soseiden säilöminen

  • Viestiketjun aloittaja uusavuton,
  • Ensimmäinen viesti
uusavuton,
Olen ajatellut alkaa tekemään itse soseita ja säästänyt sitä varten "piltti"purkkeja. Pitääkö purkit keittää tai laittaa uuniin "desinfioitumaan" ennen kun niihin säilöö soseet ja pakastaa? Vai riittääkö pelkkä pesu ja kuivaus?
 
jaa-a-a
Ei tarvi kun normaalisti pestä vaan. Sitten soseet purkkeihin, kannattaa jättää vähän tilaa koska soseessa oleva neste turpoaa jäätyessään... sitten kannet kiinni ja kun on jäähtyneet niin pakkaseen. Itse otan aina sulaan edellisenä päivänä ja pidän jääkaapissa vain pari päivää ja heitän pois ellei ole kulunut. Ensin oli kauheaa purkkien keräilyä, mutta niitä on jo liikaa kun hedelmä- ja marjasoseet annan kaupan valmisteina. Teen kerralla pakkaseen noin 40 purkkia erilaisia sosesekoituksia!
 
rasvari
Pakastaminen lasipurkkeihin varmaankin tuottaa onnea, sirpaleet kun on semmosia.
Sensijaan vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia:
Purkit pestään ja laitetaan uuniin, jossa lämpö 120 astetta. Kannet keitetään, varmimmin säilöntäainevedessä (esim atamon).
Hillo tai sose laitetaan purkkeihin kiehuvana ja kansi kiinni. Mössö kun jäähtyessään kutistuu, vetää se kannen kuopalle ihan kuin tehtaantekoisissa. Tämä säilyy avaamattomana, ilman minkäänlaisia säilöntäaineita vaikka huoneen lämmössä vuosikausia, koska kaikki mikrobit on tapettu.
 
edelliselle,
Ajattelin tehdä vain liha- ja kanakasvissoseet itse ja hedelmä ja marjasoseet ostan edelleen kaupasta. Tuntuu vain, ett meillä poika (5kk) söisi nyt jo enemmän kuin yhden pikkupurkin sosetta, joten taidan perunan/porkkanan/bataatin ym tehdä erikseen ja lihakastikkeen purkkiin. Lisäkysymys vielä, eli paljonko lihaa ja kanaa menee tuohon 40 purkin satsiin?
 
ap,
Lähinnä siksi säilön noihin pilttipurkkeihin, kun niitä nyt on kertynyt ja kertyy koko ajan lisää. En omista yhtään pakasterasiaa enkä näe syytä ostaa pakastepussejakaan kun noita pilttipurkkeja on omasta takaa.
 
rasvari
Mielestäni umpioinnin unohtuminen on yksi esimerkki uusavuttomuudesta. Sitä tehtiin suomalaisissakin kodeissa 60-luvulle asti kunnes tulivat pakastimet. Teollisuus käyttää sitä koko ajan, mutta kotikäyttö on jäänyt vähiin, vaikka menetelmällä on monia etuja.

Tässä ap:n tapauksessa umpioituja purkkeja on vaivaton pitää matkalla mukana, eivät vuoda, eivätkä kondensoi, ovat heti käyttövalmiita kun sulatusta ei tarvita. Säilytys ei myöskään kuluta energiaa, kuten pakastin tekee. Purkista on myös aika näppärä tarvittaessa syödä suoraan lusikalla, jos vaikka vertaa muovipussiin. Se voidaan myös uudelleen tiiviisti sulkea, mutta tietenkään ei avaamisen jälkeen enää säily kauan.
 
jaa-a-a
Alkuperäinen kirjoittaja rasvari:
Pakastaminen lasipurkkeihin varmaankin tuottaa onnea, sirpaleet kun on semmosia.
Kun jättää purkkiin tilaa hiukan, niin ei tule sirpaleita missään vaiheessa. Itse en jaksaisi noita umpiointijuttuja, on niin helppoa vaan kaataa sose (kuuma tai jo jäähtynyt) suoraan tehosekoittimesta pöydällä oleviin purkkeihin ja laittaa kannet päälle, pala maalarinteippiä kanteen ja siihen vain tekstit ja sitten viskoa purkit pakkaseen...

Lisäksi kirjoitan aina lapulle missä pakastimen laatikossa on mitäkin purkkeja ja kuinka monta ja vetelen siitä niitä yli käytön myötä ja näin tiedän koko ajan montako purkkia mitäkin ruokaa on jäljellä...

Kirjoitan kysyneelle määristä myöhemmin kun vaan ehdin.
 
Varovaisuus lastenruoissa
Lihaa ja vihannessoseita ei kannattaisi umpioida kotona, ellei ole painekeitintä, joka on tarkoitettu umpioinitiin (ei tietääkseni myydä Suomessa - jenkkilästä voi tilata). Ainakin kansainvälisillä sivuilla varotellaan botuliinivaarasta. Pikkulaset on erityisen herkkiä botuliinibakteerille, joten kannattaa miettiä miten säilöö.

Sen sijaan marja- ja hedelmäsoseita voi käsittääkseni umpioida, sillä ne ovat sen verran happamia, että niissä ei botuliinibakteeri kasva. Tarkemmat tiedot kannattaa kuitenkin tarkistaa asianmukaisista lähteistä.

http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/ala-sailo-botuliinia-purkkiin/

Joillakin voi olla uusavuttomuutta, mutta toisilla selvästikin uuustietämättömyyttä.
 
xxxx
Usein umpiosäilöntävinekissä unohdetaan mainita, että ennen pesua purkkeja ja kansia olisi hyvä liottaa vuorokausi vedessä. Tämä saa uinuvat itiöt heräämään eloon. Sitten pesu ja sen jälkeen uuni (myös korkit voi laittaa uuniin, mutta kiehuva vesi on kyllä kätevämpi ja varmempi).

Purkkien käsittelyssä on sitten oltava huolellinen: sormet eivät saa missään vaiheessa koskea purkin tai kansien sisäpinnoille, eikä sinne pidä tietenkään edes hengittää.

Nämä kolme mokaa (purkkeja ei lioteta, sisäpinnoille kosketaan vahingossa, tai sitten purkkiin hengitetään (esimerkiksi jos haluaa silmämääräisesti tarkastaa, että näyttäähän puhtaalta)

Kannattaa myös miettiä ja harjoitella etukäteen, että miten otatte uunista ne kuumat purkit ulos, ilman ettette vahingossakaan koske sormilla purkin sisäpinnoille tai miten otatte kiehuvasta vedestä kannet pois ilman että koskette sisäpintoihin.

Jos purkit pakastaa, ei tarvitse olla ihan noin pilkuntarkka hygienian suhteen kuin ns. kellarisäilytyksessä, mutta ei se pahaa tee.
 

Yhteistyössä