Hae Anna.fi-sivustolta

syyhypunkki

Viestiketju osiossa 'Lastentaudit' , käynnistäjänä raija, 21.10.2006.

 1. raija Vierailija

  Kuulin että tuttujeni perheessä on lapsella syyhypunkki... tiedän että se äiti on aika hmm.. ei niin hyvin hygieniasta kotona huoltapitävä, tuleeko se siitä? Onko miten tarttuvaa ja voiko tarttua esim. koiraan?
   
 2. Meikämaija Vierailija

  Pysykää kaukana siitä perheestä, kunnes punkki on hoidettu. Se on hyvin herkkä tarttumaan kosketuksessa ja sitä on myös vuodevaatteissa. Punkki ei elä onneksi pitkään ihon ulkopuolella.

  Jostakin se on tullut tuohonkin perheeseen, on kiertävä pirulainen. Tuo öttiäinen elää ihon alla, ilmestyy yleensä ensimmäiseksi sormien väliin ja siltä sitten laajemmalle koko kroppaankin ja kutiaa vimmatusti. Sen saamiseksi riittää, että kättelee ihmistä, jolla sattuu se olemaan.

  Vaatii koko ihmisen voitelemista ohjeiden mukaan tökötillä ja kaikkien vaatteiden pesun kyllin perusteellisesti.
   
 3. raija Vierailija

  tiedätkö mistä se tarkkaan ottaen tulee? onko se heille tullut jostain? ja voiko se tarttua koiraan?
   
 4. juuh Vierailija

  Se tulee itä-naapurilla käymisestä.
   
 5. Äitee Vierailija

  Höpönlöpön ja huomenna lissää. Hysteria leviää mututuntumalla.
  Syyhypunkista on kokemusta. Ei ole sukupuolitauti, ei leviä hipaisulla tai kättelyllä vaan vaatii "pikäaikaisen kontaktin tartunnan saaneen ihmisen kanssa" tai esim. toisen lakanoissa numumista.

  Otetaanpa ihan rauhallisesti ja järjellä.
   
 6. maalismamma05 Vierailija

  Niin ja aina se ei sitten kuitenkaan oo syyhypunkkia. Mulle lääkäri teki diagnoosin syyhypunkki, kun olin 11 vuotias. Kutisin ihan kamalasti ja olin täynnä pieniä näppyjä. Jaloista ja käsistä lähinnä. Lääkäri määräs hiton kalliit syyhylääkkeet. Äitin kanssa mietittiin, miksei se ole tarttunu muihin viikkojen aikana ja miksei näy mitään käytäviä sormien välissä ym. Äiti vei ihotautilääkärille, jossa pienen vilkasun jälkeen lääkäri sanoi, ettei mua mikään syyhypunkki vaivaa, vaan atooppinen ihottuma. Oli vaan äityny pahaks. Eli siis lääkärit on erehtyväisiä ja syyhypunkki ei aina oo syyhypunkki!
   
 7. Jeps vanhempi Vierailija

  Koko meidän kaveripiirimme sairasti tuon nuorempana. Yksi joukosta oli tuonut tuon etelästä. Ensin kutisi kädet ja sitten jalat jne.

  Hoito oli helppo, halpa mutta työläs. Halpaa rasvaa apteekista, sillä rasvattiin huolellisesti koko kroppa ja se siitä. lisäksi pestiin kaikki vaatteet myös vuodevaatteet jne. Jos olisi uusinut niin uudelleen vain rasvaus ja vaatteiden+petivaatteiden pesu.

  Vähän sama juttu, kuin esim koirilla kirput. Mutta syyhypunkki on pienempi.
   
 8. lastenhoitaja Vierailija

  Syyhypunkki

  Se on ihosairaus(voi tulla mistä sattuu, ei tarvitse epäillä toisen hygieniapuolta), jonka oireena on voimakas kutina erityisesti jaloissa, kasvoissa ja päänahassa. Syyhypunkki tarttuu helposti, joten usein koko perhe tai päivähoitopaikka saa tartunnan. Tämän takia kaikki perheenjäsenet on hoidettava, ja käsittely on toistettava viikon kuluttua. Vaikka lapsi olisi jo terve ja kaikki syyhypunkit hävinneet, kutina voi jatkua jopa kolmen viikon ajan.

  Syyhyä esiintyy kaikissa ikäryhmissä, mutta erityisen paljon lasten keskuudessa. Syyhy tarttuu läheisen fyysisen kontaktin välityksellä, esim kun lapset nujuavat keskenään, ja se voi levitä tulen tavoin lastentarhoissa ja päiväkodeissa. Tartunnan voi saada myös huonekaluista, vaatteista ja vuodevaatteista, koska syyhypunkki voi selviytyä hengissä parin vuorokauden ajan ihmisen ulkopuolellakin.
  Kutina alkaa kun henkilö herkistyy punkin eritteille. Kun on kyseessä ensimmäinen tartunta, tähän menee tavallisesti 3-6 viikkoa. Kutina on voimakkainta öisin, ja se pahentuu päivä päivältä. Iho voi kutista niin paljon, että lapsi raapii ihon verille. Kutinaa esiintyy eniten jaloissa, päänahassa ja kasvoissa mutta myös käsissä ja alavatsassa. Ihossa on punoittavia näppylöitä tai rakkuloita niissä kohdin, jossa punkit elävät.
  Lääkitys: Syyhyyn löytyy useita erilaisia lääkkeitä. Nix-shampoo ja -voide on eniten käytetty ja sitä saa apteekista ilman reseptiä. Nixillä ei ole tunnettuja haittavaikutuksia, joten sillä voidaan hoitaa kaikki yli puolivuotiaat lapset. Kaikki samassa taloudessa olevat hoidetaan riippumatta onko heillä oireita vai ei. Myös niiden henkilöiden, jotka ovat olleet läheisessä fyysisessä kontaktissa oireista kärsivän henkilön kanssa, on hoidettava itsensä. Hoitopäivänä kaikki käytössä olleet vaatteet ja vuodevaatteet pestään.

  Lapsi pestään normaalilla shampoolla ja saippualla ja kuivataan pyyhekuivaksi. Nix-shampoota levitetään hiuksiin ja päänahkaan. Aineen annetaan vaikuttaa 10 minuuttia, minkä jälkeen hiukset huuhdellaan huolellisesti vedellä ja kuivataan. Voidetta levitetään puhtaalle ja kuivalle iholle kaikkialle vartaloon, mutta ei pään alueelle eikä limakalvoille. Lapsi puetaan puhtaisiin vatteisiin. Iho pestään 8-12 tunnin kuluttua voiteen levittämisestä, lapselle vaihdetaan puhtaat vaatteet ja vuodevaatteet. Hoito toistetaan viikon kuluttua.
  Lapsen vaatteet ja vuodevaatteet pestään vähintään 50 asteessa ja lattiat ja huonekalut puhdistetaan perusteellisesti. ja ennen kaikkea Ilmoita myös asiasta kouluun tai päivähoitopaikkaan.

   
 9. Saattaa meidänkin perheessä olla sama ongelma, mutta ongelma on minun mielestäni se, että syyhypunkkihan tulee myös kasvojen alueelle, mutta esimerkiksi NIx-voidetta ei sinne kuitenkaan saa levittää. Eli miten sieltä hoidetaan punkit pois? Mainitsit itsekin kasvot yhtenä alueena. Levititko itse Nix-voidetta (ohjeen kielloista huolimatta)? Voide ei kyllä tee iholle kauhean hyvää, muuttaa sitä jotenkin "pergamenttimaisemmaksi..."
   
 10. neljä lasta Vierailija

  Meillä on juuri meneillään syyhypunkin torjunta operaatio. 120 euroa meni apteekkiin, koska piti ostaa kuusi tuubia rasvaa. Koko viikon ruokaraha. Pojallani on todella pahat oireet, kutina , tulehtunut iho ja kaamee häpeä. Pakkohan se oli kavereiden perheisiinkin ilmoittaa. Äiti sai myös tartunnan. Ei ole mikään mukava loinen. kutina on niin voimakasta, ettei sitä voi olla mitenkään huomaamatta. Pyykkiä on niin valtavasti, ettei siitä ihan muutamassa päivässä tokene. En toivo tätä pahimmallekkaan vihamiehelleni. Voimia kaikille, jotka ovat samassa ruljanssissa.
   
 11. Rapsutin Vierailija

  Tosiasia on, että niin syyhypunkki, täi kuin kihomadotkin kuuluvat tämänkin päiväiseen elämään, eikä asioita pidä hysterisoida.
  Meillä on juuri kolme kuukautta sitten hoidettu kihomadot kahteen otteeseen (päiväkodista saatu) ja nyt kutisee päätä ja koska täitä ei näy, epäilen kyseessä olevan syyhypunkki.
  Kyseiset loiset elävät ihmisissä hygieniasta riippumatta, itse asiassa täikin viihtyy paremmin puhtaissa hiuksissa kuin rasvaisissa.
  Ollessani lapsi -70 luvulla ja Helsingissä (en siis misssään eksoottisessa paikassa) vieraili kotonamme syyhypunkki joka hoidettiin jollakin linimentillä ja se siitä sitten.
  Täitä oli ennen, samoiten kihomatoja on tavattu ainakin 1800 luvulla jo.
  Mistään hygienian puutteesta ei ole siis kyse. Ainoat mitkä vaikuttaa asioihin ja leviämiseen ovat esimerkiksi täin kohdalla että siitä on tullut resistenssi lääkkeille ja meidän ihmisten nykyiset elintavat. Elintavoilla tarkoitan, että esimerkiksi pikaruokaloiden, samoin kuin pikaruuan käyttö on kasvanut valtavasti ja kun mietitään kihomatoa, voiko olla unelmampaa paikkaa lisääntyä kuin esimerkiksi hampurilaisravintolat joissa syödään paljain käsin? Vanhemmat ovat nykyään myös paljon töissä, joten kukaan ei ole välttämättä katsomassa, että lapsi pesee kätensä ennen ruokailua. Päiväkodit ja koulut ovat loisten paratiiseja suorastaan, vaihdetaan hattuja, leikitään leikkejä joissa pidetään käsistä kiinni, nukutaan päiväunia ja leikitään samoilla leluilla. Väitän siis kärjistettynä, että loisten epidemiat ovat tänä päivänä hyvin pitkälle sen aiheuttamia, että vanhemmat eivät ehdi olemaan lasten kanssa, eivät ehdi tekemään ruokaa, eivätkä syömään yhdessä.Loiset voivat eksyä kenen kohdalle tahansa ja olisi jo suoranainen ihme jos joku lapsi pääsisi läpi päiväkodin ja peruskoulun ilman mitään loisia.
   
 12. *emäntä* Vierailija

  Meilläkin oli tuo nuorempana...ja ymmärsin silloin, että olisi metsästä tullut mukana. Ostettiin kanssa apteekista voiteet ja sit pestiin kaikki vaatteet vähintään 60 asteessa tai saunassa samassa lämpötilassa...ja myös pakastaminen on yks mahdollisuus hävittää ne,kunhan sit ravistelee ne sen jälkeen hyvin. Tosin en muista että hoitoa olisi tarvinnu toistaa. Mutta kun pesin pyykkiä, niin suojasin kädet muovihanskoilla, ettei puhtaat vaatteet olisi taas olleet punkkien asuttamia. Tämän taudin tunnistaa parhaiten just sormien väliin tulevista näppylöistä ja jumalattomasta kutinasta.
   
 13. redpepper Vierailija

   
 14. ossosmama Vierailija


  Meillä tämä "tapetaan syyhypunkit operaatio" on just käynnissä.Ou JEE.
   
 15. maikki77 Uusi jäsen

  liittynyt:
  22.01.2008
  Viestejä:
  2
  Saadut tykkäykset:
  0
  Meillä tehtiin myös viime viikonloppuna "syyhypunkki operaatio".
  Toivottavasti paraneminen alkaa nyt sitten. Vanhempi poika ehti "sairastaa" 2 kk ihottumaa jota ensin "arvauskeskuksen" mukaan hoidettiin atooppisena ihottumana kortisonilla, kun ei parantunut, niin sitten antibiooteilla, iho oli jo tosi huonossa kunnossa siinä vaiheessa. Kun nuorempi veli alkoi myös kutisemaan ja itsellenikin tuli muutama näppy, niin sitten vasta diagnosoitiin syyhypunkiksi. Kovin herkästi ei tunnu kuitenkaan tarttuvan, kaksi meidän perheestä ei oireita saanut lainkaan.
  Tsemppiä kaikille joilla tämä "operaatio" menossa!!!
   
 16. Syyhyri Vierailija

  Kysyisin mitä olette mieltä kuinka kauan pitää peittojen olla saunassa että syyhypunkit kuolee? Itse pari päivää sitten lämmitin 100 asteeseen ja pidin n.1h20min kun terveydenhoitaja sanoi että tunti varmaankin riittää. Tämä hemmetin syyhy on niin viedä minulta järjen että nyt sitten pelkään että mitä jos aika ei ollutkaan tarpeeksi pitkä ja kohta taas kaikkia kutisee...(hysteerinen) AAAARRRGGGGGGHHHHHH:::
   
 17. maikki77 Uusi jäsen

  liittynyt:
  22.01.2008
  Viestejä:
  2
  Saadut tykkäykset:
  0
  Luin jostain että 60 asteinen (kuiva) sauna riittäis syyhypunkkien tuhoamiseen ja tunnin pitäis olla...Itse kyllä pidin 80 asteessa ainaki 3 tuntia,
  sen verran iljettää noi punkit...
   
 18. ... Vierailija

  80c sauna ja 2 h tappaa kihomadot, syyhyn ja täit.
   
 19. Minulla ja tyttöystävälläni todettiin tänään syyhypunkki ja voin kertoa että kutisee!!
  On kutissut jo jonkin aikaa. Olimme latviassa uudenvuoden tienoilla ja majailimme ainakin kolmessa eri hostellissa.
  Siitä lähtien onkin ollut mukavasti tätä raapimis harrastusta :)
  Siihen vielä kun lisätään naiseni ajoittain ylitsepursuava hysteerisyys niin johan tässä on kestämistä!
  Heh..

  Siis täytyykö vaatteiden lisäksi myös matot, verhot ja sohvat joissa on kangas verhoilu pestä ja tuulettaa ulkona monen päivän ajan???
  Vinkkejä kaipaillaan...
   
 20. Syyhypunkkiko?? Vierailija

  Itselläni "diagnosoitiin" syyhypunkki sillä perusteella että vaihtoehdot (muut diagnosoitavat taudit) alkavat olla vähissä... Nyt yli kuukauden kutissut ja multa on tutkittu maksasairaudet, diabetes ja kilpirauhastauti. Ainaki. Nyt vuorossa syyhypunkki ja jos tämäkään hoito (Nix-voide) ei auta, ni siinä on sitten viides toimimaton hoito. Maksoin itseni kipeäksi ihotautilääkärin määräämästä valohoidosta joka vain pahensi asiaa...

  Vois joku jo päättää mikä mulla on!
   
 21. soheila Vierailija

  APUA!miehelläni on lapsia ja nyt sitten oli todettu syyhy...kaksi kertaa olen meidät rasvannut ja kaikki tehnyt todella huolella ja tarkasti,silti heti rasvauksen jälkeen minulle tulee hirveä kutina sekä polte ihoon ja näppulät lisääntyy.ennen rasvausta oli vain muutama.silti ihmettelen kun itselläni juuri noi tyypilliset kohdat kuten sormet,käden ja jalat on terveet.pahin kutina on hartioissa sekä vatsassa.osaisiko joku sanoa eikö hoito vaan tehoa??!!lääkäri ei noteeraa asiaa koska toisesta hoitokerrasta vasta 4 päivää ja kohta olisi reissu edessä,joudunkohan nyt perumaan senkin,surkeaa!!!!
   
 22. Vainoharhainen Vierailija

  Kutina voi olla myös psykologista! Ainakin itse, kun kuulin muksujen tarhassa riehuvasta täi-epidemiasta, on päätä kutitattanut koko ajan. Lasten päästä ei onneksi ole löytynyt täitä, eikä kampaajakaan niitä löytänyt. Mutta jo ajatus saa olon vaonoharhaiseksi.
   
 23. soheila Vierailija

  kiitos vastauksesta,mutta silti ihmettelen juuri illalla alkavaa voimakasta kutinaa minkä seurauksena tulee suuria,aivan kuin "oikeam" punkin purema ja sellainen punainen rengas.epätoivo jos hoito taas epäonnistunut....hirveä työ taas ja loma pilalla...
   
 24. yelli Vierailija

  niin sitä vaan että kaverilla oli tuossa syyhypunkki ja olimpa siinä sitten yötäkin mutta eri sängyssä tosin,vaikka kyllä istuinkin pari minuuttia kaverin sängyllä ja pidin sylissäkin yöllä hieman kaverin lasta kun niin kovasti parkui,ja tästä arin päivän päästä kaverillani ja hänen lapsellaan todettiin syyhypunkki,itse olin tyhmä enkä siihen oikeastaan reagoinut pahemmin ajattelin että ''joku vaan punkki mitäs siitä'' ja sitten kun vähän enemmän tietoa sain olen hieman hädissäni, on pari näppylää iholla ihan tavallisia pieniä näppylöitä mitä muidenkin ihmisten iholta löytyy-eivät kutise ellen asiaa ajattele.mitkä ovat siis ihan ensimmäiset oireet tästä tulleesta tartunnasta,onko hiljaista kutinaa vai ihan heti melko raivokasta? yksi näppylä on olkapäässä,yksi rannevaltimosta n.10 senttiä kyynärpäähän päin ja pari jalassa.onko nämä edes oikean oireiden kuuloisia? vai panikoinko turhasta
   
 25. odiesun Vierailija

  hei!
  eksyin tänne, koska parantelen parhaillaan syyhypunkkitartuntaa. mulla oireet alkoi ensin melko lievinä, juuri ranteisiin ja käsiin ilmestyi pieniä vesikellomaisia patteja jotka kutisivat melko paljon. ajan myötä kutina paheni sietämättömäksi ja nyppylät lisääntyivät. jälkeenpäin ajatelle toivon, että diagnoosi olisi osunut oikeaan aiemmin, jolloin oireet eivät vielä olleet niin pahoja. sinuna varmuuden vuoksi tekisin nix-shampoolla hoidon ja pesisin vaatteet + vuodevaatteet. homma ei ole kovin työläs suhteessa punkin aiheuttamaan syyhyyn ja kutinaan. suosittelen pelaamaan varman päälle. oireesi ainakin kuulostavat mahdolliselta syyhypunkilta.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti