Hae Anna.fi-sivustolta

Puinen leikkuulauta -huolto

Viestiketju osiossa 'Keittiössä' , käynnistäjänä Windy.fi, 08.01.2008.

  1. Windy.fi Uusi jäsen

    liittynyt:
    28.06.2006
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hei,

    sain joululahjaksi puisen leikkuulaudan. Se ei varmasti ole mikään huippulaatuinen, mutta voisinpa tuon päällä silti leikellä. En tunnista puulajia, mutta se tuoksuu aika voimakkaasti ja on tosi huokoista puuta. Kun eilen olisin sen koeajanut, sitä pestessä huomasin sen imevän vettä niin että sihinä vain kävi. Liekö kuivahtanut kaupan hyllyllä niin kovin..

    Nyt kysyisinkin tointaako tuommoista lautaa edes käyttää ja jos, niin olikos näihin jotain "käsittele öljyllä ennen käyttöä"-juttuja?

     
  2. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 085
    Saadut tykkäykset:
    17
    Se olisi pitänyt käsitellä öljyllä ennen kastelemista.
     
  3. Mummis Uusi jäsen

    liittynyt:
    17.02.2008
    Viestejä:
    167
    Saadut tykkäykset:
    0
    Puiset kapustat on ennen käyttöönottoa keitettävä suolavedessä., sanoi vanha kapustantekijä. Niin olenkin tehnyt. Runsaasti vettä ja reilusti suolaa, mitä sattuu olemaan. Ehkä samaa ohjetta voisi kokeilla leikkuulaudankin kanssa ja sitten öljytä kunnolla.
     
  4. Mummis Uusi jäsen

    liittynyt:
    17.02.2008
    Viestejä:
    167
    Saadut tykkäykset:
    0
    Lauta pitää tietenkin kuivattaa hyvin ennen öljyämistä. Mitään ei ole vielä menetetty.
     
  5. Windy.fi Uusi jäsen

    liittynyt:
    28.06.2006
    Viestejä:
    8
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ja millähän öljyllä ne puiset kannattaa käsitellä?
     
  6. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 085
    Saadut tykkäykset:
    17
    Ei sillä merkillä ole väliä minä olen käsitellyt sillä mitä kotoa kulloinkin on löytynyt eli useimmiten oliiviöljyllä.
     
  7. hmmh Vierailija

    On sillä väliä. Esim. oliiviöljy saattaa härskiintyä.
     
  8. TuulaI Vierailija


    Olet aivan oikeassa, ei kannata laittaa oliivi- tms ruokaöljyä, koska ne härskiintyvät ja lauta alkaa haista pahalle ja saattaa antaa leikattaviin tuotteisiin pahaa makua.
    Pellavaöljy on tähän tarkoitukseen parhain.
     
  9. puu Vierailija

    Puulla on kyky tappaa bakteereita sulkemalla niitä sisäänsä. On tutkittu, että muovinen leikkuualusta on huomattavasti bakteeripitoisempi kuin puinen. Eipä niitä ennen aina edes öljytty, pestiin vain vedellä. Suolavedessä keittäminen voi olla myös hyvä keino.
     
  10. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 085
    Saadut tykkäykset:
    17
    Eipä ole vielä koskaan minulle noin käynyt.
     
  11. puu Vierailija

    Niinpä, miksi se oliiviöljy siinä puussa härskiintyisi, kun se ei härskiinny huoneenkaan lämmössä. ja toisaalta, kai puu estää öljyn härskiintymisen. Voi vain kuvitella kuinka paljon on rasvaa lihatukissa, jota ei niin vain upotellakaan muhinkään veteen ja silti pelaa.
     
  12. plastiik Vierailija


    Heitä notskiin ja osta muovinen.
     
  13. Elmo49 Vierailija

    Minulla on kaksi isäni 40-luvulla valmistamaa puista leikkuulautaa, eivät ole mistään halkeilleet, vedellä pesen ne, en ole koskaan öljynnyt. Taita jäädä miniultakin perinnöksi ne.
     
  14. Elmo49 Vierailija

    ... siis minulta ....

    Muovisista en pidä ollenkaan, nehän naarmuuntuu, kyllä puiset on parhaat.
     
  15. puu Vierailija

    Kiitos viestistäsi. Puun pihka on luonnon antiseptinen aine. Sillä parannetaan sairaalabakteereitakin, kun mikään muu ei enää pelaa.
     
  16. kristiina Vierailija


    Jos aikoo käsitellä puisen leikkuulaudan öljyllä, siihen tarkoitukseen on pellavaöljy. oliiviöljy härskiintyy. Meillä olevat laudat ovat jotain todella kovaa puuta (jotain lehtipuuta), en ole niitä käsitellyt yhtään millään.
     
  17. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 085
    Saadut tykkäykset:
    17
    Jopa kaikki puiset keittiötyövälineetkin olen käsitellyt oliiviöljyllä eikä härskiintymistä ole niidenkään kohdalla havaittavissa.
     
  18. familjen simplex Vierailija

    Meillä on puinen keittiön pöytä ja reilusti erilaista puista leikkuulautaa ja työkalua. Öljyän kaikki, myös pöydän ja tuolit, ihan tavallisella ruokaöljyllä. Silloin tällöin hipaisen pinnat hiekkapaperilla, ensin karkeammalla ja sitten hienommalla, ja taas uutta öljyä pintaan.

    Tämän kerettiläisen menetelmän taustalla on lapset: ruokaöljy on ainakin turvallista, meillä kun nuolevat ja puljaavat ja milloin mitäkin mäystäävät niillä pinnoilla, niin ajattelin että valitaan turvallinen tuote. Jos härskiintyy niin ajattelin laittaa sirtuunaa pinnoille.
     
  19. ...eri leikkuulaudat? Minä en keksinyt puisissa keinoa, joten ostin erivärisiä muovisia. Kalallehan täytyy olla oma, lihalle samoin ja kasviksista sipulikin tarvitsee omansa.
     
  20. Elmo49 Vierailija

    En ole koskaan erotellut mitenkään, kymmeniä vuosia olen puisia leikkuulautoja käyttänyt kaikkeen eikä mitään ole tapahtunut. Koska pesee ne käytön jälkeen miksi pitäisi erotella.
     
  21. familjen simplex Vierailija


    Meillä ei ole erikseen noita leikkuulautoja raaka-aineittain. Tiedän että virallinen suositus sanoo muuta, mutta meillä ne pestään heti eikä ole makuja tarttunut. Ostokalan käsittelen kyllä yleensä käärepaperinsa päällä.

    Mutta jos haluaisin pitää erikseen niin voisi tehdä jomman kumman seuraavista:

    - sabloonalla maalataan tai tussilla tekstataan raaka-aineen nimi tai kuva laudan reunaan
    - eri kokoiset eri tarkoituksiin (esim. sipulille pieni, kalalle kalan muotoon leikattu)
     

  22. No, ainaskin se kala aiheuttaa pahasti allergisille oireita, vaikka laudan pesisikin. Sipulin hajukin ottaa kyllä tiukasti kiinni eikä se oikein pesemällä siitä lähde - puu on kuitenkin aika huokoinen ja imee itseensä aromit. Mutta jos ei siitä välitä eikä ole allergikkoja, niin ei kai se niin vaarallista ole.
     
  23. puu Vierailija

    minä en käytä juuri koskaan pelkkää leikkuulautaa, vaan lohen fileoin sanomalehden päällä; se pitää paikat puhtaina ja kuivina. samoin graavikalan siivutan aina sanomalehden päällä ja heitän sitten nahan mukana sivun pois ja otan uuden fileen jne. Joskus suojaan laudan voipaperilla.
     
  24. no jaa Vierailija

    Jos niin pahasti allerginen tulee hudeille niin eiköhän se saa ne oireet siitä kalasta?

    Ja jos ei sipuli kerran maistu niin what's the problem?

    Musta nää eri astiat eri ruoille on ihan hömpötystä. Vai onko teillä erikseen ruokailuvälineetkin, kalalle oma ja sipuliruoille oma kalusto?

    Ai ei?

    No, sitten ette vissiin syö esim. tomaatti-sipulisalaattia?
     
  25. Uuno Niskalaukaus Uusi jäsen

    liittynyt:
    25.01.2011
    Viestejä:
    620
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kaivertamalla. Kanalle pidän omaa lautaa, muut menee miten sattuu. Itse vetäisin dremelillä vapaalla kädellä K-kirjaimen tuon kanalaudan kylkeen, hienomman saisi sabluunalla tai vaikka polttoraudalla.
     
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti