Hae Anna.fi-sivustolta

Psykologin vastaanoton luottamuksellisuus?

Viestiketju osiossa 'Ihminen hädässä' , käynnistäjänä minä vaan, 03.05.2018.

 1. minä vaan Vierailija

  Ajattelin mennä julkisen terveydenhuollon psykologille tai psykiatrille kertomaan ongelmistani. Ahdistus ja masennus, vaikea elämäntilanne kaikin puolin. En taida jaksaa kohta enää, ystävien tuki ei riitä, tarvitsen ammattiapua. MUTTA mietityttää se, kun kuulin, että mielenterveystiedot näkyvät nykyään myös terveyskeskuksessa. Lääkäreille siis. Tietääkö kukaan asiasta enempää, onko kokemusta?

  Oletteko kukaan käynyt psykologilla, ja oletteko lukeneet mitä teistä on kirjoitettu? Ja oletteko voineet sopia jotain siitä mitä potilaskertomukseen kirjoitetaan ja mitä ei?

  Ainakin itse en henkilökohtaisia ja arkoja perhe- ja muita ongelmiani halua leviteltävän kaikille minua terveyskeskuksessa hoitaville enkä edes niille jotka siellä psyk.puolella ehkä osallistuvat hoitoon. Siellä on kuulemma tiimi, ei voi varata aikaa pelkästään yhdelle työntekijälle ja pyytää että pitää tiedot luottamuksellisina. Vaitiolovelvollisuudesta kyllä puhutaan, mutta totuushan on se että se mitä kerrot näissä "palveluissa" leviää käytännössä aika monelle. Ja pysyy siellä sähköisessä järjestelmässä hamaan hautaan asti.
   
 2. PutkeenPuhuja Vierailija

  Tiesitkö että sinulla on myös oikeus nähdä mitä sinusta ollaan siihen rekisteriin kirjoitettu? Sen verran näkyy samassa terveysasemassa niille harvoille jotka päätyvät niitä tutkimaan kun olet joko tulossa tai jo tullut vastaanotollesi. Jos aloitat psykologikäynnit niin kehotan että juttelet ammattilaisen kanssa ensialkuun huolestasi. Jos et luota siihen että tietoja käytetään vain sinun hyväksesi niin et pysty puhumaan niin avoimesti kuin sinun tarvitsisi.

  Tutustuthan alla olevaan linkkiin, sen takana on ne tiedot. Kirjaudut oma kantaan pankkitunnuksillasi, jossa voit myös varmistaa ettet ole antanut vahingossa lupaa käyttää tietojasi turhan laajalti, jos olet huolestunut asiasta.

  http://www.kanta.fi/omakanta

  Kannattaa tutustua sosiaali- ja terveysalan etiikkaan ja lakipykäliin. Itse opiskelen terveysalalla ja vasta lait jne. sisäistettyäni annoin luvan käyttää tietojani niin paljon kuin vain pystyy, kun ei niistä tiedoista jutella avoimesti omallakaan työharjoittelupaikalla, eikä jonkun asiakkaan elämä muutenkaan kiinnosta enää tauoilla, kun kaikilla on omat elämänsä ja murheensa, joista on lupa puhua niin avoimesti kun vaan kehtaa.
   
 3. Olet oikeassa Vierailija

  Ajattelemisen arvoista asiaa.
   
 4. vierailija Vierailija

  Voit mennä yksityiselle psykologille tai psykoterapeutille (itsenäinen ammatinharjoittaja). Hänelle kertomasi tiedot eivät leviä eteenpäin *). Kannattaa kuitenkin muistaa, kun menet tällaiselle yksityiselle, että asemasi on melko heikko. Ei ole potilasasiamiestä eikä työpaikan sosiaalista painetta, joka edesauttaisi psykologin/psykoterapeutin asiallista käytöstä/toimintaa. Poliisi ja käräjäoikeus ovat ainoat tahot, joiden puoleen voit kääntyä.

  *) Vaitiolovelvollisuutta ei ole tietyissä rikoksissa.
   
 5. ap. Vierailija

  Kiitos kaikille vastauksista! En taida mennä kuitenkaan julkiselle, koska en halua että terveyskeskuksessa luetaan mitä olen keskustellut psykologin kanssa. Kuulin hiljattain tuttavalta että oli tosiaan luettu, yleislääkärillä. Asiakkaalla pitäisi olla mahdollisuus salata nämä käynnit. Eihän terapia toimi edes jos ei voi luottaa vaitioloon.

  Yksityiseen minulla ei ole varaa. Joten jään kärvistelemään ainakin toistaiseksi.
   
 6. Sairaanhoitopiirissämme voivat sekä terveyskeskuksen lääkärit että sairaanhoitajat, muistihoitajat, mielenterveydenhoitajat jne. (somaattisen puolen lähihoitajia lukuunottamatta) mennä katsomaan ja kirjoittelemaan mielenterveyspuolen tietoja. Ja tiimeissä ja kahvihuoneissa suut käyvät... Esim. lääkäri tai hoitaja voi avata mielenterveystiedot jos varaat ajan vaikka olkakivun takia. Ja entä jos mielenterveystietoihin on potilaan tietämättä kirjoitettu perättömiä juttuja. Tästäpä sitten lääkärit ja hoitajat saavat negatiivisen ja vainoharhaisen asenteen josta seuraa se että potilaaseen suhtaudutaan ivallisesti, huvittuneesti ja mielivaltaisesti.
   
 7. vierailija Vierailija

  Tästä viimeistään menee "mielenterveys." Jokaisella on oikeus määritellä henkilökohtaiset rajansa.
   
 8. vierailija Vierailija

  Ei kuule ole minkäänlaista suojaa. Jos vaikeamman diagnoosin saat, niin saattavat vielä vaikka työpaikalla pyytää sinua jonkun vahtimaan. Potilaskertomusta et näe ikinä - ainakaan itse en ikinä saanut tietää, mitä minusta kirjoitettiin. Helpottaa työtä, kun ei tarvitse kritiikkiä kuunnella.

  Omasa kokemuksestani, välttäkää ainakin Turun Kupittaan J****** P****** (ja ehkä koko paikkaa).
   
  Lasted edited by : 02.07.2019
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti