Hae Anna.fi-sivustolta

Refluksikko + Gluteeniton, laktoositon, FODMAP, mitä syötte?

Viestiketju osiossa 'Erityisruokavaliot' , käynnistäjänä Rajoittunut, 25.08.2015.

  1. Rajoittunut Vierailija

    Heips!

    Itselläni nyt seuraavat rajotukset ruokavaliossa. Hankalaa refluksia sairastan ja lisäksi laktoositon ja gluteeniton ruokavalio olleet jo vuosia, mutta nyt kun tuo viimeisin rajoitus tuli mukaan kuvioihin, (ja siis ilmeisesti myös ärtyneen suolen oireyhtymä) alkaa jo mielikuvitus ja energia ruokailujen suunnitteluun loppua...

    Kaipaisin ihan esimerkkiruokia ja ateriavinkkejä aamupalasta iltapalaan, miten saisin riittävästi kaikkia ravintoaineita.

    Oman haasteen tuo mukaan vielä se, että siinä sivussa pitäisi valmistaa ruuat myös neljälle muulle perheenjäsenelle...joilla ei em rajoitteita eikä viitsisi turhaan heidän ruokiaan karsia nykyistä enempää...

    Kokemuksia ja vinkkejä kaipaisin kipeästi!!
     
  2. iNdo bo$$

    liittynyt:
    04.12.2010
    Viestejä:
    163
    Saadut tykkäykset:
    4
  3. fodmappikko Vierailija

    Monilla on varmaan nykyään sama ongelma. Tässä on lista suositeltavista ja vältettävistä ruoka-aineista, jonka olen itse joskus tehnyt itselleni. Toivottavasti siitä on apua suunnittelussa. Siinä ei tietenkään ole kaikkia olemassa olevia ruoka-aineita, mutta on se nyt jonkinlainen suuntaa-antava lista. En ole myöskään mikään ruokaterapeutti, vaan ihan vain itseni takia olen tutustunut asiaan. Ruoka-aineet eivät ole missään erityisessä järjestyksessä listassa. Käytin muistaakseni joitain ulkomaalaisia sivustoja, joten joidenkin ruokien kohdalla voi mahdollisesti olla erilaista tietoa kuin suomalaisilla sivuilla. Kannattaa itsekin tarkistaa näitä asioita, ja lisäksi ihmisillä on yksilöllisiä eroja sen suhteen, mikä sopii. Kannattaa myös alkaa kerätä itselleen reseptejä niistä ruoka-aineista jotka sopivat paremmin, luultavasti löytyy kyllä sellaisiakin reseptejä jotka sopivat koko perheelle. Ylipäätään kannattaa keskittyä siihen, että on kuitenkin paljon ruokia joita voi syödä, ja etsiä niistä tietoa. Jos jostain "vältettävästä" ruoka-aineesta ei tule itselle oireita, niin tietysti silloin voi syödä sitä.

    Tarkoitus ei ole lopullisesti vältellä mitään ruoka-aineita, vaan lisätä sopivampia ja vähentää huonommin sopivia, kunnes löytää itselle sopivan tasapainon. Useimmat pystyvät syömään päivän aikana jonkin verran FODMAP-ruokia, kunhan eivät syö niitä liikaa. Samalla tavalla monet laktoosi-intolerantikot voivat käyttää pieniä määriä tavallista maitoa, tosin eivät tietysti kaikki. Tätä voi soveltaa myös niin, että kun tietää että voi olla illan kotona ja piereskellä rauhassa, niin silloin voi syödä enemmän FODMAP-pitoisia ruokia...

    HEDELMÄT:
    Suositeltavat:
    banaani, mustikka, mansikka, boysenmarja, Cantaloupe-meloni, karambola, karpalo, viinirypäle, greippi (greipillä yhteisvaikutuksia monien lääkkeiden kanssa, tarkista!), hunajameloni, kiiwi, sitruuna, lime, appelsiini, mandariini, passionhedelmä, ananas, vadelma, raparperi, Durian

    Kuivatut hedelmät:
    banaanilastut, ananas, rusinat (eivät sovi kaikille)

    Vältettävät:
    omena, mango, päärynä, persimoni (kaki, sharon), rambutan, vesimeloni, aprikoosi, avokado, karhunvatukka, kirsikka, litsiluumu, nektariini, persikka, luumu, viikuna, nashi
    (monissa kivellisissä hedelmissä on paljon FODMAP-yhdisteitä, joten kivi on hyvä muistisääntö)

    VIHANNEKSET:
    Suositeltavat:
    bambunversot, pavunidut (sopivat paremmin kuin tavalliset pavut), vihreät pitkät pavut, kiinankaali, pinaattikiinankaali, parsakaali (ei sovi kaikille mutta voi sopia paremmin kuin muut kaalit), porkkana, selleri, ruohosipuli, maissi, kurkku, endiivi, munakoiso (koisokasvit eivät sovi kaikille), inkivääri, vihreät salaatit, oliivi, palsternakka, persilja, kurpitsa, myskikurpitsa, peruna, bataatti, tomaatti, kesäkurpitsa, yrtit

    Vältettävät:
    sokeriherne, artisokka, parsa, punajuuri, kaikki kaalit (hapankaali voi sopia paremmin kuin tuore kaali), sikuri, fenkoli, sipulit, valkosipuli, herneet, pavut, sienet, paprika (paprikassa on paljon C-vitamiinia joten kannattaa syödä jos vain voi), rucola

    Ristiriitaista tietoa:
    lanttu, nauris

    PÄHKINÄT:
    Suositeltavat:
    manteli, kurpitsansiemenet

    Vältettävät:
    cashew, pistaasi (näissä pähkinöissä on ilmeisesti suurin FODMAP-pitoisuus, kannattaa itse testata mitkä pähkinät sopivat)

    VILJAT:
    Gluteenipitoisissa viljoissa on yleensä myös suuri FODMAP-pitoisuus. Hapattaminen mahdollisesti pilkkoo jotenkin FODMAP-yhdisteitä, ja australialaisessa tutkimuksessa hapanjuureen tehty spelttileipä sopi herkkävatsaisille. Myös gluteeni saattaa ilmeisesti aiheuttaa joillekin oireita vaikka ei olisi keliakiaa.

    Suositeltavat:
    riisi, kaura (kaurassa ei ole luontaisesti gluteenia, mutta sitä käsitellään yleensä linjoilla joilla käsitellään muitakin viljoja, siksi tavallinen kaura ei sovi keliaakikolle), maissi, kvinoa, hirssi, tattari, perunajauhot, riisimurot, corn flakes (maissia), kauramurot (Elovena, Cheerios), kaurapuuro, jälkiuuniruisleipä (voi sopia paremmin kuin muut ruisleivät, yleensä ottaen rukiissa on paljon FODMAP-yhdisteitä), Vaasan 100% kauraleipä, Primulan Kaura100 -leipä, kaurakeksit, riisikakut, maustamattomat perunasipsit ja maissisipsit, gluteenittomat pastat (tehty yleensä maissista tai erilaisista gluteenittomien viljojen yhdistelmistä)

    Vältettävät:
    vehnä, ruis, ohra (parempi kuin edelliset, esim. ohraolut sopii paremmin kuin vehnäolut), erilaiset pastat ja leivät (lue aina tuoteselosteet, mm. useimmissa "kauraleivissä" on suurin osa vehnää), couscous ja bulgur (vehnää)

    MAKEUTUS JA MUUTA
    Suositeltavat:
    vihreä tee, yrttiteet, psyllium (esim. Vi-Siblin), vaahterasiirappi, ruokosokeri ja tavallinen sokeri (maltillisesti käytettynä), tumma suklaa, stevia

    Vältettävät:
    hunaja, fruktoosi, sorbitoli (ja kaikki muutkin -oli-loppuiset makeutusaineet), laktoosi, alkoholi, kofeiini, nikotiini, kaikki pitkälle prosessoidut ruuat (kannattaa lukea aina sisällysluettelot, piilovehnää ja muita FODMAPeja löytyy monista tuotteista), prebiootit (esim. inuliini, eri asia kuin probiootit eli maitohappobakteerit), erilaiset karkit (liika sokeri, makeutusaineet, muitakin mahaa ärsyttäviä ja huonosti sulavia aineita), lakritsi (sisältää vehnää)

    MAITOTUOTTEET
    Laktoosittomat maitotuotteet voivat sopia paremmin, ja lisäksi voi käyttää maidottomia korvikkeita, kuten kaurakermaa tai kookosmaitoa. Soijapohjaiset tuotteet voivat taas ärsyttää mahaa FODMAPeille herkillä ihmisillä, koska soija on papu.
     
  4. sinulle Vierailija

    Et taida tietää refluksikon ruokavaliosta mitään?
    Vältettävien joukossa ensimmäisenä on sitrushedelmät, suklaa (myös tumma suklaa), kahvi, tee ja kaakao. Viinirypäleet, mansikat, ananas eivätkä mustikat sovi. Sitä vastoin moni kaali sopii (jollei sitten ole sappikiviä ), varsinkin keitettynä. Salaatit eivät sovi.
    Minulla on hyvin ärhäkkä refluksitauti, mutta pystyn pitkäänkin olemaan ilman lääkitystä, mutta ruokavalio on todella tiukka. Vähärasvaista lihaa, kalaa ja kanaa sekä perunoita ja kasviksia. Kaurapuurot ja suurin osa maitoruuista, happamet juustot eivät sovi. Kauraleipä on leivistä paras. Ruisleipää ei lainkaan. Refluksikolle ruuan ph-arvot ovat tärkeitä. Ei saa olla hapanta.
    Hedelmistä vesimeloni, mango ja banaani sopivat parhaiten.
     
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti