Hae Anna.fi-sivustolta

Rikkoutuvat Iittalan lasit

Viestiketju osiossa 'Kodinhoito' , käynnistäjänä Maija, 12.10.2010.

 1. Maija Vierailija

  Jostain kumman syysta minulla eivat Iittalan juomalasit kesta kovinkaan pitkaan, melkein jokaisesta lasista on lohjennut pienia paloja reunasta. Minulla on seka Kartio etta Ote-mallisia laseja. Pesen lasit aina tiskikoneessa, mutta pesen myos viinilasit (Riedel) koneessa ja ne ovat kestaneet useita vuosia, Iittalan lasien kesto on enemman kuukausissa kuin vuosissa. Tiskikone on Bosch ja varsin uusi, joten sen ei pitaisi olla syyna. Ovatko Iittalan lasit vai laadultaan niin heikkoja vai missa vika?

  Osaako kukaan muuten suositella jotain vastaavia laseja (siis tyylillisesti), jotka kestaisivat paremmin?
   
 2. nallepuh52 Uusi jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  1 163
  Saadut tykkäykset:
  0
  Tämä lasien reunojen nirhaantuminen johtuu astianpesukoneen korien rakenteesta. Minulla oli aiemmin Siemensin kone, jossa lankarakenne oli harva ja lasit pääsivät liikkumaan pesuvaiheessa, koska koneessahan vesi tulee jonkinmoisella paineella astioihin. Jouduin heittämään Kartioita, Lunaa, Apilaa, Aino Aaltoa roskiin solkenaan ja ainoa joka kesti pesukeikuttelut, oli halppislasisarja, joita olin ostanut Cittarista.
  Kun vaihdoin koneeksi Mielen, jossa lankasilmukat ovat pienet ja astiat pysyvät vakaasti paikallaan, niin johan loppui lasien reunojen rikkoutuminen.
  Vaiva oli aiemman koneen kanssa ärsyttävä - piti laittaa lasit erittäin harvaan riviin ja se taas tarkoittaa vajaita pesumääriä eikä sekään aina auttanut.

  Kokeile harventaa lasien rivejä eli jätät selvästi tilaa lasien välille. Tosin joka tapauksessa jos lankakorit ovat harvalla kudoksella tehtyjä, niin lasit pääsevät keikkumaan johonkin suuntaan.
  Eli kone vaihtoon !
   
 3. Maija Vierailija

  "Kokeile harventaa lasien rivejä eli jätät selvästi tilaa lasien välille. Tosin joka tapauksessa jos lankakorit ovat harvalla kudoksella tehtyjä, niin lasit pääsevät keikkumaan johonkin suuntaan.
  Eli kone vaihtoon ![/QUOTE]

  Valitettavasti koneen vaihtaminen ei ole mahdollista, kone on vain vuoden vanha ja Boschin kalleimpia malleja, joten en usko, etta mieheni mitenkaan suostuu...ja muutenkin; tiskikone on muuten todella hiljainen ja hyva.

  Voit olla hyvinkin oikeassa, koneessa on varsin isoreikaiset korit ja puuttuvat palat ovat tosiaan sopivia korin lankoihin, vahan niinkuin olisi hiiri haukkanut, pienia puolikuun muotosia paloja puuttuu.

  Taidan vain ostaa halvempia laseja, tosin kahvikuppien kanssa ei ole ollut minkaanlaisia ongelmia. Olen yrittanyt jattaa tilaa laseille, mutta sitten ne heiluvat entista enemman : (.
   
 4. nallepuh52 Uusi jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  1 163
  Saadut tykkäykset:
  0
  Valitettavasti koneen vaihtaminen ei ole mahdollista, kone on vain vuoden vanha ja Boschin kalleimpia malleja, joten en usko, etta mieheni mitenkaan suostuu...ja muutenkin; tiskikone on muuten todella hiljainen ja hyva.

  Voit olla hyvinkin oikeassa, koneessa on varsin isoreikaiset korit ja puuttuvat palat ovat tosiaan sopivia korin lankoihin, vahan niinkuin olisi hiiri haukkanut, pienia puolikuun muotosia paloja puuttuu.

  Taidan vain ostaa halvempia laseja, tosin kahvikuppien kanssa ei ole ollut minkaanlaisia ongelmia. Olen yrittanyt jattaa tilaa laseille, mutta sitten ne heiluvat entista enemman : (.[/QUOTE]


  Ei minullakaan kahvikupit vaurioituneet - tosin pesin koneessa vain nk. kivitavaraa tyyliin Teema, Tupa jne paksuja kuppeja. Hienot kupit pesen aina käsin kuten vanhan Myrnan, Rosenthalin ruusukupit jne.
  Mutta todella - koneen vaihto lopetti juomalasien reunojen viat ja hyvä niin. Soitin aikanaan oikein Työtehoseuraan - mikä sen nimi nykyisin onkaan ja he vahvistivat epäilyni - lankakoreissa on merkittäviä eroja ja yleensä pesukoneiden sisäosien tilankäytössä.
   
 5. Maija Vierailija

  Piti ihan tarkistaa, katsoin Mielen sivuilta ja ylakori nayttaa ihan samalta kuin meidan Boschin koneessakin, siis ihan samanlainen lankarakenne, ja yhta suuret aukot. Minkalainen korirakenne sinulla on koneessa?
  Mietin, jos voisin vaihtaa pelkan ylakorin.

  Huom. asun Usassa, joten voi olla, etta taalla mallit ovat hieman erilaisia.
   
 6. nallepuh52 Uusi jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  1 163
  Saadut tykkäykset:
  0
  Minun mallini on ostettu vuonna 2002 - tosin Miele ei kovin suuresti klassikkomallejaan muuta. Mielen mallini on se kiva, jossa on aterintaso ylimpänä "tasohyllynä" ja astiatasoja kaksi alaspäin. Pitänee katsoa kotona malli - en muista mitä koneessa lukee. Joka tapauksessa meidän mallissa lankojen silmätiheys on selvästi suurempi kuin aiemmassa koneessani ja korit ovat erittäin vakaat ja tukevat.
   
 7. goreiäwng Vierailija

  Veikkaanpa, että vika on todella laseissa, ei astianpesukoneessa. Itse ostin n. 5 vuotta sitten tusinan Iittalan isoja Kartio-laseja (ei mitään 2-laatua, vaan ihan täyteen hintaan). Saman tien alkoi lasien rikkoontuminen. Kuukaudessa oli mennyt rikki 7 lasia - yleensä meillä menee astioita rikki noin 1 vuodessa ! (Loput 5 lasia ovat kestäneet normaalisti.) Kirosin ja menin Ikeaan ostamaan halpislaseja, joita sai puoli tusinaa yhden Iittalan lasin hinnalla. Ostin kaksi tusinaa saman tien ja todella hyvin ovat kestäneet ! Joten se siitä Iittalan laadukkuudesta...
   
 8. tinkijä Vierailija


  No kyllä minulla on nirhaantunut huonoissa lankakoreissa muutkin kuin kartiot - eli ainoaallot, Lunat, Apilat yms. Koneiden varustelussa on isoja eroja.
   
 9. niintotanoin Vierailija

  siis meillä ei ole edes astianpesukonetta ja mummolta kapioiksi nuorena saamani ihan priima laadun kuusi- sarjan lasit ovat vitriinikaapissa yksi kerrallaan hajonneet. Hajoaminen on tapahtunut jokaisessa lasin alareunassa, siisti rinkula kuusen juuresta naps poikki!? Mistä tollanen johtuu?
  Luin joskus jostain lasin jännitteistä ja ioneista tai jotain...en muista. Mutta oletteko tehneet kapakassa koskaan (heh nuorena) jäynää tarjoilijalle vinguttamalla viinilasin reunaakostutetulla sormella? Sen jälkeenhän väitetään lasin poksahtavan pesussa rikki. Itse ajattelin, että mahtaisiko jonkunlainen äänen resonointi saada aikaiseksi ton. Siis mieheni on muusikko ja meillä soi monenmoiset instrumentit välillä olkkarissa ja äänentoistolaitteetkin aika dolbysoraund- plaatua. Mene tiedä.
   
 10. ...... Vierailija

  Meillä on arkikäytössä pelkästään Kartio-laseja, eikä niistä yksikään ole hajonnut koneella tiskatessa. Aikaisempi kone oli Electrolux, nykyinen Bosch on ollut ehkä 6 vuotta, ja kaikki nuo lasit on hankittu ennen sitä. Laseja on ostettu kahdessa erässä, vanhimmat yli 10 vuotta - joo, näyttävät jo hieman kuluneilta mutta eivät ole kuitenkaan toivottoman näköisiä, jos uuteen vertaa niin huomaa käytetyksi, muuten ei näytä pahalta.
  Ainoat astiat, jotka ovat kärsineet konetiskauksesta ovat vanha Kilta-juomalasi (isotädin peruja), jonka vahingossa laitoin koneeseen. Se oli Kartion mallinen mutta paljon ohuempi. Toinen rikkoutunut oli Kilta uunivuoka, siinä oli juuri ja juuri silmin havaittava kolhu, joka tiskauksen aikana eteni kunnon halkeamaksi melkein vuoan puoliväliin, tosin vuokakin puhdistui vuosien käytön ja kaapissa seisomisen jäljiltä muutoin lähes uudenkiiltoiseksi. En heittänyt vuokaa pois, olen käyttänyt sitä joskus tarjoiluastiana mutta uuniinkaan en sitä enää laita.

  Käsin tiskatessa olen rikkonut 2 kpl Iittalan Tavastia-laseja, joiden reuna on hiottu ja ulkoneva, kun ne osuvat toisiinsa altaan pohjalla niin paloja lähtee, eli käsintiskatessa ne täytyy laittaa veteen yksi kerrallaan. Koneessa tiskaamisen ovat kestäneet, kun en laita ihan vieriviereen tai laitan väliin astian, jonka reunat ovat suorat, jottei ota kiinni Tavastian reunaan. Iittalan Kaleva-snapsilasit pesen aina koneessa, kaikki ovat ehjiä.

  Muut käytössä olevat astiat ovat Teemaa, Illusia, Harlekiinia ja Egoa, jotka kaikki pestään koneessa, ei särkymisiä. Myrnat pesen käsin kultauksen vuoksi.
   
 11. niinpä Vierailija

  Avioliiton alussa ja muutenkin tässä elämänvarrella kun olemme saaneet ns. laatutavaraa Iittalaa ja Arabiaa. Aluksi meillä ei ollut astianpesukonetta niin tiskasin käsin. Ei ongelmia lasien eikä ruokalautasten eikä muiden astioiden kanssa.

  Mutta kun taloon tuli astianpesukone (nyt jo neljäs menossa, olemme pian kuuskymppinen pariskunta), niin kaikki ns. laatuastiat alkoi hajota. Nyt ostan ulkomaisia, lähinnä ranskalaisia ja englantilaisia. Ja ne kestävät, ei lähde kiilto, ja pysyvät ehjinä.

  Ainakin Arabian ruokalautaset (meillä on ollut artekia ja paratiisia) hajoavat, naarmuuntuvat ja kiilto lähtee astianpesukoneessa.

  Itse ostan ulkolaisia, halvempia. Ne pysyvät kauemmin kauniina ja kestävät astianpesukoneen kulutuksen. Enää en viitsi alkaa käsin tiskaamaan.

  Se kotimaisuus ei todellakaan ole enää hetkeen ollut mikään laadun tae, ei astioissa, ei vaatteissa eikä paljon muussakaan.
   
 12. Tuisku Vierailija

  Minunkin Aino Aaltoni lohkeilivat reunoista ja valitin Iittalallekin. Sain sieltä muutaman lasin hyvitykseksi. Mutta se ei tainnut olla niinkään laadusta kiinni kuin siitä, että pinosin niitä kuumina. Lasia ei saa käsitellä kuumana. Olen sittemmin antanut niiden jäähtyä ja kiinnittänyt enemmän huomiota muutenkin varovaiseen käsittelyyn. Ovat alkaneet säilyä ehjinä.
   
 13. ei rikkoudu Vierailija

  Outoja ongelmia teillä. Minä rikoin ennen tiskikonetta aina silloin tällöin laseja - kolhaisin niitä hanaan jne. Kone minulla on ollut 30 vuotta ja laseina alkuun duralexia, jotka kestivät mutta menivät sameiksi. Nyt parikymmentä vuotta ensin kartiota ja nykyisin aino aaltoa. Kartioista pari on särkynyt, mutta nimenomaan kolhiessani, ei koneessa. Arabian lautaset meillä ovat olleet samat koko avioliiton ajan eikä yhtään ole mennyt rikki. Englantilaista maisemaposliinia on toisena sarjana eikä siitä ole montakaan enää jäljellä. Eli minulla Arabia ja Iittala ovat kestäneet mainiosti. Olisikohan tuo Tuiskun mainitsema syy teillä muilla ongelmana?
   
 14. Mademoiselle Vierailija

  Minullakin on Boschin astianpesukone 5v ja vielä yhtään Kartiota ei ole siellä hajonnut. Viinilaseja en uskalla koneeseen laittaa, kun ne ns. viinilasitelineet ovat mielestäni aika kököt.
  Olen silti myös pessyt joskus ammoisina aikoina ostetun englantilaisen käsinmaalatun astiaston pesukoneessa useita kertoja, ja sille ei ole tapahtunut mitään. Astiaston ohjeessa kielletään konepesu ja siitä huolimatta värit ovat kuin uudessa.
   
 15. Ei ongelmia Vierailija

  Ainakaan nyt muutamaan vuoteen, mitä meillä on nuo Kartiot olleet, ei ole ollut ongelmia konepesun suhteen. Kone on reilun kolmekymmentä vuotta vanha, ja tätä menoa laseista näyttäisi tulevan samanikäisiä.
   
 16. (Vierailija) Vierailija

  Me saatiin häälähjaksi ote laseja. Ollaan tykätty, mutta kun ostettiin uus pesukone niin alko tulla reunaan lohkeamia. Reunasta lohkee tosi helposti palasia vähänkinkun toisella lasilla kolauttaa. En ymmärrä, mikä vikana. Ehkä syynä astianpesukone? Aloin tiskata lasit käsin ja silti lohkeilee. Kävin muutaman vaihtamassa iittalalla uusiin. Tosi tympeetä. Pistäshän nyt lasien arkikäytössä ja konepesussa kestää, kun niin kerran lupaavat.
   
 17. Gretel Vierailija

  "KONEPESUN KESTÄVYYS
  Iittalan lasimassa on kehitetty erityisesti konepesunkestäväksi. Kaikki iittalan käyttölasit voi pestä astianpesukoneessa. Aseta lasit tiskinoneen yläkoriin siten, etteivät niiden reunat kosketa toisiaan pesun aikana ja siten aiheuta palojen irtoamista reunoista. Täytä myös alakori muilla esineillä niin, etteivät vesisuihkut pääse siirtelemään laseja. Maito- ja piimälasit kannattaa huuhdella kylmällä vedellä ennen koneeseen laittoa, jotta valkaisuaineet eivät saostuisi ja näin aiheuttaisi laseissa harmautta. Käytä mieluiten lyhyttä pesuohjelmaa ja alhaisia lämpötiloja (max. +55°C). Annostele pesuainetta ohjeiden mukaisesti, ei liikaa eikä liian vähän. Ohuille jalkalaseille, kaatimille ja kannuille, kolpakoille, isoille jalallisille jälkiruokamaljakoille ja lasiesineille, joissa lasin paksuus vaihtelee (esim. maljakot, taide-esineet), on varminta valita käsinpesu. Kun lasin paksuus vaihtelee, sen lämmetessä syntyy helposti erilaisia jännitteitä, mitkä voivat johtaa lasin rikkoutumiseen."

  Ette kai pese laseja kuumemmassa? Ja pinoaminen on myös myrkkyä, varsinkin kuumana.
   
 18. vastaa-ja Vierailija

  Niiden lasien nimi ei ole kyllä Kilta, meillä on niitä muutama, ovat ohuita ja kauniin värisiä. Niitä ei todellakaan saa laittaa astianpesukoneeseen, menevät rikki.
  En ole myöskään koskaan kuullut että Riedelin laseja laitetaan astianpesukoneeseen! Lasien pinnalle ei tee hyvää. Viinilasit tulee pestä aina erikseen vain vedellä ja kuivata hyvin. Silloin säilyvät kauniina. Tarkoitan siis jotain laadukkaimpia laseja, ei mitään anttila-halpiksia.
  Jos joku muuta alkaa väittämään, tuo asia kerrotaan myös viinikursseilla.
   
 19. meirami Vierailija

  Laseja ei ole syytä pinota eikä ainakaan kuumana. Kuuma lasimassa on laajempaa kuin lasimassa kylmänä, siitä syystä lasit rikkoutuvat kun pinotaan kuumana. Pahin virhe on se että lasit laitetaan ylösalaisin ja sitten toinen lasi päälle, nehän ihan imeytyvät toisiinsa kiinni ja rikkoutuvat aikaa myöten.
   
 20. voita Vierailija

  Tarkoitatko niitä viinikursseja, joissa kerrotaan, että kalan kanssa tulee ehdottomasti juoda aina valkoviiniä - vai miten se nyt oli... Ehdottomasti kuitenkin.
   
 21. Maija Vierailija

  Pesen Riedelin lasit aina koneessa, ja ovat pysyneet jo vuosia kauniina, ei harmaantumia, ei rikkoontumia tms. Ovat hankalia pesta kasin. Riedelin ohjeissakin sanotaan, etta konepesu sallittu. Olen nahnyt myos muita parempia viinilaseja, joissa konepesu on sallittu. Amerikan markkinoilla on vaikea myyda tuotteita, jotka eivat konepesua kesta. En osta koskaan sellaisia astioita, jotka eivat kesta konepesua, ainoa poikkeus on Scanpan-paistinpannut, vaikka nekin kait periaatteessa voisi laittaa koneeseen.

  Ja pesen kaikki astiat aina sanitary-ohjelmalla, joka on kaikista kuumin ohjelma, jos astiat eivat sita kesta, ostan toisenlaisia. Ainoastaan Iittalan lasit ovat rikkoutuneet, ja olenkin niista kaytannossa jo kokonaan luopunut.
   
 22. maija Vierailija

 23. Virpi Vierailija

  Meillä on ollut Iittalan laseja lähemmäs kolmekymmentä vuotta: vanhimmat ovat Ultima Thulea, sitten vuosien varrella ostettu Tsaikka-laseja, Kuusi-laseja, Kartio-laseja ja uusimmat ovat Sarpanevan Kolibri-punaviinilasit (Kolibri poistui tuotannosta vuoden 2009 lopussa).

  Noita kaikkia laseja on pesty tiskikoneissa. Ensin meillä oli viisitoista vuotta Upo Lahtiska, nyt Elektrohelios. Yksikään lasi ei ole hajonnut, yhteenkään lasiin ei ole tullut lohkeamia.

  Meillä on paljon muitakin laseja, eikä niillekään ole tapahtunut mitään. Joten oletan, että liittyy varmaan jotenkin siihen, miten nuo lasit ovat siellä koneessa olleet. Ovatko ottaneet liian tiukasti kiinni toisiinsa?

  Vai onko tiskikone liian tehokas, vesisuihku pääsee "heittelemään" laseja?
   
 24. Lohkeilleet Ainot Vierailija

  Vähän ehkä lohdutti kun löysin tämän ketjun. Itsellänikin nimittäin Aino Aaallot lohkeilivat uutena reunasta, lähes joka lasissa on pieni pala reunasta pois, kuin joku olisi siitä nakertanut. Tosi kurjaa. En niitä raaskinut poiskaan heittää, joten käytössä ovat, eivätkä ole enää lohkeilleet.
   
 25. särkyvää Vierailija

  Sama kokemus Aino lautasista, lähes jokaisen reunasta on pala lohjennut. Ja lautaset on aina pesty käsin. Että se siitä suomalaisesta laadusta. Korkea laatu on myytti monessa muussakin suomalaisessa tuotteessa. Valitettavasti.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti