Söisittekö vielä? Jauhelihan säilyvyys

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja asdfa
  • Ensimmäinen viesti Ensimmäinen viesti
A

asdfa

Vieras
Olen aina vähän hihitellyt näille aloituksille, mutta pakko itsekin sortua :D

Eli nauta-sika jauhelihan viimeinen käyttöpäivä oli 18.3, unhodin sen ja laitoin pakkaseen vasta 20.3 päivällä. Nyt se on sulanut yön yli. Ei haise pahalta, söisittekö vielä? Kahdelle aikuiselle lasangnea tekemässä.
 
Usein laitan pakkaseen edellisen päivän lihoja (saadaan kerran- pari viikkoon ruokakassi, jossa on näitä päiväyksen yli tuotteita). Ei ole meille ainakaan tullut mitään vatsavaivoja noista ruuista.
 
en söis,mut mä nyt en muutenkaan tee ruokaa mistään missä on parasta ennen päiväys menny..paitsi jos se ois pakastettu ennen päiväyksen umpeutumista


Kyllä parasta ennen -ruokaa voi syödä huoletta vielä päiväyksen jälkeenkin. Jogurtit yms. hapanmaitotuotteet säilyvät pitkään hyvinä. Samaten mausteet sun muut kuivaelintarvikkeet. Niitä en ole heittämässä pois parasta ennen-päiväyksen mentyä. Haistelemalla ja maistelemalla voi testata.


Viimeinen käyttöpäivä kuitenkin on se, jonka jälkeen en itsekään ruokaan enää koske.

Hyvä esimerkki juurikin tuo jauheliha - se on elintarvikkeista tehokkaimmin pilaantuva, koska siinä on jauhatuksen vuoksi paljon pinta-alaa ottamassa hapesta vauhtia kohti pilaantumista.
 
"Aistinvaraisesti pilaantunut
elintarvike ei ole ihmisravinnoksi
kelpaava. Elintarvike on
ihmisravinnoksi kelpaamaton
myös silloin, kun siinä todetaan
ruokamyrkytysbakteereja tai
toksiineja, mutta näissä
tapauksissa elintarvikkeessa ei
välttämättä ole
pilaantumismuutoksia.
Pilaantumismuutoksia
aiheuttavat bakteerit ovat erittäin
harvoin yhteydessä ihmisen
sairastumiseen. Käytännössä
voidaan ajatella, että
pilaajabakteerit ja
ruokamyrkytyksiä aiheuttavat
bakteerit ovat kaksi eri ryhmää,
vaikkei tämä ryhmitys olekaan
taksonomiaan tai muuhun
tieteelliseen järjestelmään
perustuva. Tieteellisessä
kielenkäytössä nimitystä
pilaantunut ei tulisi käyttää, ellei
tarkoiteta aistinvaraisesti
vialliseksi todettua elintarviketta.
Lehdistö saattaa kirjoittaa, että
"listeriabakteeri aiheutti
elintarvikkeen pilaantumisen",
vaikka oikea ilmaisu olisi:
"listeriabakteeri teki
elintarvikkeesta ihmisravinnoksi
kelpaamatonta". Ilmaisutapojen
painottaminen voi tuntua
liioitellulta, mutta on erittäin
tärkeää, ettei kuluttajille synny
väärää mielikuvaa terveydellisten
riskien tunnistamisesta aisteihin
turvautuen. Aistinvaraisesti
moitteeton elintarvike voi
aiheuttaa ihmisen sairastumisen."
 
Alkuperäinen kirjoittaja minä:
Sä et sitten varmaan syö muuta kuin tehdaspakattua ruokaa joissa on päiväys. Meillä taas käytetään paljon lihoja ja kaloja ym. joita ei ole pakattu. Samoin leivistä ja pullistakin puuttuu päiväys.

en osta kauppahalleista tai leipomoista tuotteita,ihan normaalisti kaupasta paketin jossa on päivämääräkin näkyvillä tietenkin :) koskee niin kalaa,kanaa ja nautaa jne..
 

Yhteistyössä