Sinappiresepti
1 1/4 dl sinappijauhetta
1,5 dl sokeria
1/2 rkl perunajauhoja
1 pss (150 g) Aura-muruja
1 muna
2 dl ruokakermaa
1/2 dl omenamehua
1 tl omenaviinietikkaa (joku muukin viinietikka käy)
1. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.
2. Lisää muut, paitsi etikka.
3. Kuumenna vesihauteessa koko ajan sekoittaen kunnes sakenee ja murut vähän sulavat (tämä kuuluukin sitten kyllä jäädä vähän "kokkareiseksi").
4. Lisää lopuksi etikka ja jos mössö tuntuu liian tönköltä, laita vielä vähän omppumehua sekaan.
Tuhti konjakkisinappi
1 dl sinappijauhetta
1 dl sokeria
1 dl kuumaa vettä
2 rkl etikkaa
½ tl suolaa
loraus konjakkia
1. Sekoita kattilassa sinappijauhe ja sokeri hyvin.
2. Lisää kuuma vesi, etikka ja loraus konjakkia.
3. Mausta suolalla.
4. Hauduttele tunnin ajan hiljaisella tulella.
Aika tuhti hunajasinappi
2 dl sinappijauhetta
1 dl sokeria
2 rkl hunajaa
2 dl kuohukermaa
1 tl perunajauhoja
2 kananmunaa
2 rkl etikkaa
suolaa
1. Sekoita etikkaa lukuun ottamatta kaikki aineet kattilassa.
2. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
3. Nosta jäähtymään.
4. Lisää etikka.
Herkullinen sinappi
(10 annosta)
1,5 dl sinappijauhetta
2,5 dl Flora Ruokaa
3 kpl kananmunaa
1,5 dl juoksevaa hunajaa
1 tl suolaa
0,5 dl sherryä
1. Sekoita sinappijauhe, Flora Ruoka, kananmunat ja hunaja kattilassa.
2. Kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
3. Mausta suolalla ja sherryllä.
Muuta:
Sherryn tilalla voit käyttää madeiraviiniä. Säilytä sinappia jääkaapissa.
Pippurista sinappi
2 dl vispikermaa
1 dl sinappijauhetta (Colmans)
2 dl sokeria
2 Omega kananmunaa
3 rkl punaviinietikkaa
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl rosepippuria
1 rkl viherpippuria
1 tl mustapippuria
1. Kiehauta kerma.
2. Sekoita sinappijauhe ja sokeri keskenään kattilassa.
3. Lisää joukkoon kiehuva kerma.
4. Riko kananmunien rakenne ja sekoita haaleaan sinappiseokseen.
5. Lämmitä seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
6. Jäähdytä hieman ja lisää etikat ja mausteet.
7. Annostele jäähtynyt sinappi pieniin purkkeihin (3-4 kpl).
8. Säilytä viileässä.
Kotisinappi
n. 4 dl
1 1/4 dl (45 g) sinappijauhetta
1 1/4 dl sokeria
1 muna
2 dl Valio ruokakermaa
1 pussi (150 g) Valio Kippari murua
1 tl omenaviinietikkaa
1. Yhdistä sinappijauhe ja sokeri kattilassa.
2. Lisää loput aineet.
3. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes juusto on sulanut.
4. Kaada sinappi pieniin kannellisiin lasipurkkeihin.
5. Sulje ja jäähdytä.
Muuta:
Sinappi sakenee jäähtyessään. Sinappi säilyy jääkaapissa muutaman viikon.
Ketsuppi
noin 5 dl ketsuppia
6 suurta kypsää tomaattia (noin 1,5 kg) pilkottuna, ilman siemeniä ja kuoria
1 sipuli pieneksi hakattuna
3 rkl tummaa kidesokeria
2 valkosipulin kynttä pilkottuna
1 laakerinlehti murskattuna
pari hyppysellistä sellerinsiemeniä, maustepippuria ja kanelia
hyppysellinen jauhettua neilikkaa
¾ dl omenaviinietikkaa
1. Keitä tomaatit ja sipuli kypsiksi kannen alla hiljaisella lämmöllä noin 20-25 min.
2. Hämmentele vähän väliä.
3. Soseuta ja laita takaisin kattilaan.
4. Lisää sokeri, valkosipuli, laakerinlehti, sellerinsiemenet, mustapippuri, kaneli, neilikka ja viinietikka tomaattisoseeseen.
5. Kuumenna kiehumispisteeseen.
6. Anna kiehua hiljalleen ilman kantta 35-40 minuuttia usein sekoittaen, kunnes ketsuppi on sopivan kiinteää.
7. Säilytä valmis maustekastike suljetussa purkissa jääkaapissa.
8. Säilyvyys 2 viikkoa.
Dijonsinappi
noin 1,5 dl sinappia
50 g sinappijauhetta (valintamyymälöistä)
1 tl sokeria
4 rkl kuivaa valkoviiniä
2 rkl öljyä
1. Sekoita ainekset kulhossa tasaiseksi seokseksi.
2. Pane kannelliseen purkkiin ja jääkaappiin.
3. Sinappi säilyy noin 6 viikkoa.
Helppo sinappi 5 minuutissa
¾ dl Colmans sinappijauhetta
½ dl vehnäjauhoja
½ dl kiehuvaa vettä.
l tl suolaa
2 rkl sokeria
2 rkl ruskeaa fariinisokeria
l rkl sitruunamehua tai viinietikkaa
½ dl kuohukermaa
1. Sekoita sinappijauhe ja vehnäjauhot kulhossa.
2. Lisää kiehuva vesi ja sekoita taikina tasaiseksi.
3. Sekoita joukkoon suola, sokerit ja sitruunamehu/viinietikka.
4. Kaada lopuksi kerma seokseen ja sekoita tasaiseksi sinapiksi.
5. Säilytä sinappi kannellisessa purkissa.
Vaarin vahva sinappi
l dl Colmans sinappijauhetta tms.
l rkl perunajauhoja
l dl lihalientä
l rkl viinietikkaa
3 rkl sokeria
l dl kuohukermaa
1. Sekoita kaikki muut ainekset paitsi kerma ja anna kiehua hiljalleen.
2. Sekoita välillä.
3. Anna seoksen seistä viikon ajan.
4. Ota sinappia kerralla tarvittava määrä ja lisää joukkoon kermavaahto juuri ennen tarjoilua.
Kartanon sinappi
l dl Colmans sinappijauhetta tms.
l,5 rkl viinietikkaa
2 rkl siirappia
l tl suolaa
n. l dl kermaviiliä
jauhettua punapippuria
1. Sekoita hyvin sinappijauhe, viinietikka, siirappi ja suola.
2. Lisää joukkoon kermaviiliä kunnes sinappi on voimakkuudeltaan haluamaasi.
3. Mausta sinappi vastajauhetulla punapippurilla.
4. Laita sinappi purkkiin.
Konjakkisinappi
1,5 dl Colmans sinappijauhetta
l,5 dl sokeria
2 dl kermaa
4 munaa
l tl maissijauhoja
l rkl öljyä
l tl etikkaa
konjakkia (tai madeiraa tai sherryä) oman maun mukaan
1. Ainekset (paitsi konjakki) sekoitetaan huolella keskenään laakeapohjaisessa kattilassa.
2. Seos kiehautetaan nopeasti koko ajan hämmentäen.
3. Jäähdytetään ja maustetaan konjakilla.
4. Lisäämällä sinappijauhetta saadaan voimakkaamman makuinen sinappi.
Sokeriton sinappi
2 dl Colmans sinappijauhetta (=74g)
5 rkl vettä
3 rkl tavallista etikkaa
2 rkl ruokaöljyä
2 tl grillimausteseosta tai lihaliemijauhetta
l tl valkosipulijauhetta
3 tl nestemäistä makeutusainetta
½ tl kurkumaa (väriä antamaan)
l d soijaa (väriä antamaan) ei pakolinen
1. Mittaa kaikki ainekset emalikattilaan ja sekoita esim. pienellä vispilällä niin kauan, että kaikki jauhopaakut ovat poissa.
2. Kuumenna seos hitaasti kiehuvaksi koko ajan huolellisesti tasakärkilastalla sekoittaen.
3. Seos sakenee nopeasti tai tarttuu herkästi pohjaan.
4. Kaada seos tiivisti sulkeutuvaan lasi- tai posliinipurkkiin.
5. Säilytä jääkaapissa.
6. Sinapin sakeutta voi säädellä veden määrää muuttamalla.
7. Yllämainittujen mausteiden lisäksi voit kokeilla vielä salviaa (hyvin hienonnettuna) ja paprikajauhetta, jotka ovat tavallisimpia sinapin lisämausteita.
Tulinen joulusinappi
2 dl Colman's sinappijauhetta
l,5 dl sokeria
vettä
2 rkl omenaviinietikkaa
ripaus suolaa
2 dl voisulaa, viskiä
1. Kuivat aineet sekoitetaan huolellisesti kulhossa.
2. Lisätään kiehuvaa vettä ja sekoitetaan perusteellisesti kunnes seos muistuttaa sakeudeltaan piparkakkutaikinaa.
3. Tämän jälkeen Lisätään omenaviinietikka ja voisula.
4. Seos saa muhia kelmun alla 2 vrk, jonka jälkeen se "notkistetaan" viskillä.
Sinappikastike graavilohelle
l,5 rkl valmista Colmans sinappia
l,5 rkl sokeria
l,5 rkl viinietikkaa
l,5 dl öljyä, (valko- ja mustapippuria)
runsaasti hakattua tilliä
1. Sekoita sinappi, sokeri ja viinietikka.
2. Lisää joukkoon öljy vähän kerrallaan ja hyvin sekoittaen.
3. Mausta tillillä.
Sinappisilli
3-4 sillifilettä
Kastike:
1-2 rkl Colman's sinappijauhetta
l rkl sokeria
5 rkl öljyä
l dl kuohukermaa
5 rkl punajuurikuutioita
2 rkl suolakurkkukuutioita
2 kovaksi keitettyä kananmunaa
1. Leikkaa sillifileet haarukkapaloiksi.
2. Aseta ne tarjoiluvadille.
3. Sekoita sokeri ja sinappijauhe.
4. Lisää öljy voimakkaasti sekoittaen.
5. Sekoita joukkoon viimeiseksi vatkattu kerma sekä punajuuri- ja suolakurkkukuutiot.
6. Kaada kastike sillipalojen päälle.
7. Koristele hienoksi hakatulla kananmunalla.