Hae Anna.fi-sivustolta

Puerto de la Cruzin asuntoasiat.

Viestiketju osiossa 'Kanariansaaret' , käynnistäjänä Antigue, 07.08.2016.

 1. Antigue Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  15.07.2016
  Viestejä:
  2 211
  Saadut tykkäykset:
  628
  Tuolla toisissa Pueto se la Cruzia koskevissa ketjuissa tuli ilmi tarve monia kiinnostavasta asiasta, eli asunnon ostamisesta tai vuokraamisesta Puerto Cruzista. Nykyäänhän monet viettävät paikan päällä usein pidempiäkin aikoja, useimmat ja onnellisimmat jopa koko talven ajan, joten hotellimajoitus ei enää riitä vaihtoehdoksi. Asiasta on toki keskustelu S24sen trollipalstalla, mutta kaikki hyvätkin kirjoitukset ovat kadonneet kymmenien trollausten sekaan. Nyt alustamnamme on palsta, josa on todella asiallinen ja tehokas moderointi ja kovasti Puerto Cruzista kiinnostuneita kirjoittajia, joten mahdollisuudet todelliseen tietopakettiin ovat olemassa. Tiedän, että Suomi-Teneriffa kerholta saa apua asuntoasioihin, olenhan kerhon jäsen, mutta vinkkejä, kokeneemmilta vuokraajilta tai paikalla pidempään oleskelleilta olisi kiva saada.

  Tuossa muutama löytämäni linkki asunnon vuokraukseen tai ostamiseen, jos koko- tai pidempiaikaisesti haluatte kaupunkiin muuttaa:

  http://www.lukaali.com/vuokra.php Tarjolla olevia vuokra-asuntoja.

  http://www.lukaali.com/osto.php Tarjolla olevia myytäviä asuntoja.

  http://www.optima-tenerife.com/ Myytäviä ja vuokra-asuntoja. Suomenkielinen palvelu !

  http://www.tenerifensuomi-kerho.org/ Neuvoja voipi kysellä tuolta. Kerholla muuten on jäsenille hyvä kirjasto Puerto de la Cruzissa.

  Tollasta. josko tolla päästäisiin alkuun. Itse toivoisin kokenneempien vuokraajien, asuntoja omistavien ja paikalla pitkään oleskelleiden suomalaisten vinkkejä asuntoasioissa tänne esille. Olen nimittäin kahden vaiheilla, ostaisinko oman asunnon jo nyt 10-12 vuotta ennen eläkeikääni, jolloin vuokraamalle sen eteenpäin, joku toinen sen minulle maksaisi. Viisaammat pitkään Cruzissa oleilleet vakiasukaat tosin neuvoivat, että vuokraa ensin, jotta tiedät minkälainen talo ja naapurusto on ja osta vasta sitten. Silti se ostaminen kiinnostaisi. Nythän majoitun aina neljäksi viikoksi hotelliin, koska ilmeisesti noin lyhyitä sopimuksia vuokralle on vaikea saada. Vai onko ?

  Lisäksi omistusasiassa hiukan huolestuttaa tuo Espanjan turismi-laki, joka ilmeisesti kieltää ainakin Madridissa yksityisiä vuokraamasta asuntojaan turistialueilla. Miten on Puerto Cruzin laita. Samoin mieltä askarruttavat verotusasiat, jos vuokratuloa Kanarialta tulisi. Kyselin aiheesta verotoimistosta, eivätkä he osannet sanoa muuta kuin, tottakai verot pitää maksaa suomeen. Omaan mieleen tulee, että Espanjaan ja verottajalle Suomeen. Kumpi on oikeassa, vai maksanko verotulot tuplana. Olisko tästä kellään kokemuksia.

  Vinkkejä ja neuvoja, kiitos.
   
 2. sotavento Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  28.11.2007
  Viestejä:
  1 731
  Saadut tykkäykset:
  91
  Antique, kerron tässä vain omia kokemuksiani Puerton asuntomarkkinoilta.
  Toistaiseksi ei olla edes harkittu omistusasunnon hankkimista, muutama tonni menee vuokrakuluihin talven aikana, mutta Puerton elinkustannusten huokeus kompensoi tuota "rasitetta" suuresti.

  Olen alusta saakka asioinut vuokra-asioissa Katja Hämäläisen kanssa, [email protected]. Suomikerho ei käsittääkseni mitenkään toimi asuntobisneksessä, mutta voivat antaa neuvoja tai kontaktitietoja tarvittaessa.

  Kerhosta lainataan kirjoja vain jäsenille. Suomibaareilla näyttää olevan myös mittavat kirjastot. Aika moni lukee nykyään e-kirjoja ja noitten tarjonta näyttää lisääntyvän vauhdilla.

  Puertossa asuntojen vuokraus jatkuu aivan ennallaan. Mutta jos suunnittelet Antique jonkun sijoitusasunnon ostamista sieltä, kannattaa kyllä perehtyä tosi tarkkaan jokaiseen detaljiin. Sitten kun vielä muistat, että vuokralainen voi pistää kämppäsi tuhannen peen päreiksi, viedä kaiken irtainmen, vuokrata sen edelleen jne, aika nesteessä helposti olet. Jos omistaisin Puertosta asunnon, vuokraisin sitä enintään suomalaisille pitkäaikaisella sopimuksella, kuten monet näyttävät tekevänkin.

  Suomen ja Espanjan välinen uusi verosopimus oli raskas isku monelle suomalaiseläkeläiselle, jotka olivat tehneet hyvän tilin siirtämällä verotuksensa saarille (tai mantereelle). Nyt osalle on tullut mittaviakin jälkiveroja, osana Espanjan tervehdyttämisohjelmaa, mistä yllä mainittu sopimus on irrallinen.

  Sotis
   
 3. Antigue Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  15.07.2016
  Viestejä:
  2 211
  Saadut tykkäykset:
  628
  Sotis, olet jäljillä ajatuksissasi. Nimenomaan mahdollisen kämpän vuokraaminen olisi tarkoitus pitkäaikaiseen asumiseen vuokrata. Joku suomalainen tai saksalainen eläkeläinen olisi oiva asukki vaikka niiksi reiluksi kymmeneksi vuodeksi, mitä eläkkeeseen on aikaa. Toki asialla on ongelmansa, tiedostan sen. Todennäköisesti asunnon saa vuokrattua myös vain talviajaksi ja sitten se seisoo tyhjillään puoli vuotta, mikä on suuri riski

  Houkutus vaan on suuri, kun asuntojen hinnat tuolla ovat edullisia.

  Suomi-Teneriffa kerho tosiaan vain auttaa jäseniään asuntoasioihin liittyvissä jutuissa, ei siis välitä asuntoja. Kirjastostakin lainataan kirjoja vain jäsenille. Tosin jäsenmaksu on 25€/vuodessa, joten so what. Kirjojahan saa tosiaan lainattua hotellien respoista, baareista ja myös seurakunnan kahviosta, josta saa muuten oikeaa suodatinkahvia 1€/kuppi. Kannattaa poiketa, vaikkein niin harras uskovainen olisikaan.

  Vuokraamiseen liittyvistä asioista olisi kiva lukea enemmän. Ettei tarvitsisi sitten H-Moilasena mennä välitysfirmoihin asioimaan. Eli kaikki kokemukset olisivat allekirjoittaneelle ja monille muillekin tervetullutta luettavaa. Näistä asioista kun moni on kiinnostunut, eikä tietoa koskaan ole liikaa.

  Nyt hyvät yöt.
   
 4. sotavento Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  28.11.2007
  Viestejä:
  1 731
  Saadut tykkäykset:
  91
  Omat kokemukset liittyvät useampien kuukausien vuokrasuhteisiin, eikä yhtäkään grande katastrofia noissa ole ollut, varmaan vähän onneakin matkassa...

  Vuokralainen harvemmin pääsee katsomaan asuntoa etukäteen. Useimmat päätökset tehdään nettikuvien ja välittäjän lähettämien lisätietojen perusteella. Kaupungin/alueen tuntemisesta on suuri hyöty, ihan vieraasta paikasta ei näkemättä kannata missään tapauksessa asuntoa varata. Usein vuokrasopimukseen halutaan nimi tulopäivänä, mutta jos on vieras asunto, vaatikaa siihen soppariin joku klausuuli, mitä tapahtuu, jos tulee isoja ongelmia, torakoita, vetoisuutta, huusholli osoittautuu homeiseksi, lämmin vesi ei riitä etc.

  Välittäjien käytännöt vaihtelevat hitusen, mutta yleensä pitää maksaa varausmaksu, joka muuntuu myöhemmin takuuvuokraksi ja vastaa n. kuukauden vuokrasummaa. Tuo palautetaan vuokrasuhteen päätyttyä. Välittäjien palkkiot vaihtelevat, mutta siitäkin pitää sopia, mitä tuo palkkio kattaa. Ja mikä on kutyymi asioinnissa vuokran antajaan; osa välittäjistä haluaa pitää tuon suhteen itsellään - meillä ei ole mitään ongelmaa, mutta aina toisinaan noita juttuja kuulee...

  Antiquen mainitsemien Optiman ja Lukaalin lisäksi on vielä Finnsuntravel ja meidän käyttämä Katja Hämäläinen. Lisäksi on erilaisia epävirallisempia tahoja, joiden suhteen ainakin itse olisin melko varovainen. Yleensä ongelmien tullessa toteavat olleensa vain tulkkeina, suosittelen kyllä välittäjän käyttämistä, tuntevat myös "pykäliä" ja kun välitystyö on pääasiallinen toimeentulon lähde, ei ylilyöntejä synny. Nämä siis suomenkielistä palvelua tarjoavina.

  Sotis
   
 5. Antigue Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  15.07.2016
  Viestejä:
  2 211
  Saadut tykkäykset:
  628
  Kiitos tietopaketista taas Sotis. Nää on merkittäviä juttuja monille Puerto Cruziin talviksi aikoville. Tietoja vaikkapa vuokrasopimuksen teosta ei koskaan ole liikaa ja kokemus antaa mahdollisuuden jakaa sitä tietoa muille kansakuntamme kanariaan ja Cruziin hurahtaneille.

  Koska itsekin olen vain turisti, hotelleissa majoittuva, helpomman tien valitseva ummikko, niin kyselisin kaikilta kokeneemmilta vuokraajilta muutamia tyhmiä kysymyksiä, kuten vuokrataso, alueelliset erot vuokran suhteen, sähkön ja veden hinta, vaikka usein näkyykin kuuluvan vuokraan, vakuutusten tarve ja sopimusten luetettavuus, vaikka se olisi välittäjän laatima ja kaikki paperilla. Miten tommosten asioden laita on. Tässä muutama kysymys noinniinku aluksi. Saattavat nämä asiat kiinnostaa muitakin Cruzin ystäviä.

  Itsehän olen Eläkepapan tapaan täysin La Pazin lumoissa. Haaveilen jopa ihan talon tai rivarin vuokraamista sieltä, jos sopivan kokoinen löytyy. Hintahan ei pomppaa ihan hirveästi havaintoni mukaan kaksion tai kolmion hinnasta. Elinkustannukset sitten kompensoivat vuokraan menevää rahaa. Tai ainkin kuvittelen niin. Suuria kun ei kai haaveilemasta kielletä.
   
 6. sotavento Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  28.11.2007
  Viestejä:
  1 731
  Saadut tykkäykset:
  91
  Sähkö ja vesi kannattaa pyrkiä sisällyttämään vuokran hintaan ja useimmiten se noin onkin. Energialaskujen osalta se on aina vähän "niin ja näin", laskut menevät omistajalle ja olet vähän epätietoinen todellisesta kulutuksesta. Joskus joku vanha jääkaappi voi olla varsinainen energiasyöppö. Ja jos mahdollista, vaatikaa vuokran hintaan myös asuntokohtainen wifi-yhteys, nuo ovat nyt kovasti lisääntymässä...

  Yksiöitä voi saada alle 400 euronkin vähän sivummalta. Keskustassa puolivuotiset maksavat kaksioistaan keskimäärin 600 €, vähän riippuen siitä mitä hintaan sisältyy. Ei noissa varmaan merkittäviä alueellisia eroja ole.

  Omistajalla on tietysti asuntoa koskevat vakuutukset, kiinteistöllä/taloyhtiöllä omansa. Itsellä pitää tietysti olla yksityinen matkustajaturva, mutta ei kai se korvaa tapauksia, jossa asuntoon syntyy jotain vahinkoa? Hyvä kysymys tuokin... Vai korvaako oma kotivakuutus? En mikään ekspertti noissa ole, eikä toistaiseksi ole onnistuttu hajottamaan muuta kuin pari lasia tiskatessa.

  Ainahan voi pyytää vuokrasopimuksen etukäteen nähtäväksi, välittäjällä on siitä kyllä sähköinen versio, minkä tod.näk. saat sähköpostiin oitis. Erilaisiin taksoihin on hyvä perehtyä etukäteen. Vuokran maksaminen ei aina onnistu pankkiyhteyksin, vaan omistaja haluaa summan käteisenä. Jotkut omistajat käyttävät välittäjän lisäksi tiettyjä toimistoja, minne vuokrat maksetaan kerran kuukaudessa tai sovitulla tavalla. Koko kirjo on käyty läpi. Jokainen täysipäinen tajuaa, että isojen rahasummien kertasuoritus sisältää aina riskin ja sitä varten pitää olla "selvät sävelet".
   
 7. Antigue Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  15.07.2016
  Viestejä:
  2 211
  Saadut tykkäykset:
  628
  Ok. Kiitos noista neuvoista. Tuo käteisellä vuokran vaatiminen kuulostaa kyllä mun korvaan pimeältä vuokraamiselta, jossa verottaja ja valtio eivät saa mitään. Se taas usein tarkoittaa sitä, että vuokrasopimus ei ole laillinen, tai no on, mutta tuskin lainvoimainen, jos sinut ulos päätetään heittää. Lisäksi voit olla ongelmissa, jos viranomainen huomaa, että siellä asut vuokralla. Toisinsanoen, kannattaa pyytää kaikki sopimukset paperilla ja säilyttää ne hyvin.

  Miten tuo vuokranantajien luetettavuus, varsinkin siis jos "kättä taskuun" periaatteella, tehdään sopimuksia. Toki välittäjällä on vastuunsa, mikä pitänee muistaa tallentaa paperimuodossa, mutta luotettavuus siis siihen, että monia avaimia kämppiin ei ole. Esim Anu PPstä pari vuotta sitten kertoi hänen ja Ritun vuokrakämppään murtaudutun ja vain tiettyjä arvokkaita esineitä viedyn, juuri kun he olivat poistuneet töihin keskellä päivää. Epäili vielä, että avaimilla ole menty sisään. Nämä ovat tietysti vainoharhaisia ajatuksia ihmiseltä, joka on tottunut, että sopimukset pitävät ja laki on puolellasi mahdollisissa ongelmissa. Mikä mahtaa olla mahdollinen oikeusturvasi tapauksessa, että olet "pimeästi" vuokralla tietämättäsi. Varsinkin kielitaidottomana olet kyllä lirissä, vai olenko ihan kuutamolla tässä.

  Lisää neuvoja ja kokemuksia olisi kiva vielä lukea. Paljon tosin ehtii vettä vuorilta alas valua, ennenkuin nuo neuvot minua koskevat, mutta moni muu saattaa olla kiinnostunut. Kertokaa kokemuksia. Todennäköisesti kaikki menee hyvin, eikä ongelmia tule, mutta jos, niin kenen puoleen pitää kääntyä, ynnämuuta epätietoisuutta on edelleen ilmassa.

  Miten Eläkepappa, miten teillä homma meni La Pazin kämpän kohdalla putkeen?
   
 8. sotavento Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  28.11.2007
  Viestejä:
  1 731
  Saadut tykkäykset:
  91
  Kuten sanottu, vuokran maksamisen käytäntöjä on monia, mutta käteismaksu on hyvin yleinen tapa Puertossakin. Vuokralaisen pitää saada kuitti kaikesta mitä maksaa, on ne sitten välittäjän palkkioita, vuokran maksuja, mahdollisia siivouspalkkioita ym. Palvelun ostaja ei ole vastuussa siitä, miten rahat kulkeutuvat verottajalle. Mutta vaatikaa kuitti!

  Valitettavasti toisinaan eri puolilla Kanarian kohteita on sattunut vuokra-asuntoihin kohdistuneita murtoja; lienee ammattilaisten meininkiä vähän kuten Suomessakin. Ensin taloa ja sen asukkaiden liikkumista tarkkaillaan - sitten isketään. Myös kerrostaloissa asuvien on hyvä olla valppaina.
   
 9. Antigue Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  15.07.2016
  Viestejä:
  2 211
  Saadut tykkäykset:
  628
  Miten vakuutukset. Ottaako vuokralainen sen, vai kuuluuko se vuokranantajan vastuulle. Entäs minkälaisia vakuutuksia teillä pitkään paikalla olijoilla on. Ei taida pelkkä matkavakuutus riittää. Onko teillä siis muita vakuutuksia ?
   
 10. sotavento Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  28.11.2007
  Viestejä:
  1 731
  Saadut tykkäykset:
  91
  Vakuutuksista. Asunnon omistajalla on luonnollisesti omaisuutensa vakuutussuoja. Jos asia askarruttaa, kannattaa etukäteen käydä nämäkin huolen aiheet läpi välittäjän kanssa ja tarvittaessa pyytää noista maininta sopimukseen. Myös se, mitä oma kotivakuutus/matkavakuutus mahdollisten omaisuusvahinkojen osalta korvaa on hyvä selvittää oman yhtiön kanssa.

  Meillä on ollut vain matkavakuutus. Jos on yhtenäisesti reissussa yli 3 kk, minkä kotivakuutus kattaa, pitää ostaa "laajennettu matkustajaturva". Matkavakuuttajat ovat tiukentaneet linjaansa koko ajan, erityisesti suhteessa pitkäaikaisiin sairauksiin ja noiden tiimoilta on hyvä olla se eurooppalainen sh-kortti. Onneksi ei tuota ole vielä tarvinnut vinguttaa... Eikä matkavakuuttajankaan kanssa ole ollut ongelmia.
   
 11. Antigue Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  15.07.2016
  Viestejä:
  2 211
  Saadut tykkäykset:
  628
  Tosiaan, tuo matkavakuutushan on voimassa vain 3 kuukautta, jos siihen ei laajennusta hae. Hyvä huomio ja vinkki kaikille pidempään paikalla viettäville.

  Miten sitten noiden asuntojen laita. Olen kuullut väitteitä, että alakaupungissa, monet asunnot ovat huonokuntoisia ja niissä on paljon kosteusvaurioita. Pitääkö paikkansa. La Pazissahan sitten on tuoreempaa asuntokantaa, missä kuunlemma tätä ongelma ei ole. Onko kellään kokemuksia tai neuvoja asiasta ?

  Miten sitten, jos tuollaisen huonokuntoisen asunnon vuokraa. Onnistuuko vaihto, ottaako välittäjä mitään kantaa, vai mennäänkö vain netistä löytyneiden "huonojen" kuvien kera ja allekirjoitetaan sopimukset, kärsien liiasta "innokkuudestaan". Puoli vuotta kun on pitkä aika homeisessa kämpässä viettää. Onko siis hometta tai kosteutta ja ongelmia ylensäkään ?
   
 12. eläkepappa Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  18.07.2016
  Viestejä:
  670
  Saadut tykkäykset:
  187
  Meille iski tajuton munkki, kun löysin suomalaisen pariskunnan, joiden tarina PdlC:n osalta on 80-luvun alkupuolelta. He ovat ostaneet ja saneeranneet kämppää ja se on pääsääntöisesti täysin omaan käyttöön. Sain sen vuokrattua juuri siksi ajaksi, kun he ovat poissa sikäläisestä kodistaan.

  Kuten joskus kerroin, harkitsin minäkin kämpän ostamista. Rkm kaverini kävi kumminkin kylässä, kun olin Puertossa ja se oli niin kauhujen galleriasta, mitä hän niistä riskeistä, rakennuskulttuurista ja tekijöistä esitti, että katosi kaikki ostohalut. Tähän jotenkin liittyy se, ettei sikäläiset pankit hevin anna lainaa ulkomaan ihmeelle, joka tarjoaa ostettavaa kämppää takuuksi. On kuulemma monelta jäänyt saneeraus kesken määrättömäksi ajaksi.

  Kaupungissa näkyy myös vanhaa asuntokantaa, jota ei ole onnistuttu myymään, eikä toisaalta saneeraamaankaan. On siinä kunnossa useimmat, että purkaminen on ainoa vaihtoehto.

  Rakentamiskulttuuri on kanssa sikäläinen, eli se, ympäristöolosuhteet ja tekijöiden kulttuuri on kaikki sellaisia, jotka on syytä tuntea, jos leikkiin ryhtyy. On kuulemma syytä aina aloittaa sikäläiset tavat hanskaavan lakimiehen palkkaamisella, jos meinaa ruveta. Itse rakennuksen osalta kosteuden hallinta on hyvin eri juttu, mihin on tottunut.

  Vuokrakämppien osalta, jos on jotain valitettavaa, niin helpottaa, jos on kokemusta Suomen Lapista. Teneriffalainen versio on erilainen, mutta saman sukuinen, eli "heti kohta korjataan" tarkoittaa seuraavaa päivää, mutta millä viikolla, kas siinä kysymys. On hyvä tahto, mutta...

  Tämänkin takia hakkasin päätäni seinään, kun yritin saada kämppää saksalaisille rakennetusta huoneistokokonaisuudesta, siis yhtiöstä. Jos niissä ilmenee sanomista, huolto pelaa hetkessä. Muuten iskee Gruppenfuhrer.
   
 13. sotavento Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  28.11.2007
  Viestejä:
  1 731
  Saadut tykkäykset:
  91
  Kyllä niitä kosteusongelmia on ollut myös La Pazissa. Eikä se aina sijaintia katso, jos syntyy vaurioita, joiden johdosta rakenteisiin pääsee kosteutta. Ongelmia voi olla yhtä hyvin "Granilla", (Grankulla), kuin Stadin hienostokortteleissa, Eirassa ja Ullanlinnassa. Luoja yksin tietää, miten moni työntekijä erilaisissa toimitaloissa, lapset koulussa jne. kärsivät taloteknisistä ongelmista Suomessakin.

  Kanarialle vuokralle menevän on oleellista on sopia etukäteen niistä olosuhteista, missä vuokrasopimuksen voi purkaa. Tiedän yhden ihan selkeän kosteusvauriojutun, missä tyypit joutuivat vaihtamaan majaa. Siinä riitti lääkärin dokumentti homeen aiheuttamista hengitystieongelmista.

  Vuokra-asuntoja on niin laidasta laitaan, että ei ole mitään yhteistä nimittäjää ja tuo Eläkepapan vertaus Suomen Lappiin on otettava enemmän kevennyksenä.

  Summa summarum, asunnon voi suomalaisen välittäjän kautta vuokrata turvallisin mielin, kuvat ovat yleensä ihan laadukkaita ja lisäselostuksia saa pyytämällä. Ihan hulluuteen ei kannata mennä, tuo vaan on systeemin anatomia.
   
 14. eläkepappa Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  18.07.2016
  Viestejä:
  670
  Saadut tykkäykset:
  187
  Juu, juu Sotis, etkä edes usko, miten lähelle osuit vertauksessasi "Luoja yksin tietää, miten moni työntekijä erilaisissa toimitaloissa, lapset koulussa jne. kärsivät taloteknisistä ongelmista Suomessakin."

  Katselin tuota varsin lähellä täällä Stadissa, kun olin työelämässä.

  Tarkoitukseni ei ollut myöskään väittää, ettei "voi suomalaisen välittäjän kautta vuokrata turvallisin mielin". Ammattilaiset osaa turvata taustansa. Siinä on maine pelissä.

  La Paz on alue, ihan mikä muukin, mutta kun pytingissä lukee "saksalaisille rakennettu" sieltä löytyy -ei nyt ihan isännöitsijä, mutta tyypillisesti joka ilta toimistossa päivystävä henkilö, joka hoitelee osakkeenomistajien valitukset ja hoitaa korjaajat paikalle, saksalaisten vaatimalla tehokkuudella. Muuten se henkilö, siinä toimistossa, vaihtuu.

  Oma "Lappi-kevennykseni" assosioitui esim. viime kauden Tajinaste-kokemuksestani. Lappikokemukseni on luonnollisesti lukuisampia. Tajinaste-kokemuksessani tulin jutelleeksi myös yhtiön juristin kanssa, tosin vain yleisesti. Hän valotti suomalaisten sinisilmäisyyttä laajemmin. Suomalaiset uskoo siihen, mitä on sovittu, jopa suullisesti. Hän ei pitänyt sitä ihan tervejärkisenä, teneraffilaisittain.
  Espanjalaiseen sopimuskulttuuriin ja moraaliin tutustuin aikanaan pinnallisesti Kataloniassa. Uskon, ettei se ole sukua suomalaisten sopimuskulttuurille.

  Olen kanssasi täysin samaa mieltä siitä, että sopimuksen purkamisehdot kannattaa valmistella huolellisesti.
   
 15. Antigue Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  15.07.2016
  Viestejä:
  2 211
  Saadut tykkäykset:
  628
  Rivien välistä olen lukevinani, että varovaisuuteen vuokra-asioissa on syytä. Noita asioista kun ei vielä tällä hotelli-valmismatka-yhtiön bussikuljetus osaamisella ei vielä ole. Siksi kyselen, tyhmiäkin, mutta vain koska todella kiinnostaa ja uskon monia muitakin kiinnostavan.

  Noista ostoaikeista vielä. Pari vuotta sitten löysimme Optiman nettisivulta kivalta näyttävän asunnon, huokeaan hintaan, saatteella, vaatii pientä remonttia. Siitä oitis Optimalle kyselemään, kun siellä suomen kieltä osaava kerran löytyi. Ekalla kerralla hän ei ollut paikalla, mutta toimiston, ilmeisesti saksalainen omistaja, oli ja neuvoi meitä jonkin verran. Ensin kliseet, kannattaa tietysti ostaa, onhan tämä Kanariansaaret, yksi maailman parhausta lomakohteista. Lisäksi hän neuvoi veroasioissa senverran, että asunnon tuotosta tulevat verot pitää maksaa saaren hallinnolle, mutta kaikki, mitä asuntoon korjauksien ja varusteluun käytät, voi kuunlemma vähentää veroista. Hän kertoi myös omistavansa muutaman asunnon ja ostavansa omaan kotiinsa joka vuosi huonekaluja, vanhojen päätyessä vuokra-asuntoihin.

  Seuraavana päivänä tämä suomenkielinen naisihminen oli sitten paikalla. Esitimme asiamme, 100 neliön asunto Pikku Pohjolan takana olevasta korttelista, läjellö surakunnan kahviota, siitä rappusten yläpäästä vähän matkaa, ylin kerros, iso eteläparveke 85000 Euroa, vaatii pientä remonttia. Ensin tämä "suomalausvälittäjä" ei muka löytänyt koko kohdetta valikoimastaan. Sitten kun omasta kännykästä sen netistä näytin, ahaaelämys, siis toi se on ja vastaus; en tiedä asunnosta mitään. Kysellessämme, että haluaisimme nähdä asunnon, ei vastausta, uusi kysymys ja vastaus: ei onnistu. Ihmettelin, miksi ei, jos se myytävänä on. Nyt on muuta tekemistä, ei ehdi. Sopimuksesta jätin sitten puhelinnumeroni ja pyysin ottamaan yhteyttä, kun asunnon näkeminen on mahdollista. Eipä ole soittoa kuulunut ja asuntokin lienee myyty, tai ei ollut olemassakaan. Huono maku ko suomalaispalvelusta kyllä jäi.

  Varovainen kannattaa olla siis myös kotoisten välittäjien kanssa, niikuin toki suomessakin.
   
 16. Juanita Vierailija

  Hmm... Meillä on taas ihan päinvastaisia kokemuksia Optimasta/Pia Korhonen. Muita suomalaisiahan siellä ei töissä olekaan, kuin Pia. Erittäin luotettava ja täsmällinen henkilö, vuokra-asiat hänen kanssaan hoituivat ihan viimeisen päälle. Hän ei ole tyhjänpuhuja eikä naurskelija, vaikka sainkin hänet karjalaismurteineni sentään joskus hymyilemään. Noh, rehellisyys ja ammattitaito ne ovatkin asioita, joita tuossa kohtaa kovasti arvostaa.

  Mehän saimme jo 5kk "koeasua" talvikodissamme, joten vuokrasopimuksen jatko samasta asunnosta oli todella helppo. Kaunis päätyasunto 65 neliötä+tilava parveke aurinkoon eli vuorille. Näköalat siis kolmeen ilmansuuntaan, myös Teidelle ja mh:sta merelle. Vuokra 600e/kk sis. veden ja sähkön.
  Talo on melko uusi, oma aidattu piha-alue, jossa uima-allas. Asunto on kauniisti ja hyvällä maulla kalustettu. Kattokerroksessa on oma huoneistokohtainen pesukone ja kuivaustilat.

  Kysyimmekin Pialta, josko tämän parempaa tällä hinnalla löytyneekään? Ei löydy tuolla hinnalla, oli vastaus, mutta jos laitetaan vähän kalliimpi, niin sitten. Tuumattiin, että eihän me "omastamme" mihinkään lähdetä. Naapuritkin fiksuja, työssäkäyviä ja kohteliaita espanjalaisia, ei mitään häiriötä! Vuokrasopimus uusittiin, koska muitakin kyselijöitä tästä asunnosta oli jo norkoilemassa.

  Minulla "kukkahullulla" jo viherpeukaloa kutittaa, että pääsen parvekeruukkuja siellä laittelemaan.(y)

  Rentouttavaa lepopäivää!
   
 17. sotavento Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  28.11.2007
  Viestejä:
  1 731
  Saadut tykkäykset:
  91
  Parillakin tutulla on myönteisiä kokemuksia tästä Juanitan mainitsemasta Piasta. Ja vuokra kuulostaa kuvaukseen nähden uskomattoman edulliselta.

  Hyvä kommentti Eläkepapalta "suomalaisten sinisilmäisyydestä" suhteessa sikäläiseen bisneskulttuuriin. Juuri noin. Suullisia sopimuksia, silloin kun ne liittyvät merkittäviin taloudellisiin asioihin, ei pidä tehdä. Ja todella, kaikki mahdollinen paperille.

  Suomessa LKV tarkoittaa laillistettua kiinteistönvälittäjää ja lukuisat viranomaistahot valvovat alan yrittäjiä. Espanjan/Kanarian lainsäädäntöä en tunne, mutta erityisen tarkkana on syytä olla sellaisten tahojen kanssa, jotka eivät tee ao. duunia ammatikseen. En usko niiden kykenevän tuottamaan sopimuksia, jotka kestävät sikäläisessäkään lakituvassa. Ja jos olisin matkavakuuttaja, saattaisin olla kiinnostunut vuokrasopimuksen sisällöstä siinä vaiheessa, kun mahdollisia korvausanomuksia tehdään.

  Aika sumuinen aamu...
   
 18. Antigue Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  15.07.2016
  Viestejä:
  2 211
  Saadut tykkäykset:
  628
  Ehkä ko Pialla sitten oli vain huono päivä tuolloin. Toinen mikä tuli mieleen, on, että hän oli itse tai joku tuttunsa oli ostamassa tuota asuntoa, ja siksi sitä ei meille näytetty. Hintahan tuolla sijainnilla oli suorastaan houkutteleva. Tuossa tapauksessa rehellinen, "se on varattu", olisi kentkes ollut paikallaan. Ihmettelen vaan moista käytöstä. En toki epäile hönen ammattitaitoaan vuokraushommissa, mutta ainakin meidän kohdallamme, liekö sitten syynä, ettei naama miellyttänyt, ei mennyt palvelu ihan putkeen. Itseasiassa Optimassa saimme enemmän irti ostohaaveemme kohdalta saksalaisomistajalta, englannin kielellä. Hämmästyttävää. Kenties vuokrausbisnes on sitten kannattavampaa kuin myynti, eikä siihen kannata panostaa. Tosin olisimme tietysti laittaneet tuon asunnon heidän kauttaan vuokralle. Kerroimme myös tästä suunnitelmastamme vuokrauksen suhteen. Hämmästytyttävää kuitenkin kuulla noita Juanitan kokemuksia omien jälkeen.

  Noh, vuokra-asunnolla tullaan aikanaan aloittamaan, niinkuin viisaammat ovat Pikku Pohjolassa neuvoneet. Juuri naapurusto ja asunnon kuntoasiat kun kannattaa ensin tarkastaa viihtyvyydn kera. Ostetaan sitten vasta se asunto, jos se on täydellinen. Näkökulmat ja kokemukset ovat silti tervetullutta luettavaa jatkossakin.
   
 19. Juanita Vierailija

  Sunnuntaipäivää!
  Omakohtaiset kokemukset ko. firmasta ovat 100%:n totta. Suomalainen Pia, joka muuten on sikäläisen kanssa avioitunut ja sinne perheenä perustanut, hallitsee kyllä hommansa. On erittäin jempti, jopa pikkutarkka kaikessa. Hän tekee töitä kolmena päivänä viikossa ja noina päivinä hänellä on oikeasti kiire. Sitäpaitsi työt firmassa jakautuvat eri tekijöiden kesken. On kuulema paljon sellaisia pakettilomalaisia, jotka ihan vaan huvikseen haluaisivat nähdä sitä ja tätä. Ei me ainakaan juoksutettaisi välittäjää, jos emme tosimielellä olisi vuokraamassa tai ostamassa. Ja ostamassa emme tule toden totta olemaankaan!

  Hyvin kuvaavaa on täkäläisen ystävämiehen ja asunnonvälittäjän kertomus muutaman vuoden takaa, kun asuntoesittelyjä vielä runsain määrin oli. Hän kertoi, että samat naamat tunkivat aina sunnuntaiesittelyihin. Se oli heille hupijuttu päästä katselemaan (ja arvostelemaan) toisten koteja. Hän kertoikin sanoneensa näille uteliaille, että menkää pois, kun ette osta kuitenkaan. Ihan oikein!

  Nyt on ajat muuttuneet niin Suomessa kuin Kanariallakin. Kun kauppa ei käy, niin ei käy. Venäläisiä täällä manailtiin, nyt heitä jo kaipaillaan - ainakin ostosmatkoille, jos ei muuten.:rolleyes:
   
 20. Antigue Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  15.07.2016
  Viestejä:
  2 211
  Saadut tykkäykset:
  628
  Kiitos vain Juanita komentistasi. 100% ostoaikesissa olimme tuon asunnon suhteen. En epäile lainkaan saamasi palvelun laatua, mutta meidän kohdalla se ei onnistunut, tai ilmeisesti ei kiinnostanut lienee parempi sanonta. Kenties vasta juuri 50 täyttänyt nuorimies nuoremman vaimonsa kanssa vaan ei ole "asiantuntijan" silmissä uskottava ostaja. Ihan vakavissa ostoaikeissa kuitenkin olimme. Noh, se siitä. Se on ollutta ja mennyttä. Jäipähän tältä "asiantuntijalta" ainakin välityspalkkio saamatta. Huonoa "bisnesvainua" sanoisin.

  Nyt kuitenkin, viisaampien kauan paikalla oleskelleiden neuvon mukaan ensin vuokraan ja vasta sitten ostan, jos asunto miellyttää. Täytyy toivoa, että silloin "vanhempana" sitten näytän(mme) uskottavilta, jos/kun asioimme saman välittäjän toimistossa. Siihen kun voi vielä mennä 5-12 vuotta, riippuen eläköidynkö ennenaikojan vai vasta virallisessa eläkeiässä.
   
 21. Juanita Vierailija

  No mutta, Antigue!
  Onhan se kiva, että tuntee itsensä nuoreksi vielä yli 5-kymppisenäkin. Niin pitääkin!
  En minä kylläkään ollut epäuskottava asunnonostaja 20-vuotiaana kahden lapsen äitinä.
  Vaikka itse näytin ihan lapselta tuolloin, samoin nuori mieheni. Meille siis ainakin myytiin, ostimme tuolloin ekan omistusasunnon, osakehuoneiston. Parin vuoden päästä perheemme kasvoi ja tarvitsimme lisää tilaa, joten tuli ok-talon osto.
  Joku sitten tuli kotimme ovikelloa soittamaan ja kysyi, että onko vanhempia kotona? Johon vastasin, että tässähän se vanhempi on.
  Tultuani 4-kymppisenä isoäidiksi, tunsin taas itseni kovin nuoreksi, eikä kukaan uskonut, että olen mummo. Ja nyt eläkkeelläkin tunnen itseni yhä nuoreksi! Kaikki on suhteellista.

  Uskon vakaasti, että kaikille tosiostajille myydään. Ettekä missään tapauksessa ole liian nuoria! Käykäähän seuraavalla reissulla tekemässä kaupat, asunnoissa on mistä valita. PdlC on täynnä myytäviä asuntoja!
   
  • Tykkään Tykkään x 1
 22. Antigue Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  15.07.2016
  Viestejä:
  2 211
  Saadut tykkäykset:
  628
  Mulla on koko ikäni ollut se ongelma, että tällaisena babyfacena, mua on luultu itseäni paljon nuoremmaksi. Viimeksi pari viikkoa sitten Helsingissä, Forumin MC Donaldsissa 20-nen neito, tuttu, kun usein siellä käyn aamukaffella, päivitteli, että alkaa tulla vanhaksi. Ikää oli huimat 23-vuotta kuunlemma. Totesin siihen, että odota vaan, kun tulet tähän ikään, mihin neito tokaisi, että ethän sinä ole kovin vanha, korkeintaan 10-vuotta häntä vanhempi. Kertoessani, voivani olla hänen isänsä ja oikean ikäni 53, meinasi mennä neidolta sanat sekaisin, kun ei uskonut. Piti ihan näyttää ajokorttia, että uskoi. Ihmettelen, ettei harmaat ohimolla paljastaneet. Tosin ovan kuunlemma nyt muotia...

  Aikanaan nuorempana, kun kaverien kanssa baareissa kävimme, muistan kun mentiin porukalla 18- vuotisrajalla olevaan Alice ravintolan Helsingin Ateneuminkujalla. Portsari päästi kaikki muut sisään ja tivaili minulta papereita, kun näytin niin nuorelta. Ilmoitin ystävällisesti, että heräisit jo, johon hän niitä papereita silti vaati sisänpääsyyn. Näytin ajokorttini, ikää 32-vuotta ja portsari ilmoitti saaneensa herätyksen. Tämä on geenivika, kun äitini oli ollut samanlaisessa tilanteessa viimeisen kerran 35-vuotiaana.

  Siinä teille turhaa "höpöttelyä" sunnuntaipäivän kiusaksi. On mulla noista ikäjutuista muitakin tarinoita, mutta toivottavasti ette kylästyneet jo noihin.

  Niinkuin kirjoitin. Kuunneltuani Cruzissa pitkään asuneita PPssä, tein päätöksen, että ensin vuokraan ja vasta sitten ostan asunnon, jos se hyväksi kohteeksi muodostuu. Ostoaikeisiimme vaan kasaantui mustia pilviä kasapäin, kun vaimoni näki Facebookissa videon, mitä Puerto Cruzin kalasataman alueen tilalle suunnitellaan, uuden nykyaikaisen venesataman muodossa. SE betonihel..tti, mitä noiden kauniiden vanhojen rakennusten kustannuksella rakennetaan, siis vielä suunnitelmissa sai ainakin vaimoni siihen päätelmään, että jos tulee suunnitellunlaisena, alamme etsiä uutta eläkepaikkaa. Saas nähdä miten käy.
   
 23. Antigue Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  15.07.2016
  Viestejä:
  2 211
  Saadut tykkäykset:
  628
  Last edited: 14.08.2016
 24. Puerto viejo Vierailija

  Kauhukuva. Toivottavasti ei koskaan toteudu.
   
 25. sotavento Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  28.11.2007
  Viestejä:
  1 731
  Saadut tykkäykset:
  91
  Samainen aihe ja erilaista kuvamateriaalia on ollut täällä esillä aiemminkin. Minusta suunnitelma on todella hieno, tuo kaupunkiin vähän "glamouria", lisää vierailijoita, lisää rahaa, uutta bisnestä ja potkua. Ihan hyvä juttu.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti