Hae Anna.fi-sivustolta

Säilyvyysongelma

Viestiketju osiossa 'Juhlaruoka' , käynnistäjänä Apuva tietävämmät, 06.12.2007.

 1. Kerran vuodessa leipovana olen ongelman edessä. Kaapissa on avaamaton pussi neilikkaa ja toinen fariinisokeria, joiden viimeinen käyttöpäivä on mennyt syksyllä umpeen. Voinko käyttää niitä? Ymmärrän, että avattuna aromit olis karannut, mutta entä avaamattomana?

  Usein mietin myös avattujen soijakastike-, oliivi- ja muiden vähemmän käytettävien säilykkeiden säilyvyyttä. Ymmärrän, että avattu maitopurkki ei ole hyvää enää muutaman päivän jälkeen sanoo myyntipäivä mitä tahansa, mutta koska soijakastike esim. on pilalla? Käyttöpäivähän siinäkin tarkoittaa varmasti avaamatonta pulloa.
   
 2. Täällä opittua Vierailija

  Kyllä täällä olemme oppineet, että kaikki elintarvikkeet säilyvät kuukausitolkulla myös avattuina - sanoi valmistajan ohje mitä tahansa. Esimerkiksi maito ja kalasäilykkeet säilyvät avattuinakin kuukausia maun ja laadun kärsimättä. Joten uskalatisinpa hyvinkin käyttää myös mausteita ja sokeria, varsinkin kun ovat olleet avaamattomina. Mausteissa ei taida muuta tapahtua kuin vain maku mietonee.
   
 3. tutkiva journalisti Vierailija

  Jos fariinisokeri on mennyt "vanhaksi" se ei pilaannu -mikäs sokerin pilaisi - vaan yleensä kovettuu. Tähän auttaa mikroaaltouuni - tilkkanen vettä ja köntti lautaselle ja muuttuu sopivaksi mikroaaltouunissa.
  Mausteet menettävät aromiaan, mutteivat suinkaan muutu myrkyllisiksi, joten voit rauhassa käyttää. Tuskin niitä kuivana syöt vaan paistat sen tuotteen, jossa maustetta on.
  Rasvat ja säilykkeet ovat eri juttu. Rasvat härskiintyvät ja säilykkeet pilaantuvat.
  Jos kuitenkin sinulla on esim pullollinen juoksevaa rasvaa - avaamaton ja se on ollut sinulla jääkaapissa about 4 o C lämpöätilassa, niin voit sitä käyttää mutta avaamisen jälkeen se pitäisi käyttää parissa päivässä. Yksi loistava konsti on maku ja haju - avaa ja haistele ja maistele. Se kertoo jo paljon. Samoin itse tuotteen ulkonäkö kertoo paljon.
  Tästä esimerkkinä voin kertoa, että koska teemme parasta aikaa asuntoremppaa, niin tyhjensin kaappeja ja löysin vanhan nougatsuklaaisen likööripullon merkkiä Mozart -varmaan 90-luvun alusta ja kerran jo avattu. Voltteja about 20% ja kun avasin, niin haju oli ihan ok, mutta vaikka tuotetta hölskytin niin suklaan rasva oli erottunut massasta ja kun kaadoin viemäriin, niin suklaan keltainen rasva oli erottunut ja viemäriin meni.
  Joten - haju, maku ja loraus astiaan - niin tiedät mitä olet säilyttämässä silloin kun on kyse nesteistä tai rasvoista.
   
 4. mielipide_ Vierailija

  Mausteita uskaltaisin kyllä vielä käyttää. Korkeintaan maku on miedontunut, kannattaa maistella taikinaa.

  Soijakastikkeesta en osaa sanoa. Toivottavasti joku muu osaa auttaa.
   
 5. huoleton hölmö Vierailija

  Pikkuperheen huushollissa kaikki vanhenee ennen kuin on mitään edes kunnolla avattu :D Joten käytän huoleti soijat, sokerit yms vielä vuodenkin jälkeen viimeisestä käyttöpäivästä. Täytynee koputtaa puuta, ettei mitään ole tapahtunut, mutta elintarvikkeiden vanhentumisessakin pätee tavallinen maalaisjärki : haista, maista ja jos hiukankin epäilet makua heitä heti pois.
   
 6. Tutkivalle journalistille: kirjoitit, että juokseva rasva pitäisi avaamisen jälkeen käyttää parissa päivässä. Kuinka ihmeessä kenenkään sitten kannattaa sitä ostaa? Eikös ne pullot ole aika isoja? Mä en oo ostanu kun käytän rasiamargariinia kaikkeen. Ainaki rasiamargariini säilyy avaamisen jälkeen viikkoja hyvänä.

  Kiitos mausteista ja fariinista vastanneille - uskallan siis laittaa niitä maustekakkuun.
   
 7. edelliselle* Vierailija

  Käsitin että hän tarkoitti rasvasta, jos se on vasta avattu viimeisen käyttöpäivän jälkeen; silloin se pitää käyttää parissa päivässä?
   
 8. Noinhan sen täytyy olla. Kyllä pullorasvakin avattuna säilyy paria päivää pitempään muttei tietenkään viimeisen myyntipäivän jälkeen. On se vaan kumma että jotkut väittävät että jopa maitoa voisi myyntipäivään saakka juoda vaikka se olis avattuna viikkokausia.
   
 9. vierailija Vierailija

  Vanhentunut neilikka menee kakkuun hyvin. Neilikkaa käytän vain kerran vuodessa jouluna maustekakkuihin ja piparkakkutaikinaan. Joka vuosi en osta uutta pussia neilikkaa enkä pomeranssinkuorta. Niitä käytetään myös pieni määrä leivonnaisiin, siksi maustepussi ei kulu millään loppuun.
   

Tilaa Ruoka.fi-uutiskirje!

Ruoka.fi-uutiskirje tuo sähköpostiisi usimmat artikkelit, ruokablogit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti