Hae Anna.fi-sivustolta

Rahkan teko-ohje

Viestiketju osiossa 'Omat ruokaohjeet' , käynnistäjänä onko reseptiä?, 26.08.2005.

 1. onko reseptiä? Vierailija

  Hei,

  kysyisin tietääkö kukaan miten tehdään rahkaa? Olen muuttamassa ulkomaille maahan, jossa ei myydä rahkaa, mutta olisi ihana, jos pystyisin itse tekemään rahkaa ja rahkaherkkuja.


   
 2. Tässä Vierailija

  1 prk maitorahkaa

  2 dl kuohukermaa

  vaniljasokeria

  (sokeria)

  marjoja


  Vatkaat kermat vaahdoksi, lisäät rahkan joukkoon ja sokereilla makeutat, sit joukkoon marjoja tai hedelmiä, ihan mitä sattuu olemaan.
   
 3. täti sininen Vierailija

  Joskus kun kotona ei ole ollut rahkaa, niin olen laittanut maustamatonta jogurttia kahvinsuodattimeen ja valuttanut siitä heran pois. Käy ihan hyvin leivonnassa ja jälkiruuissa.
   
 4. mielenkiinnosta Vierailija

  Kysyn vain missä maassa ei myydä rahkaa?
   
 5. pikku-h Vierailija

  Olen minäkin asunut sellaisessa maassa.
   
 6. alkuperäinen Vierailija

  Moi,

  lista olisi todennäköisesti lyhyempi, jos kysyisit että missä maissa myydään rahkaa. Ei nimittäin kovin monessa :)

   
 7. pikku-h Vierailija

  Ainakaan Singaporessa, Thaimaassa tai Indonesiassa ei tunnettu rahkaa, tuskin paljon muitakaan maitotuotteita.
   
 8. Epäilen, ettei Vierailija

  rahkaa voi kotikonstein valmistaa, joten joudut tulemaan toimeen ilman. Eikö siellä ole saatavilla mitään hapanmaitotuotteita? Oleko etsinyt googlelta, josko sieltä löytyisi vinkkiä?
   
 9. sirpa Vierailija

  Jollakin kotijuuston teko-ohjeella pääse aika lähelle. Google auttanee.
   
 10. maija Vierailija

  Maalta kotoisin olevana kerron mitä muistan:
  Otetaan lypsylämmintä maitoa ja laitettiin se koneeseen nimeltään separaatori, jota pyöritettiin kammesta sillä seurauksella, että toisesta putkesta alkoi tulla kermaa ja toisesta kurria eli ehkä nykyistä rasvatonta maitoa. Tästä kermasta tehtiin tietenkin kotivoita kirnulla. Mutta tästä toisesta nesteestä voi tehdä rahkaa tai kotijuustoa. ""Dementia"" saattaapi jo hieman vaivata, mutta korjatkoon joku muu seuraavan, jos tietää paremmin. Äitini teki rahkaa , tätä varten piti kurria ehkä ensin hieman hapattaa huoneenlämmössä, sitten sitä kuumennettiin kattikassa liedellä luultavasti niin kauan, että hera(rahka)massa erottui, joka sitten valutettiin siihen aikaan nurkista solmitussa sideharsossa. Itse tein tästä nesteestä samaan
  tapaan tuorejuustoa ilman hapattamista, apuna voi käyttää kaupasta tai apteekista saatavaa juustonjuoksutinta, mutta
  ei ollut välttämätöntä, tätä en nimittäin enää muista varmasti, miten onnistui ilman juoksutinta, olisinko käyttänyt piimää, koska en muista ostaneeni juoksutinta kuin vasta viime tekokerroilla . Täten valmistettu rahka ei kylläkään ollut koostumukseltaan samanlaista kuin nyt kaupassa myytävä, vaan kovempaa/kuivempaa/karkeampaa ja äitimme teki siitä rahka eli piimäpiirakkaa. Epäilen ettei voi käyttää nyk. kaupan rahkan tapaan. Tämä meitin tekemän ""juuston"" koostumus muistutti enemmän kaupan rahkaa, teinkin siitä aikoinaan esim. rahkalettuja. Massasta tuli juustoa luultavasti vasta suolauksen ja maustamisen jälkeen.
  Entinen työkaverini tarjosi joitakin vuosia sitten aina pääsiäisen jälkeen pashaa, jonka oli itse tehnyt siis rahkankin ja sanoi, että käyttää siihen aitoa alkuperäistä käsittelemätöntä maitoa, toisaalta en usko hänellä kuitenkaan separaattoria olleen eli onnistuisiko jotenkin vain kuumentamalla ja ehkä piimällä erottaminen.
  Toisaalta nykyisin lehdissä on ollut reseptejä kotijuustonteosta, onkohan käytetty kaupan (ehkä punaista)maitoa. Niin ja tämän viimeisenkin nesteen voi hyödyntää vielä sämpylän tai leivän teossa. Kommentoikaahan, jos on parempaa tietoa tai kysyttävää.
   
 11. pikku-h Vierailija

  Pointti saattaapi olla siinä, että noita mainitsemiasi aineita rahkantekoon ei välttämättä saa sieltä maasta, minne ap muuttaa.

  On oikeasti olemassa maita, joissa maito ja siitä saatavat maitotuotteet ovat lähes tuntematon käsite.
   
 12. Mie Vierailija

  Useissa ranskaa puhuvissa Euroopan maissa myydään semmoista kuin fromage blanc, se osuu aikas lähelle vaikkei kyllä aivan.
   
 13. kokki Vierailija

  Punaisesta maidosta et saa rahkaa.Separaattori on en kerkeee nyt neuvomaa se on iso juttu.
   
 14. Tiiu Vierailija

  Hmm... kun sitä rahkaa ei ole, miten tuon ohjeen voi toteuttaa... eli luepa tarkemmin alkuperäinen!
   
 15. alkuperäinen Vierailija

  Moi,

  kiitokset kaikille kommenteistanne, ja erityisesti Maijalle.
  Soitinpa jo aiemmin Valiolle ja esitin ongelmani. Kuluttajapalvelun henkilö lähetti minulle rahkan teko-ohjeen postitse. Kotirahkan voi tehdä kulutusmaidosta ja piimästä (3 l kulutusmaitoa ja 2 dl piimää). Piimä lisätään kädenlämpöiseksi lämmitettyyn maitoon ja annetaan piimiä lämpimässä paikassa kannen alla seuraavaan päivään. Sen jälkeen massa kuumennetaan 150 asteisessa uunissa noin tunnin verran. Sitten valutus kostutetun sideharson läpi vähintäin pari tuntia. Lopuksi sekoitetaan tasaiseksi. Ohjeessa kerrotaan kotirahkan olevan rakeisempaa ja keltaisempaa kuin Valion maitorahka mutta se ei rahkanystävää haittaa :)

  En ole vielä kokeillut enkä näin ollen tiedä miten tämä onnistuu ilman separaattoria, mutta yritetään. En tule ilmeisesti saamaan piimääkään ko. maassa, mutta kuluttajapalvelun henkilö neuvoi yrittämään joko maustamattomalla luonnon jugurtilla tai mikäli maasta saa ns. sour milk, joka on tietääkseni lähempänä piimää. Jos ei näilläkään eväillä onnistu, niin sitten ollaan ilman rahkaa.

   
 16. Tuula I Uusi jäsen

  liittynyt:
  28.06.2006
  Viestejä:
  532
  Saadut tykkäykset:
  0
  Näin eilen telkkarista helpon rahkanteko-ohjeen.
  1 litra täysmaitoa, 2 l asidofiluspiimää sekoitetaan ja kuumennetaan suuressa kattilassa miedollä lämmöllä kunnes hera erottuu. Kaadetaan siivilään ja valutetaan.
  Tästä määrästä tulee n. 600 g rakeista rahkaa - ei siis ihan samanlaista kuin Suomen kaupoissa myytävä rahka, joka on kosteampaa.
   
 17. rva Ursula Vierailija

  Ohjeen antoi ihana Valentina-täti, jonka syrnikeitä täytyy kokeilla aamiaiseksi. Myös illalla voi syrnikeitä tarjota vieraille teen ja hillojen kanssa. Aina voi tarjota syrnikeitä, huomautti rva Valentina.

  Valentinan tekemä rakeinen rahka on juuri sitä oikeaa kuivaa rahkaa, jota Suomessakin käytettiin ennen kuin Valio siirtyi keskieurooppalaistyyliseen kosteaan, sileään rahkaan.

  Katson aina Kotisataman. Se juontaja on niin lutunen.
   
 18. Ljudmila Vierailija

  Juuri tuollaista rahkaa tarvitaan syrnikeihin.
   
 19. Kyökkipoika Vierailija

  Hei,

  Näin Valiolta saamasi ohjeen ja ajattelin kommentoida. Olen saanut melkein saman ohjeen Iso-äidiltäni joka sai sen venäläiseltä imigrantilta heti sotien jälkeen joka oli heidän naapurinsa. Ohje oli seuraava:

  3 litraa kulutusmaitoa (punaista) + 1 litra piimää. Piimä lisätään kädenlämpöiseksi lämmitettyyn maitoon ja annetaan piimiä huoneen lämmössä (lämpimässä paikassa) kannen alla seuraavaan päivään (24h). Sen jälkeen tehdään veitsellä viiltoja seokseen ristiin rastiin ja laitetaan se mietoon uuninlämpöön 50-100 astetta, siksi kunnes hera erottuu. (Lian lämpimässä kuivuu ja tulee rakeista.) (Oma komentti: laitoin 50 asteeseen ja annoin olla yön yli ja hyvää tuli. Noin 6-7h). Sitten "trassun" päälle valumaan (=kostutetun sideharson läpi) jonka voi sitoa vaikka ämpäärin 1/2 vuorokautta. Jos kuivuttuan on rakeista purista siivilän läpi hienommaksi. Lopuksi sekoitetaan tasaiseksi.

  Tästä olen saanut eri vuosina noin 650 gr - 1,1 kg rahkaa. Josta olen sitten tehnyt pashaa mutta se on toinen tarina. :D
   
 20. bakteeri Vierailija

  Oleellisinta lienee millä bakteerilla maito hapatetaan. Piimät hapatetaan kaikki erityisillä bakteereillaan ja epäpuhdas maito voi sisältää jo oman bakteerinsa. Eli on aika mahdotonta sanoa, mikä bakteeri tekee hapatuksen. Oikeaoppisin tapa lienee maidon kuumentaminen eli bakteerien tappaminen maidosta ja jäähdyttyään lisätään juuri sitä haluttua bakteeria hapatukseen. On kai saatavilla bakteeria, joka on puhdas kanta ja siitä edetään kuten on kerrottu. Mutta hapatus on arpapeliä, jos ei tiedä mitkä bakteerit ovat osallisina.
   
 21. virpi Vierailija


  Kanadassa tai USAsta en ole loytanyt rahkaa
   
 22. zxczxc Vierailija

  Rahka tunnetaan myös Usassa ja Kanadassa ja sitä saa eurooppalaisia tuotteita myyvistä elintarvikeliikkeistä. Saksalaiset tuntevat rahkan nimellä quark ja venäläiset tvorog.
   
 23. nuudeli Vierailija


  esim usassa
  ja miksi antaa rahkanteko-ohje jonka perusaineena on purkki rahkaa?
   
 24. Juupas Vierailija

  Apple Farms quark!
   
 25. ihmettelen Vierailija


  samaa minäkin.
  Ohje on: mene kauppaan , osta rahkaa niin monta purkkia kun tarvitset. Siinä kaikki.
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti