Hae Anna.fi-sivustolta

Platanias varokaa!

Viestiketju osiossa 'Kreikka ja Kypros' , käynnistäjänä Irmeli, 09.05.2006.

 1. Irmeli Vierailija

  Platanias on turisteille varta vasten rakennettu paikka. lapsiperheet ilmeisnen kohderyhmä, aikuinen ei siellä viihdy. Platanias ole mikään typpillinen KREIKKALAINEN kylä. Se on tyypillinen turistikylä jossa ei ole mitään muuta kuin tursiteille varta vasten rakennettuja palveluita.
   
 2. klonde Vierailija

  Kyllä jokainen joka menee Plataniakseen tietää varmasti mitä saa. Itse en ole vielä siellä käynyt, mutta voisin oikeastaan mennäkin koska todennäköisesti siellä ei ole Irmelin tasoisia ihmisiä. Aloitushan oli joka tapauksessa lapsellinen provo.
   
 3. Liisa Vierailija

  Kaksi kertaa käynyt Plataniaksessa ja kaksi kertaa Agia Marinassa joka on ihan kävelymatkan päässä Plataniaksesta. en tiedä mitä sitten vaaditaan ja mistä moinen panettelu ko. paikasta, itselläni on vain ja ainoastaan hyvää sanotavaa, ihmiset tosi mukavia ja ruoka hyvää.
  Viime syksynä Pafoksessa, siellä oli kyllä siistinpää kuin Kreetalla ja kreikkalainen musiikki soi useammassa paikassa, joten siinä on poikkeus Plataniakseen.
   
 4. Tervemenoa Vierailija

  Suomalainen on onnellinen, kun hän saa asua hotellissa, (jonka tason hän on etukäteen tarkkaan ottanut selville keskustelupalstoilla kyselemällä) meren rannalla ja makailla kuitenkin uima-altaalla. Ja saa hyvää ruokaa illalla, sehän se on päivän kohokohta.
  Kun nuo ovat ne lomapaikan tärkeimmät asiat niin monille, niin Plataniashan on silloin ykköspaikka heille.

   
 5. elina Vierailija

  tuulipuvut kahisee ja kävelysauvat viuhuu, sitä se on plataniaksen kadut täynnä
   
 6. Raato Vierailija

 7. sp Vierailija

  Ja se Plataniaksen varsinainen kylä eli yläkyläkin on varmaan ihan turisteille rakennettu ""replica"" aidosta kreikkalaiskylästä.

  Platanias on mukava paikka viettää lepolomaa auringossa ja hyvän ruaan sekä loistavien rantojen ääressä.
   
 8. -HJN- Vierailija

  ""Platanias on turisteille varta vasten rakennettu paikka"" Ei pidä paikkaansa

  ""Platanias ole mikään typpillinen KREIKKALAINEN kylä. Ei ole koska se on Kreetalla

  Tässä juttuni aiheesta Kreikka.netistä:

  Kahdella tuntemallani matkailusivuilla on taitettu peistä Kreetalaisesta lomakylästä Platanias. En tiedä miksi kylä virittää monasti keskustelun rantalomakohteiden alennustilasta, jossa pohjanoteerauksena mainitaan Platanias = turistirysä. Tiedän toki näiden nimittelyjen taustan ja tarkoituksen, mutta niillä ei ole mitään tekemistä matkailun kanssa, Plataniaksesta puhumattakaan. Moni on menossa Plataniakseen ensimmäisen kerran tai suunnittelee yleensä Kreetan matkaa, lienee pieni selvitys paikallaan.

  Platanias on vain yksi kylä Hanianlahdessa, jossa rantaviivaa Haniasta Kolimbariin on reilun 20 kilometriä. Kylät/rantakaistat Haniasta länteen ovat: Kato Daratsos, Galatas, Kato Stalos, Agia Marina, Platanias, Gerani, Pyrgos, Maleme, Rapaniana, Skoutelonas, Kolimbari. Kyliä on vaikea erottaa toisistaan ne ovat peräkkäin ja sijaitsevat vanhan rantatien molemmin puolin. Yleensä se vanha peruskylä on tien yläpuolella, siis saarenpuolella. Kuinka erottaa Platanias naapurikylistä, Agia Marinasta ja Geranista? Kun tullaan Hanian suunnasta Plataniakseen, ennen kylää oikealla, tien ja rannanvälissä on leirintäalue. Tästä alkaa Platanias, kylä jatkuu noin 3km rantatietä loppuen siltaan Geranin rajalla, rajoittuen siis Xekollimenosjokeen.

  Kylä ja hiukan historiaa. Hanianlahti ja Plataniaksen seutu joutui sotanäyttämöksi jo reilun 2000 vuotta sitten roomalaisten yritettyä maihinnousua Hanianlahteen. Silloinen Kydonia oli varsin tiukka kaupunkivaltio, joka ”pesi rooman” 6:0, käydyssä meritaistelussa, myöhemmin roomalaiset nousivat maihin Falasarnassa, johon perustivat sataman. Plataniaksen kylä käsitti venetsialaisten aikaan alueen rannalla olevista myllyistä yläkylään. Turkkilaisten hyökättyä saarelle, Hanianlahdessa käytiin meritaistelu venetsialaisten ja turkkilaisten välillä. Silloinen sotilasmahti Turkki voitti mittelön ja maihinnousussa osa Plataniaksen kylästäkin tuhoutui. Ns. yläkylä ja sen rauniot ovat osin niiltä ajoilta. Saksalaisilla oli hallussaan saari vastarintaliikettä lukuun ottamatta, läheinen Malemen lentokenttä toimi heille askelmana Saharaan. Rantatiellä ja lähitienoolla kahakoitiin taas saksalaisten kanssa lentokentän omistuksesta ankarasti. Sotien jälkeen kylää rakennettiin nykyisen keskustan tuntumaan. 50 luvulla tulivat ensimmäiset tavernat ja muutama pikkuhotelli. Varsinaisesti turismi alkoi Kreetalla vasta 60 luvun alkupuolella, jolloin Haniaan ja sen ympäristöön nousi pikkuhiljaa hotelleja, mutta varsin verkkaisesti. Platanias löydettiin vasta 80 luvulla, jolloin nykyinen rakennus- ja turistibuumi alkoi.

  80 luvulla Suomesta järjestettiin laajemmin matkoja alueelle, tosin ruotsalaisten vanavedessä. Tästä johtuen Plataniaksesta ja Hanianrannikosta on tullut nimenomaan skandinaavien lomakohde, jossa eniten on ruotsalaisia. Ensimmäiset turistit olivat kreikkalaisia lähinnä Ateenasta, jotka kansoittavat elokuussa Plataniasta edelleen. Seudun lähihistoriasta johtuen saksalaisia näkee täällä onneksi harvemmin. Itse rakentaminen on ollut nopeaa, pääosa hotelleista sijoittuu vanhantien tuntumaan, yleensä tien ja rannan väliin. Muutoksen huomaa jos vertaa tilannetta 90 luvun taitteesta tähän päivään. Käydessäni syksyllä –89 ensimmäisellä lomallani Plataniaksessa kylä loppui Mylos tavernaan, jonka jälkeen alkoi ”viidakko”, tien molemmin puolin kasvoi talonkorkuista kaislikkoa.

  Kylä ja kyläläiset. Minuun teki ensimmäisellä käyntikerralla vaikutuksen itse kyläläiset. 89 ei kylässä ollut vielä nykyistä turistimäärää, mutta kyllä siellä elokuussa väkeä riitti silloinkin kreikkalaisten lomailijoiden ansiosta. Vain Espanjan rantalomakohteissa olleena, kyläläisten ystävällisyys yllätti täysin. Läksin sunnuntaiaamuna kuvaamaan yläkylää ja maisemia sieltä. Vastaani tuli kirkosta palaavia kyläläisiä ja jokainen vastaantulija tervehti minua – kamera kädessä rinnettä ylös puhkuvaa turistia. Kylässä sivummalla liikkuessani aina tervehdittiin tai sanottiin jotain, josta en tietenkään ymmärtänyt mitään. Kyläläiset eivät ole muuttuneet tai muuttaneet sieltä pois, vaan sinne on tullut paluumuuttajia kuten moneen muuhunkin turismista elävään kreikkalaiseen kylään. Tottahan toki pahimpaan sesonkiaikaan kylä ei ole mikään rauhan tyyssija, mutta eipä kukaan pakota kiertämään kylän keskustan suihkulähdettä aamusta iltaan – sieltä hälinästä on vain kivenheitto luonnonrauhaan.

  Platanias ja sen lähiympäristö. Xekollimenoksen vuolas joki tuo vettä laaksoon jossa on satoja hehtaareja appelsiini ja muita hedelmäviljelyksiä. Sinne pääsee parhaiten joko merkittyä patikointireittiä, joka lähtee rantakadunsuuntaiselta sivukadulta läheltä Casa Maria hotellia. Oppaat kertovat tarkemmin, myös järjestetyistä pyörä- ja patikkaretkistä. Koko alueella risteilee pikkuteitä ristiin rastiin, kaikkein kätevin omatoimivaeltajalle on maastopyörillä, koska matkaa kertyy kuitenkin melkoisesti.
  Eniten käytetty reitti on tie jota kyläjuna kulkee mainittuun laaksoon. Tie lähtee samalta sivukadulta Casa Maria ja Elisso hotellien välistä. Tie kulkee viljelysten halki joen pohjoisrantaa Kirtomados´in kylään. Sieltä on vajaa 2km Agian kylään, tämän liepeillä on vehreä lähde-lampi, josta joki saa osan vesistään. Joen etelärannalla kulkee hieman isompi asvaltoitu tie, joka yhdistää Alikianoksen kylän ja Geranin, tie tulee kansallistien ali Plataniaksen rajalle sillan pieleen. Tien varrella on Patelarin pikkukylä, jonka lähistöllä on Polichoa, roomalaisen palatsin rauniot.

  Yleisilmeeltään tämä Plataniaksen takaa alkava maaseutu on rehevää paikoin aivan viidakkomaista. Varsinkin keväällä, kun kaikki puut ja kukat kukkivat sekä linnut laulaa, sieltä löytyy sitä luonnonrauhaa. Rannikon suuntaan sininen Hanianlahti, sisämaahan vehreitä maisemia, joiden takana pilkottaa lumihuippuiset vuoret. Laakso ja siitä nousevat rinteet ovat erilaisten, kasvien ja kukkien bongaajille kiintoisia. Samoin eläinkunta poikkeaa meikäläisestä melkoisesti, upeimpia ovat kirkkaanvihreät puolimetriset liskot, joita vipeltää usein tienpoikki. Mainittakoon naisväelle, että kaikki liskot ovat täysin vaarattomia, käärmeitä en ole täällä nähnyt ainuttakaan. Jos haluaa nähdä lintuja ja muita eläimiä on lähdettävät mieluummin aamuhämärissä auringon noustessa. Niitä tosin näkee jonkin verran pitkin päivää, mutta kuumuuden noustessa, ne hakeutuvat suojaan.

  Plataniaksen rannat. Ranta alkaa Geranin rajalta Xekollimenosjoen suusta jatkuen kylän sataman ja aallonmurtajien ohi Agia Marinaan. Ranta on hiekkaa, osin soraa ja laavakiveä, mutta ei mikään kivikkoranta. Ranta ei ole kovin loiva, joten se ei sovi pienimmille. Satamassa aallonmurtajan takana on loivemmat rannat, siis lähempänä Agia Marinaa. Platanias kuuluu runsaan makeanveden alueeseen, joten makean veden uima-altaita on lähes kaikissa hotelleissa. Vettä riittää elo-syyskuussakin, koska valkeitten vuorien ( Levka ori) vesivarastot ovat suuret. Usein alkukeväästä täällä pohjoisrannalla on melko navakat tuulet, silloin on muutenkin mukavampi lekotella hotellien siisteillä suojaisilla allasalueilla.

  Ne jotka liikkuvat autoilla ja muilla konepeleillä, Platanias on hyvä lähtöpiste Länsi-Kreetalla liikkumiseen. Kreetalla autoilua voi harjoitella käymällä vaikka Omalosissa, siellä mistä Samarian vaellus alkaa. Omalosin reissu ei sovi korkeanpaikankammoisille eikä kokemattomalle kuljettajalle, mutta jo pelkästään maisemien vuoksi se kannattaa tehdä. Jotka etsivät upeita hiekkarantoja lähimmät ovat; Akrotirin niemellä Klathasin lahdessa. (samalla missä on lentokenttä) Samoin voi mennä lännemmäksi Kissamosiin ja sieltä Falasarnaan. Gramvousan niemestä löytyy myös upeita rantoja Tiganista. Mukava päivänreissu tulee myös käymällä etelärannan Paleochorassa, siellä on myös suuret puolityhjät hiekkarannat.

  Kaikkien tuntemaan Elafonissoksen kahluurannikolle on myös mukava päivän retki. Elafonissokseen, on syytä mennä touko-kesäkuussa, jolloin siellä ei ole vielä tungosta. Joskus saattaa olla toukokuussa navakoita tuulia jotka sekoittavat vedet. Meille on sattunut hyvä tuuri koska kahdella toukokuunretkellä on ollut todella mainiot ilmat ja vesi jo kesäisen lämmintä. Kerran kävin siellä elokuussa ja ranta oli melko täynnä kreikkalaisia, mutta rannalla tilaa löytyi.

  Plataniaksesta pystyy tekemään hyvin päivän autoretkiä etelärannan kyliin ja Festoksen palatsin raunioille. Jos on kokenut kuljettaja sieltä ehtii päivässä Vai-palmurannalle, voi piipahtaa Sitiassa, Iarapetrassa ja Agios Nikolaoksessa . Olen ajanut mainitun reitin ja vielä otimme parituntia Sitiassa aurinkoa sekä lounastimme, matkaa tuli reilun 500km.

  Kuten selvitin on Plataniaksessa luonto aivan nurkan takana, samoin aidot pikkukylät lähituntumassa. Itse kylässä on kaikki mitä urbaani turisti tarvitsee. Kauppoja ja tavernoita joka makuun, sesonkiaikaan riittää säpinää joka lähtöön. En tunne mitään syytä miksi loma epäonnistuisi Plataniaksessa tai yleensä Hanianrannikolla. Pienen bussi tai taksimatkan päässä (11km) on Hania, noin 75 000 ihmisen kaupunki. Tätä Kydoniaa ei perustettu 70 luvulla turistirysäksi, se syntyi koko saarta hallitsevaksi kaupungiksi, jälkipalatsikaudella reilun 3000 vuotta sitten.

  Jos siellä on kerran pari käynyt voi toki lomailla muuallakin saarella, näin tein minäkin. Olen lomaillut Kreetalla 15 kertaa joista 7 lomaa olen viettänyt Plataniaksessa. Lomillani tapaan paljon ihmisiä, jotka monet ovat käyneet lukuisia kertoja Kreetalla, en ole tavannut ainuttakaan joka olisi sanonut: ei koskaan enää Kreetalle. On helppoa lomailla siellä mistä löytyy kaikki mitä lomalla tarvitsee eikä mitään tarvitse etsiä varsinkin kun tuntee paikat. En luettele INKA marketin hintoja enkä Plataniaksen tavernoja paremmuusjärjestyksessä, jokainen löytäköön omansa. Samoin skandinaavisilla matkanjärjestäjillä ei juuri huonoja hotelleja ole kaikissa viettää lomansa. Eniten olen asunut Elissossa – ei pahaa sanottavaa. Lomailkaa keväällä, jos se on mahdollista, toukokuussa Platanias on vielä sopivan rauhallinen, palvelu pelaa ja ilmat ovat mainiot – ei muuta kun Plataniakseen!
   
 9. Vierailija

  Menkää kuulkaa katsomaan Sunny beachia Bulgariaan, niin voitte puhua turistirysästä. Mä ainakin viihdyin Plataniaksessa. Siellä on kaikki mitä rantalomalta odotetaan ja sen saa. Ihmiset aivan ihania, myös paikallisia on.Ja rannat upeita.Ruoka on hyvää, ei ole tarvinnut vatsavaivojakaan pelätä, kuten Turkissa ja Bulgariassa.Nähtävää ja tekemistä on, menkää Samarianrotkolle, Knossoksen palatsille, Kreetan Malediiveille jne....Ja ainahan voi mennä alku tai loppukaudesta.Itse suosittelen vapun aikaa,alkaa olla jo lämmintä,paitsi vesi. Lumihuippusilta vuorilta valuu kevätpuroja, appelsiinien ja sitruunoitten ihana tuoksu leijuu ilmassa.....Suosittelen!!!!
   
 10. Elma Vierailija

  Irmelille!

  Meneppäs käymään vaikka Teneriffalla Playa del las Americaksessa, niin voit puhua käyneesi turistirysässä. En ole ollut koskaan Kreikassa ns. turistirysässä vaikka sinne on reissuja yli kaksikymmentä, joista Plataniakseen vain yksi ja jopa kahdeksan Rodokselle, jota jotkut haukkuvat turistirysäksi.
   
 11. Mari Vierailija

  Platanias on todella ihana lomakohde jonne olen nyt menossa itse kolmatta kertaa.
  Oletkohan itse mahtanut juuri matkustellakaan vaan pyritkö haukkumaan vain näillä palstoilla eri paikkoja Kreikassa.
   
 12. Typsy Vierailija

  Itse olen käynyt Kreetalla 4 kertaa ja ihan joka kerta loma on ollut aivan mainio. Nytkin lähdetään Plataniakselle, mistä aikasemmin kokemusta vain baareista, missä kävimme viime kerralla paikallisten miesten kanssa.. Rannat on siistejä ( toisin kuin eräällä kerralla Rodoksella ) ja ihmiset aivan ihania. Ottavat myös lapset todella hyvin huomioon. Ja mainittakoon vielä NE hyvännäköiset miehet!!! :)
   
 13. Etelän mies Vierailija

  Olen lomaillut kolme kertaa Turkissa ja syönyt siellä kaikki mitä eteen on kannettu. Koskaan ei ole ollut tietoakaan vatsavaivoista. Kerran olen kärsinyt pienistä vatsavaivoista (kesti yhden päivän), se oli v. 2002 kun lomailin Rethymnonissa. Ei kannata heitellä tänne tuollaisia mu-tu juttuja joissa ei ole mitään perää. Tottakai mahatauti voi iskeä missä vaan, mutta se on pääasiassa itsestä kiinni ja kokemusteni mukaan sen mahdollisuus Turkissa ei ole ainakaan isompi kuin Kreikassa. Turkin lomakohteissa on keskimäärin jopa siistimpää kuin Kreikassa. Joka muuta väitää, ei ole oikeasti käynyt Turkissa. Bulgariasta en sano mitään koska en ole käynyt siellä.
   
 14. Kreikassa käynyt Vierailija

  Monet Kreikan lomapaikat täysin turistipaikkoja, joissa
  ei ole muuta kuin uimaranta ja muutava taverna. Viihdy sitten siellä, kotona parempi olla...
  Joku Thaimaa ihan eri luokkaa...
   
 15. aliisa Vierailija

  Elina oletko koskaan käynyt missään?
  Suosittelen kerran käymään Kreetalla, menet uudestaan. Ei siellä ole tuulipukuja, se on aivan liian kuuma, muuten hyvä asu.
  Suosittelen myös käyttämään kävelysauvoja, liikunta on silloin paljon tehokkaampaa.(jos liikunta kiinnostaa)
  (terveisin sauvakävelyohjaaja.)
   
 16. Marke Vierailija

  On kaksi, joita en tule ikinä käyttämään. Pyöräilykypärä ja kävelysauvat.
  Milloinkahan kävelijöillekin määrätään Suomessa sauvat pakollisiksi, kuten on pyöräilykypärä jo määrätty. Siinä vaiheessa, kun ilman kypärää ajamisesta aletaan sakottamaan, lopetan pyöräilyn.
  Ja varmaan sauvoitta kävelemisestäkin sitten ajan mittaan aletaan sakottaa. Sitten on lopetettava myös kävely.
  Toivottavasti olen siinä vaiheessa jo eläkkeellä, että pääsen muuttamaan Kreikkaan, pois täältä älyttömien sääntöjen ja kieltojen maasta.
  En edes viitsi jatkaa parvekkeella tupakoimisesta ym.....
   
 17. Sunny Vierailija

  Millä perusteella Sunny B. on enemmän turistirysä kuin Platanias ?Olen ollut kummassakin.
  Jos ajatellaan ihan tavallista ranta-löhöilylomaa.
  Sunny B:ssä selvästi parempi ranta.
  Sunny B:ssä ihan oikea pikkukaupunki vieressä, hotelliltamme 10 min. kävelymatkan päässä.
  Viisi minsaa lisää kävelyä ja oltiinkin Nesseburin vanhassa osassa, sääli vaan että on pilattu turistirysäksi sekin.
  Kumpaakaan paikkaan en enää matkusta, kun tenavat on kasvaneet isoiksi, mutta molemmissa viihdyin ihan hyvin aikanaan.
  Molemmat paikat ovat malliesimerkkejä ""turistirysästä"".
  Saksalaisia oli kyllä Sunny B:ssä liikaa.
   
 18. tta Vierailija

  -  [Edited by: admin on 11.5.2006 22:17]
   
 19. Atri Vierailija

  Näytätte olevan kaikki loman tarpeessa, kun näin tänne tiuskitte. Ihmeellistä tiuskintaa....hus hus lomalle siitä kaikki.

  PS. Platanias on hyvä paikka, menkää vaikka sinne!
   
 20. Marke Vierailija

  Olen muuten 58 v. ja silti en halua näyttää naurettavalta sauvojen ja kypäröiden kanssa.
  Mut onneks ei tarvitse niitä edes nähdä kenelläkään vähään aikaan. Huomenna Kosille kolmeksi viikoksi!
   
 21. Markelle Vierailija

  Suurin virhe minkä voit tehdä, on odottaa elämän aloittamista eläkeikään asti. Toimi heti, ettet
  katkeroidu enempää.
  Katkeroituneena löydät joka paikasta ne huonot puolet.
  Kumminkin sitten taivaassa...?!
   
 22. mira Vierailija

  Tulet yllättymään kuinka paljon siellä Kossilla onkaan niitä sauvakävelijöitä, tulin juuri viikko sitten sieltä ja on levinnyt sinnekkin tuo laji. Hyvää lomaa kuitenkin ja älä anna niiden pilata lomaasi, sillä siellä on muuten ihanaa.
   
 23. Marke=misi Ellinida Vierailija

  No eipä siellä nyt mitään niin erityistä ole, mutta pitäähän siellä käydä kerran vuodessa tuttuja tapaamassa. Tämä on 24. kerta sinne. (Lisäksi muualla Kreikassa 18 krt.)
  Ja siihen eläkeikään on 2 vuotta, joten sitten karistankin Suomen pölyt jaloistani. Todellakaan Suomessa en elä, ansaitsen vain rahaa, elän ainoastaan Kreikassa.
  Nyt kone kiinni ja sitten matkalaukku myös.
   
 24. JEP JEP Vierailija

  Tosi hieno juttu että on kaikka palvelut ja alueet ovat tehty turisteja varten , silloin kaikki toimivat hyvin ja turistin on hyvä olla. Ei kait paikalliset ole niin kaukana ettei heitä näkisi, tosin silloin pitää lähteä hotellin altaalta kauemmas, silloinkin liikunta on hyväksi matkaajalle että jaksaa taas syödä ja juoda
   
 25. Kepa Vierailija

  -

  [Edited by: admin on 14.5.2006 10:31]
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti