Hae Anna.fi-sivustolta

pyykit haisee

Viestiketju osiossa 'Kodinhoito' , käynnistäjänä kati, 27.12.2005.

 1. kati Vierailija

  Hei!
  Minulla on kuivausrumpu ja puhdistan oven nukkasihdin joka koneellisen jälkeen. Koneen alaosassa olevan ritilän puhdistan n. kerran kuussa. Käytän kuivausrumpua melkein päivittäin ja nyt pyykit ovat alkaneet haista pahalle.
  Voisiko syynä olla huuhteluaine?
   
 2. Voephan se Vierailija

  ollakkii, vasitekki jos huuheluaene on jottaen paskoo!
   
 3. mina Vierailija

  Eikös se ritilä pitäisi puhdistaa nukasta jokaisen käyttökerran jälkeen?
   
 4. kati Vierailija

  joka käyttökerran jälkeen puhdistan ovessa olevan nukkasihdin, mutta koneen alaosassa olevan ison pestävän suodattimen pesen kerran kuussa.
   
 5. Veera Vierailija

  Mulla ongelman aiheutti pesukone. Sain neuvoksi käyttää pesukonetta 90 asteisena, ilman pyykkiä ja pesuainetta. Ja todella pyykkien paha haju poistui.
  Kuivausrummun oven nukkasihdin siivoan jokaisen käyttökerran jälkeen ja toisen nukkasihdin kerrran kuukaudessa.
  Muista myös pesukoneen nukkasihti. Se tulee ainakin mulla puhdistettua liian harvoin.
   
 6. merkku Vierailija

  missähän tällainen nukkasihti mahtaa sitten olla ku tuntuu ettei sitä meidän koneessa ole ollenkaan... en löydä mitään sellaista.. meil on upo pesukarhu, useita vuosia vanha.
   
 7. KATI Vierailija

  SE ALAOSAN NUKKASIHTI EI VARSINAISESTI OLE NUKKASIHTI VAAN SELLAINEN RILILÄHÖKÖTYS JOSSA HIRVEÄN PALJON PIENIÄ KOLOJA JOHON NUKKA JÄÄ KIINNI.
  TUTKI KONEESI OHJEKIRJAA, VARMAAN JOSTAKIN SEN LÖYDÄT.
   
 8. KATI Vierailija

  Olen tämän ketjun aloittaja haisevien pyykkieni kanssa ja nyt olen tehnyt tempun jos toisenkin.
  Käytän zeoliittivapaata pesuainetta, ole pyörittänyt koneen 90 asteessa ilman pyykkiä ja pessyt tiivisteet. Koneestani en nukkasihtiä löydä (?).
  Pyykki haisee hyvältä koneesta otettaessa, mutta kuivausrummun käsittelyn jälkeen taas haisee.
  Olen pessyt kaikki irtoavat osat kuivausrummusta ja varmaan paikoista jossa on sähköiskunkin vaara.
  Kuivausrumpu on lattiatasossa ja lattia on aika lämmin,
  ehkä tämä aiheuttaa koneen jatkuvan ""käymistilan"" ja aiheuttaa hajua?
  Kone on n. 7-8 vuotta vanha. Heitänkö mäkeen? :)
   
 9. HM Vierailija

  Itse huomasin ummehtuneen hajun kuivausrummussa, kun kuivatan alemmalla lämmölllä pyykkiä. Mulla on kaks valintaa kuumuudelle, lämpötiloja en tiedä mitä ovatkaan.
   
 10. veka Vierailija

  Haju tuskin johtuu lainkaan kuivausrummusta, pesukonetta epäilen. Puhdista pesukone sitruunahapolla, n. 50 g pesuainekaukaloon ja aja kone kuumimmalla ilman pyykkiä ja ilman loppulinkousta. Jos mahdollista, laita vielä ylimääräinen huuhtelu. Äläkä käytä milloinkaan zeoliittia sisältäviä pesuaineita, se savi kun jämähtää pyykkiin kiinni. Ja pilaa muutoinkin koko koneen.
   
 11. Köksäope Vierailija

  Sitruunahappo puhdistaa koneesi jos on tarvis. Apteekista saa sihen tarkoitettuja pusseja. Koneen kannen pitäisi olla pesujen välillä aina auki tai raollaan hajun estämikseksi. Zeoliitti ei ole syypää vaan huono tuuletus. Minun koneeni ei ole koskaan haissut sillä kuivatan ja tuuletan sen aina hyvin enkä aina laita huuhteluainetta. Se keräntyy töhnänä lokeron taakse josta se laskee pahan hajuista töhnää aina uuden huuhteluaineen mukana...joten pese aina välilä myös koko lokero irroittamalla se, huomaaat että lokeron takana on tummaa homekasvustoa kun irroitat sen.. Zeoliittiä on ollut pesuaineissa aina, mutta ei kaikki Suomen ihmiset järestään kärsi haisevasta koneesta, eli ei se syypää ole, vaan ummehtuneisuus joka tulee kun ilmanvaihto ei toimi.
  Zeoliitti muodostaa hajua, mutta sitä ei pääse tulemaaan kun huolehtii muutamasta perusasiasta. Pyykit on myös aina otettava heti pois koneesta kun ohjelma pysähtyy. Myös tämä estä ummehtuneen hajun tulemista. Toivottavasti koneesi puhdistuu. Muista nämä neuvot ja 1xkk pesu 95 asteessa ilman pesuainetta raikastaa koneen .
   
 12. Sisar vanha Vierailija

  Köksäope on kaiketi kovin nuori, kun luulee että zeoliittia on ollut pesuaineissa aina. Sehän tuli vasta kun fosfaatteja alettiin pitää ympäristöhaittana, mutta sitä ne eivät juurikaan nykyään enää ole. Selvää on että zeoliiteista on enemmän haittaa kuin hyötyä, sekä pyykille että koneelle. Eiväthän sitä sisältävät pesuaineet kelpaa esim. sairaalapyykkiin, koska se jäisi pölynä tekstiileihien. Halpana aineena zeoliitti on tietuysti pesuainevalmistajien suosiossa. En silti väitä, että haju välttämättä johtuisi siitä, mutta ainakin eri pesuaineita kannattaisi kokeilla.
   
 13. Mummo Vierailija

  Voi hyvä tyttö, ennen pesuaineissa oli fosfaattia SEKÄ zeoliittiä. Ny zeoliitin määrää pesuaineissa on lisätty koska fosfaatit kiellettiin luontoa saastuttavina aineina.
   
 14. Sisar vanha Vierailija

  Voi kun mummukin taitaa olla kovin nuori, kun ei tiedä ettei pesuaineissa ennen vanhaan käytetty lainkaan zeoliittia. Sitten tuli aika ja vieläkin, jolloin oli sekä zeoliittia että fosfaattia. Fosfaattia ei koskaan kielletty, mutta sitä ei suositeltu, nykyään kuitenkin vedenpuhdistamot saavat 90-95 % fosfaatista poistetuksi, joten haitta ei enää ole kovin suuri. Suurempi haitta on zeoliitti: kukapa haluaisi pestä pyykkiään savivellissä ja siten myös pilata koneensa?
   
 15. Höh Vierailija

  Osaisittekohan te zeoliitti-ekspertit valottaa tietämättömille vielä sen asian, että missä pesuaineissa sitä zeoliittia nyt sitten on / ei oeel? Onko siitä ilmoitettava pakkausselosteessa?
   
 16. Mummo Vierailija

  Ennen ei myöskään pesuainepakkauksissa tarvinnut mainita mitä tuote sisältää. 30-v uran VTT.llä tehneenä, teidän, että aina on ollut zeoliittia pesuaineissa ja tulee olemaan. Zeliitti on liian parjttu aine, sillä ilman sitä ei kone myöskään kovalla vedellä vie saippuajämiä pois. Käyttäkää ihan mitä ainetta haluatte. Jos z olisi niin paha kun väitetään, eiköhän se olisi poistettu pesuaineista ainakin Saksassa jossa ollaan tosi tarkkoja näistä asioista. Siellä on zeoliittia pesuaineissa ihan siinä missä muuallakin maailmassa.
  En tiesä mikä hampaankolossa on tällä zeoliittipelkoisella, mutta aika harvalla kone kuitenkaan haisee ja jos haisee on vika siinä, ettei ilmanvaihto pelaa ja huuhteluainejäämät ovat kasvaneet sientä koneeseen.
   
 17. Jaana Vierailija

  Muistattehan jättää pesukoneen pesun jälkeen ""tuulettumaan"", eli ei luukkua kiinni, vaan koneen kuivatus. Sama koskee kuivausrumpua.
   
 18. Jippo Vierailija

  Tuuletuksen puute on yksi suuri syy koneen ummehtuneeseen hajuun. Kansi ei oikeastaan saisi olla koskaan kiinni.
   
 19. VTT:lle häpeäksi Vierailija

  Luulisi 30 v uran VTT:llä jotain opettaneen, edes sen ettei zeoliittia todellakaan ollut ennen vanhaan pesuaineissa. Eikä sitä savea tänäkään päivänä kaivattaisi, mutta kun sattuu olemaan vaan halpaa, niin on ainevalmistajien mieleen. Katsoppa vaikka mustia zeoliitilla pestyjä vaatteita, mikä pöly! Ja mikä saasta jää koneeseen!
   
 20. Sirkka Vierailija

  Zeoliittiä oli pesuaineissa jo 60-luvulla. Se oli sekoitettu Fosfaattiin ja ei kuulunut aineisiin joita piti tuoteselosteessa mainita. VTT:n ihminen toki tietää mitä puhuu. jos muistatte pesuaineet Valko, Teho jne. Niissä oli zeoliittia enemmän kun ""laki sallii"". Se siitä ihanasta 60-luvusta.
   
 21. Kemistin vaimo Vierailija

  En ymmärrä miksi jotkut puolustavat niin kiihkeästi zeoliittia, vaikka eivät voi osoittaa siinä mitään hyviä puolia. Haittoja on kyllä todistettavasti useitakin, ei huuhtoudu kunnolla pois vaatteista ja pilaa aikaa myöten pesukoneen. 1960-luvun aineissa ei ollut zeoliitia lainkaan, se on totuus. Puolustajien täytyy olla pesuainevalmistajien leivissä.
   
 22. Dryer sheet Vierailija

  Käytä dryer sheettejä (en tiedä millä nimellä tunnetaan Suomessa kun en asu siellä), sitten ei haise. Musta pyykit tulee kuivaajassa aina pahanhajuisiksi ilman noita.
   
 23. Köksä ope Vierailija

  Ei kukaan sitä puolusta, mutta e on mainettaan parempi aine. Pesuaineet joissa ei ole zeoiiittiä, ovat saippuapohjaisia ja se jos joku haisee koneessa.
  Zeoliitti lähtee pois jos pesee aina 60c ja miksei pesisi? Vaatteetkin puhdistuu paremmin eikä pyyhkeisiin rupea kasvamaan homesientä joka saa pyyhkeet haisemaan tunkkaiselle.
   
 24. Preludi Vierailija

  Köksäope on ihan pihalla. Pesuaineet joissa ei ole zeoliittia eivät suinkaan aina ole saippuapohjaisia, vaan useimmiten niissä on fosfaatteja. Kannattaisi openkin joskus edes vilkaista pakkausten teksteihin, niin tietäisi enemmän ja eikä keksisi turhia väittämiä. Mutta zeoliitin haittoja tuskin opekaan voi kieltää. On se sellaista savea vaan.
   
 25. No Vierailija

  Missä pesuaineessa sitä zeoliittiä ei ole?
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti