Hae Anna.fi-sivustolta

Shar pein pennuista, kokemuksia?????

Viestiketju osiossa 'Lemmikit' , käynnistäjänä Irrmeli, 24.01.2007.

 1. Irrmeli Vierailija

  Hei!

  Meillä on reilu neli vuotias shar pein narttu. Koira on "kovia kokenut" ja tullut meille mutkien kautta hiukan yli vuoden ikäisenä. Leikkikaverina kotona sillä on pikkukoira jonka kanssa tulee toimeen loistavasti. Luonteeltaan sharppiksemme on aivan mainio. hyvin persoonallinen ja inhimillinen =) kuorsaa ja pieree kuin mies =) ja erittäin valpas vahtikoira (utelias-->ei peräänny "uhkan" lähestyessä). Lapsien kanssa tämä tulee myös toimeen hyvin. Nyt onkin sitten mietitty pennuttamista. Ainut päänvaivaa tuottava ongelma sharppiksellamme kuitenkin on.. nimittäin kesäisin vaivaava ihottuma siitepöly kauden aikana. Eli silloin kun (itse kärsin myös siitepölystä) loppukesästä kukkii jokin (?) koiran tassut kutiaa ja se kalvaa niitä taukoomatta. Tämä kausi alkaa joskus heinäkuussa ja menee ohi elokuun lopussa. Tarkempia allergiatestejä emme ole teettäneet, koska el.lääkärin mukaan ovat todella hintavat. Mutta jotain lääkettä kuitenkin vaivaan tarvittaisiin. Täytyypä ensi kerran el. lääkärille mainita ongelmasta.

  Mutta tämä on mietityttänyt, siirtyykö mahdollinen allergia myös pennuille?? vaiva nyt ei sinänsä kuitenkaan ole paha ja on ohimenevä. Sillä muuten koiramme iho on todella hyvässä kunnossa ja sairastellut se ei ole juuri olenkaan (huomattavasti vähemmän kuin toinen koiramme koiramme) Joten jos täältä löytyy joku asiantuntija joka voisi vastata, niin olisin eriiiiitttäin kiitollinen =)

  entä onko täällä Shar pei urosten omistajia???????????? ;)
   
 2. Lopeta koko ajatus Vierailija

  On niin sairas rotu, ettei pitäisi ollenkaan kasvattaa. Varmasti löytyy muita terveempiä rotuja, jos pentuja haluat.
   
 3. Reeta' Vierailija

  Tällainen keskustelu kuuluu rotusi rotujärjestön palstalle. Aika heikoilla eväillä olet lähdössä rotuasi jalostamaan, minun mielestäni. Mutta rotusi kasvattajat voivat kertoa sinulle oman näkemyksensä. Joten sinnepäin yhteyksiä, samoin kennelliittoon. Eiköhän se aika äkkiä selviä, miten kannattaisi toimia...
   
 4. Reilu neljä vuotias on jo vanha ensisynnyttäjäksi, mielestäni yli 5 vuotiaalla nartulla ei suositella enää pennutusta jos on ekasta pentueesta kyse. Muuten olen samaa mieltä kuin edellinen vastaaja: yhteys rotujärjestöön, sieltä löytyy vastaukset ja jonkunlainen jalostustoimikunta jolta voit esim saada isäehdokkaita.
   
 5. sarppi Vierailija

  oikeesti selvää ennenkuin parjaatte jotain rotua mistä näköjään ette tiedä mitään!!
  On monta muuta paljon sairaampaa rotua olemassa. Shar peistä on vaan edelleen se vanha uskomus vallalla. Sen haavat esim. paranee paljon nopeammin kuin muiden rotujen. Onnea rodun valinnasta!! Ihana rotu!!
   
 6. Bull-mamma Vierailija

  Juuri kirjoitin toiseen viestiketjuun MOT-ohjelmasta, jossa käsiteltiin sairaiden koirien jalostamista. Jostain syystä (?) shar pei oli siellä kaikkein sairaimpana esimerkkinä. Iho-ongelmat, jotka tekevät koiran elämän sietämättömäksi ja sisäänpäin kääntyvät silmäluomet, jotka useilta koirlta on leikattava olivat vain kaksi esimerkkiä rodun ongelmista.

  Ohjelmassa haastatellun eläinlääkärin mukaan rodun kasvatus olisi eläinsuojellullisista syistä kiellettävä. Tämä eläinlääkäri oli vuosikausia seurannut koirien jalostamista ja kasvattamista.
   
 7. anouk^ Vierailija

  Turhaan mollaatte nyt tätä ihmistä 'huonosta valinnasta', vaikka hän selvästi ilmaisi koiran tulleen heille mutkien kautta ja olevan kovia kokenut. Antakaa asiallisia neuvoja, jos teillä sellaisia on. Eri asia, jos ko. henkilö vasta suunnittelisi tämänrotuisen koiran hankintaa.
   
 8. Vai turhaan? Vierailija

  AP suunnittelee shar peinsa pennuttamista. Koiralla itsellä on allergista iho-ongelmaa, ja ilmeisesti alkuhistoria huono, joten minusta maalaisjärjelläkin pitäisi tajuta, että pentujen teettäminen on typerä ajatus. Lisäksi koira on jo sen ikäinen, että ensimmäiset pennut olisi pitänyt jo tehdä.
   
 9. sarppi Vierailija

  Kyllä mielestäni nejävuotias on vielä soveltuva ensisynnyttäjäksi, mutta tässä tapauksessa todellakin koiralla on selkeesti jokin allergia ja siitä syystä sitä ei pitäisi käyttää ja muutenkin tulisi katsoa onko nartulla jotain annettavaa rodulle, pentumäärää ei tulisi lisätä vain sen vuoksi että halutaan sillä omalla mopella tehdä pennut.
  Tuo mitä MOT-ohjelmasta sanottiin, ne yleensä tehdään mahdollisimman provosoiviksi, otetaan haastatteluista vain ne "oikeat kohdat" ei koko asiaa. Eläinlääkäreitä ja ELÄINLÄÄKÄREITÄ on todellakin olemassa, toiset eivät tiedä eikä haluakkaan tietää rodusta, mutta asiantuntijoitakin on, kun onnistuu sen löytämään. Silmäluomen kiertymä, entropium, sekä ektropium on todellakin olemassa, mutta se vaiva löytyy monelta muulta rodulta myös, ei vain shar pein juttu. Iho-ongelmia on myös, mutta tiedän monta muuta rotua jotka ovat ns. kusessa iho-ongelmiensa kanssa. Shar peillä ei todellakaan niitä ole niin paljon kun annetaan ihmisten luulla. Usean shar pein nahka on täysikasvuisella koiralla suora, ei siis ryppynen kuten monet luulevat, ne kuvat ja "hauskat" kortit rodusta antavat väärän kuvan, niissä koirat ovat nuoria joiden nahka on vielä kurtussa. Rotu on upea, hieno tapainen ja niin kaunis.
   
 10. Kasvattajan tytär! Vierailija


  Hyvin harvoilla Sahrpuilla on iho-ongelmia, lähinnä niillä koirilla jotka tulevat venäjältä (itse olemme muutaman venäjäntuomuksen "pelastaneet") ym. muista maista missä koiran elinolot ovat olleet hämärät (Venäjällä ainakin ennen Shar Pei oli erittäin tuottoisa bisnes, ja jopa varastetuista koirista sai hyvät rahat kun eteenpäin möi, joten koiran elinoloja laiminlyötiin helpon rahan toivossa!) Shar pei saattaa kärsiä esim vilja-allergiasta, joka oireilee turkissa pikkurillin kynnen kokoisina rupina.
  Suomen Shar Peit eivät muutenkaan ole mitään jenkkityylisiä 'pelkkää kurttua' vaan niistä on jalostettu terveempiä ja kurtut sijaitsevat yleisimmin niskassa/kaulassa sekä hieman hännän tyvessä ylimääräisenä nahkana sekä päässä poimuina (Shar Pein naama ei laahaa perässä, toisin kuin tuntuu kaikkien ajattelevan.) poimujen painaessa silmäluomia on mahdollisuus että tapahtuu tämä puhumasi silmäluomen kääntyminen, jolloin ripset pääsevät hankaamaan sarveiskalvoa. Tämäkin tosin ON MAHDOLLISTA EHKÄISTÄ laittamalla pennulle pari tikkiä (joita pentu ei edes itse huomaa ja joista ei pennun temmellyksessä ole mitään haittaa.) pitämään poimuja silmäluomien yläpuolella, kunnes kallo on hieman kasvanut, jolloin eivät poimut häiritse enään silmiä. (mielestäni joka ikisen vastuuntuntoisen kasvattajan pitäisi tämä tehdä vaikka varmuudeksi, ettei sitten jälkeenpäin harmitella kun silmistä on niin paljon vaivaa)

  En edes viitsi sanoa mitä mieltä olen eläinlääkärin ammattitaidosta, kun pystyy lohkaisemaan noin kovan kommentin tuollaisessa asemassa. Eläinlääkärin sanomaa pidetään kuitenkin lähes poikkeuksetta oikeana.

  Tulipahan taas romaani, muttaa pistää vihaksi kun törmään päivittäin tähän samaan ennakkoluuloon kun on taas tehty tilastoja paperien perusteella, eikä esim tutustumalla rotuun tai päivittämällä tietoja, elä ota itteesi :-D
   
 11. siris Vierailija

  Sairas rotu, miksi niitä kasvatetaan yhä. On ruma sitäpaitsi.
   
 12. riemari Vierailija


  Sinä se vasta ruma oletkin! Ja mitä Shar pein sairauksiin tulee, niin ihan puppua! SHAR PEI ON PERUSTERVE ROTU, JOLLA EI O I K E I N R U O K I T T U N A ole mitään iho- tai korva- tai varvasväliongelmia.

  Kummitätini toi ekat Shar peit Suomeen vuonna 1997 parin muun ihmisen kanssa. Hänen kasvateissaan ei ole liikaa ryppyjä, vaan ne ovat rungoltaan sileitä. Rotu on niin ylväs ja ennenkaikkea viisas, että ei ole toista rotua joka yltäisi tälle tasolle.

  Kukaan ei tiedä, miten sininen kieli on saatu aikaan. Rotu on ollut tällainen jo 2000 vuotta sitten, kun taas tämän ylläolevan kommentoijan Neandertaalilaiset esi-isät vielä nuiji toisiaan hengiltä. Yksi huti on näköjään tullut kun tää täällä kommentoi.....

  Shar peissa on sellaista itämaista viisautta, että kun kerran kohtaat Shar pein, ei muita rotuja voi enää ajatellakkaan.

  Kokemusta on
   
 13. herra-z Vierailija

  on vähän koirakuume ja olen päätynyt shar peihin , kokemuksien mukaan/ olen kuullut että se rotu ei "haise" ,narttu helppo kouluttaa, viihtyy kerrostalossa . onko jollain rodusta omakohtaisia kokemuksia?????? huonot kokemukset kiinnostaa?
   
 14. lukija12 Vierailija

  Ettekö seuraa lehtiä.... muutamat lääkäriasemat kieltäytyvät ottamasta sharpeita hoitoon.. syyn ehkä ymmärrätte. Ihme että niitä saa tuosa Suomeen ja myydä.
   
 15. masa564 Vierailija


  Kerrotko vielä missä lehdissä asiasta on ollut juttua? Ilmaisjakelulehti Helsingin uutisissa asiasta oli juttu ja siinä mainittiin yhden eläinlääkäriaseman tehneen kyseisen päätöksen. Mikä ne muut asemat ovat?
   
 16. Kasvattaja Vierailija

  Tämän nimimerkin "lukija 12" luku viittaa ikään ja teksti saman numeroiseen älykkyysosamäärään.

  Ei pysty laittamaan linkkiä tekstiin, joka kertoisi eläinlääkäriasemat jotka ovat lopettaneet Shar pei rotuisten koirien hoidon, koska niitä on tasan yksi: Apex Helsingissä. Päätös ei johdu rodusta sinäänsä, vaan siitä että ovat 2 ko. eläinlääkäriaseman omistajaa hävinneet oikeusjutun, jonka Shar pei omistajat olivat nostaneet heitä vastaan. Menossa Hoviin, jossa todennäköisesti häviävät myös.

  Lukija 12 EI OLE SHAR PEI ROTUISTA KOIRAA KOSKAAN KUNNOLLA LÄHELTÄ EDES NÄHNY. Hän kuuluu tähän pikkukakaroiden laajaan joukkoon, jonka täytyy esiintyä asiantuntijana asioissa JOISTA EIVÄT MITÄÄN TIEDÄ!!!

  Seuraava henkilö, joka "tietää" Shar peiden sairaudet ja ongelmat saa luvan ENSIN KERTOA KUINKA MONEN SHAR PEIN KANSSA ON O I K E A S T I OLLUT TEKEMISISSÄ.

  Jos olet omistanut yhden sairaan Shar pein, tiedät vain sen sairauksista. Toisaalta jos olet omistanut vain yhden terveen Shar pein, et tiedä sitäkään vähää!

  Siispä te LAUSUNTOJA ANTAVAT ASIANTUNTIJAT, ensin pieni esittely tiedoistanne.

  Nyt oikein kuulen tämän huumaavan suhinan: "Eihän tällaiset jutut tyhjästä lähde". Suomalaisten Sharpeiden kohdalla on melko tyhjästä lähtenyt. Puhutaan amerikkalaisista Sharpuista, joilla esiintyy paljon ongelmia esim. ihon kanssa. Se ei ole suomalaisten ongelma. Meidän Sharppumme eivät ole niin kurttuisia kuin jenkit.

  Olen n. 150 kpl nähnyt eri Shar pei yksilöitä. Vain 3 iho-ongelmaista. Joudun työni vuoksi tekemisiin avustaja- ja opaskoirien kanssa. Niitä olen nähnyt n. 40 JOISTA 15 IHO-ONGELMAISTA 7 niin vaikeasti, että ovat kortisonikuurilla huhtikuusta syyskuuhun joka ikinen vuosi. Puhdasrotuisia Labbiksia ei enää mielellään kouluteta avustajakoirikis juurikin tämän takia. MIKSI EI NOUTAJIEN IHO-ONGELMAT OLE TAPETILLA???? Niitä ongelmia nimittäin on moninkertainen määrä Sharppuihin verrattuna....
   
 17. Kasvattaja Vierailija

  Tämän nimimerkin "lukija 12" luku viittaa ikään ja teksti saman numeroiseen älykkyysosamäärään.

  Ei pysty laittamaan linkkiä tekstiin, joka kertoisi eläinlääkäriasemat jotka ovat lopettaneet Shar pei rotuisten koirien hoidon, koska niitä on tasan yksi: Apex Helsingissä. Päätös ei johdu rodusta sinäänsä, vaan siitä että ovat 2 ko. eläinlääkäriaseman omistajaa hävinneet oikeusjutun, jonka Shar pei omistajat olivat nostaneet heitä vastaan. Menossa Hoviin, jossa todennäköisesti häviävät myös.

  Lukija 12 EI OLE SHAR PEI ROTUISTA KOIRAA KOSKAAN KUNNOLLA LÄHELTÄ EDES NÄHNY. Hän kuuluu tähän pikkukakaroiden laajaan joukkoon, jonka täytyy esiintyä asiantuntijana asioissa JOISTA EIVÄT MITÄÄN TIEDÄ!!!

  Seuraava henkilö, joka "tietää" Shar peiden sairaudet ja ongelmat saa luvan ENSIN KERTOA KUINKA MONEN SHAR PEIN KANSSA ON O I K E A S T I OLLUT TEKEMISISSÄ.

  Jos olet omistanut yhden sairaan Shar pein, tiedät vain sen sairauksista. Toisaalta jos olet omistanut vain yhden terveen Shar pein, et tiedä sitäkään vähää!

  Siispä te LAUSUNTOJA ANTAVAT ASIANTUNTIJAT, ensin pieni esittely tiedoistanne.

  Nyt oikein kuulen tämän huumaavan suhinan: "Eihän tällaiset jutut tyhjästä lähde". Suomalaisten Sharpeiden kohdalla on melko tyhjästä lähtenyt. Puhutaan amerikkalaisista Sharpuista, joilla esiintyy paljon ongelmia esim. ihon kanssa. Se ei ole suomalaisten ongelma. Meidän Sharppumme eivät ole niin kurttuisia kuin jenkit.

  Olen n. 150 kpl nähnyt eri Shar pei yksilöitä. Vain 3 iho-ongelmaista. Joudun työni vuoksi tekemisiin avustaja- ja opaskoirien kanssa. Niitä olen nähnyt n. 40 JOISTA 15 IHO-ONGELMAISTA 7 niin vaikeasti, että ovat kortisonikuurilla huhtikuusta syyskuuhun joka ikinen vuosi. Puhdasrotuisia Labbiksia ei enää mielellään kouluteta avustajakoirikis juurikin tämän takia. MIKSI EI NOUTAJIEN IHO-ONGELMAT OLE TAPETILLA???? Niitä ongelmia nimittäin on moninkertainen määrä Sharppuihin verrattuna....
   
 18. Sumppi Vierailija  Ei yhdelläkään kasvattajalla ole kuin korkeintaan alle 80 pentua!

  Miten joku on Suomessa voinut tutustua 150:neen Sharpeihin?

  Herra Z nimimerkki hakee koiraa, joka viihtyy kerrostalossa eikä haise. En suosittele Shar peita. MUTTA ON OLEMASSA YKSI KOIRA, JOKA SOPII NIMIMERKIN LEMMIKIKSI!!!! SE ON LELUKOIRA SIELTÄ TAVARATALON LELUOSASTOLTA!!!! Se ei haise, jos ei sen pesuun käytä hajustettua pesuainetta, se myöskin viihtyy kerrostalossa, ei hauku, ei pure, EIKÄ SITÄ TARVITSE ULKOILUTTAA.......
   
 19. Sumppi Vierailija  Ei yhdelläkään kasvattajalla ole kuin korkeintaan alle 80 pentua!

  Miten joku on Suomessa voinut tutustua 150:neen Sharpeihin?
   
 20. mot Vierailija

  Koiranjalostuksen häpeäpilkku koko rotu. Toki niitä muitakin häpeäpilkkuja on valtavasti
   
 21. hooo Vierailija

  Tulkaa kahtomaan messariin joulukuussa,siellä on tämän maan parhaimisto(koirat ja kasvattajat)
   
 22. Zet Vierailija

  No jos on näyttelytuomari-kasvattaja ja aviomies samaten, niin helposti tutustuu..... tai kehäsihteeri-kasvattajana.... tai pentuvälittäjä-kasvattajana JOKA KIERSI KAIKKI SUOMESSA SYNTYNEET PENTUEET vuosina 2005-2009. Yhteistyötä muiden Shar pei kasvattajien kanssa tekevä kasvattaja helposti tutustuu yli sataan Sharppuun ja koiranäyttelyissä kiertävä kasvattaja samaten....... Ja kun ensin äiti kasvattaa Sharppuja ja sitten tytär jatkaa, niin siinäkin tulee muutamassa vuodessa yli 100 sharppua tavattua..... Joo
   
 23. spui Vierailija

  Sairasta koiraa, jonka historiaa ei tunneta, ei pitäisi pennuttaa. Se on pahimmillaan eläinrääkkäystä.
   
 24. Onnellinenomistaja Vierailija

  Mitenkäs ei ole Sharpei koirista mitään kuulunut pitkään aikaan? Meille on varauksessa Sharpein pentu ja toivottavasti saamme sellaisen jo tämän vuoden puolella.
  Todella vaikeaa oli löytää Suomesta kasvattajaa joka olisi ottanut varauslistalleen mutta sitten tärppäs ja nyt on VAUVAKUUMETTA!
   
 25. sava Vierailija

  Onhan se valitettavaa, että joillekkin sattuu sairaampi sharpeikoira.
  Jalostus kun on kasvanut, niin näitä "vikoja" löytyy kyllä joka koirarodusta.
  Meidän 10-vuotias sharpeiherra on elänyt hyvän ja terveen elämän,
  poikkeuksetta välillä tulevia korvatulehduksia , mikä taas on rodulle ominaista..
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti