. pakotie Vierailija

  Koska kerran olet aina kutsujen keskipiste, jota kaikki seuraavat, vihjaisen sinulle parista tavasta

  a) otat vähän sitä sipulien peittämää ruokaa, mutta siististi reunalta ja jätät sipulit tarjoiluastialle. Nehän eivät siis olleet ruoan joukossa. (Tai toimit kohdan b) mukaan)

  b) otat palan sitä rahkapiirakkaa, syöt pohjat ja piilotat rahkan lautasliinan alle. Näin itse opin tekemään jo 5-vuotiaana kun en pitänyt maksalaatikon rusinoista. ikinä kukaan ei huomannut.
   
 4. SBJ Vierailija

  Ketään ei tarvitse jättää juhlien ulkopuolelle ja jos sinulla ei ole kokemusta erikoisruuan valmistuksesta niin siihen löytyy apua esimerkiksi:
   
 5. voi luoja Vierailija

  Jos noin joutuu tekemään sen takia että jotkut idiootit kyttää mitä toinen ottaa ja mitä ei ja sekaantuu siihen niin ei voi muuta sanoa kuin voi taivas. Kyllä ne kyselijät ja kyttääjät tässä on niitä jotka ei osaa käyttäytyä.
   
 6. Terveyden tähden Vierailija

  On aivan turha kirjoittaa tänne kuvitellen että saisi kovapäiset ymmärtämään. Ruokarajoitteisia arvostamaton asenne on joidenkin tapa harrastaa sadistista ilkeyttä, kaipa heistä tuntuu kivalta kun saa laittaa toista oikein halvalla ja pistellä ja näykkiä, esiintyä itse "normaalina" ja "kunnon syöjänä".
  Itsepintaisesti jotkut vain roikkuvat kiinni näkemyksessään että nirsoutta se on, vaikka heille kuinka selittäisi että toisten terveys vaatii sitä tai tätä. Eikä se ole esim. hyökkäys (heikkoitsetuntoisen) kokin kimppuun, hänen osaamattomuuttaan ei pilkata jos ruoka ei käy.
  Mutta jos ne kehutut ahertamiset ja taidot ovat sitä että vaikka tiedossa on millaista ruokaa voisi tehdä, niin jätetäänkin se tekemättä, tai ladotaan pöytään riisikakkuja itseleivotun tai kaupasta ostetun gluteenittoman leivän sijaan, se on vain laiskuutta ja todella huonoa emännöintiä, juhlien järjestämisen rimanalitus.
  Kaikki juhlan tarjottava kannattaa valmistaa kuten pitopalvelutkin tekevät laktoosittomilla maitotuotteilla. Ja on olemassa täysin vehnäjauhon korvaavia jauhoseoksia jotka ovat hyvin helppoja (valmistajien sivuilta reseptit), ja niitä seoksia voi tehdä itsekin (riisijauho, tattarijauho, perunajauho jne. Lukekaa esim. keliakialiiton sivuilta ja keliakiayhdistysten sivuilta ohjeita.), lisää vain psylliumia ohjeen mukaan sekaan. Itse en tee edes ohjeen mukaan vaan sekoitan sen kuiviin jauhoihin! Nestettä kuluu psylliumia käytettäessä hiukan enemmän, joten silloin täytyy mennä näppituntumalla, ei ohjetta täysin seuraten.
   
  • Tykkään Tykkään x 1
 7. kelinaakki Vierailija

  Olen naitu sukuun jossa tavatessamme on vain kaksi laktoosi intoleranttia, yksi maitoallerginen ja minä keliaakikko. Vielä en ole kärsinyt tarjoiluista. Jos eivät tee tai hanki erikseen gluteenitonta vahtoehtoa, niin on sitten on kaikki gluteenitonta. Meillä ainakin, ja moni on sanonut pitävänsä gluteenittoman esim. piirakan ja leivän pehmeästä mausta. Siksi laittavat juhliin myös sitä, ja sen verran että muutkin saa kuin minä.

  Maitotuotteet on helppo korvata hyla-versiolla. Kaikki ovat jo vuosien saatossa oppineet myös maidottomia reseptejä t'm'n yhden takia ja kyllähän niitä muutkin voi syödä. Niistä ei sairastu. Kasvissyöjille (1-2 henkilöä?) on aina jotain kasvisversiota sillä tapaa että eivät jää nälkäiseksi. Valtaosa on kuitenkin kaikkiruokaisia terveyden ja mieltymystensä suhteen. Yleensä tarjoilua on jopa niin paljon että sitä jaellaan juhlien jälkeen vähän jokaiselle kotiin saakka. Karjalaista perua.

  Onhan nämä kustannuskysymys mutta melko pieni sellainen.

  Olen ollut kyllä semmoisissakin juhlissa missä oli gluteenittomana vain keksejä. Söin niitä hirveästi koska oli nälkä, mutta en ottanut sitä loukkauksena. Olisinhan voinut ennakkoon varoittaa emäntää, tai varautua syömällä ennen juhlia kotona. Emäntä sai myöhemmin tämän tietoonsa ja pahoitteli valtavasti mutta pääsimme hyvään yhteisymmärrykseen.

  Jos joku haluaa jättää minut juhlista keliakian takia kokonaan pois niin ehkä se juhlapaikka ei sitten ole muutenkaan minua varten. Ihmisiä siellä tavataan, eikä keskipisteenä ole ruoka. Yleensä.
   
 8. iNdo bo$$

  liittynyt:
  04.12.2010
  Viestejä:
  163
  Saadut tykkäykset:
  4
  Keliakia on ohimenevä trendi.
   
 9. akia Vierailija

  Yleissivistyksesi kaipaa jonkin verran kohennusta.
  Keliakia on elinikäinen ominaisuus, jonka ainoa hoito on gluteeniton ruokavalio.
   
  • Tykkään Tykkään x 1
 10. iNdo bo$$

  liittynyt:
  04.12.2010
  Viestejä:
  163
  Saadut tykkäykset:
  4
  Katsotaan muutama vuosi niin keliakia on kuollut kuin karppaus.
   
 11. vallan eri asioita Vierailija

  Ne ovat vallan eri asioita.
  Keliakia on ihmisen elimistön toimintahäiriö, karppaus omavalintainen ruokavalio.

  Vertauksesi ontuu.
  Samanarvoista kuin sanoisit että sokeus ja sininen luomiväri jäävät yhtä aikaa pois muodista.
   
 12. hah Vierailija

  Muutaman vuoden päästä gluteeniton muotiruokavalio voi ollakin yhtä kuollut kuin karppaus, mutta keliaakikot sairastavat edelleen keliakiaa.
   

Tilaa Ruoka.fi-uutiskirje!

Ruoka.fi-uutiskirje tuo sähköpostiisi usimmat artikkelit, ruokablogit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti