Hae Anna.fi-sivustolta

Riista menun suunnitteluun apua?

Viestiketju osiossa 'Omat ruokaohjeet' , käynnistäjänä oii, 20.02.2011.

  1. oii Uusi jäsen

    liittynyt:
    22.04.2009
    Viestejä:
    95
    Saadut tykkäykset:
    0
    Heippa vaan pitkästä aikaa! Menohan on taas muuttunut kummasti...

    Asiaakin minulla oli:

    Olisi siis tarkoitus tehdä riistapitoinen ateria appiukon juhlapäivän kunniaksi. Pääruoan liha tulisi olemaan kauriinpotkaa, mutta mitä sen kanssa? Hieman arkiruokaa juhlallisempi menu saisi olla, mutta kuitenkin perinteinen ilman surempia kikkailuja. Ajatus olisi rakentaa sellainen riistahenkinen ateria alusta loppuun. Riistaa löytyy jäniksestä riistalintuihin ja hirven jauhelihaan pakasteesta ja poroakin (jota en itse riistaksi miellä) taitaa vielä vähän löytyä.

    Olisi mukava rakentaa alkuruuasta lähtien snapseineen päivineen ateria, joka sopii nautittavaksi pirtin pöydän ympärillä. 6 aikuista henkilöä on tarkoitus istuttaa pöydän äreen itseni mukaan lukien, joten aika pienimuotoinen tilaisuus. Yhden vieraan ruokavaliossa hiilihydraatit ovat minimissä, eli jotain hänellekin pitäisi keksiä kauriin sivuun, tavalliset lisäkkeet ei hänelle siis sovi, mutta muut syövät, osa ei tosin kasviksia suuhunsa mielellään laita, ainakaan lämpimiä. Yksi vieras on laktoositon, mutta se ei ole ongelmallista. Vedessä eläviä juttuja ei myöskään voi tarjota missään muodossa.

    Pieni jälkiruoka tai myöhemmin kahvin ja konjakin/liköörin kanssa nautittava herkku tai leivos olisi myös mietinnässä. Rajoitus siinä on oikeastaan vain se, että se pitää pystyä tekemään laktoosittomana tai ainakin hylana.

    Haussa siis:
    - Alkuruoka mielellään riistasta
    - Kauriille lisäkkeeksi jokin "normaali" lisäke
    - Kauriille lisäkkeeksi jokin vähähiilihydraattinen lisäke
    - Jälkiruoka tai leivos

    Ideat on siis todella tervetulleita. Niin ja kaikki pitäisi keksiä parissa päivässä, käytännössä menu pitäisi olla selvillä viimeistään tulevana keskiviikkona 23.2., koska torstaina olisi tarkoitus nautiskella valmiit herkut.

    Kauriin potkan kypsennän uunissa paistopussissa matalassa lämmössä kokonaisena miedosti maustettuna, ettei kauriin oma maku peity. Suolaa, valkosipulia ja musta- ja/tai valkopippuria. Lihan pitäisi suunnitelmien mukaan siis olla mureaa ja suussa sulavaa. Nestettä ei hirmuisesti pitäisi irrota, mutta lisäkkeestä riipuen teen siitä joko kastikkeen tai pakastan liemen myöhempää käyttöä varten.

    Kiitos jo eukäteen ideoita antaville!
     
  2. Ulkoelli Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    28.12.2006
    Viestejä:
    2 350
    Saadut tykkäykset:
    2
    Alkuruoaksi voisi tehdä esim. kermaista keittoa porosta tai sorsasta. Tai kalasta.

    Kauriin lisukkeeksi ehdotan keitettyjä perunoita (esim. Lapin puikula), selleriä, omenaa ja paistettua salottisipulia. Hän, joka hiilihydraatteja välttää, jättää tietenkin perunat (ja herneet) pois.

    Paistettu salottisipuli:
    Puoli kiloa kuorittuja salottisipuleita ja puoli kiloa pakasteherneitä
    Sulata voita pannulla. Kuullota salottisipuleja n. 5 min. 3 minuutin jälkeen lisää herneet ja mausta suolalla ja pippurilla.

    Selleri ja omena:
    3 omenaa ja puolikas selleri.
    Leikkaa omena veneiksi ja selleri suikaleiksi. Sulata pannulla hiukan voita ja lisää siihen timjamia ja sen jälkeen omenat ja selleri. Anna kypsyä kannen alla.

    Tee kauriille hyvä kastike, johon käytät puolukkahilloa mausteeksi.

    Jälkiruoaksi voisi olla leipäjuusto, jonka kuumennat uunissa kerman kanssa ja tarjoilet lakkahillon kera tai sitten raikas jälkiruoka jäisistä karpaloista kuumalla kinuskikastikkeella
     
  3. oii Uusi jäsen

    liittynyt:
    22.04.2009
    Viestejä:
    95
    Saadut tykkäykset:
    0
    Muistinpa juuri, että sieniä ei muuten myöskään voi olla listalla.

    Kiitos Ulkoelli ideoista!
     
  4. Ulkoelli Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    28.12.2006
    Viestejä:
    2 350
    Saadut tykkäykset:
    2
    Luinpa huonosti alkuperäisen tekstisi, kalathan elävät vedessä...

    Ja "kermainen", mutta sen ja kinuskikastikkeen kai pystyy kaikki tekemään hyla-vaihtoehtona. Saako leipäjuustoa hylana, sitä en tiedä.
     
  5. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 110
    Saadut tykkäykset:
    17
    Vähälaktoosista olen nähnyt. Hyla on Valion tuotemerkki, joten hylana ei siis saa.
     
  6. äippä66 Uusi jäsen

    liittynyt:
    17.09.2007
    Viestejä:
    3 817
    Saadut tykkäykset:
    1
    Hirven jauhelihasta saa alkupalaksi piirakkaa, jauhelihan lisäksi voi laitella monenlaista lisätäytettä. Jauhelihaa voi myös laittaa alkusalaattiin. Kauriin kanssa käy hyvin uunijuurekset, ja vhh:lle pitäisi sopia ainakin parsakaaligratiini. Riistan kanssa laitan itse puolukkahilloa tarjolle.

    Minä teen kaikki leivonnaiset suosiolla hylana tai laktoosittomana.
     
  7. Marika IK-Mode Uusi jäsen

    liittynyt:
    14.11.2010
    Viestejä:
    79
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kuulostaa hyvälle....

    Lisukkeeksi voisi sopia ihan puikuilaperunat tai juuresmuussi. Vähähiilihydraattiseen ruokaan esim.paahdettuja punajuuria tai muita uunijuureksia. Myös joku raikas puolukkainen kaaliraastesalaatti voisi olla mukava lisä kaikille.

    Jälkkäriksi voisi riistamenuuseen kuulua leipäjuustoa + lakkahilloa. Tai miksi ei karpalosta joku piirakka / kakku tai kevyempi kiisseli,halukkaille laktoositonta kermavaahtoa.
     
  8. Ulkoelli Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    28.12.2006
    Viestejä:
    2 350
    Saadut tykkäykset:
    2
    Söin eilen ulkona ja sain aivan ihania punaviinipaistettuja ruusukaaleja. Hyvä lisuke olisi varmasti myös riistalle. Yritän kehitellä ohjeen sille, tosin keskiviikoksi ei varmaankaan ehdi.
     
  9. laktoositon Vierailija


    Myös laktoositonta saa. Kermoiksi kannattaa aina valita täysin laktoositon, koska se käy kaikille eikä maistu makealle kuten vähälaktoosiset maidot ja kermat yms.
     
  10. oii Uusi jäsen

    liittynyt:
    22.04.2009
    Viestejä:
    95
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos kaikille ideoista! Hassua, että leipäjuusto, lakka, karpalo ja puolukka on helposti mielletty riistaan :) Ei ollenkaan huono asia!

    Laktoosi puhuttaa näköjään edelleen... Itse teen aina kaiken vieraille tarjottavan yleensä suoraan jo laktoosittomana muutenkin, joten se ei sinänsä aiheuta enää päänvaivaa. Laktoosittomien tuotteiden valikoima on kasvanut hurjasti ja koko ajan tulee lisää. Meillä on muutenkin kahvimaitona aina laktoositonta maitojuomaa, jo ihan sen säilyvyyden takia. Lähinnä se idea olisi hakusessa. Itse olen pyöritellyt ajatusta leivoksesta ja suklaasta... Valkosuklaa-lakka? Maitosuklaa-mustikka? Valkosuklaa-mustikka? Onko vähälaktoosista suklaata vielä olemassa? Laktoositonta on kyllä, mutta se on aika tummaa...

    Uunijuurekset kuullostavat todella herkulliselta, kuten myös kaalisalaatti. Leivinuuni lämpenee jokatapauksessa joka päivä, niin juurekset paahtuvat siellä ja veikkaan, että ne maistuvat muillekin. Mausteeksi valkopippuria, rosmariinia ja hunajaa, niin ja tietysti suolaa.

    Alkuruoaksi tekisi mieli laittaa joku kylmä tai semilämmin leiväntapainen savustetusta jäniksestä ja pekonista. Mutta se leipä on sitten ongelma vhh:lle. Kun löytyisi joku hyvä resepti millä tehdä vaikka vhh keksi jonka päälle voisi kasata salaattia, savustettua jänistä, rapeaa pekonia, tomaattia, maustekurkua ja vahvan makuista juustoa. Tosin tuon voisi tehdä ihan salaatiksi ilman leipää tai lisäksi krutonkeja ruisleivästä. Olisi kiva näperrellä.

    Jx:lle sen verran, että anteeksi! Olisihan minun pitänyt muistaa, että asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä. Kuitenkin haluan nyt sen verran antaa vastinetta tähän saivarteluun ja saivarrella lisää, että kun puhutaan Valion rekisteröimästä tavaramerkistä HYLA, on syytä ottaa esille myös kirjoitusasu. Sana hyla tulee sanoista hydrolysoitu laktoosi (tätä sanahirviötä Valio ei omista), ja kertoo maitotuotteen olevan vähälaktoosinen. Valion HYLA kirjoitetaan aina ISOIN AAKKOSIN. Kun sanaa hyla käytetään tekstissä pienin aakkosin, tarkoittanee se yleisilmausta sanahirviöille: vähälaktoosinen tai em. hydrolysoitu laktoosi. Yhtälailla voi tietysti käyttää lyhennettä "väla", mutta moni varmaan jäisi miettimään mitä lyhenne tarkoittaa. Sen verran Valion HYLA-tuotemerkin omistus merkitsee markkinoilla, etteivät kilpailevat meijerit voi käyttää lyhennettä hyla omissa vastaavissa tuotteissaan, mutta tämän päivän Suomessa puheessa voi jokainen kuluttaja (vielä toistaiseksi) oman hyla-sanan käyttönsä päättää. Sanasta hyla on alkanut tulla yleinen suomenkielen käyttösana, jonka merkityksen jokainen suomalainen tunnistaa.
     
  11. Marika IK-Mode Uusi jäsen

    liittynyt:
    14.11.2010
    Viestejä:
    79
    Saadut tykkäykset:
    0
    Hauska kuulla,että sait ideoita. Jotenkin tuli noista raaka-aineista mieleen sellainen Suomi-menuu...Kerrohan sitten vielä miten ilta meni ja mihin päädyt.

    Ihan tumma suklaa on maidotonta ( tätä yli 80%) pystyi ainenkin ystäväni maitoproteiinille allerginen tytär syömään. Maitosuklaata en ole ainenkaan itse huomannut. Valkosuklaata maidottomana löytyy ekokaupoista ( tiedä sitten ehtiikö tähän hätään missä asut,onko lähellä,mutta jatkossa voi tilata esim.netistä ) ne on taidettu tehdä riisimaitoon.
    Miksei sitten esim.joku pieni sachermainen leivos? vaikka laktoosittomattomalla kermalla tarjoiltuna.

    Joku jänispekonibruschetta alkupalaksi kuulostaiskin hyvältä. Tai miksi ei jänissalaatti,halukkaille saaristolaisleivästä tehtyjä krutonkeja...
     
  12. voi ei Vierailija


    Vähälaktoosinen on sama kuin Valion tuotemerkki Hyla eli sekin on vähälaktoosinen. Ei kannata neuvoa kun ei tiedä. Vähälaktoosisena ja laktoosittoman saa nykyään lähes mitä vaan, ei toki mistään nurkkakaupoista.
     
  13. krisse Vierailija

    Hyvä lihan lisäkevaihtoehto on mielestäni juuressose eli esim. perunasta ja bataatista, tulee vielä juhlavan näköinenkin johtuen bataatin väristä. Soseutuksen jälkeen vain hieman ruokakermaa lisätään.
     
  14. krisse Vierailija

    Brunbergilla on laktoositon maitosuklaa, pienehkö levy, on todella hyvää, ei erotu millään lailla tavallisen suklaan mausta, on ehkä vähemmän makea. Se on siis vaaleata suklaata.
     
  15. HYLAsta Vierailija


    HYLA on siis vain Valion käyttämä tuotemerkkinä. Leipäjuustoa saa vähälaktoosisena kyllä eikähän sen Valuion tuote atrvi olla, muilla on paljon paremman makuisia tuotetita kuin "jättivaliollla".
     
  16. abcd Vierailija


    Leipäjuustosta ei käytetä käsitettä HYLA, se on vain vähälaktoosista ja valmistajia on monia, ei siis vain tuo Valio. Muiden tuoteet ovat huomattavasti parempia kuin Valion. Vähälaktoosista kinuskikastiketta on saatavana.
     
  17. Reetta Karpo Vierailija

    Juhlat ovat olleet ja menneet, miten meni, mitä laitoit?

    Meilläkin oli jokin aika sitten riistaa, tosin vain pääruokana... jänispataa, oli aivan taivaallisen ihanaa! Lisukkeena meillä oli mm. tattirisottoa, alkuruoan (paistettuja kampasimpukoita) kanssa maartisokkapyrettä. Jälkkärinä itsetehtyä jäätelöä ja kinuskikastiketta. Olisiko muuten "ohrattossa" (ohrassa) vähemmän hiilareita kuin risottoriisissä?
     
  18. kiinnostunut Vierailija


    mitäs se maartisokkapyre oikein on?
     
  19. Reetta Karpo Vierailija


    Et ole lainkaan kiinnostunut, ainoastaan typerä.
     
  20. kiinostunut Vierailija


    Kiitos samoin. Maartisokasta en ole koskaan kuullut, kuten en myöskään expressosta. Eksoottinen maku teikäläisellä...
     

Tilaa Ruoka.fi-uutiskirje!

Ruoka.fi-uutiskirje tuo sähköpostiisi usimmat artikkelit, ruokablogit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti