Hae Anna.fi-sivustolta

Teatterikorkea

Viestiketju osiossa 'Opinnot ja kurssit' , käynnistäjänä kandidaatti, 14.09.2006.

 1. minimoi Vierailija

  Mut jos ei pääse sinnekään?
   
 2. voi,voi ja kyynel Vierailija

  Sitten olet vain pyrkimässä väärälle alalle. Osanottoni.
   
 3. minimoi Vierailija

  Äläs muuta sano. :( Ei silti välttämättä. :)
   
 4. kulissipaino Vierailija

  Vaatimattomana muistutuksena: Teatterikorkeakoulusta löytyy muutakin nastaa kuin näyttelijäkoulutus, esim ohjaajan, dramaturgin, valosuunnittelijan, äänisuunnittelijan, tanssijan, koreografin ja esitystaiteen koulutusohjelmat.

  Työllistyminen vaihtelee ja rikastuminen odottaa noin 1% todennäköisyydellä, mutta työ on ainakin kiinnostavaa. Yleensä.
   
 5. Gwen Vierailija

  Mut eiks ohjaajiakin oteta sisään suurinpiirtein 2? Onks noi muut muka helppoja?
   
 6. kulissipaino Vierailija

  Ei sentään, ohjaajia pääsi sisään huimat 4.7% :)

  Muiden koulutusohjelmien helppoutta voi tutkailla osoitteessa
  http://www.teak.fi/Pyrkiminen/Tilastoja
  Tanssijan ja koreografin ohjelmat tosin taitavat olla MA-opintoja ja niihin voi pyrkiä vasta BA-tasoisen koulutuksen suoritettuaan – siksi "korkeat" sisäänpääsyprosentit.

  Ihan ensiksi kannattaa tietysti miettiä, mitä oikeastaan haluaa. Jos haluaa nimenomaan esiintyä, niin näyttelijä (tai tanssija) lienee se luontevin ammatinvalinta. Jos taas on kiinnostunut teatterista (tai tanssista, performanssista, installaatioista, you name it) laajemmin, niin kannattaa harkita muitakin vaihtoehtoja: teatteri ei ole pelkästään näyttelemistä. Kannattaa muistaa myös lavastajan ja teatteripukusuunnittelijan koulutusohjelmat Taideteollisessa korkeakoulussa.

  Jos taas vain haluaa "Teatterikorkeeseen" helpointa kautta, niin kannattaa unohtaa koko homma.
   
 7. iah Vierailija

  Hakihan Santeri Kinnunenki 7 vai 9 kertaa ennen kuin pääsi.
  Itse aion hakea lukion jälkeen ja todellakin haluan, ja aion hakea useampaankin
  kertaan jos vaaditaan.
  Ylärajaa en kyllä tiedä.
   
 8. jhfkjhds Vierailija

  iahille: Hakea saa ja kannattaa vaikka 10 tai 20 kertaa, kunhan muistat että hankit oikean elämän siinä hakemisen ohella, etkä jää vain odottamaan sitä ihmettä että pääset sisään. Näyttelijöissä (ainakin jos haluaa ns. huippunäyttelijäksi, joka on esillä joka on esillä joka elokuvassa ja sarjassa sekä esiintyy säännöllisesti akkainlehtien palstoilla) tärkeitä ei ole näyttelytaito (joka sekin tietysti on tärkeää), vaan kiinnostava persoonallisuus. Jota luodaan seuraavasti:

  1. vuoten, kun et pääse, tee jotain humaania. Lähde vaikka vapaaehtoistyöhön auttamaan Afrikan AIDS-orpokodissa. Jos tämä ei tee persoonastasi riittävän mielenkiintoista, 2.vuonna mene vaikka Brittein saarille tai Espanjaan muutaman kuukauden näyttelijäkurssille. Maksaa maltaita, mutta näyttelijäpiireissä uskotaan vakaasti, että kaukaa vierailta mailta löytyy sellaista viisautta, mitä Suomessa ei voi saavuttaa. Jos et vieläkään pääse (=persoonasi ei tule julki riittävän mielenkiintoisella tavalla) 3. vuonna kannatta tehdä jotain tyhmänrohkeaa: kiipeä Mount Everestille, lähde Karibialle haisukeltajaksi, työskenetele vuosi porauslautalla Pohjanmerellä, lähetä eroottisia tekstiviestejä Paavo Väyryselle, tai jotain muuta sellaista. 4. vuonna osallistu Idolsiin ja Talenttiin, ja Big Brotheriin. Jos et vielä tämänkään jälkeen oli mielenkiintoinen, niin unohda koko juttu. Kaikista ei nyt vaan saa mielenkiintoisia tekemälläkään. (Santeri sai työvoiton, hän ei ole eikä hänestä tule mielenkiintoista.)
   
 9. sasae Uusi jäsen

  liittynyt:
  02.04.2007
  Viestejä:
  2 552
  Saadut tykkäykset:
  0
  Nauroin kippurassa edellistä viestiä. Noinhan se nykyisin on. Jos 80-90-luvuilla TEAKiin pääsi varmimmin joko a) olemalla näyttelijän lapsi tai b) näyttelemällä alastonkohtauksen Helsingin ylioppilasteatterin näytelmässä (päti siis vain naisiin), nykyisin voi edellisten lisäksi kokeilla kaikenlaista mediaseksikästä oheistoimintaa ja kyllä se ura siitä lopulta urkenee. Edellisen listaamien lisäksi, jos on pitkähiuksinen ja isotissinen blondi, kannattaa yrittää johonkin jenkkihalpishorrorleffaan minuutin kohtaukseen tapettavaksi pestautumista, niin ainakin pääsee Iltiksen otsikoihin "Hollywoodissa uraa luovana suomalaisnäyttelijänä". Madonnnan takavuosien exän deittaaminen auttaa myös.
   
 10. alan jätkä Vierailija

  Tampereen yliopiston näyttelijäntyön laitokselle haki tänä vuonna 1084 nuorta ja sisään otettiin neljätoista. Pääsykokeita puolestaan järjestetään nykyään kaksi kertaa viidessä vuodessa eli kahden ja kolmen vuoden välein. Harhaluulo siitä, että NÄTY olisi "miltei yhtä arvostettu" kuin Teatterikorkeakoulu, on hämmentävä. Käsitys johtunee opiskelijamääristä.

  Teatterikorkeakoulussa opiskelee vuosittain eri koulutusohjelmissa yli 400 opiskelijaa, kun taas NÄTY:llä opiskelijoita on samanaikaisesti sisällä korkeintaan 28. Tästä johtuen koulu on myös enemmän esillä mediassa ja saattaa aiheuttaa kuvan kovatasoisemmasta koulutuksesta.

  Esimerkiksi Metropoliassa on kovalaatuinen esittävän taiteen linja, Lahdessa musiikkiteatterilinja ja ammattitaitoista opistotason opetusta antaa mm. Lahden kansanopisto. Nämä voivat olla hyviä väyliä alalle ja ainakin antavat eväitä Teatterikorkeakoulun tai NÄTY:n pääsykokeisiin.

  Eivätkä julkkisten tai näyttelijöiden lapset erityisemmin mitään lisäpisteitä saa. Hyvänä esimerkkinä Ville Virtanen tai vaikkapa Aleksi lavaste, jotka molemmat hakivat yli viisi kertaa.

   
 11. alan tyttö Vierailija

  Hahah! Loistavaa tekstiä "tietäjiltä". Eli teatterikorkeaan/nätyyn pääsevän pitäisi olla hoikka, kaunis, mielenkiintoinen tyyppi joka on julkkiksen lapsi, salarakas tai porauslautalla työskennellyt. Itse en ole näytellyt alastonkohtausta yhdessäkään ylioppilasteatterin näytelmässä enkä ole lähtenyt muille maille opiskelemaan pariksi kuukaudeksi ja pulittanut euroja näiden kaukaisien maiden viisauksista. Silti opiskelen teakissa näyttelijäntyötä. Hain muutaman kerran ja pääsin. Koen olevani oikeinkin potenttiaalinen tyttö ja uskon työllistyväni. Luotan myös opiskelukavereideni menestymiseen. Opetus koulussa on todella kovatasoista, siellä hoidetaan puhe kuntoon, avoimuutta, heittäytymistä arveluttaviinkin tilanteisiin ja lisäksi luomme kontakteja ohjaajien kanssa. Näin varmistamme uuden "sukupolviteatterin" synnyn. Pyrkikää ihmiset useita kertoja, jos oikeasti haluatte sisään. Olkaa reippaita, älkääkä herraisä luulko että koulutus olisi tarkoitettu siihen, että teistä muovattaisiin julkkiksia.
  Mielenkiintoista, miten paljon tämä on aiheuttanut keskustelua. Kaikilla on niin paljon tietämystä ja sanottavaa. Tsemppiä ja avoimuutta pääsykokeisiin!
   
 12. the resistance Vierailija


  Täytyisikö mielestäsi ihmisen jonka kutsumus on tulla näyttelijäksi alkaakin opiskelemaan luonnontieteitä koska siitä on SINUN MIELESTÄSI enemmän hyötyä yhteiskunnalle?
   
 13. really? Vierailija

  haluaisiko joku esittää esimerkkejä ihmisistä jotka selvästi ovat kävelleet enemmän suhteiden kuin taidon puolesta sisään?
   
 14. hille2 Vierailija

  Vaikea sinne on suoraan kenenkään sisälle kävellä, kun kaikki joutuvat käymään jotkut 5-osaiset kokeet läpi, joissa vähitellen tiputetaan jengiä pellolle. Uskon tämän näyttelijöiden lasten sisäänpääsyn johtuvan osittain siitä, että he ovat jotenkin niin tottuneita vanhempiensa kautta alaan, etteivät jännitä kokeissa yhtä paljon.

  Mutta varmaan joissakin kohtaa myös valitsijoiden maku valkkaa viime vaiheeseen päässeistä suht yhtä hyvistä ne jotenkin itseä miellyttävät sisälle, esim. ulkonäkö ja tyyppi varmasti vaikuttaa. Pääsihän esim. Jouko Turkan aikaan sisään paljon sellaisia isoluisia rämäköitä naisia ja metsästärepäissyn näköisiä urheilijamiehiä ja esim. jonkun runollisennäköisen hompahtavan pojan sisäänpääsymahikset olivat varmaan heikommat silloin kuin nykyisin.
   
 15. Le Petit Prince Vierailija

  Harvinaisen hyvä kommentti..! Hyvähän sitä on alkaa vähätellä alaa, joka ITSEÄ ei ehkä kiinnosta, tai jolle ei ole ITSE ehkä osoittanut lahjakkuutta.. ;)

  Olen itse usein saanut kuulla (anteeksi suorasukaisuuteni..) epäluovilta ja taiteellisesti lahjattomilta ihmisiltä saarnoja siitä, miten taiteet (ja teatteri) on turhaa, ja miten HE eivät ITSE tarvitse luovuutta mihinkään, miten HEILLE OIKEA älykkyys ja OIKEAT aineet merkitsevät enemmän ja ovat tärkeämpiä.

  En halua kirjoittaa romaania siitä, miksi taiteet eivät ole turhia, mutta haluan vain sanoa, että ihan yhtä kurjalta ei-taiteellisesta ihmisestä "ei-taiteellisella" alalla tuntuu, jos hänen alaansa vähätellään. Joten yritetäänpäs vain hyväksyä kaikki alat ja ihmisten ja mieltymysten erilaisuus ja sadekelit ja voipuoli alaspäin pudonneet sämpylät, kiitos.

  Ja peeäs, voi älykäskin ihminen olla taiteellisesti lahjakas, iik ylläriä!!

  Terveisin ysin keskiarvoinen teatteriapina, joka uskoo, että oikeita, vääriä tai turhia aloja tuskin löytyykään!
   
 16. XillieXify Vierailija


  Yep, mä todella uskon tohon ja todella aion sinne pääsykokeisiin..kunhan... Öö, kunhan nyt ensin vaikka seiskaluokan hoitaisin♥ Mutta TeaK on suuri, ihana haaveeni.
   
 17. koskatahdon Vierailija  Se on niitä vasten jokka tosissaan haluaa oppimaan näyttelemisestä yms. teatteritaiteesta! Se on niille joille sinne on todellinen palo ja työttömien näyttelijöiden vika etteivät sitte uudelleenkouluta itteesä tai eti aktiivisesti töitä. Kyllä hyvät näyttelijät töitä saa ku vaan ettivät tarpeeksi. Onko se sitten hyvä jos se koulu suljettas niin sit ihmiset, jotka haluaa näyttelijäksi eivät sitten saa haluamaansa koulutusta ja joutuvat tekemään jotai muuta mikä ei vastaa unelma duunia.
   
 18. Priori Vierailija

  Typerä kommentti työttömistä lääkäreistä näin lääkäripulan aikana :D Lääkärit, palomiehet ja lääkärit ovat elintärkeitä yhteiskunnan toimivuuden kannalta kun taas näyttelijät ovat olla aina ns. toisenluokan kansalaisia. Viihdyttäviä, mutta epäarvostettuja ja aika tarpeettomia veronmaksajien kannalta. Kuulemani perusteella uskon, että koko teatterikorkeakoulu on outo, mielivaltainen laitos, josta valmistuu samanlaisia näyttelijöitä kuin muualtakin. Se ei ole tae töistä, eikä lahjakkuudesta. Suomen ainoa korkeakoulu, johon pääsee oikealla "sukunimellä".
   
 19. hille2 Vierailija

  Tota, Suomessa valmistuu näyttelijöitä tasan kahdesta paikasta, TEAKlta ja Tampereen yliopistosta - muita koulutuspaikkoja ei ole. Valtaosa teatterien lavoilla, elokuvissa ja TVssä näkemistämme näyttelijöistä on TEAKsta valmistuneita. Veroja ne näyttelijätkin muuten maksavat palkoistaan ja palkkioistaan.

  Tottakai ammatteja voidaan arvioida sillä, mikä on oikeasti välttämätön ammatti ihmiskunnan selviytymiselle: terveydenhuollon ammatit, maanviljelijät, poliisi, rajavartiosta, muutama muu. Ei niitä niin valtavasti ole. Aika iso osa suomalaisistakin tekee täysin tarpeettomia töitä: myy kaljaa baarissa (ja valmistaa ja kuljettaa ja varastoi sitä ympäri maata), leikkaa hiuksia, myy tavaratalossa tarpeetonta rompetta, suunnittelee kännykkälogoja, ylläpitää tällaisia turhanpäiväisiä nettisivuja...

  Mikä muuten sun ammattisi, Priori, olikaan?
   
 20. Teatterin ystävä Vierailija

  "näyttelijät ovat olla aina ns. toisenluokan kansalaisia. Viihdyttäviä, mutta epäarvostettuja"

  Kumma kommentti. Nytkin vasta päättyneisiin TEAKin pääsykokeisiin osallistui, mitä se oli, 1400 nuorta, ja sisään otetaan 15. Suomen vaikein koulu päästä sisään. Ei vaikuta aliarvostetulta ammatilta, kun tuollainen haklijamäärä ja monet pyrkimässä 2.ta. 3.tta tai peräti 4.ttä kertaa.
   
 21. Priori Vierailija

  Olen DI. Osallistuja-ja hakijamäärät eivät kerro alan tarpeellisuudesta mitään. Niinhän BB:henkin on satoja hakijoita. Näyttelijät ovat yhteiskunnan toimivuuden kannalta yhtä turhia kuin kampaajat, life coatchit yms, mutta saatte olla aivan rauhassa sitä mieltä, että teette tärkeää työtä. Kannattaa vain varautua siihen, että kaikki eivät jaa näkemystänne.
   
 22. akat. Vierailija

  Yhteiskunta ilman taidetta on aika alkeellisella tasolla, eikä silloin taida edes DI:lle olla alan töitä tarjolla. Toki tulipalossa palomies ja sydänkohtauksen sattuessa lääkäri on varmasti toivotumpi ammattilainen kuin näyttelijä. Toisaalta Tuntematon sotilas kuuluu erottamattomasti vieläkin monien suomalaisten itsenäisyyspäivän viettoon juuri sen sisällön vuoksi.

  Teatterin pyrkimys on kautta aikojen ollut viihteen lisäksi myös kritisoida ja myös ylläpitää valtaapitäviä, yhteiskuntaa ja sen arvoja. Useat hallitsijat ovat myös suosineet näytelmäkirjailijoita.
  Elokuvakin juontaa juurensa teatteriin ja nykyään monet elokuvanäyttelijät käyttävät tunnettua asemaansa tuodakseen esiin erilaisia yhteiskunnan ongelmia.

  Insinööriäkin luulisi kiinnostavan teatterien arkkitehtuuri, näyttömökoneistot ja muu teatteriin läheisesti liittyvä teknillinen puoli. Se ei kuitenkaan olisi kehittynyt, jos teatteria ei kautta aikojen olisi pidetty tärkeänä ja merkittävänä yhteiskunnallisena tekijänä.
  Samoin elokuvatekniikan kehitys tuntuu insinöörien tilipussissa,kun uutta luodaan.

  Suosittelen tutustumaan teatterin historiaan, ettei yleissivityksesi vaikuttaisi kovin puutteelliselta.
   
 23. Priori Vierailija

  Akat tuntuu aliarvioivan TKK:lta saatavaa korkeakoulutusta aika rankasti. Suunnittelen työkseni lentokoneita, joten teattereiden lavastuksessa käytetty tekniikka tai arkkitehtuuri ei todellakaan herätä minussa minkäänlaista kiinnostusta :D On huvittavaa miten heikosti osaat ottaa kritiikkiä vastaan, jos ainoa argumenttisi on vedota kuviteltuun historian tuntemuksen puutteeseen. Keskustelu on niin alkeellisella tasolla, että jätän teidät mielelläni pohtimaan asioita jatkossa itseksenne ja kuvittelemaan, että kaikki pitävät näyttelijän ammattia jotenkin hienona. Kyseessä on samanlainen illuusio kuin lentoemäntien kohdalla, sekin on pääasiassa vain tarjoilutyötä ilmoissa.
   
 24. Priorin vihamieliseksikin kokemani vähättelevä asenne näyttelijän ammattia kohtaan loukkaa minua väkisinkin. Priori varmaan itse kuuluu myös niihin harvoihin ihmisiin, jotka eivät käy teattereissa, katso elokuvia tai seuraa TV-sarjoja. Ja jos vaikka hän tekee jotain edellämainituista, hän varmaankin vihaa tai vähintäänkin halveksuu sellaista viihdettä. Ainakin oletan näin - muuten kokisin tämän näyttelijän ammatin väheksymisen tekopyhäksi.
  Miten voi koskaan sanoa pitäneensä jostakin elokuvasta tai jonkun näyttelijän lavasuorituksesta, jos ei arvosta näyttelijöiden panosta? Sehän on yhtä lapsellista, kuin saada hyvää hoitoa lääkärissä ja sitten epäkiitollisena sanoa pitävänsä lääkärin ammattia yliarvostettuna. Tai käyttää päivittäin diplomi-insinöörien suunnittelemia arjen hyötyesineitä ja samalla solkata suu vaahdossa, miten naurettavan paljon insinöörit saavat koulutuksestaan positiivista huomiota.
  Toivon Priorilta vielä jonkinlaista kommenttia tai näkökulmaa tähän... :-(
   
 25. hehee Vierailija


  Näyttelijäksi voidaan repiä suoraan joku sonkajärven miss herkkuserkku, mutta mitens se sama missi laitetaan inssin hommia tekemään.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti