Hae Anna.fi-sivustolta

Samojedi vai Suomenlapinkoira

Viestiketju osiossa 'Lemmikit' , käynnistäjänä koiruutta ettimässä, 29.01.2010.

 1. Ollaan hankkimassa koiraa. Perheeseen kuulu myös kaksi lasta alle 1-vuoden ikäinen ja 2v 6kk:tta. TArkotus ois, että koira tarkenis olla ulkona päivän eli sen ajan, kun ollaan ite töissä. Ensijaisesti tarkoitus on ottaa kotikoira, mutta myös kaveri lenkille ja muutenki semmonen jota kestää paijata niin aikuset kuin lapsetki. PErus tottelevaisuus koulutus käydään ja mahdollisest mahollisuuksien mukkaan harrastettaan jotaki oikeaa koirile tarkotettua juttua. Näyttelyssä käyntiki kiinnostaa.
  Ollaan nyt päädytty nuihin kahteen eli jompi kumpi tässä pitäs alkaa valittemmaan. Samojedi vai lapinkoira?
  Ois mielenkiintonen kuulla vähän kommenttia kummastaki rodusta. Etenki miten pienten lasten kanssa tulevat toimeen.
   
 2. Vierailija


  En kovin tarkasti osaa sanoa muuta kuin sen, että samojedi ei ainakaan ole ulkokoira vaikka paksuturkkinen onkin.
  Meille on tulossa samojedi, mutta ihan niin, että se elää sisällä niinkuin me kaikki muutkin.
  Miksi koira ei voi olla sisällä työpäivien ajan?
   
 3. Sammari Vierailija

  Edellä mainittuun haluaisin kommentoida, että millä perustein samojedi ei ole ulkokoira? Samojedihan juuri on arktinen koira, joka tarkenee ulkona kovillakin pakkasilla. Samojedin karva on ontto, jolloin se pitää koiran lämpimänä, mutta kunnollinen koppi pitää tietysti koiralla olla. Yksinäisenä tarhakoirana se on toki onneton ja kaipaa paljon puuhaa oman porukan kanssa.

  Itselläni on 4 vuotias Nella samojedi ja se on päivät ulkona, kun väki on töissä. Nella nukkuu yönsä ulkona häkissä, tosin näin kovien pakkasten aikaan (-27-30)en ole malttanut Nellaa öisin ulkona pitää, vaan neiti on saanut nukkua sisällä ja kyllä tuo näyttää sängyssäkin viihtyvän.
  En suosittelisi samojedia pelkäksi sisäkoiraksi, koska paksu turkki tekee koiran olosta tukalan sisällä (koitappas itse olla koko päivä sisällä toppavaatteissa) ja olen kuullut, että sisällä elävien sammarien elinikä jää lyhyemmäksi. Tosin äskeinen oli kuulopuhetta, joten en tiedä miten todellisuudessa asian laita on. Koiralla on enemmän tekemistä ulkona, jossa se voi kuunnella ääniä, haistella, tarkkailla ympäristöä ja käydä tarpeillaan milloin haluaa. Naapurin jo tosin edesmennyt sammari ei koskaan nukkunut kopissa, vaan kaivoi hankeen kuopan ja nukkui siinä.

  Samojedit ovat hyvin lempeitä luonteeltaan ja sopivat kyllä erinomaisesti lapsiperheen koiraksi. Hiukan vanhempia lapsia samojedit suorastaan rakastavat ja leikkivät mielellään näiden kanssa. Samojedilla on tosin yhä voimakas vetovietti, joten se ei sovellu pienten lasten talutettavaksi. Meillä veto-ongelma ratkesi sillä, että vaihdoin valjaat kaulapantaan. Nämä koirat ovat hyvin leikkisiä koko ikänsä ja niillä on aina pilke silmäkulmassa, joka ei koskaan sammu. Pakko tähän väliin mainita, että nämä koirat ovat kiusanhaluisia. Ne voivat varastella esim. sukkia ja nauttivat siitä kun joku ärsyyntyy ja lähtee niiden perään. Varoituksen sanaksi kuitenkin, että nämä koirat pitävät kaivamisesta. Meidän Nella onkin kaivanut koppinsa alle pesäkolon, jossa se makoilee aina kesähelteiden aikaan ja tuloksena on hyvin likainen koira.
  Niinkin hauskasti on sanottu että, kun otat samojedin niin pihasi muistuttaa sen jälkeen kuunkamaraa.

  Vaikka samojedi on kiltti luonteeltaan, tarvitsee se kunnon peruskoulutuksen. Nellan kanssa ollaan pärjätty sillä ihan hyvin ilman ongelmia. Samojedien kanssa voi harrastaa myös agilitya ja tokoa. Nellan kanssa ollaan harrastettu tuota "vetämistä" eli kunnon vetovaljaat koiralla ja pieni taakka vedettäväksi (pulkka ja kyytiin jotain kevyttä niin niillä pääsee alkuun).

  Samojedin turkin hoito ei omasta mielestäni vaadi älyttömiä määriä työtä vaikka niin luulisi. Kunnon ja perusteellinen harjaus kerran viikossa riittää. Valkoisen värin vuoksi koirasta näkyy kyllä kaikki "pikku tahrat" mutta varsinkin talvella turkki puhdistuu itsestään hangessa. Liikaa ei saisi tätä koiraa pestä, koska turkki voi ohentua ja kuivata pitää perusteellisesti, ettei kosteus "muhi" aluskarvassa aiheuttaen näin kaljuja kohtia.

  Huh huh tuossa taisi olla tärkeimmät mitä näin ensihätään keksin mainita. Onnea valinnan teossa toivotetaan täällä Nellan kanssa!
   
 4. Sammari Allu Vierailija

  Hei ! olen omistanut kaksi sammaria ja ne ovat ulkokoiria. Minusta samojedia voi pitää sisällä ja ulkona. Rakensin verkko aidan ja kopin. Meidän Sammari nukkui kopin katolla, vaikka pakkasta oli -25 astetta. Sammarit tykkäävät lumesta, ne ottavat mielellään lumikylpyjä. Käytin toista Sammari monta vuotta hirvimetsallä ja toimi hyvin .. Ainut miinus oli, että kun se hyppäsi suo-ojaan, niin korvan päät olivat vain valkoiset.
  Suosittelen sammaria, on ystävällinen kaikille perheen jäsenille, eikä turhaan hauku.
   
 5. naapureista kuultua Vierailija

  En tunne rotujen taipumuksia ja yksillöllisiä eroja. Meillä pientaloalueella asuu monenlaista koiraa. On samojedi ja on kaksi suomenlapinkoiraa. Ensin mainittu ei häiritse naapureita haukkumisella vaikka on pääasiassa ulkona. Lappareista toinen haukkuu kyllä. Meitä haukku ei häiritse mutta jotkut naapurit on häiriintyneet. Suomenlapinkoira ei asustele ulkona mutta on siellä paljon päivisin, varsinki kesällä jos ei ole liian kuuma (silloin kuulema sisällä kun on ilmastointi). Ulkona se tarkkailee ympäristöä ja haukkuu ohi kulkevia koiria, lastenrattaita, skeittareita. Omistaja touhuaa sen kanssa paljon joten ei pitäisi pelkästä pitkästymisestä olla kiinni. Toinen lappari on ulkona vähän, eikä silloinkaan kai hauku, ei ainakaan meitä, ja olen nähnyt ettei ohikulkevia koiriakaan. Yksilöllinen ero siis?
  Näitä rotuja siis en tarkkaan tunne, mutta meillä ollut kolmekin koiraa mutta nykyään allerginen lapsi, siksi ei koiraa.
   
 6. lapinkoirasta Vierailija

  Ei tietoa eikä kuulopuheitakaan samojedista.
  Tunnistan kyllä rodun.

  Suomenlapinkoira on kaunis ja älykäs koira, sopii hyvin lapsiperheeseen.
  MUTTA se turkin hoito on melko työläs, takkuuntuu helposti.
  Myöskin suosittelen narttua, joka on helpommin käsiteltävissä.
  Tunnen naapurista uroksen, joka haukkuu kaikkea liikkuvaa sekä autosta, että talutettaessa.
  Ei kiva, mutta eivät ole saaneet kitketyksi tätä pois siltä.
  Muuten lempeä ja hyvinhoidettu koira, mutta pystykorvarotuisena herkkä haukkumaan.
  Pentuna olisi kiinnitettävä asiaan huomiota koulutuksella.

  Suomenlapinkoiran turkki on paksu ja se tarkenee hyvin ulkona kaikkina vuodenaikoina,
  mutta mikään koira ei viihdy pelkästään häkissä, vaan kaipaa oman lauman seuraa.
   
 7. minttuli Vierailija


  Lapinkoira sopii todellakin lapsiperheeseen hyvin, kokemusta on. Olemme kasvattaneet kaksi lapinkoiraa, uros ja narttu, uros 15 ja narttu 14 vuotiaaksi. Lisäksi pennut 6kpl luovutukseen asti. Ei minusta se turkin hoito ole mitenkään työlästä, normaali kampaaminen ja harjaaminen, ei meillä ainakaan takkuuntunut kummankaan karva. Molemmat koirat näyttelyissä hyvin pärjänneitä. Viihtyy tarhassa päivisin, pitää kuitenkin olla hyvä koppi, että pääsee sadetta suojaan. Meillä pidettiin sisällä että ulkona, ovat hyvin ihmisrakkaita koiria. Hyvä tapa koulutus heti pennusta alkaen.
   
 8. samojadia on jees Vierailija


  Jos naapureita on lähellä suosittelen ennemmin Samojedia...heh kaikista lappareista on kokemuksena vain se vinkuva haukku... Eli ärsyttävää äänellä määräämistä.. Komeita molemmat rodut ja viihtyvät pihalla, samojedeissa en niinkään ole huomennut tuota kimeää haukkumista, mut lapinkoirissa järestään kaikissa jotka oon nähny.. Tuo äänellä keskustelu on lajiominaisuus luulen, koska ei ainakaan mun tuttavat ole pystyneet sitä pois kitkemään:( Omakotitaloon käy kerrostalossa saataa naapurit hermostua.
   
 9. Anshelm Vierailija


  anteeksi vaan, samojedi on todellakin ulkokoira ja tarvitsee paljon liikuntaa.. olen omistanu aikaisemmin samojedin ja se oli todellakin ulko koira, tuli toimeen lasten kanssa.. velipojan 2vuotias poika jopa nukkui sen kanssa päikkärit nojaten sen kylkeen.. se riippuu ihan mihin se totutetaan ja koulutetaan.. mut koiraan ei voi koskaan luottaa jos on kyse lapsista ja sehän riippuu koiran luonteesta.. samojedin koirat viihtyy vetoisissa paikoissa koska niillä on paksu turkki.. älkää ottako samojedia jos meinaatte pitää sen sisällä!
   
 10. Sammarin omistaja Vierailija

  Kyllähän tuo sammari viihtyy ulkona, ja tarvitsee todella paljon liikuntaa ja lenkkeilyä. Eli pelkäksi sisäkoiraksi en ottaisi. Ja vaikka ulkona olisikin, täytyy sitä kuitenkin lenkittää pitkiä lenkkejä päivittäin.
  Alussa joku kommentoi, ettei samojedi ole ulkokoira. Kyseinen henkilö varmasti tarkoitti asiaa juuri turkin kannalta. Jos sammarin turkki on jatkuvasti märkänä, alkaa se helposti haista ja tuo mukanaan iho-ongelmia. Eli turkki vaatii myös kunnollista hoitoa, viikottaista harjaamista.

  Luonteeltaan meidän sammari on kiltti ja lapsiystävällinen. Nuori kun on, niin hieman riehakas ja eloisa. Vetokoirarotuna sillä on paljon voimaa ja vietti vetää, joten lapset eivät sovellu koiran ulkoiluttajiksi.

  Toivottavasti tästä oli apua, vaikka alkuperäinen kirjoittaja on varmasti päätöksensä jo tehnyt :)
   
 11. harrastaja Vierailija

  Tarkennuksia suomenlapinkoiraa koskien: lapinkoira ei ole pystykorvarotuinen, se on paimenkoira. Se paimentaa haukulla. Lapinkoirien haukummistaipumukset vaihtelevat hyvin paljon yksilökohtaisesti, toinen haukkuu kaiken liikkuvan, toinen voi olla lähes mykkä. Omat lapinkoirani rakastavat lapsia, kestävät melkein mitä tahansa näiden taholta. Jos haluavat rauhaa, vaihtavat vain tyynesti maisemaa. Eivät ole koskaan osoitteneet minkäänlaista aggressiota lapsia kohtaan ja ovat aina valmiita yhteiseen puuhailuun perheenjäsenen iästä riippumatta.

  Lapinkoira EI OLE ULKOKOIRA. Se rakastaa perheenjäseniä ja haluaa olla siellä missä hekin. Jos jätät koiran yksin päiväksi pihalle, voi hyvinkin olla seurauksena että se ikäväänsä räksyttää kaiken liikkuvan perään. Sisällä se taasen lepäilee tyynenä kunnes perhe palaa kotiin. Saattaa toki tehdä sen tarhassakin, mutta harvemmin. Turkin pituus ei tarkoita sitä, että koira on hyvä ulkokoira. Mitä taasen turkin hoitoon tulee, se on hyvin helppoa. Harjaus silloin tällöin riittää. Turkki eristää niin kylmää kuin kuumaakin. Myöskin lika puhdistuu siitä helposti suoran ja sopivan jämäkän peitinkarvan ansiosta.

  Lapinkoiralla on myös sen suuren yhdessätekemisentarpeen takia erinomaiset edellytykset harrastuskoiraksi. Toisaalta lapinkoirassa on usein myös aimo annos jääräpäisyyttä, joten kouluttaminen vaatii usein kekseliäisyyttä. Sopivaa palkkiota vastaan lappalainen tekee melkein mitä tahansa.

  Samojedissä ja suomenlapinkoirassa on paljon samankaltaisuuksia, mutta myös paljon eroja. Toinen on alkuperäiseltä käytöltään vetokoira, toinen paimenkoira. Kumpikin tarvitsee paljon tekemistä, oli se sitten aktivointia tai liikuntaa. Joka tapauksessa työtä aivoille.

  Moni koira viihtyy ulkona, mutta jos ihmisellä ei ole mahdollisuutta pitää koiraa sisällä myös päivällä syystä tai toisesta, en suosittele koiran ottamista ollenkaan.
   
 12. ahku Vierailija

  Lapinkoirat ovat porojen paimenia yhdessä poromiesten( ja naisten) kanssa.
  Tarvitsevat siis todella paljon liikuntaa ja aivotyötä,
  sääliksi käy niitä jotka otetaan etelään lemmikeiksi. Tarhoihin tai narun päähän, päivätolkuiksi yksin.
   
 13. koiruli1 Vierailija

  Meillä on suomenlapinkoira, joka elää ulkona. Täysin normaalia eläimen elämää on olla ulkona, kyllä ihmiset ovat vieraantuneet KAUAS luonnosta jos jonkun mielestä on outoa, että koira asuu ulkona (rodusta riippuen tietenkin). Me käydään 2-4 kertaa päivässä lenkillä, joista yksi sellainen, että koira on irti ja saa juosta vapaasti. Lisäksi koira on välillä sisällä, esim kuivamassa tai muuten vaan seurustelemassa. Pärjää hienosti, on terve ja iloinen. Tulee lasten kanssa aivan hyvin toimeen, kun on ollut meillä pennusta asti ja rajat pidetään selvänä niin, että lasten perään ei juosta eikä paimenneta niitä mihinkään.. Pentuna villimpi, kova pureskelemaan mutta kaikenkaikkiaan hieno rotu. Ensi keväänä tulee toinen kaveriksi! Voin suositella lapsiperheeseen. On tottunut kävelyllä kulkemaan vaunujen ja pulkkien kanssa, jaksaa odottaa kun pysähdellään jne kun pennusta asti on pieniä lapsia ja tohinaa ollut ympärillä. Karvanhoito helppoa, harjaus on riittänyt ja jalkojen ja mahan huuhtelu kurakelillä. Kuivaa nopeaan ja ei tosiaan palele millään kelillä!
   
 14. Sammarinhoitaja Vierailija

  Samojedi
  Kyllä Samojedi pihalla pärjää! Tulee hyvin toimeen lasten kanssa, ja on kiltti. Mutta liikunta on sille vaativaa, ja virikkeitä riittävästi! Ei siis ole vain miksikään kotikoiraksi. Sopii hyvin ulkokoiraksi, ainakin hoitokoirani on päivät pihalla kokonaan. Näyttelyihin kun vain kouluttaa niin mennee kaikki hyvin. Turkinhoito on vaativin alue. Tarvitsee harjata ainakin kerran viikossa. Pestä tarvitsee vain 1/2 kertaa vuodessa, mutta jos on likainen niin useamminkin. Mielestäni Samojedi olisi teille ehkä parempi. Sammari tarvitsee kuitenkin myös paljon huomiota. Suosittelen Sammaria!♥ Mutta älä hanki rekisteröimätöntä, paperitonta, rokottamatonta, ei eläinlääkärin tarkistamaa pentua!

  Suomenlapinkoira
  Ei varmaan pärjää pihalla niin hyvin kuin Sammari. Sekin tarvitsee aika paljon harjausta ja liikuntaa.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti