Hae Anna.fi-sivustolta

Prologi epilogeineen

Viestiketju osiossa 'Kanariansaaret' , käynnistäjänä eläkepappa, 02.10.2016.

 1. eläkepappa Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  18.07.2016
  Viestejä:
  664
  Saadut tykkäykset:
  181
 2. eläkepappa Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  18.07.2016
  Viestejä:
  664
  Saadut tykkäykset:
  181
  17.12. ja ollaaan tultu normikeleihin. Suhteellinen kosteusprosentti oli aamusta n. 64, joten tuttua 70 lähestytään. Ulkolämpötila käy yöaikaan 16-asteessa, mutta aamupäivän alussa ollaan jo yli 18. Kun aurinko näyttäytyy, lukema on jo 20+.

  Tärinät tasaantuivat tylsiksi.
   
 3. eläkepappa Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  18.07.2016
  Viestejä:
  664
  Saadut tykkäykset:
  181
  Melko normivärinöitä, joskin jokin voimakkaampi joukossa.
  https://earthquakes.volcanodiscovery.com/map/Canaries

  Calimaa koettaa aina vuoren yli pukata, mutta sateet vei niistä enimmän terän. Yöt on ennusteiden mukaan merkittävästi viilenemässä. Ilmankosteus pysyy alle 50%, eli ei todellakaan trooppista. Auringossa on edelleen huima teho; ei ole viileää lenkillä.
   
 4. eläkepappa Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  18.07.2016
  Viestejä:
  664
  Saadut tykkäykset:
  181
 5. eläkepappa Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  18.07.2016
  Viestejä:
  664
  Saadut tykkäykset:
  181
  Kirjoittelen tämän omaan ketjuuni, koska en vastaa mihinkään täsmällisesti, vaan muistikuvieni mukaan niille mielikuville, jotka ovat jääneet alitajuntaan.

  Kukin olkoon tavoilleen uskollinen; ei ole toinen toistaan pahempi. Jos muuttaa tapakäytäntöään siitä kotoisesta, silloin se sielun temppelikin kaipaa aikaa siihen muutokseen.

  Autojen vuokrahinnoista kommentoin jotain yleisluontoista. Kapitalismin lait toimivat täällä ihan niin kuin Äkäslompolossakin. Kun on huippusesonki ja koko kapasiteetti on käytössä, voi hinnat kertoa kahdella. Silloin ”piintyneenkin porvarin kannattaa harkita kommarikortin käyttöä :unsure:”. Kun Puertossa myydään eioota, voi lentokentillä hyvinkin olla kamaa kierrossa. Siellä pakettihinnat pysyy luultavimmin. Kannattaa siis tsekata auton vuokraus kentältä -ainakin vaihtoehtona.

  Kaikille, jotka meinaavat vuokrata auton täältä, suosittelen myös rangaistusjärjestelmään perehtymistä. Voi tulla yllätyksenä, jos esim. jalankulkijaa kolhaisee.

  Muutenkin nyt on huippusesonki. Olen aina tullut tänne karkuun Etelä-Suomen vesisateita ja joulua. Turistipaine alkaa nyt näyttää siltä, että jatkossa harkitsen vakavasti helpottavani sitä. Niin olen menetellyt Äkäslompolonkin suhteen.

  Vulkanologiasektorilta luin, mitkä tulivuoret ovat vaarassa purkautua 2018. Teide ei ollut joukossa, mutta oli sen tason ”tiedettä”, etten viitsi toistaa ennustuksia.

  Järistyksiä on täällä voittopuolisesti merenpohjassa. Siitä, mitä se mahdollisesti merkitsee, en virka mitään.

  Mikäli luvattuja sateita ei tule, maanviljelijöille se on vakava paikka. Just nyt vuorilla sataa. Täällä on vaan pilvistä.
   
  • Tykkään Tykkään x 1
 6. eläkepappa Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  18.07.2016
  Viestejä:
  664
  Saadut tykkäykset:
  181
  Katlakin toivottaa hyvää uuttavuotta.
   
 7. eläkepappa Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  18.07.2016
  Viestejä:
  664
  Saadut tykkäykset:
  181
  Katla huolehtii seismografien kalibroinnista. Kanarialla on täysin järistyksetöntä. Vielä viikko ja tämä ”lärvätsalo-go-go-go” jakso on ohi. On taas levollisempaa. Koto-Suomi kertoo, että Savossa on lunta. Stadissa taas…

  On kohta lusittu yli puolet Kanaria-kiintiöstämme. Ensi kuussa taaperretaan pakkasessa. Jotenkin odotan sitä innolla. Aika aikaa kutakin. :D
   
 8. eläkepappa Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  18.07.2016
  Viestejä:
  664
  Saadut tykkäykset:
  181
  Syntyy vaikutelma, että yöt ovat lämmenneet. Sateita taas luvassa, mutta saaneeko silti. Tärinät on yksi värähdys ja calimaa pääsee vuoren yli päivittäin, vaikka vuorilla onkin satanut. Huomenna on täkäläisillä hipat, lapsille kulkue, vai oliko se tänään? Olkoon.

  Kiitän siitä muinaisesta Lagunan ja Santa Cruz’in ratikkavinkistä. Sen varrella kaupungit on kasvaneet kiinni. Oli kiintoisa excursio, monessakin mielessä. Ymmärrän nyt myös nyt, että Santa Cruz’in kauppahalli on hieno.
   
 9. eläkepappa Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  18.07.2016
  Viestejä:
  664
  Saadut tykkäykset:
  181
  7.1.2018
  Tuli herättyä reippaaseen sateen ropinaan. Kun sitä tuli eilen ja yölläkin ja jatkuu puolille päivin ja joinakin toisinakin päivinä, alkaa luonto pelastua kuivuudelta. Sitten alkaa myös se pettyneiden viikkoturistien päivittely… kolikolla on kääntöpuolensa. Jo aamusta oli yli 17 astetta.

  Ei ole paljon Kanarian tärinöissä hehkuttamista:

  https://earthquakes.volcanodiscovery.com/map/Tenerife?L=19

  Yllättävän usein tuo Gran Canarian ja Teneriffan välissä oleva merenpohja on epävakaa. Liekö saari siirtynyt jo kuuman pisteen päältä.

  Alkoi aurinko jo paistamaan, ennenaikaisesti. Terassin marmorilta jo vesi haihtuu.
   
 10. eläkepappa Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  18.07.2016
  Viestejä:
  664
  Saadut tykkäykset:
  181
  13.1.
  Vähän on värinää:
  https://earthquakes.volcanodiscovery.com/map/Canaries

  Hmm. Pitkässä parisuhteessa on puolensa. Emäntä lukee minua kuin avointa kirjaa. Hän näkee merkit: jos oltaisiin Suomessa, tai edes Euroopan sydämessä, huomenna mentäisiin.

  Se on niin totta: kun kokemus ympäristöstä on liian stabiili, kutsuu lapiili. Toki kysymys on tutkimuksen, sen kokemuksen, syvällisyydestä. Jos oikein syvällisesti tutkii, ei koskaan ole tarvetta lähteä mihinkään -siis mistään. Tutkailtavaa aina riittää, siinä ympäristössä.

  Nyt on komea keli. Ilmankosteus on runsas 50 ja lämpötilat 20+. Tästä eteenpäin on luvattu sateisempaa, jota viikkoturisti vieroksuu, täkäläinen luonto ei. Kuivuus on vaatinut veronsa. Palautuminen vie aikansa.
   
 11. eläkepappa Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  18.07.2016
  Viestejä:
  664
  Saadut tykkäykset:
  181
  Pari pikku pärähdystä, vähän on tylsää:
  https://earthquakes.volcanodiscovery.com/map/Canaries

  Sateli sitten, kuten oli luvattu. Pilvisenä pysyy: luonto kiittää, viikkoturisti harmistuu.

  Kun ei ole muuta, kirjoitanpa jotain niistä "kikseistä".
  Olenko minä kiksifriikki? Epäilemättä olen. Kun muinoin piti vielä olla työelämässä, vaihdoin mielelläni rahaa vapaaseen. Vapaa-aikani sitten pyrin täyttämään kiksirikkaasti. Siinä syntyi se metodi: minne tänään? Sinne, missä ei sada. Siten valittiin aamulla lähtösuunta. Jonkinmoinen käsitys oli ilmansuunnasta, mutta tuli todella matkailtua, enkä täsmällisesti tarkkaan tiedä vieläkään, missä. Kun metodi oli tuo, ei ollut tarvetta päästä aina kartalle. Riitti, kun ihmetteli ympäristöä ja ne pääsääntöisesti vaihtui, joka päivä. Maat vaihtui, eikä aina oltu todellakaan EU:n rajojen sisällä.

  Kiksejä saadaan niin eri asioista. Toki ”rento joulu” on kiksi sinänsä; en kuljeta hyasintteja kellekään -enkä kuuntele kauheeta kilkutusta ruuhkaisissa kaupoissa.
  Maailman paras ilmasto Teneriffalla on kiksi sinänsä ja se, ettei ole pistäviä hyönteisiä, myrkyllisiä olioita ja varsin vähän kärpäsiä. Säästäminen ei kumminkaan istu, ainakaan ykkösprioriteettina.
  Kiksit voi saada siitä, että kaikki on hyvin. Arkirutiinit voi kumminkin olla ihan hyvin Suomessakin. Pitää siis kokea em. kiksit riittävän voimakkaina, jotta rauhattomuus ei iske.
  Kun se kumminkin iskee -siis minulle, tieto siitä, että voi lähteä heti, on tärkeä. Suomessakin lähdetään ja useasti!

  Tuo kaikki siis kuuluu niihin meidän arkirutiineihin. Se on meille omaa. Joskus armaani saattaa puuskahtaa: ”Voitaisiin me jossakin edes viikko olla.” Vaan hyvin tuo on matkassa pysynyt, kun on halunnut. On kumminkin aina ollut mahdollisuus kulkea omia polkujaan. Jos on halunnut kulkea matkassa, se on ollut oma valinta -täysin itsellisen naisen, joka kulkeekin halutessaan, minne mieli halajaa. Siinä se onkin meidän ”ryhmän” maksimikoko. Hetkellisesti toki lapsoset elähdyttää, mutta vain silloin, kun ei olla ”heti aamulla menossa”.

  Vuosituhannen alussa olin erään ryhmän gruppenfuhrerin matkassa kerran viisi päivää, isommassa joukossa. Kolmantena piti lähteä yksinään vaeltamaan. Sitten kestin taas ne kaksi päivää.

  Yhdenkään ihmisen ei ”tarvitse” elää, kuin me eletään. Se ei ole malli kenellekään. Ollaan eletty tätä Puerto de la Cruz’in kiksirikkautta nyt lähemmäs 10-vuotta, eri pituisina jaksoina. Semmoinen tapauskollisuus on mun mittakaavassa maailmanennätys. Seuraavaksi Stadiin, sitten suunnataan Savoon ja sitten Lappiin. Saas nähdä ollaanko täällä ens’ jouluna taas. Siinä välissä keretään kiertää pirun monta paikkaa. Vielä ei ole mitään tietoa missä.

  Aina on paikkoja, joissa minäkin suostun kulkemaan jopa oppaan perässä, lyhyemmillä matkoilla. Yksi niistä on Kiina. Saa muuten kiksejä ja joka päivä!
   
  • Tykkään Tykkään x 2
 12. eläkepappa Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  18.07.2016
  Viestejä:
  664
  Saadut tykkäykset:
  181
  17.1.
  Viime vuoden veroista mittausarsenaalia ei tänä vuonna todellakaan ole matkassa. Tässä kämpässä ei ollut minkäänlaista lämpömittaria. Toin mukanani sääaseman, mutta se on kalibroimaton ja tuo terassi on niin suojainen, että, vaikka sensori on suojassa auringolta, tahtoo lukemat olla helposti asteen katuvarjon vastaavia ylempänä.

  Seismologisesti on nyt tosi tylsää, joten se siitä. Tylsistyminen on eräs rauhoittumisen ilmentymä, kunnes se kääntyy vastakohdakseen. Laulun sanoin:

  Toiset on luotuja kulkemaan,
  toiset on liikkeellä luonnostaan.
  Yksi heistä lienen, enkä milloinkaan
  voi samaa paikkaa sietää kuin ehkä viikon korkeintaan.

  Lukaisin, että luottokorttikäyttäytyminen on ollut tapetilla. Valistus on ollut hyvin argumentoitua, joten jatkan vähän eri näkökulmasta, suorastaan aiheen vierestä.

  Tämä on vieras kulttuuri ja täällä ollaan vieraana. Talo kulkee tavallaan ja vieras ajallaan. Niinpä seurailen tätä vierautta useimmiten uteliaana ja voittopuolisesti huvittuneena. On kumminkin hetkiä, kun lyö yli. Eilen oli yksi.

  Melkein joka päivä seuraan kaupassa tätä näytelmää. Kassatoimihenkilö, suorittaessa vaativaa ammattiaan, ei hukkaa hetkeäkään sosiaalisuudestaan. Jos asiakas ei puhu sujuvaa espanjaa, eikä hänen kanssaan voi siis jakaa tuntemuksiaan siitä, mitä puoliso sanoi aamulla, täti eilen ja lapsi kouluun vietäessä, aina kollegalle voi -siitä riippumatta kuinka kaukana tuo kollega on. Niinpä keskittyminen asiakkaaseen, tai siihen omaan suoritteeseen on ilmeisen toissijaista. Jos maksat kortilla, voit joutua useampaankin otteeseen vastaamaan kysymykseen, maksetaanko luotto- vai säästöpuolelta. Tämä siksi, kun siinä välissä on keskitytty kollegan kiintoisaan kertomukseen, mitä se kollega, joka ei nyt siinä ole, on eilen jostain kiinnostavasta sanonut.

  Eilen kumminkin olin sen ketjun maksupäätteellä, jossa se maksutapa valitaan itse ja kortti työnnetään maksupäätteeseen itse. Noin menin tekemään. Kun kassahenkilö huomasi, että maksupäätteessä oli kortti, hän päätteli, että se oli juuri ennen lähteneen tuttavan, jonka kanssa oli juuri käynyt läpi kuun merkittävimmät tapahtumat, meidän muiden odottaessamme kärsivällisesti, että sosiaalinen hetki ei olisi enää estänyt muiden jonossa olevien maksutapahtumaa.

  Hän siis siitä kiljumaan sitä edellistä tätiä takaisin, unohtunutta korttia hakemaan. Aloitin melko rauhallisella äänellä huomauttamaan, että se on minun korttini. Ärsyyntyneenä siitä, että asiakas häiritsee merkittävästi hänen vuorovaikutustaan sen edellisen tätin kanssa, hän nosti volyymiä. Täti oli jo kovin pitkällä. Armeijakoulutuksesta on joskus hyötyä. Ennen kuin emäntä kerkesi estää, karjaisin komentotyyliin. Se tiputti kassatytön päiväjärjestykseen, mutta äärimmäisen paheksuen hän puhkui minulle ”trangiilaa”. Ei kumminkaan mennyt, kortti, ja lopulta sain jopa maksettua.
   
  • Tykkään Tykkään x 1
 13. annamanna Vierailija

  Näin juuri, on se huvittavaa. Sitten kun vertaa tätä käytöstä täällä Suomessa tapahtuvaan, täällä ollaan heti kiukkuisen näköisiä jos se kassaneiti edes vilkaisee muualle kuin ko henkilön ostoksiin.
  Sama pätee ääniin. Täällä Suomessa häiriinnytään ihan kaikesta mitä naapurista kuuluu, tai kadulta tai muualta. Joskus tekisi mieli sanoa että menkää etelään niin totutte meluun.
  Las palmasissa asuin isossa kerrostalokompleksissa, parvete sisäpihalla, siellä oli ovet ja ikkunat auki ja kaikki kuuli mitä naapuri teki. Ja sitten ne karnevaalit, Catalina park oli ihan lähes vieressä siinä sitä kuunneltiin karnevaalihumua. Eikä valitettu ;)
   
  • Tykkään Tykkään x 2
 14. eläkepappa Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  18.07.2016
  Viestejä:
  664
  Saadut tykkäykset:
  181
  Noh. Ne ei ole suomalaiset, jotka tässä residenssissä valittaa ja jos siestan aikaan metelöidään, joku varmasti valittaa. Suomalaisen ei tarvitse ruveta pitämään järjestystä, mutta tarvittaessa ”vahteja” taatusti riittää.

  Jos kaipaa meteliä ja karnevaalihumua, Puertossa kannattaa majoittua sinne Charcon seutuville. Jos paikan nimi tarkoittaa rauhaa, meno on huomattavasti hillitympää, noin yleisesti. Kyllähän täälläkin möykkääjiä on ja valitettavasti niiden suomalaistenkin joukossa -siis valitettavasti, jos ei ole sen möykän paikka. Iloisuuden näkyminen on muuten myönteistä.

  Tämä latinokulttuuri toki on vähintään yhtä äänekästä espanjalaisittain kuin mannermaallakin. Sama sääntö kumminkin pysyy: talo kulkee tavallaan ja vieras ajallaan. Saksalainen on yleensä loistava isäntä, mutta vieraana vaatii opastusta paikallisiin käytäntöihin, sitä ohjeistusta -tai sitten he rakentavat sen ”Saksan” kohdemaahan. Opastettuna saksalainen on voittopuolisesti kuulias.

  Sama pätee espanjalaisiin. Suomessa on syytä opettaa suomalaisille tavoille. Normiespanjalaisen kanssa on turhauttavaa kävellä suomalaisessa metsässä, jos ei ole tehnyt selväksi, että nyt ollaan hiljaa. En kuulu maan hiljaisiin, mutta en minä Kanariallakaan itse muutu ylisosiaalisesti äänekkääksi. Toki se olisi täkäläinen tapa, mutta ”kuljen täällä ajallani”.
   
 15. eläkepappa Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  18.07.2016
  Viestejä:
  664
  Saadut tykkäykset:
  181
  Hiljaista:
  https://earthquakes.volcanodiscovery.com/map/Canaries
  Kohta ehkä köhinää:
  http://www.tenerife-training.net/tenerife/calima-prediction/
  Normivärinää (lennot jatkuu huoletta):
  https://earthquakes.volcanodiscovery.com/map/Katla

  Aamusta yli 18 ja kosteus alle 60.

  Lisäys päivän epistolaan:

  Terkkuja Aquamansasta!
  Lievä ylimielisyys kostautui. Tässä neuvoja siltä varalta, että joku ei ole käynyt, mutta meinaa käydä.

  Metsäreitit on yli kilometrissä ja kun katsotte tänään vuorille, näette, että pilviä riittää. Sadevarustusta ei ollut mukana ja se kosteus tiivistyy pisaroiksi, vaikka ei sataisikaan. Se, koska sataa, on aina arvoitus. Vuoret on opeteltu Itävallassa.

  Vilkuiltiin Aquamansan pysäkillä ylöspäin ja päätettiin lähteä siitä kylälle. Niin päätti moni muukin patikoitsija. Joskus aiemmin olen varoitellut huonojalkaisia tai pumppuvaivaisia Orotavasta, että on jyrkkiä mäkiä. Ne ei ole mitään verrattuna Aquamansaan. Mäkijyrkkyys on sitä luokkaa, että jos innostun kuvailemaan, moni uskoo että valehtelen. Kyläketjussa ei kulje julkista liikennettä, joten kun päätät lähteä kyläteitä, tulet alas, kunnes tulee riittävän iso kylä, jossa taas titsat kulkee. Lisäksi kännykän gps ei futannut: ei kenttää.

  Lievien ongelmien läpi siis seikkailtiin ja ihmiset oli käsittämättömän ystävällisiä. Vaikka espanja ei taivu, kärsivällisesti meitä neuvottiin ja ihan kysymättäkin. Oltiin sen verran ”turisteja”, että paikalliset alkoi välittömästi pohtimaan, mitä me ehkä etsimme.

  Seuraavaksi mennään Calderaan saakka, mutta täytyy katsella, ettei korkeallakaan sada.
   
  Last edited: 19.01.2018
 16. eläkepappa Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  18.07.2016
  Viestejä:
  664
  Saadut tykkäykset:
  181
  Tänään jää Aquamansa sikseen. Vuorilla sataa edelleen. Lämmintä on laaksossa heti aamusta, mutta pilviä myös merellä. Mukava ilma kaikinpuolin. Yöt pysyy viileinä.

  Calimaa on kumminkin luvassa. Aika näyttää, selviääkö tomu sitten vuorien yli.
   
 17. eläkepappa Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  18.07.2016
  Viestejä:
  664
  Saadut tykkäykset:
  181
  21.1.
  Viileän yön jälkeen aurinko tulee vuorenharjanteiden takaa ja taivas on lähes pilvetön. Pientä utua on.

  Sain juuri loppuun tarinan Vesuviuksen purkauksesta raamatullisina aikoina. Se sai minut jälleen katselemaan Teideä sillä silmällä. Selaillessani nettiä törmäsin seuraavan herran kirjoitukseen asiasta:

  http://aarnehagman.fi/tulivuorella/

  Suosittelen edellistä vilpittömästi. Huomatkaa erityisesti oikeaoppiset viitelähteet. Niitä kannattaa tutkia. Tarkemmin tutkimalla huomaatte myös asiatiedoissamme pieniä eroja. Se ei ole kummallista. Tämän alan tieto ei ole absoluuttista, täsmällistä, kiistatonta.

  Tilastotieteen ihmeet on antaneet panoksensa tulivuorten purkausten analysointiin. Heidän mukaansa on olemassa vahva korrelaatio, so. riippuvuus sen suhteen, että jos aktiiviseksi luokiteltu tulivuori on purkautumatta pitkän aikaa, purkauksen rajuudella on selvä yhteys siten, että mitä pitempi hiljaisuus, sitä rajumpi purkaus.

  Kertaan sitten vähän omia raapustelmiani ja totean, että Kim Jong Un, tms. mikä lienee, saa odottaa ikuisuuteen sitä räjähdyspotentiaalia, joka noissa vuorissa piilee, päästäkseen edes promilleasteelle. Maailmanlopun ennustajilla on kuitenkin aina hyvät ajat. Katsokaa siis Teideä kunnioittavasti!

  Kertausta uudestaan Teidestä, yms.
  Las Cañadasin kalderan synnytti noin 150 000 vuotta sitten sattunut voimakas räjähdyspurkaus. Länsimaisen kulttuurin ajanlaskun paalupisteellä on ikää runsaat 2000-vuotta. Huomautan vain, jotta aikaulottuvuus tulisi suhteutettua.
  Teide on viimeksi purkautunut vuonna 1909. Sitä edeltäneet merkittävät purkaukset sattuivat vuosina 1704–1706 ja 1798. El Teideä on pidettävä edelleenkin toiminnassa olevana ja se kuuluu niiden 16 tulivuoren joukkoon, jotka luonnonmullistusten aiheuttamien tuhojen ehkäisemiselle omistautunut kansainvälinen vulkanologien yhdistys IAVCEI on määritellyt tarkimmin maailmassa seurattaviksi. Vuori ja sitä ympäröivä 48-kilometrinen kaldera Las Cañadas kuuluvat Parque Nacional del Teide -kansallispuistoon.
  Teiden ”nykyhistorian” tuhoisin purkaus tapahtui vuonna 1492, silloin ulottuen myös Orotovan laaksoon.
  Teiden arvioidaan olevan epävakaa. Mm. sen rakenteessa on harjanne pohjoispuolella. Tällä harjanteella ei uskota olevan riskiä suuresta magmapurkauksesta, vaan olevan seurausta hitaasta rakenteen luhistumisesta pohjoiseen. Seismiset mittaukset osoittavat, että Teide voisi olla epävakaa Icod’in laakson suuntaan. Vuori vaikuttaa maallikosta profiililtaan kerrostulivuorelta, joten kivimassat lepäävät tuhkakerroksien päällä. Järistys voi siten aiheuttaa vyörymän ilman purkausta. Löysin sittemmin vahvistuksen sille, että Teide on luokiteltu kerrostulivuoreksi.
  Huipulla tulivuorella on useita pieniä aktiivisia fumaroleita, jotka edelleen päästävät rikkidioksidia ja muita kaasuja, kuten pieniä määriä rikkivetyä. Ne ovat siis merkkejä eloperäisyydestä.
  Kerrostulivuoren ominaisuus on siis tuo epästabiliteetti. On laavaa, kiveä ja sitten taas tuhkakerroksia ja nämä kerrokset toistuvat. Vuori ei siis ole kiinteää massaa, vaan tuhkakerroksen päällä massa voi lähteä liikkeelle. Siksi siis ei tarvita purkausta, järistys voi riittää, jotta maamassojen vyöry alkaa.

  Yleisesti:
  Atlantin valtamerellä on monta tuliperäistä saarta, joiden syntyyn on vaikuttanut litosfäärilaattojen erkaantuminen sekä kuumat pisteet. Tarkkailtavien tulivuorten listalla on niistä myös Espanjan korkein vuori, Teneriffan saaren Teide.
  Pienin Kanariansaarista on El Hierro, joka myös on tuliperäinen saari. Viimeisin purkaus Hierrolla oli 1793, mutta tällä noin 10 000 asukkaan saarella on viime vuosina havaittu lisääntyvää maanjäristystoimintaa. Lisääntynyt tärinä johtuu siitä, että magmasäiliö El Hierron alla on täyttymässä. El Hierron status eksoottisimpana saarena on monessakin mielessä paikallaan.

  Viimeisin tulivuorenpurkaus Kanariansaarilla tapahtui La Palman saaren eteläosassa vuonna 1971. En tässä huomioi merenpohjapurkauksia. Kanariansaarten tuliperäisyys johtuu sen sijainnista kuuman pisteen päällä. Hot spot pysyy paikallaan, kun laatta siirtyy sen yläpuolella. Näin tulivuoret sammuvat hiljalleen liukuessaan kuuman pisteen ohi.

  Lanzarote on parikymmentä miljoonaa vuotta vanha ja suhteellisen rauhallinen tulivuoritoiminnan suhteen. El Hierro on iältään vain pari miljoonaa vuotta vanha ja näin suhteellisen aktiivinen tulivuorineen ja maanjäristyksineen. Voimakkaan tulivuorenpurkauksen tai suuren maanvieremän laukaisemana voisi syntyä tsunami, joka aiheuttaisi suurta tuhoa koko Atlantin rannikkoalueilla. Todennäköisin katastrofin aloituksen tapahtumapaikka veikkauksissa on La Palma.
  Kun saarella 1971 viimeksi tapahtui tulivuorenpurkaus, luultiin sen olevan hetkellisesti turismin loppu. Kävi päinvastoin. Niin paljon innokkaita halusi nähdä, mitä tapahtuu, että tilauslennoista loppui kapasiteetti.

  Jos seuraatte aktiivisesti vulkanologiaa, olettekin jo varmasti huomanneet uudet tiedot Vesuviuksen meressä sijaitsevista, aktiivisista sisartulivuorista (peräti 6 kpl? Etpä löydä helposti netistä ?!). Vesuviuksen viimeinen purkaus tapahtui maaliskuussa 1944. Siihen ilmeisesti yhteydessä olevat merenalaiset tulivuoret löydettiin vasta viime vuonna. Välimerellä on odotettavissa jotain, joka vertautuu minolaisen kulttuurin tuhoutumiseen. Kukaan ei tiedä koska, tai paremmin, ei halua tietää. Juuri lukemani kirja kertoi aiheesta, tiedepohjaisine viitteineen. Noista ajoista, Pliniuksen ajoista, jolloin Vesuvius tuhosi mm. Pompeijin, on aikaa raamatullisten kuvausten verran. Nykyisin Vesuviuksen lähellä siis tiedetään olevan sitä suurempi uhka, po. paremminkin luullaan, varmuus puuttuu, mutta vaan suuruusjärjestyksestä, ei uhasta.

  Tulivuorten kanssa on otettava oppia japanilaisilta, islantilaisilta ja italialaisilta, jopa jenkeiltä, heidän fatalismissaan. Muuten ei juuri uskalla matkailla. Elämme tuliperäisellä planeetalla.

  Icodin suunta epäilemättä panee askarruttamaan. Sillä suunnalla esiintyvä järistysaktiivisuus voi vyörymän muodossa aiheuttaa suuria tuhoja. Se kuuluisin lohikäärmepuu menetti viime tutkimuksissa satoja vuosia iästään. Nyt versoaminen osunee ehkä sitten 1492 vuoden jälkeiseen aikaan. Tämä kumminkin kiistetään toisten näytteenottajien toimesta ehdottomasti. Itse puuhan on siten tulen kestävä, että tulipalon jälkeen se herää eloon kasvattaen uudet lehdet, kuten Kanarian mäntykin tekee neulastensa suhteen. Laavasta ne eivät kumminkaan selviä

  Kaikesta tästä saamme helpohkosti aikaan eipäs-juupas-väittelyn. Samalla ne, jotka odottavan lopun ajan merkkejä, saavat toivoa uskossaan. Kirjoitan kumminkin niille, jotka ovat muuten vaan kiinnostuneita -ja huomatkaa, kirjoitan maallikkopohjalta!
   
  • Tykkään Tykkään x 3
 18. eläkepappa Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  18.07.2016
  Viestejä:
  664
  Saadut tykkäykset:
  181
  Nyt, kun mielenkiinto on Alaskassa, tuo Realijoksen järähdys (kts. syvyys) on näistä pikkuisista se kiinnostavin.
  https://earthquakes.volcanodiscovery.com/map/Canaries
  Kuuma päivä luvassa, ennen huomisen sadetta.
  edit: Sadetta ei näköjään luvata enää ennen perjantaita.
   
  Last edited: 23.01.2018
 19. Antigue Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  15.07.2016
  Viestejä:
  2 093
  Saadut tykkäykset:
  539
  Kanariansaarten järistyksistä kävin vähän tutustumassa La Orotavassa tuollaisessa paikassa. Valitettavasti tyhmä kuvaaja myös itsensä aiihen ikuisti. Koittakaa kestää sen suhteen.

  [​IMG]

  Vähän järistysten historiaa.

  [​IMG]

  Siinä listaa järistysten vuosiluvuista eri saarilla.

  [​IMG]

  Kannattaa poiketa tuolla Parque nacional del Teide museossa. Sisäänkäynti on ilmainen ja paljon on vulkaanisista asioista saarilla, sekä myös manner Espanjassa.
   
 20. eläkepappa Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  18.07.2016
  Viestejä:
  664
  Saadut tykkäykset:
  181
  Saas nährä. Hetki sitten oli aikaa rajattomasti. Kohta tulee kiire. Aikaa toki on, mutta kuulemma pitää vielä keretä. Täytyy ruveta pistämään asiat prioriteettijärjestykseen. Samaan aikaan vierii Suomi päälle. Alkaa olla silläkin puolella kissanristiäisiä. Millä tässä kaikeen repee? Eli jos Antiguesta tuntuu tylsältä, voi aina ajatella, että halutessa Kanarialla on rauha läsnä. Vipinää riittää, kun matkalta palaa. Aiheesta kirjoitti Martti Huuhaa Innanen:

  Kato! Arska on palannut sköneltä. Lyöppä karju maihin. Iske tosta sätkä sieraimeen. Otetaan mukit ja heitetään poski.

  Jotenkin noin se meni, ulkomuistista, mukaillen. Semmoisia ne on, empaattiset tutut.
   
 21. eläkepappa Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  18.07.2016
  Viestejä:
  664
  Saadut tykkäykset:
  181
  25.1. ja kohta klo 18 Puertossa. Näyttää kääntyvän kohti sadetta täällä alhaallakin. Vuorella oli vaikka mitä, ei kumminkaan vielä ihan sateeksi kääntynyt. Oli ehkä 11 astetta ja kastepiste 7.

  Se on nyt korjattu, se Aguamansa-virhe. Nyt mentiin Calderaan saakka ja sumumetsät löytyi. Oli tosin kaikenlaista keliä, mutta pois lähtiessä iski kunnon sumu, oltiin pilvessä. On todella upeat patikointimaastot ja paljon muutakin mielenkiintoista. Kuvaaminen kumminkin vaatii keskittymistä ja se on pois etenemisvauhdista. Jokunen tunti kumminkin patikoitiin. Löydettiin heti aluksi Calderan ravintolakin, jonne patikoinnin jälkeen palattiin. On tosi perinteinen paikka. Sieltä löytyi mielenkiintoinen valokuvadokumentaatio lumimyräkästä, joka paikalla on kuvattu 11.3.2011. Löytyy toimiva takka ja kärsivällisen odotuksen jälkeen myös maistuvia, paikallisien reseptien mukaan tehtyjä piirakoita, yms.

  Niitä patikointireittejä näkyy löytyvän kaikenkuntoisille ja maisemat on sellaisia, ettei voi kun suositella. Bussimatkaan kannattaa varata ainakin kolme varttia, suuntaansa.

  Tuommoinen herra on netissä kuvaillut kokemuksiaan:
  https://sakarinmatkat.wordpress.com/tag/aguamansa/

  Jos ei olisi tehty sitä ensimmäistä Aguamansa-mokaa, olisi jäänyt ne hillittömät kyläteiden kaltevuudet kokematta. On hurjia, on. Siten niitä ei voi suositella huonojalkaisille ja seikkailuhaluttomille.

  Calderasta lähtevät reitit on hyvin arvioitu opastetauluissa. Niissä on esitelty myös korkeusprofiilit ja reittiin varattavat ajat, jotka ovat silmiinpistävästi pitkiä, kilometrimääriin nähden. Älkää uskoko kaikin osin googlea niissä ajoissa. Niitä tauluissa esitettyjä reittiaikoja voi hyvin uskoa ja siihen päälle se valokuvaus.
   
 22. eläkepappa Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  18.07.2016
  Viestejä:
  664
  Saadut tykkäykset:
  181
  26.1.
  Sadetta tässä odotellaan, mutta jo aamusta oli ennustetta lämpimämpää, alle 18 kumminkin.
  Kohta pitäisi ropista, jotta iltapäiväksi ennustettu aurinko ehtii.
  Ei seismisyyttä, ei järistyksiä; tylsää.
   
 23. eläkepappa Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  18.07.2016
  Viestejä:
  664
  Saadut tykkäykset:
  181
  27.1.
  Just nyt ei sada, vaikka voisi. Seuraavat 9-päivää on enempi vähempi sateisia, sanoo Foreca. Se näkee, joka kokee. Seismisyys on olematonta, lämpötila alle 18. Ei mikään viikkoturistin unelma.
   
 24. eläkepappa Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  18.07.2016
  Viestejä:
  664
  Saadut tykkäykset:
  181
  30.1.
  Hoh hoh! Komeasti lunta vuorilla. Tämä on tuossa laajuudessa meille ennenkokematonta.
  Sateiten myötä yölämpötila on alle 15. Voi viikkoturisteja! Tänään ei pitäisi juuri sataa, mutta kuumaa päivää en odota.

  Lisätään: puolenpäivän aikaan vettä tulee kaatamalla.
  Hierron magmasäiliökö lienee röytäissyt?
   
  Last edited: 30.01.2018
 25. eläkepappa Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  18.07.2016
  Viestejä:
  664
  Saadut tykkäykset:
  181
  31.1.2018
  Aamusta oli taas kylmää.

  Sattuneesta syystä en nyt niin ajanhermolta kirjoittele lähiaikoina Puerton asioista. Huomaan kumminkin, että ehkä yhteenlaskutaidosta alkanut kiivastelu saattaa johtaa tilanteeseen, jolloin rekisteröintipakosta luovutaan. Silloin palsta on hetkessä samannäköinen, kuin s24. Sitä on sillä puolella kovasti toivottukin. Sellaista toivomusta on taitanut olla ilmassa osalla tämän palstan rekisteröityneistäkin.

  Itse keskityn lähiaikoina leluihin, enkä kirjoittele siksi entisellä aktiviteetilla. Toivon, että palsta jatkaa matkailupalstana.
   
Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti