Hae Anna.fi-sivustolta

Pyykki ja kamala haju

Viestiketju osiossa 'Kodinhoito' , käynnistäjänä Sini, 13.09.2005.

 1. Tehotäti Vierailija

  Jaha, mitähän sitä seuraavaksi keksisi???

  Pesin koneeni 40 asteen sitruunahappopesulla ja sen jälkeen laitoin tyhjänä ilman pesuainetta 95 asteen pesuun.

  Nukkasihdissä ei juuri nukkaa ollut, mutta sellaista harmahtavaa limamössöä, joka haisi
  emmentaalille tai likaiselle märälle villasukalle, kuten konekin.

  Työtehoseuran ja Marttojen sivuilla on eri tietoja lämpötilasta, missä sitruunahapolla pestään. Jossain mainittiin 60 ja jossain 90 ja jossain 40, otappa selvää sitten.

  Teinpä sitten toisen kierroksen, eli taas 50 g sitruunahappoa (4,5 kg kone) ja nyt 60 asteen pesu ja päälle 95 asteen pesu pesuaineella joka ei sisällä zeoliittia, mutta sisältää fosfaattia.

  Edelleen haisee emmentaalille tai likaiselle märälle villasukalle?

  Mitä ihmettä seuraavaksi? Onko kukaan todennut hyväksi tuota www.allegrosuomi.fi:stä saatavaa puhdistusainetta???

  Kiittelen!!!
   
 2. Mira Vierailija

  Oletko edelleen varma, että syypää on kone? Meillä haju loppui, kun vihdoin sain heitettyä ne pahimmin haisevat paidat menemään. Olivat kaikki sellaisia mustia/tummia.
   
 3. gf Vierailija

  Mulla on sivusta täytettävä kone, 4 v. vanha. Pesen pyykkini aina niin kuumassa kuin mahdollista, valkoiset liinavaatteet 90 asteessa, pääosan vaatteista ja muista tekstiileistä 60 asteessa ja 40:ssä vain ne, jotka eivät kuumepaa siedä. pesuaineena pääsääntöisesti jauhe (nyt Sertoa, jossa ei ole zeoliittiä), josku neste hienopesuun. Tyhjänä en pese en Kloriten enkä sitruunahapon kanssa. Luukku on pesujen välillä kunnolla auki, samoin pesuainelokero. Huuhteluainetta käytän joskus, mutta todella paljon laimennettuna (pakkaa töhkääntymään lokeroon). Koneeni ei haise. Tiivisteitä en kuivaa kuin satunnaisesti.
  Neuvoisin a) pesemään aina niin kuumassa ohjelmassa kuin mahdollista ja b) vähentämään huuhteluaineen käyttöä c) pitämään luukun auki kunnolla d) käyttämään zeoliititonta pesuainetta.
  Niin, laitan muuten yleensä aina lopuksi ylimääräisen huuhtelun ilman huuhteluainetta.
   
 4. Tehotäti Vierailija

  Pesin vielä kerran 95 asteessa ja panin reippaasti pesujauhetta, jossa ei ole zeoliittia ja nyt tuntui, että haju on kadonnut.

  Mukavaa, että jaksatte kirjoittaa, mikä on auttanut!
   
 5. em Vierailija

  Miran viestistä tuli mieleen, että meilläkin nimenomaan tumma pyykki tuppaa haisemaan. Pari teinipojan mustaa t-paitaa olen heittänyt menemään, kun ei edes etikassa liottaminen poistanut haisuja. Nykyään pesen erikseen hyvät tummat vaatteet ja erikseen vähemmän hyvät. Valkoinen pyykki ei haise, ei edes urheiluvaatteita sisältävä.
   
 6. yx pyykkäri Vierailija

  Voisin myöskin yhtyä tuohon mielipiteeseen jossa veden kulutuksella on osuutta. Meillä ei kone haise, eikä pyykkikään.

  Herkkäihoisena valitsin koneeksi sellaisen joka kuluttaa vettä, kaikki mainostetut veden säästäjät jätin huomiotta, käytän hajusteettomia pesujauheita ja huuhteluaineita, jotka annostelen ehkä ennemminkin ohjeen mukaista vähemmän (ellei ole kyse todella likaisista vaatteista), varsinkin huuhteluaineen. Joka pesussa on mukana lisävalintana ""lisää vettä"" , eli lisää jokaisen huuhtelun veden määrää ja vielä ylimääräisen huuhtelukerran. Jos pyykki on ollut erittäin likaista ja olen joutunut käyttämään enemmän pesuainetta ja tahranpoistoaineita jätän huuhteluaineen laittamatta, saatan lisätä koneeseen huuhteluvaiheessa käsisuihkulla vettä pesuainelokeron kautta ja käytän koneen vielä erillisellä lisähuuhteluohjelmalla varsinaisen valitun ohjelman jälkeen. Useimmiten pesen 40 ohjelmia, todella harvoin 60 (lakanapyykin pesen muualla), ja vain kerran olen käyttänyt 90 ohjelmaa, sillä se käskettiin ennen käyttöönottoa tehdä. Koko koneen 7-vuotisen käytön aikana en ole tyhjänä pessyt millään ohjelmalla ja lapsiperheessä konetta on kyllä käytetty, vaan silti ei haise. Jätän kyllä useimmiten luukun ja pesuainelokeron auki pesun jälkeen kunnes ovat kuivuneet.

  Eli olisiko tuohon hajuun syynä pesuainejäämät koneissa, johtuen liian vähäisestä vedenkäytöstä ja mahdollisesti liiallisesta pesu- ja huuhteluaineiden annostuksesta.
   
 7. Tehotäti Vierailija

  Epäilen itsekin, että liian vähäinen veden määrä voi olla syy hajuihin.

  Entinen sivustatäytettävä oli kova vedenkuluttaja, muttei ollut hajujakaan ja tämä nykyinen on säästäjä sekä vedessä että sähkössä, ei tosin markkinoiden pahin mahdollinen vedensäästäjä, mutta hajuhaittoja on paljon enemmän kuin entisessä.
   
 8. citric acid Vierailija

  Mihin mahtaa perustua tuo tieto, että sitruunahapon teho vähenee yli 40 asteessa?

  Kun yleensä suurempi lämpötila voimistaa reaktioita ja sitruunahapon pitäisi kestää hajoamatta kiehuvassa vedessä, koska sitruunahappo kiehuu (hajoaa) vasta 175 asteessa. http://fi.wikipedia.org/wiki/Sitruunahappo

  Mahdollista tietenkin on, että suuremman lämpötilan myötä jokin toinen (väärä) reaktio voimistuu enemmän kuin toivottu sitruunahapon kalkkisaostumia liuottava reaktio, mutta ainakaan vielä en löytänyt perusteita ... pitänee käydä apteekissa kysymässä mihin he perustavat näkemyksensä.
   
 9. Dara Vierailija

  Jos saat jotain selville aiheesta, niin kerrohan täälläkin. Olisin kiinnostunut minäkin.

  Asiasta seitsemänteen, näin paikallisessa supermarketissa pesuaineosastolla ihan pyykinpesukoneenpuhdistajaa. En siihen sen paremmin tutustunut vielä kun oli hieman kiire ja mies hengitti niskaan ärtyneenä, mutta mieleeni se jäi. Onkohan joku kokeillut sellaista ja toimiko se?

   
 10. dfgfgf Vierailija

  Pesukoneen tiivisteet pitäisi aina kuivata pesun jälkeen. Väleissä oleviin rakoihin jää kosteus muuten muhimaan ja bakteerit villiintyvät.
   
 11. lehteak Vierailija

  Nopeasti nää kaikki "pesukoneen korjaajat" häviävät, kun kysyy vähän oikeasti neuvoa...Veikkaan, ettei tääkään korjaaja oikeesti ollut korjannut ensiimäistäkään konetta, vaan halusi täällä päteä ja neuvoa joutavaa paskaa!!
   
 12. Yksi oire Vierailija

  Vedenpoistoletkuun voi jäädä vettä, jos sen on väärin asennettu viemäriin tai viemäri ei kunnolla vedä. Eli käytännössä se lillunut vesi menee takaisin koneeseen ja peset sillä paskavedellä pyykkisi.
   
 13. Mikko Vierailija

  No minä olen laittanut väkiviinaetikkaa aina mukaan sen ajoittaisen 95 asteen pesun kanssa ja huuhteluaineita en suostu missään nimessä käyttämään, etikkaa laitan yleensä myös huuhteluainelokeron puolilleen. Pyykit tuoksuu kuivuttauaan raikkailta, kuten myös konekin. En tiedä mitä etikka tekee pitkässä juoksussa koneelle, mutta jos menee rikki niin menkööt. Haiseva mustaa töhkää sisältävä kone oli myös yhdessä kämpässä jossa jouduin hiljattain asumaan komennuksella. Mustat töhkät lähti tiivisteestä hankausaineella ja sienellä, pari-kolme litraa käytin myös etikkaa koneen puhdistamiseen ja sittenpä ei enää haissut miltään. Etikkaa annostelin aina reilusti suoraan koneeseen ja laitoin 90 asteen pesun pyörimään.
   
 14. pyykkäri Vierailija

  Sitruunahappo ja 95 astetta. Se on varma ohje. Pyykkiainemyyjä käski laittamaan pesuaineen rummun pohjalle, koska koneet käyttää vähän vettä, eli pesuaine ei mene kaikki pesuun vaan "jää välille". Siitä sitten hajut ja pesuaineinen pyykki. Zeoliititonta pitäis aineen olla, muutoin kone töhkääntyy. Allegroa olen tilannut - ja lisään koneeseen vettä, että ei pyöri kuivana. Järjettomäksi on pesukoneenkin elämä mennyt, kun ei vettä saa käyttää!
   
 15. vierailija Vierailija

  Ainakin hetkeksi saimme hajun poistumaan pyykkietikalla ja pesulla 95 asteen pesulla.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti