Hae Anna.fi-sivustolta

syyhypunkki

Viestiketju osiossa 'Lastentaudit' , käynnistäjänä raija, 21.10.2006.

 1. kokenut8 Vierailija

  syyhy ei voi tarttua kissaan tai koiraan, silti voi kulkeutua niiden turkissa päivän pari.. sama ongelma täällä. eri elukat ihmisillä ja eläimillä, jos esim. kissalla punkkeja niin voi tulla hetkeksi ihmiseen mutta ei tartu. joissain maissa on kuitenkin havaittu eläimestä ihmiseen tarttuvia loisia ja tauteja. Miten onnistuit hoidossasi? Mitä teit lemmikkieläimesi kanssa, olet ilm. päässyt jo eroon kun on sen verran aikaa kirjoituksestasi.. ?
   
 2. Syyyhyyyy Vierailija

  Terve!tulipa vaan mieleen ,et voisko rAsvauksen lisäksi auttaa ennen pesukoneeseen vaatteiden lastausta ,vaatteiden liottaminen nix shampoo-vedessä? Toki voisi patjankin tälläisellä vedellä pestä tosin käsin.mietinpä vain
   
 3. Rikkii Vierailija

  En laittaisi kalliiseen shampooseen vaan ostaisin hyönteismyrkkyä ja suihkuttaisin vaikka sillä! Super RAID (se sininen pullo) oli meillä avuksi Nix-voiteen kanssa, tai en tiedä olisiko Raidia tarvinnut mutta ainakin lähti syyhypunkki heti ekasta voitelusta, kun samaan aikaan suihkutimme mm. sängyn ja tietokonetuolin ja sohvan Raidilla. Raidissa on siisjust samaa ainetta ku Nix shampoossa eli permetriiniä. Raidissa lisänä paria muutakin myrkkyä.
   
 4. juppe Vierailija

  Onko kellään tarkempaa tietoa ton Stromectolin vaikutus tavasta? Eli mulle sanottiin että se vaikuttaisi n. 1 kk:n ajan, mutta tappaako se noita pirulaisia tämän ajan vai pelkästään sen parin vrk:n ajan. Kellään ei tunnu olevan kuin mutu juttuja tästä lääkkeestä.T- epätoivoinen
   
 5. vittu Vierailija

  Tarviiko käydä lääkärissä jos on melkein varma että kyseessä on syyhy. Voiko suoraan mennä ostamaan apteekista sitä rasvaa?:mad:
   
 6. Olisiko syytä saada apteekkeihin vanhanajan harmaasalva eli elohopeavoide takaisin. Sitä näkyy käytetyn nykyisinkin kehitysmaissa, kun ivermektiini ei auta sisäisesti otettuna.
  Lähde:
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2887531/#CIT4

  Pitkäaikainen syyhy ei parane ivermektiinillä ainakaan ilman lukuisia annoksia ja pitkää seurantaa.

  Harmaasalvassa on mukana kalomelia eli elohopeakloridia.

  Kalomelista muuten, Amerikassa maaseudulla jokainen otti ennen vanhaan kerran vuodessa kalomelitabletin ja matoja poistui sitten aina kiireen vilkkaa sen tabletin ottamisen jälkeen eri reittejä vaikkapa nenästä. Onhan tuo oppitunti elämän ihmeellisyydestä.

  Syyhystä kärsitään vuosikausia siksi, että punkin munat ovat suojassa ihonalaisten karstojen sisällä. Karstoja voi pehmittää ja poistaa salisyylihapon, kookosrasvan ja permetriinin sekoituksella.

  Salisyylihappoa käytetään tavallisenkin aknen hoidossa ja hilseen poistoon (Salisil, apteekista).
   
 7. syyhy paniikki Vierailija

  Kokeilen jos vastauksen saisin.
  Sain nykyiseltä poikaystävältäni syyhyn ei ollu kertonu ja tietenkin se minuun tarttui.Kävin ostamassa nix voiteen ja laitoin sitä vain yli puoli pulloa.
  Ja nyt iski paniiki et jos ei tehoakkaan jos olisi pitänut laittaa kaikki siitä pullosta,on ny 1 päivä lääkkeen laitosta ja nyt kun paniikin poikasta iskee niin tuli mieleen et voiko se tehota vaikka laitoinkin vain yli puoli pulloa? Olo oli kyllä rasvainen enkä usko että yhtään paikkaa jäi rasvaamatta..
  Ja jos nyt laittaisin uudestaan nuo loput haittaisiko se?
  Todellakin toivoisin vastauksia koska on ollu niin iso paniikki päällä!
  Ja luin et käsidesikin voisi auttaa kokemuksia kellään?
   
 8. vaikea on Vierailija

  olen kayttanyt muurahaismyrkkya, permytriini, sekoitetaan perusvoiteeseen , mitta mukana. tulee n. 2 euroa kasittelykerta. olen kayttanyt neilikka oljyä, omenaviinietikkaa, tupakkaa eli nikotiinia (hermomyrkky) liotettuna alkoholiin mutta paras aine on piparjuuripasta jota saa s marketista . sen pitaa olla tuoretta. ja vetany sita nahkaan, se on naista tehokkain+ neilikka tinktuura eli tuoreita konaisia neilikoita alkoholiin liutettuna aika hyva, mutta ei veda vertoja piparjuurelle, silti on syyhy ollut jo 3 kk.
  se nauttii kosteasta ja siksi valtan keittamista ja pesen kylmällä vedellä ettei tu hoyrya sisaan, silti on syyhy.
  vaihdan patjanpaalla olevan muovin (jätesakki) joka paiva, kuivaan itteni vain talouspaperilla ja silti on syyhy ja sain sen uimahallista.

  kokeilin myös jodia se ei poista sita mutta on hyva ksilmanurkissa ja kasin desinfiointiin, käasidesi eli alkoholi desinfioi lyhyen ajan, jodi useita tunteja.

  nyt tilasin apteekista rikkia ja yritan sita..on aika huono etta apteekis on vain permytriini, jolle se on resistenssi..lisaksi permytriinin tehostaja on pippurihappo, eli pipperonul butoxide, sita ehka saa jos lisaa liotettua pippuri permytriiniin... sit aion hankkia koirille tarkoitettua front line comp, jossa on fibronyl lia ja methoprene a, joka pitaisi estaa punkin kasvu aikuiseksi..nää kasvua estavat ovet aika uusia ja myrkyttomia ja niita kaytetaan eläimillä, mutta miksi ihmisille on vain permytriini, joka ei tehoa, se tarkoittaa etta meista tulee syyhy maa kun apteekki myy sita mista saa parhaimman voiton ja jättää ihmiset karsimään, sellainen koululääketiede on..syyhya on eri lajeja..on karsta, norvegian ja tavallista ja sit vielä eläimist tulevat..

  näistä paras on tähän asti ollut piparjuuri pasta, tosin kämmeniin sita ei kannata laittaa, se on rasvaista ja rasvan mukana se siirtyy kaikkialle minne kosket, käsissä betadine on parempi.
  Toivois että tohtorit vaivautuis, mutta ei. ympariston desinfiointiim 10% kloorivesi on paras.

  nain kesällä peittona olen käyttänyt solumuovia, (laminaatin alle) ja heitan sen päivittain pois silti on syyhy, eli koululääketieteen käsittelyohjeet ei ole ajantasalla lainkaan.

  minulla on perinollinen valkosolujen vähyys eli olen koko ikäni kulkenut n. 50% normaalista ja se vaikeuttaa tilannetta, mutta teiloe muille voi olla hyötyä em. neuvoista.
  desinfioin auton ratit, kukkarot, jne aika ajoin kloorivedellä, silti on syyhy. leikkasin hiukseni 5 mm pitkaksi kun en saa millään sita hiuksista pois..

  uskon etta koululääketiede ei keskity hankkimaan tähän kunnon toteja, jostain syysta.
  joten opiskelen englannin kielisesta netista,,sota aikana syyhya on tapettu kessulla eli nikotiinilla, mutta sen kans tulee olla varovainen..syon piparjuuri pastaa sisaisena lääkkeena..
  luin englannin kieliseta netista etta vaatteiden kuivausrummussa kuumimmalla pitaminen kauan olisi hyva vaatteille tai kuiva silitys saumojen molemmin puolin/
  suomen kielinen wiki neuvoo polttamaan vaatteet, koska ei ole varmaa lähtevatko ne millaan pesulla. saksasta saa jotain erikoispesuainetta syyhyvaatteille..kamalaa on ainakin sateella se pahenee,
   
 9. Syyhynen! Vierailija

  Karstasyyhy vai Syyhy?


  Wikipediasta:
  Karstasyyhyssä koko vartalo ja pää, kasvot, huulet, nenän sisus, korvakäytävät ja silmät ovat infektoituneet. Karstasyyhystä kärsivillä on voimakkaasti hilseilevä iho, vain vähäistä kutinaa.

  Ihon alta lääkinnän tai voitelun yhteydessä tuleva hiekkamainen karsta sisältää tuhansia syyhypunkkeja ja on erittäin tartuttavaa.

  Karstasyyhy on myös tässä ihon pinnalta huonosti huomattavassa muodossaan vaikeasti parannettava, koska karsta suojelee syyhypunkkeja paikallishoidon kemikaaleilta.

  Hoidon tuleekin olla monivuotista ja annosten tavallista suurempia.

  Seuranta ja potilaan tuoman karstan tutkiminen mikroskopian avulla on tarpeen.

  Syyhy on erittäin tarttuvaa.

  Se voi levitä koko vartalolle, kun potilas raapii tai voitelee itseään ja punkkeja joutuu kynsien alle. Syyhy tarttuu tavallisesti pidemmän aikaa yhdessä ollessa.

  Tavallisimmin syyhy tarttuu ihokontaktissa. Taudin voi saada myös vaatteista, vuodevaatteista, huonekaluista, auton istuimista, tietokoneen näppäimistöstä, puhelimesta, maksukorteista jne.

  Syyhypunkin on arveltu voivan selviytyä isännän ulkopuolella noin 3 vuorokautta. Eri maissa on kuitenkin eri alalajeja, joiden tiedetään elävän useita viikkoja taikka kuukausia.

  Pakastamisen tehokkuudesta on myös erilaisia mielipiteitä: punkit saattavat muuttua liikkumattomiksi, mutta eivät kuole kylmässä.

  Kuten täitkin, voi syyhypunkkikin tarttua sukupuoliteitse, mutta kondomi ei suojaa tartunnalta, koska tartunta voi tapahtua miltä tahansa vartalon ihoalueelta taikka lakanoista.


  Hoito, Siivous Ja Hyönteismyrkytys:

  Syyhypunkin hoidossa käytetään useita eri lääkeaineita. On välttämätöntä hoitaa kerralla koko perhe taikka yhteisö, jotta estetään uudelleen tarttuminen.

  Tauti hoidetaan käyttämällä punkille myrkylllisiä lääkkeitä (NIX, 5 % permetriinivoide. Apteekista ilman reseptiä). Mikäli NIX-hoito ei tehoa, kannattaa lääkäriltä pyytää ivermektiinihoitoa (Stromectol tai Ivomec).

  Hoito on uusittava oireellisilla henkilöillä viikon kuluttua. Koko perheen hoitaminen on aina tarpeen.

  Kasvot, korvat, sieraimet ja limakalvot hoidetaan Betadine-jodiliuoksella.

  Hiuspohja hoidetaan Nix-shampoolla, jotta syyhy ei siirry pään alueelle. Hoitavat aineet jätetään iholle yön ylitse

  Karstasyyhyn kohdalla siivoaminen on erityisen tärkeää, jotta ympäristön tartuttavuutta voidaan vähentää.

  Karstasyyhyä sairastavan potilaan huone on siivottava perusteellisesti. Lakanoina käytetään paperilakanoita ja vaatteina paperikaapua. Huone asetetaan käyttökieltoon vähintään viikoksi.

  Lakanat ja vaatteet hävitetään polttamalla.

  Avoimia roskakoreja ei käytetä. Siivouksen jälkeen huone ja huonekalut sekä lattia suihkutetaan hyönteismyrkyllä, jota lisätään seuraavien siivousten jälkeen.

  Suomesta ei ole saatavilla tähän tarkoitukseen myytävää hyönteismyrkkyä. Suomessa myydään permetriiniä sisältäviä hyönteismyrkkyjä, kuten Bio-Kill, Baygon, Raid ja Cooper's muurahaismyrkky.

  Näitä voidaan käyttää meillä vaatteiden desinfiointiin.

  Vaatteet pestään 90 asteessa, kuivataan kuivausrummussa sekä silitetään puhtaat kertakäyttöhansikkaat kädessä.

  Käytettyihin vaatteisiin ei kosketa paljain käsin. Pyykkikorin sisällä käytetään muovisäkkiä, johon suihkutetaan hyönteismyrkkyä ja säkin suu suljetaan tiiviisti. Pyykkikoria on hyvä säilyttää ulkona.

  Myös silitetyt puhtaat vaatteet suljetaan muovipussiin. Myöskään puhtaisiin vaatteisiin ei kosketa käsin.


  https://fi.wikipedia.org/wiki/Syyhy
   
 10. Kevät2016 Vierailija

   
 11. Kevät2016 Vierailija

 12. Apua Vierailija

  Mulla on käsissä sellasia punkin kaivautumis jälkiä, mutta kutina ei ole kova. Onkohan syyhy? Toivottavasti joku vielä vastais!!
   
 13. hente Vierailija

  Hain syytä kun joka puolella kutisee. Mutta ei taida olla syyhyä olen vain liikalihava joka hikoilee joka hiki kutisee joka taipeessa. Yhdistettynä sääskien puremaan äkkiä katsoen saa väärän diaknoosin. Mutta jotain tiedän noista muiden kutinoista. Yksi siellä valitti kun takapuolta kutittaa. Se johtuu jostain sisäloisesta toivottavasti heisi tai kihomadosta. Ulkomaiden vastaavat ovat liian ärhäköitä tapauksia. Apteekista saa siihen kuurin joka pitää uusia viimeistenkin munien ilmaannuttua. En enään muista niitä väliaikoja. Lapsenlapset toi sen "heisimadon" päiväkodista. He on myös tehokkaita levittämään sitä kun ne madot levittää sellaista eritettä joka kutisee jolloin lapset tietenkin raapii peräaukkoaan paljain kynsin. Ja joista kynsistä ne uudet munat leviää jopa ruoka-aineisiin.
   
 14. karovit Uusi jäsen

  liittynyt:
  30.07.2016
  Viestejä:
  4
  Saadut tykkäykset:
  0
  Last edited: 15.02.2020
 15. goresplatter Vierailija

   
 16. goresplatter Vierailija

   
 17. jaa a Vierailija

  Syyhypunkin eritteen aiheuttamia näppyjä voi esiintyä _leukaluusta ja alahiusrajasta alaspäin missä vain_, erityisesti jos jokin painaa siihen kohtaan paljon (esim. rintsikoiden kaarituet), mutta päähän/kasvoihin niitä ei tule. Ja Nixillä on sivuvaikutuksia, jotka on lueteltu voiteen pakkausselosteessa. Lattioita ei tarvitse ''puhdistaa perusteellisesti''. huonekalut ja sängyn petari kannattaa kyllä imuroida ja petivaatteet, käytössä olleet vaatteet sekä pyyhkeet pestä. Kiittää ja kuittaa.
   
 18. vani Vierailija

  Joo minä luulen että mimulla on tämä syyhypunkki ku kutittaa öisin tosi paljon joka vie yö unet mutta voi olla psygologista ja tosi pahaa ihottumaa.
   
 19. apteekkien-online Vierailija

 20. knowledge Vierailija

  Kokemukseni on, että syyhy tunnistetaan terveydenhuollossa huonosti ja siihen suhtaudutaan välinpitämättömästi. Tartunnan saaneet syövät allergialääkkeitä ja levittävät tartuntaa pitkiäkin aikoja. Toisaalta syyhyksi diagnosoidaan kaikkia näppyläisiä oireita, vaikka todellisuudessa monilla on vähän tai epätyypillisiä oireita.

  Neuvoni on: jos epäilet pitkäaikaista syyhyä itselläsi, yritä saada otatettua ihosta raaputusnäyte (lyhytaikaisessa punkkeja on useimmiten liian vähän luotettavan tuloksen saamiseksi). Aina vähintään suurennuslasilla lääkärin tulisi katsoa, muuten diagnoosi on yhtä hyvä kuin arvaus!

  Kuvauksissa puhutaan näpyistä ja käytävistä, mutta todellisuudessa nämä ovat usein ihon tasossa eli varsin huomaamattomia, ja lisäksi raapimisjäljet peittävät merkit.

  Hoidosta: On väärää tietoa, ettei syyhy leviä pään alueelle! Pää ja kasvot on ehdottomasti myös hoidettava, muuten tartutat itsesi uudestaan koko ajan. Hiuspohja Nix-shampoolla, kasvoille voi laittaa Nix-voidetta mutta ei silmiin tai huuliin. Silmiin voi laittaa teepuuöljyllä terästettyä perusvoidetta. Korvakäytävät, nenän sisus, huulet ja limakalvot hoidetaan Betadine-jodiliuoksella.

  Kaikki kodin tekstiilit (myös vaatteet, kengät) on hoidettava eristyksellä tai pesuin (katso ohjeet aiempaa ketjusta). Suihkuta kaikkeen ainakin kaikkeen pakastettavaan ja pestävään varmuudeksi hyönteismyrkkyä ennen käsittelyä. Eristys tulee olla vähintään 3 viikkoa, ei pari päivää (koska osa munista kuoriutuu vielä 5+8 päivän päästä ja se elukka elää vielä monta päivää)!

  Kaikki kangaspäällysteiset huonekalut, patjat, ym. peitetään jätesäkeillä tai suihkutetaan imuroinnin jälkeen Raidilla tms. hyönteismyrkyllä. Matot pois kokonaan pariksi viikoksi (laita jätesäkkiin johon suihkutat Raidia ja sulje hyvin). Jos verhot ovat siten että kosket niihin päivittäin, ne pestään kuten vaatteet, tai eristetään 2 viikoksi. Lasten pehmolelut on kaikki myös käsiteltävä ja reput yms. päivittäistavarat.

  Lemmikit eivät saa tartuntaa MUTTA VOIVAT LEVITTÄÄ SITÄ pehmeässä turkissaan. Siksi tee koiralle Stronghold-hoito (ja muille eläimille vastaavat) samalla kuin oma voidehoitosi ja vältä elukkaa kun se alussa ravistelee itseään, sekä pyyhi lattia jossa eläin makoilee, ja siivoa lemmikin peti ks. yltä kodin tekstiilit.

  Muuten koti imuroidaan ja pyyhitään pinnat kuten normaalissa siivouksessa. Peruspesu on helppoa kun olet jo valmiiksi kerännyt tekstiilit pois. Kannattaa aloittaa perussiivous ajoissa koska henkisesti rankassa tilanteessa se vie yllättävän paljon voimia, varsinkin kun on vielä koko perhe hoidettava ja käyttövaatteet ja lakanat pestävä hoidon alettua.

  Hoidn jälkeen voi olla kutinaa pitkän aikaa, ksoka kyseessähän on allerginen reaktio. Lisäksi voidehoito voi aiheuttaa ärsytystä.

  Ja mikä on yleisin syy hoidon epäonnistumiseen? Se, ettet hoitanut koko vartaloa tai se, että saat tartunnan aina uudestaan kodin ulkopuolelta, johon kenties itse olet sen vienyt, esim. tuttavilta, tai lapset koulusta. Siksi, niin ikävää kuin se voikin olla, käy läpi kaikki joiden kotona olet ollut tai joiden kanssa olet viettänyt aikaa samoissa tiloissa pitkään. Tämä on tärkeää varsinkin, jos tunnet henkilöitä, joiden vastustuskyky on alentunut, koska heillä tartunta oi edetä huomaamatta ja tulla sitten takaisin teille, kun on edennyt erittäin tartuttavaan vaiheeseen!

  Toivottavasti näistä on apua.
   
 21. knowledge Vierailija

  Lisäys ylläolevaan: Sanoin yllä eristyksen olevan vaihdellen 2 tai 3 viikkoa. Todellinen laskennallinen aika on 5+8+5 eli 18 päivää, siis ei aivan täyttä kolmea viikkoa. Tämä aika perustuu punkin elinkaareen, kun oletetaan että se voi elää max. 5 vuorokautta ihmisen ulkopuolella, sekä siihen että munat kuoriutuvat 8 vrk kuluttua munimisesta.
   
 22. Ella Vierailija

  Kuule osta bio kill valmistetta sumuta sillä sänky aamulla niin ehtii illaks kuivuu. Sumuta sillä kaikki mitä et voi pestä vähintään 60 asteessa. Toki voit laittaa kamat myös esimerkiksi varastoon johon kukaan ei mene useampaan päivään.

  Muistakaa kutina vaihtoehtoja on muitakin esimerkiksi sieni-infektiot (jotka kyllä tarttuu mihin tahansa karvaiseen lemmikkiin tai voi olla jopa lähtöisin lemmikistä) silloin kaikki jota et voi pestä vähintään 60'c pitää desinfioida virkon s valmisteella tai kloorilla (kloriitti 1/10 suhteella). Kloori valkaisee ja virkon s värjää pinkiksi valkoiset vaatteet. Sitten on vielä joku uus joka tehoo sieni-itiöihin (nimee en muista) sieni-itiöitä et nää paljaalla silmällä ja ne säilyy tartuttamiskykyisenä jopa vuoden.
  Sama pätee jalkapohjan silsaan (sieni) joka voi levitä myös muualle kehoon (vartalo silsa).
  Terveyskeskuksessa väittää ettei tarvii desinfioida mitään.. no ei jos haluut tartunnan aina takaisin.

  Eläinlääkäri osaa neuvoo paremmin. Mulle tk lääkärit sano kun oli microsporum canis sieni että ei se tartu.

  Tarttui samassa taloudessa minuun , kämppikseen useampaan koiraan kahteen kissaan. Siskoon (asu eri taloudessa ja siskon koiriin).

  Söin kaks kuukautta erilaisia sienilääkkeitä vasta lamisil 1 g /vrk eli 1000mg tehos.


  Sitte on kokemus hiiva sienestä. Ottivat sieninäytteen=negatiivinen. Kokeilin nizoralia koko vartalolle vaikutti 10min parilla hoito kerrallahävis täplät ihosta mutta osa kutinasta jäi. Sitte sain 10pv kuurin nizoral suun kautta , sillä lähti.
  Oli hiiva sieni , joka nprmaalisti ei aiheuta oireita.
   
 23. Xeex Vierailija

  Heh. Mistä se punkki tietää minkä ikäisen ihmisen ruumiissa on, tai sen onko vammainen henkilö kyseessä -

   
 24. Nb rock you Vierailija

  Kerroppa mihin ryhmään minä kuulun? Ikä 34v , älyllisesti normaali.

  Mulla on kutina päässä, poskissa, korvakäytävissä, nenässä, otsassa.

  Samoin miehellä ja lapsella, pienempi kutisee joka paikasta. Kyllä on todettu mikroskoopilla syyhy , pyysin eläinlääkäriä tutkimaan kun ihotautilääkäri piti vaan hulluna.

   
 25. Helene Vierailija

  Hehheh hyvä odottaa 3 viikkoo siinä ajassa ehtii hyvin aikuistuu pari sukupolvea munimaan uusia.

   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti