Hae Anna.fi-sivustolta

Saunalauteiden öljyäminen...?

Viestiketju osiossa 'Kodinhoito' , käynnistäjänä saunoja, 16.09.2006.

 1. saunoja Vierailija

  Hei,
  tää on varmaan aivan tyhmä kysymys, mutta kysynpä kuitenkin, kun oli vaan saunan pesusta ollut puhetta täällä.
  pitääkö lauteita/saunan muita puuosia jotenkin öljytä tms.? pellavaoljyllä?
   
 2. Seppo Vierailija

  Ei hyvä ihme öljyä... Jos haluaa voi lauteet suojata Supi saunasuojalla, mutta älä hyvä ihminen laita öljyä. Työtehoseura, eikä rakennuttajat suosittele kylläkään mitään lauteisiin. Kuusi on ainoa puu joka elää niin, että voi halkeilla , varsinkin jos e on ollut lauteita rakennettaessa liian tuoretta. Siihen ei auta kun höylä...
   
 3. mol Vierailija

  Supi SAUNAsuoja EI sovellu lauteiden käsittelyyn alkuunkaan. Kirjoittaja luultavasti tarkoitti Supi LAUDEsuojaa.

  Lauteita ei tarvitse käsitellä millään. Ne säilyvät puhtaina pitempään, kun käyttää laudeliinaa ja pesee itsensä ennen löylyyn menoa. Samoin lauteiden on annettava kuivua kunnolla saunomisen jälkeen eli tuuletusta ja nostetaan irtolauteet ylös.
  Erityisesti apachepuisille lauteille on hyväksi, jos niitä ei kastele - jos lauteet tuntuvat kuumilta, niin laudeliina vaan käyttöön.
  Vanhoista, jo likaantuneista lauteista ei tule uudenveroisia eikä niihin kannata mitään öljyjä sutata.
   
 4. ap Vierailija

  kiitos vaan tiedoista, en ole vielä mitään tehnyt, enkä näillä näkymin ainakaan vedä mitään käsittelyaineita pintaan.
   
 5. iitu Uusi jäsen

  liittynyt:
  01.06.2006
  Viestejä:
  11
  Saadut tykkäykset:
  0
  Meillä lauteet suojattu parafiiniöljyllä. On ollut haapaa, leppää ja kuusta laudemateriaalina. Aina paremman pesun jälkeen, vedän uuden kerroksen. Siis pari kertaa vuodessa.
   
 6. ap Vierailija

  Kiitos Iitu vinkistä...ja näin noviisina tietenkin kysyn mistä ao. parafiiniöljyä saa...?
   
 7. iitu Uusi jäsen

  liittynyt:
  01.06.2006
  Viestejä:
  11
  Saadut tykkäykset:
  0
  Parafiiniöljyä saa apteekista. Halvinta ostaa 3l kanikassa, säilyy kyllä huoneenlämmössä pitkään.
   
 8. Rakentaja Vierailija

  Parafiiniöljyllä ei pidä mennä öljyämään lauteita. Mitäs jo soitteisit johonkin rakennusliikkeeseen(esim K-rauta) ja kyselet asiaa ihan asiantuntijalta. Täällä voi joku jokella selittää jotain ja sinä menet pilaamaan lauteesi. Lauteita ei tarvitse öljytä. Se on ihan fakta.
  Aika edesvastuutonta jakaa tuollaisia neuvoja,eikös sen jo järkikin sano ettei niitä öljytä jo ihan turvallisuuden takia. Ap et kai uskonut?
   
 9. Kyllä Parafiiniöljy on juuri se tuote, jota asiantuntija suosittelee esim. lämpökäsitellyn haavan ja tervelepän käsittelyyn…
   
 10. Ratiriti Vierailija

  Ai ei lauteita tarvi käsitellä millään? No ei saamari meidän upouudessa saunassa ainakaan ole lauteet täysin käsittelemättömiä, kyllä ne on nimenomaan öljytty, ja sellaisena tulleet valmistajalta suoraan. Katselin piruuttani valmistajan kotisivuilta, millä lauteita käsitellään ja kyllä se on öljyäminen. Käsittelemätön pinta on aivan eri näköinen kuin öljytty. Katsokaa itse jos ette usko (www.korpisauna.fi).

  On meillä sellainenkin sauna joskus ollut, että oli pelkät käsittelemättömät lauteet, ne oli jo muutaman kuukauden päästä likaisen näköiset, kun kaikki tahrat imeytyi puun sisään. En kyllä ihan suosittelisi.
   
 11. saunamajuri Vierailija

  Laita venelakkaa lauteisiin. Helppo puhdistaa tarvittaessa lauteet.
   
 12. Laitoin hakusanoksi lauteiden käsittely ja sain faktatietoa ihan kyllikseni.
   
 13. ~majuritar Vierailija

  Ja polta persnahkas :D
   
 14. aha Vierailija

 15. parafiiniöljy Vierailija

  Kyllä meillä ainakin oli aivan täyspäinen remonttimies ja suositteli lauteiden öljyämistä parafiiniöljyllä. Näin tehtiin ja olen öljynnyt pari kertaa uudestaankin. Lauteet ovat pysyneet hyvinä eikä ole mitään ongelmia ollut.
  Samalla öljyllä öljyän pesuhuoneen puutason ja hyvänä on sekin pysynyt.
  Kertokaapa viisaammat kuten nimim. rakentaja että miksi puuta ei saisi käsitellä öljyllä?
  Tiedän että tämä on pilkun viilausta mutta mistä lähtien K-Rauta on ollut rakennusliike? ;-)
   
 16. raksatytteli Vierailija

  Rakentamistietosäätiön ohjekortisto (RT-kortisto) ei suosittele lauteiden käsittelyyn yhtään mitään ja löylyhuoneen seiniinkin vain tarvittaessa taatusti turvallisia saunasuojatuotteita.
  Perinteisesti lauteet ovat käsittelemätöntä puuta. Peseytyminen ennen löylyyn menoa ja istuinsuojan käyttö yhdistettynä lauteiden (ja saunan muiden puupintojen) kunnolliseen kuivaamiseen saunomisen jälkeen pitävät lauteet riittävän puhtaina, ja lauteet pysyvät tavanomaisella siivoamisella kunnossa.
  Lauteet tulee tehdä puusta, joka säilyy tiivispintaisena lämmöstä huolimatta. Suomalaiseen saunaan suositellaan ensisijaisesti kotimaista puuta. Lauteisiin kuusta tai haapaa, ulkomaisesta puusta apachea. Mikäli saunan lauteet ovat kovassa käytössä, suositellaan tiikkiä, joka tosin kuumenee löylyssä.
  En taatusti suosittelisi kenenkään sivelevän lauteisiinsa parafiiniöljyä tai muita aromaattisia hiilivetyjä - lauteiden tulee olla viileät ja eivätkä ne saa ärsyttää ihoa.
  Täällä on kirjoitettu, että suositellaan parafiiliöljyä - kuka suosittelee? Lauteiden valmistajako, joka saa harmaisiin lepästä tehtyihin tikapuutasoihinsa vähän luonnetta?
   
 17. Totti Vierailija

  Kysyisin raksatytteliltä, että mitä pahaa siinä parafiiniöljyämisessä sitten on? Selittäisitkö, millä tavalla siitä on haittaa?

  Kun meillä on ollut jo vuosia parafiiniöljyllä käsitellyt saunan seinät ja lauteet eikä mitään ongelmia, niin että mitä haittaa? Ihan yhtä kuuma se paljas puukin on, enkä ole ikinä kuullut mistään ihoärsytyksestä.

  Parafiiniöljyllä sivellyt lauteet on yksinkertaisesti kauniimmat ja pysyvät paremmin puhtaina. Onhan siinä jo aikamoinen etu verrattuna täysin käsittelemättömään puuhun, johon ajan mittaan väkisinkin pinttyy jotakin. Eikös siellä löylyissä ole tarkoitus hikoilla, ja hiki varmasti jossain vaiheessa imeytyy siihen puuhun, vaikka kuinka olisit sievästi ja asettaisit kankkusi niin, ettei ne koske mihinkään muuhun kuin laudeliinaan. Eräilläkin tuttavilla on löylyhuoneen seinässä soikea tumma kohta siinä, missä niiden iso kovasti hikoileva mies aina istuu, ja juuri tällainen käsittelemätön puuhan siellä on. Vaimo valitti, että ei lähde millään pesulla, vaikka on kuinka yrittänyt sitä hangata.

  "Aromaattisia hiilivetyjä" - eiköhän tässä jo ole kyse hätävarjelun liioittelusta. Käsitelläänhän niillä öljyillä paljon muutakin, ja eikös sitä parafiiniöljyä käytetä ihan ihollekin?
   
 18. Tietämättömille "Puutavaraliikkeen työntekijä" ja "raksatytteli", kun aikaisemmin hain tietoa lauteiden käsittelystä niin ihan faktasivuilla suositeltiin parafiiniöljyn käyttämistä.
   
 19. En ole ihan tietämätönkään. Onko tuolla faktasivulla osoitetta? Vai etkö tiedä. Luotan kuitenkin Rakennustietosäätion julkaisuun (ja rakennusperinteeseen)- ihan faktajulkaisu eli ohjekortti - RT-ohjekortisto on koneella, joten nettisivua ei ole. Osta itsellesi tai käy kirjastossa.

  Parafiiniöljyä käytetään mm. hevosen ähkyn hoitoon. En halua lauteisiini mitään liemiä haisemaan ja osaan pitää saunan puhtaana. Enkä halua hengitellä saunassa sen paremmin eukalyptuksen kuin parafiiniöljunkään tuoksuja. Tehkää lauteenne kunnon kuusesta eikä mistään höhhölepästä.

   
 20. parafiiniöljy Vierailija

  Meillä ei ainakaan parafiiniöljy haise saunassa yhtään millekään. Se on hajuton öljy jos raksatytteli ei sitä tiennyt.
  Raksatytteli ei myöskään vastannut Totin esittämään kysymykseen että mitä haittaa siitä parafiiniöljystä on.
  Olen samaa mieltä Totin kanssa siitä että lauteet ja seinät ovat nätimmät öljyttynä ja pysyvät paremmin puhtaina kuin käsittelemättöminä.
  Miksi lauteet pitäisi tehdä kuusesta joka on ensinnäkin rumaa ja oksaista?Kyllä minä ainakin teen mielummin saunani tervalepästä joka on sentään kaunista katseltavaa.
  Mielestäni jokainen saa öljytä lauteensa tai olla öljyämättä mutta mitään ehdotonta kieltoa asiaan ei ole kuten raksatytteli antaa ymmärtää.
   
 21. Minähän nimenomaan kerroin, että asiantuntevat puutavarakauppiaat suosittelevat lauteiden (etenkin leppäisten/lämpökäsiteltyjen) käsittelyyn juuri Parafiiniöljyä... Olin siis täysin samaa mieltä arvon "hakukoneen käyttäjän" kanssa, en suinkaan samoilla linjoilla kuin "raksatytteli"...
   
 22. insinööri Vierailija

  Mielenkiintoista. Olen töissä insinöörioimistossa ja puutavaraliikkeiden asiantuntemuskin on nähty...
  Aika usein ammattisuunnittelijat ja -rakentajat käyttävät lauteisiin kuusta ja seiniin lämpökäsiteltyä mäntyä eivätkä käsittele niitä mitenkään. Ehkä julkisissa tiloissa sitten siivotaan paremmin.
  Täytyykin kertoa juttu eräästä tuttavasta, jonka ostamassa omakotitalossa lauteet oli lakattu, venelakalla varmaan. No, jokainen rakentaja hitsaa oman kantansa piukkaan ja piiruakaan ei myönnetä. Mottona on, että "kun minä tein sen noin, niin se on oikein, p#rk.le!"
   
 23. insinööri Vierailija

  Niin, alkuperäiselle sen verran kommenttia, että pellavaöljy ei sovellu käytettäväksi saunassa.
   
 24. raksatytteli Vierailija

  Et muuten vastannut sinäkään uteluun, että onko sillä asiantuntevalla puutavaraliikkeellä oikein nimikin
   
 25. En vastannut enkä vastaa, koska en halua täällä mainostaa. Eikä se, minkä nimisessä yrityksessä työskentelen ole mielestäni tämän keskustelun kannalta oleellista. Liike, jossa työskentelen kun ei todellakaan ole ainoa, jossa Parafiiniöljyn käyttöä suositellaan… :)

  Mutta asiaan: jokainen päättää tietysti itse haluaako käsitellä lauteitaan mitenkään. Mikään pakko niin ei ole tehdä. Lauteet kestävät kyllä aikansa ilman käsittelyäkin. Mutta tarkoitukseni oli siis alunperinkin kertoa, että jos joku haluaa saunaansa öljytä, niin Parafiiniöljy on siihen soveltuva tuote (toisin kuin esim. pellavaöljy). Ja nimenomaan lämpökäsitellylle puille suositellaan ennemmin tuota öljyä kuin Sasua.


  ps. Sellainen vinkki vielä, että etenkin silloin, kun kyseessä on lämpökäsitelty laude/paneeli, kannattaa lautojen päät käsitellä hyvin halkeilemisen estämiseksi...
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti