Hae Anna.fi-sivustolta

spaghettikastike

Viestiketju osiossa 'Keittiössä' , käynnistäjänä lisämaustetta, 09.06.2006.

  1. lisämaustetta Vierailija

    olen tehnyt vuosikaudet spaghettia, joka maistuu poikaystävälleni vallan hyvin :) mutta kaipailisin vinkkejä, miten saada kastikkeeseen uusia makuvivahteita? ideoita :)
     
  2. J Vierailija

    Minkälaista kastiketta olet tehnyt? Kaikki mausteet, kun eivät sovi kaiken kanssa. Tomattipohjaiseen jauhelihapastakastikkeeseen ainakin minä laitan oreganoa mausteeksi.
     
  3. lisämaustetta Vierailija

    teen tomaattipohjaisen kastikkeen, maustan suolalla, paprikalla, lisäksi esim tilkka siirappia ja ruokakermaa
     
  4. Lelle Vierailija

    Valkosipulia tietysti ja joku pastalle tarkoitettu mausteseos...itse käytän La Ceppaian maustesekotusta.
    Tai loraus chilikastiketta.
     
  5. ritu Vierailija

    Mainio spaghettikastike
    500 g jauhelihaa
    1 sipuli
    0,5 dl öljyä
    1 prk tomaattipyreetä
    1 prk anjoviksia
    5 muhevaa valkosipulin kynttä
    1-2 rkl basilikaa tai oreganoa
    hyppysellinen cayannepippuria tai hiukan vähemmän hot chiliä
    2 dl creme fraichea


    Sipuli pilkotaan ja kuullotetaan öljyssä kuumahkolla pannulla kullanmuhevaksi (ei ruskisteta).
    Jauheliha laitetaan sekaan ja paistetaan vaikka vähän kovemmalla lämmöllä
    samalla puukauhalla tai -haarukalla pienien. Ei saa jättää isoja nokareita.
    Kaadetaan ja kaavitaan pyreet purkista sekaan.
    Leikellään anjovikset pieniksi vaikkapa saksilla ja lorautetaan nesteineen joukkoon. Lämpöä voi tässä vaiheessa tiputtaa.
    Valkosipulit murskataan kastikkeeseen ja mausteet perään.
    Lopuksi purkillinen creme fraichea ja annetaan hautua miedolla lämmöllä 15 - 30 min.
    Kastikkeen kypsyessä keitetään spaghetit.

     
  6. Tara1 Vierailija

    Chilikastike tai cayennepippuri on meidän perheen suosikkimauste, muita vaihtoehtoja on kuivatut sienet esim. mustat torvisienet tai suppilovahverot antavat mukava maun tai sitten valkosipuli ja erilaiset yrtit.
     
  7. pulla Vierailija

    Tomaattimurskat, joissa on jo valmiiksi esim. valkosipuli, yrttejä tai chiliä (ainakin Rainbow-merkkistä löytyy) ovat hyvä ja helppo pohja kastikkeelle. Tuo chili on jo itsessään aikas tulinen, mutta ainahan lisää mausteita voi laittaa.
     
  8. Lulu Vierailija

    Halusitko vinkkejä siis vain tomaattipohjaiseen kastikkeeseen? Olen joskus poiminut ohjeen Koskenlaskija -juuston kyljestä ja muunnellut itse hieman. Jos kermapohjainen kelpaa niin tässä on todella herkullinen kaloripommi, jolla silloin tällöin herkuttelemme:

    kanafilesuikaleita
    Koskenlaskija -juusto, paprikanmakuinen
    ruokakermaa
    ananasta
    paprikaa
    suolaa

    Ruskista kanafileet ja heitä paloitellut paprikat pannulle mukaan. Lisää ruokakerma, paloiteltu juusto ja ananas sekä mahd. hieman ananasmehua.
     
  9. Edelliselle Vierailija

    Kastikkeen maustamisvinkkejä alkuperäinen haki. Tuossa sinun ohjeessasi ei ollut mausteita ollenkaan.
     
  10. asteri Vierailija

    Anteeksi mutta olen niin utelias.Olen täällä usein törmännyt sanaan ""aikas"" (yleensä ""aika""). Missä päin sanotaan noin?
     
  11. kastikkeita Vierailija

    BLOILERIPASTA

    500 g pastaa
    600–800 g hunajamarinoituja broilerisuikaleita
    200 g tuoreita herkkusieniä
    2 prk kevytruokakermaa tai 400 g kookosmaitoa
    1-2 rkl tomaattipyreetä
    200 g kevyt tomaatti-basilika tuorejuustoa
    2 tl yrttimausteseosta
    1-2 tl 0 rouhittua mustapippuria
    ripaus suolaa

    Laita pastavesi kiehumaan isoon kattilaan.
    Ruskista broilerisuikaleet kuumalla pannulla.
    Viipaloi sienet ja ruskista erikseen öljytilkassa.
    Kaada kerma broilerisuikaleiden päälle, lisää tomaattipyree ja tuorejuusto. Mausta.
    Kypsennä ruokaa 15 minuuttia ja kaada joukkoon sienet.
    Keitä pasta ohjeen mukaan ja valuta hyvin siivilässä.
    Sekoita pasta ja kastike sekaisin kattilassa. Tarjoa saman tien.
    Voit korvata kerman tai kookosmaidon tomaattimurskalla, jollei tomaattipyreetä ei tarvita.



    Bolognesekastike pastalle


    1 sipuli silputtuna
    2 valkosipulinkynttä murskattuna
    1 rkl oliiviöljyä
    400 g jauhelihaa
    1 – 2 tlk tomaattimurskaa
    2 lihaliemikuutiota
    3 rkl tomaattipyrettä tai ketsuppia
    1 – 2 tl rouhittua mustapippuria
    1 – 2 rkl yrttimaustetta

    Kuullota pannussa sipuli ja valkosipuli. Lisää jauheliha ja ruskista. Kaada tomaattimurska sekaan ja mausta. Anna kiehua mielellään yli puoli tuntia. Tarkista maku ja mausta halutessasi lisää. Kaada pastan päälle ja ripottele parmesaania päälle.



    Juustoinen broileripastakastike


    300 g broilerisuikaleita
    punainen tai oranssi paprika
    1 punasipuli
    1-2 rkl öljyä
    n. 1 dl ruoka- tai kevytkermaa tai ruokaCremeä
    200 g pehmeää sulatejuustoa
    (vettä)
    (suolaa)
    rouhittua mustapippuria
    0,5 tl timjamia
    100g oliiveja
    tuoretta timjamia


    Halkaise paprika, poista siemenet ja kuutioi. Lohko punasipuli. Kuumenna öljy paistinpannussa ja ruskista broilerisuikaleet muutamassa erässä. Lisää pannuun paprika ja sipuli. Kuullota hetki. Lisää kerma ja sulatejuusto pieninä nokareina. Kuumenna miedolla lämmöllä niin, että juusto sulaa tasaiseksi kastikkeeksi. Mausta timjamilla ja pippurilla (ja suolalla) Lisää valutetut oliivit. Koristele tuoreella timjamilla. Tarjoa keitetyn pastan kanssa.



    Broileri-vihannespasta


    Annosmäärä: 4

    1 rs (n. 400g) marinoituja broilerin fileesuikaleita
    1-2 punasipulia
    1 keltainen paprika
    1 (n. 400g) kesäkurpitsaa
    4 tomaattia
    2 rkl oliiviöljyä
    ripaus suolaa
    1/4 tl rouhittua mustapippuria
    1/4 dl tuoretta oreganoa tai basilikaa

    Kuori ja leikkaa sipuli ohuiksi lohkoiksi. Paloittele paprika. Viipaloi halkaistu kesäkurpitsa ja lohko tomaatit. Kuumenna öljy paistokasarissa, ruskista siinä broilerisuikaleet kahdessa erässä ja sitten sipulilohkot. Kiehauta paistokasarissa myös suikaloitu paprika ja paloiteltu kesäkurpitsa. Lisää broilerisuikaleet ja sipuli takaisin pistokasariin vihannesten joukkoon. Mausta suolalla ja pippurilla. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Lisää tomaattilohkot ja hienonnetut yrtit. Jatka hauduttamista noin 5 minuuttia, kunnes liha ja vihannekset ovat kypsiä. Ripottele pinnalle tuoreita yrttejä. Tarjoa keitetyn pastan ja parmesaaniraasteen kanssa.



    KIRPEÄNSUOLAINEN ANJOVISPASTA




    1 rasia anjovisfileetä
    4 – 5 kevätsipulia tai 2 – 3 sipulia (250g)
    2 valkosipulinkynttä
    ½ dl oliiviöljyä
    ½ sitruunanmehu
    2 – 3 rkl kapriksia
    ripaus mustapippuria
    ½ dl parmesaanijuustoraastetta


    Koristeeksi
    ruohosipulia
    sitruunalohkoja
    kapriksia

    Keitä spagetti. Halkaise sipuli ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Viipaloi anjovikset. Kaada oliiviöljy ja valkosipulit kasariin ja kiehauta valkosipuli, älä anna öljyn kuumentua liikaa. Käyttäessäsi tavallista sipulia kuullota sitä valkosipulin kanssa 5 minuuttia. Sekoita joukkoon muut ainekset. Kuumenna ja ota levyltä ja laita kansi päälle.
    Valuta spagetti hyvin. Sekoita parmesaani ja kastike kuuman spagetin joukkoon. Kaada tarjoiluastiaan ka koristele. Tarjoa lisänä parmesaania ja salaattia.



    KIRPEÄ PASTA


    kuivattua tai tuorepastaa
    1 iso sipuli
    3 valkosipulinkynttä
    2-3 rkl öljyä
    tuoretta tai kuivattua chiliä
    1 tlk tomaattimurskaa
    suolaa
    mustapippuria
    ripaus sokeria
    2 rkl kapriksia
    1 prk tonnikalaa
    persilja- tai basilikasilppua

    Kiehauta silputtu sipulisilppu ja valkosipuli öljyssä. Lisää hienonnettu tuore chili tai kuivattua chiliä.
    Kaada pannulle tomaattimurska ja mausteet. Sokeri pyöristää tomaattikastikkeen maun. Hauduta kastiketta 10 minuuttia. Lisää tonnikala, kaprikset sekä runsaasti tuoretta persiljaa tai basilikaa.
    Sekoita kastike vastakeitetyn pastan joukkoon.

    Tee kolminkertainen annos kastiketta ja laita pakasterasioihin. Mausta kuumennus vaiheessa eri tavoin. Lisää nuudeleiden kanssa tarjottaessa tuoretta inkivääriä ja chilikastiketta. Hienostunut kastike syntyy lisäämällä viiniä ja kermaa. Chili con carne syntyy lisäämällä kastikkeeseen jauhelihaa ja chilimausteseosta.



    PASTA CARBONARA

    6-8 suikaletta Amerikan-pekonia
    kermaa
    2 munaa
    mustapippuria
    raastettua parmesaania
    300 - 400 g spagettia

    Valmista spagetti pakkauksen mukaan. Pilko pekonisuikaleet aivan pieneksi ja käristä niitä melkein palamisen rajoille asti. Kumoa pekoni kattilaan, lisää valmis spagetti, raa´at kananmunat ja loraus kermaa. Sekoita hyvin, jauha päälle mustapippuria myllystä ja ripottele lopuksi päälle runsaasti parmesaania. Tästä annoksesta riittää reilusti kahdelle henkilölle.




    VÄLIMERELLINEN TOMAATTIKASTIKE

    2-3 sipulia
    3-5 valkosipulinkynttä
    2 rkl öljyä
    1 rkl sokeria
    2 tlk tomaattimurskaa
    1 liemikuutio
    2 dl vettä tai viiniä
    ripausmustapippuria
    ½ dl chiliketsuppia
    1 rkl Provencen yrttisekoitusta

    silppua sipulit
    hienonna valkosipulit
    kuullota pehmeiksi öljyssä
    lisää sokeri ja kiehauta hetki
    kaada sekaan tomaattimurska ja neste
    lisää liemikuutio ja mausteet
    hauduta vähintään puoli tuntia

    tonnikalakastike : lisää 1-2 tlk tonnikalaa

    äyriäiskastike : 2 dl katkarapuja ja 1 tlk simpukoita maustetaan tuoreella tillillä
    käy pastakastikkeeksi tai uunissa kypsytetyn lohifileen kanssa
    kinkkukastike : 200 g kinkku- tai pizzasuikaleita
    pyöristä makua 75 g maustettua tuorejuustoa

    kevyt makkarakastike : maustettua makkaraa (metvurstia tai pepperonia)

    broilerikastike : ruskista 200 g marinoituja broilerisuikaleita ja mausta tuoreella
    rakuunalla tai korianterilla (kokeile nuudelien kanssa)
    juustokastike : murentele joukkoon vuohenjuustoa, fetaa tai sinihomejuustoa
    silppua joukkoon tuoretta basilikaa

    pizzakastike : lisää oreganoa ja laita pizzataikinan päälle




     
  12. Limenlehti Vierailija

    Ritun reseptiin antaisin sellaisen tarkennuksen että anjoviksilla tarkoitetaan sardellia, ei kilohailista tehtyjä säilykkeitä jotka nekin kulkevat anjoviksen nimellä. Aito anjovis, anchovy, sardellu nimittäin sulaa kuumennettaessa jättäen vain kivan suolaisen maun, mutta kilohaili ""anjovis"" säilyke ei sula mihinkään. Voi olla että Ritu käyttää kilohailianjovista ja voi olla että sekin on ihan hyvää, mutta italialaiset siis käyttävät sardellia.

    Spaghettikastikkeeseen voi laittaa myös punaista pestoa, pancettaa kuutioina, sileälehtistä persiljaa ja punaviiniä.
     
  13. Saga Vierailija

    Tämän ohjeen opin aikanani anoppipuoleltani.

    Jauhelihaa
    vehnäjauhoja
    lihaliemikuutio (tähän kuuluu sellainen laittaa, vaikka en muuten noita käytäkkään)
    mustapippurirohetta
    oreganoa
    suolaa
    ruokakermaa
    valkosipulituorejuustoa
    ketsuppia

    Teen tämän suoraan wokkipannuun.

    Laita jauheliha wokkipannuun, paista, kääntele ja vääntele, kunnes jauheliha murumaista. Laita joukkoon pari desiä vettä ja lihaliemikuutio (käytän noin kiloon jauhelihaa kokonaisen lihaliemikuution). Haihduta vesi. Laita vehnäjauhot ja sekoita jauhelihan joukkoon. Lisää vettä ja kermaa. Lisää mausteet. Keittele.

    Laitan tämän jälkeen spaghettiveden kiehumaan ja annan kastikeen hiljalleen kiehua tällä välin.

    Laita spaghetit veteen.

    Lisää kastikkeeseen valkosipulituorejuusto.

    Tarjoilen kastikkeen juustoraasteen (emmental/punainen) kanssa.

    Tässä on nuoruuden rakkauden makua. Ja parhaiten muistot tulevat esiin kun kastike on jääkaappikylmää. Näin sitä tuli syötyä n 20 vuotta sitten öiseen aikaan. . . Luvan kanssa kylläkin.

    Kinkkukastikeen teen täysin eri tavalla.

    Keittokinkkua
    vehnäjauhoja
    ruokakermaa
    mustapippurirouhetta
    suolaa
    parmesanjuustoa

    Silppua kinkku. Paistele wokkipannussa. Lisää joukkoon vehnäjauhoja, sekoita. Laita joukkoon vettä ja ruokakermaa. Mausta mausteilla. Lisää lopuksi joukkoon runsaasti parmesanjuustoa.

    Tätä syödään nauhaspaghetin kanssa. Ja pinnalle kuuluu ripotella samaista parmesanjuustoa.

    Tässä maistuu ""nuoruuden kesätyöpaikan tunnelma"". Tätä oli usein tarjoilla ko työpaikan läheisessä ruokalassa n 15 vuotta sitten.
     
  14. Vierailija

    Laita mukaan paistettua pekonia ja jos haluat tulisuutta niin jalopeenoja. NAM!
     
  15. Limenlehdelle Vierailija

    tarkennatko vielä miten erotan kaupassa sen oikean anjoviksen, joka sulaa kuumennettaesa?
     
  16. Limenlehti Vierailija

    Anjovista (englanninkielisten reseptien ""anchovy"") myydään Suomessa sardelli-nimellä, joten etsit sardellisäilykkeitä tai varmistat tuoteselosteesta että kala on sardelli, EI kilohaili. Sardellin metsästys taitaa vain olla aika vaikeaa pääkaupunkiseudun ulkopuolella.
     
  17. Pieni punainen sukka Uusi jäsen

    liittynyt:
    29.01.2007
    Viestejä:
    80
    Saadut tykkäykset:
    0
    Vähän tulee viiveellä vastaus ;) mutta törmäsin keskusteluun etsiessäni tonnikalareseptejä...
    Asteri, mä ainakin sanon "aikas" aina välillä, ja Stadista olen kotoisin ja aina täällä asunutkin (paitsi ulkomailla). En sitten tiedä, missä muualla niin sanotaan / sanovatko muut täällä niin :) Niin, ja voihan tietysti olla, että on ikäkysymyskin?
     
  18. asteri Uusi jäsen

    liittynyt:
    25.06.2006
    Viestejä:
    2 396
    Saadut tykkäykset:
    0
    Kiitos vain, taitavat ihmiset hämmästellä, että miksi nyt spaghettikastike... stadissa en ole ikinä kuullut noin sanottavan eikä tämä ole mitenkään tärkeää, ihmettelin vain silloin aikanaan. Miten niin ikäkysymys, voisin varmaan olla isoäitisi ja toisaalta minulla on myös teini-ikäisiä lapsenlapsia, ja kukaan heistä ei sano "aikas". Se jäänee nyt arvoitukseksi, olit kuitenkin ystävällinen kun selvitit asiaa.
     
  19. vierailija Vierailija

    Erittäin ruokaisa ja kuitenkin kevyt spaghettikastike syntyy kun raastaa jauhelihan verran porkkanaa ja antaa hautua pitkään, ainakin 2 tuntia tai niin kauan että porkkanaraaste ei erotu. Resepti muuten voi olla oma suosikki.Tämän kehittelin 70 -kuvulla Kuopion Linnanpellolla (Ellin kauppaa vastapäätä) joten nimi on "Spaghetti Linnanpeltolaisis". Kaikille on maistunut!

    BR Yufenau
     
  20. vierailija5 Vierailija

    Ai ihan itse kehittelit? Porkkanaa on bologneseen raastettu jo varmaan kymmeniä vuosia. Pitkän haudutushan on myös kunon bolognesen - tai yleensä tomaattikastikkeen- perusajatus.

    Onneksi olkoon vaan tuosta Ihan omasta kehityksestä.
     

Horoskooppimerkkien yhteensopivuus – testaa, ovatko tähdet rakkautenne puolella!

Tilaa Ruoka.fi-uutiskirje!

Ruoka.fi-uutiskirje tuo sähköpostiisi usimmat artikkelit, ruokablogit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti