Hae Anna.fi-sivustolta

Teinin kuukausiraha?

Viestiketju osiossa 'Vanhempana' , käynnistäjänä mamm, 17.04.2014.

 1. mamm Vierailija

  Annanko teidän mielestänne teinillemme liian vähän kuukausirahaa? Meillä on siis käytössä seuraava systeemi:
  1) Rahaa tulee kuukaudessa ikävuosien määrä (tällä hetkellä 15)
  2) Jos saa lukuaineiden kokeesta 9-, 9, 9+ tai 9,5, tulee lisää rahaa vielä puolet tuosta kuukausirahan määärästä (siis tällä hetkellä lisää tulee 7,50)
  3) Jos saa lukuaineiden kokeesta 10- tai 10, tulee lisää rahaa koko kuukausirahan verran.
  4) Tietyistä lisäkotitöistä (mm. auton pesu ja imurointi) voi tienata tapauskohtaisesti rahaa ennalta sovitun summan.

  Teini maksaa näillä rahoilla siis kaiken "ylimääräisen", kuten kahvilla käynnit, pikaruokalassa syönnit, vaatteet, jos haluaa niitä "turhaan" (=ei ole oikeasti tarvetta uusille vaatteille, me maksamme silloin jos on tarvetta), elokuvissa käynnit jne. Liikuntaharrastus menee vanhempien pussista, samoin kaikki päivittäistavarat ja opiskelujutut.
   
 2. kiinnostavaa Vierailija


  Vähimmillään teini saa siis tuon 15 e ja enimmillään 30 e jos koulussa menee hyvin. Kyllä tuo 15 e tuntuu aika vähältä jos teini menee esim. elokuviin joka maksaa kympin paikkeilla niin eipä sillä paljon muuta saa.

  Itse en pidä tuota kokeista palkitsemisesta koska olen sitä mieltä, että lapsen pitää saada motivaatio sisältään eikä ulkoapäin rahan avulla. Sitäpaitsi se on epäreilua jos perheessä on useita lapsia ja yksi saa kymppejä kokeista ja toinen saa "vain" seiskoja tai kaseja vaikka ne ovat hänelle hyviä ja toisaalta hän voi loistaa urheilussa, musiikissa, kuvataiteissa yms. joita ei mitata koenumeroin.

  Meillä ei ollut mitään kuukausirahasysteemiä lainkaan vaan rahaa annettiin tarpeen mukaan, ei siis rajattomasti vaan harkiten koska kuukaudet ovat kaikki erilaisia.
   
 3. ZeiZei Vierailija

  Minä itsekin mietin ihan samaa että mikä olis sopiva viikkoraha?? Meidän nuori täyttää syyskuussa 18. Opiskelee hyvin vaihtelevalla menestyksellä. Hän asuu kotona mutta ei enää saa lapsilisää. Opintotuki 20€ kuussa. Me maksamme bussikortin. Hän ei ole missään töissä ja kesäksi hän on vielä saanut kesäsetelin ja sen myötä kahden viikon työpaikan. Yritin saada häntä hakemaan koko kesän kestävää kesätyötä mutta ei kuulemma halua koko kesää pilata työnteolla. Olemme luvanneet maksaa autokoulun, kunhan hänellä on ammattikoulun päättötodistus käden ulottuvilla. Olemme antaneet hänelle 20€ viikossa, josta vähennetään luvattomat poissaolot koulussa. Onko se mielestänne liikaa/liian vähän??
   
 4. öööh Vierailija

  18 vuotias saa vain 20€ kuukaudessa rahaa omaan käyttöön?
  Eipä varmaan käy missään, eikä kenenkään kanssa, tuolla rahalla!!!!

  Käyttääkö nämä nuoret lainkaan deodoranttia, hiustenhoitotuotteita yms. ollenkaan vai ostavatko äidit kaikki valmiiksi?
   
 5. alkuperäinen Vierailija

  Meillä on niin, että vanhemmat ostavat hygieniatarvikkeita, jotka ovat samaa kuin muillekin perheenjäsenille. Jos ne eivät kelpaa, sitten voi ostaa tuolla kuukausirahalla mitä haluaa.
   
 6. Meillä on 2,5 e per viikko. Jos saa liikaa, jopa satasia, niin ei opi järkevää rahankäyttöä.
   
 7. öööh Vierailija

  Ap:lle + muille, lapsienne henkilökohtaiset tarpeet/harrastukset ovat ilmeisti hyvin vähäiset, jos he pärjäävät ykköskympillä kuukaudessa.

  Itselläni on 5 lasta.
  Meillä teinit eivät käytä samoja hygieniatuotteita meidän vanhempien kanssa.
  Eikä meillä tytöt käytä samoja tuotteita kuin veljensä.

  Meillä viikkoraha on 20-40€/muksu tarpeesta riippuen.

  14 ja 19 vuotiaat pojat käyttävät rahat skeittikamoihin, leffalippuihin, keilahalli/uimahalli- yms. maksuihin, mopoon, omiin hygieniatuotteisiin, pelien ostoon, vanhin myös kavereiden kanssa ulkona viihteellä käymiseen.
  Vanhin menee kesätöihin koko kesäksi -> toivottavasti myös loppuvuodeksi ja sitten armeijaan tammikuussa. Armeijan jälkeen lähtee opiskelemaan ulkomaille.

  19 ja 17 vuotiaat tytöt käyvät leffassa/discossa/hohtokeilaamassa, ostavat koruja, meikkejä, kynsijuttuja sun muuta pikkukrääsää tai säästävät ja ostavat jonkun vaatteen, kengät, laukun tms. joka ei kuulu ns. "perusvaate"kuluihin jotka minä maksan. Esim. rintsikat, pikkupöksyt yms. ovat sellaisia joita minä en osaa enää heille ostaa. He ostavat itse myös terveyssiteensä, pikkuhousunsuojat jne. Tästä syystä tytöt saavat meillä vähän enemmän rahaa kuin pojat.
  Vanhin tytär lähtee kesän jälkeen ulkomaille 4 vuodeksi opiskelemaan.

  Nuorin 12 v tytär käyttää viikkorahansa (10€) leluhankintoihin, karkkiin jne. .
  Hänen henk.koht. hygieniatuotteet, vaatteet yms. ostan vielä minä.
   
 8. Mummy Vierailija

  Meillä lukiolaistyttö saa kuukaudessa omalle tililleen 120 euroa. Maksaa tuolla summalla kaiken muun (esim. kaikki vaatteet, puhelinlaskun ja huvit) paitsi lukion kirjat ja autokoulun, jonka me kustannamme. Erityisiä rahaa vieviä harrastuksia tytöllä ei ole.

  Meillä on koettu paremmaksi laittaa tytön omalle tilille yksi isompi summa kuussa kuin antaa viikoittain parin-, kolmenkympin avustuksia. Tyttö oppii näin mielestäni paremmin seuraamaan rahankäyttöä. Hänellä on oma pankkikortti. Parina kesänä on ollut töissä ja sieltä tienaamansa, ihan mukavan palkan on tietenkin saanut kokonaan omalle tililleen. Se on kestänyt melko pitkälle talveen asti.
   
 9. vähemm..... Vierailija

  Hygieniatuotteet ostamme itse ja vaatteet maksamme. Mutta omaan käyttöön on tuo 2,5 e viikossa. Harrastuksia ei ole, kun eivät ole liikkuvaista sorttia. Kirjastosta saa lainata mielin määrin kirjoja. Lukioikäinen saa kirjoihin rahaa.
   
 10. uskomatonta Vierailija

  18 vuotias ja saa käyttöönsä 2,5€ viikossa, ei voi olla totta!

  Voiko nykyaikana enää olla missään päin nuoria ihmisiä jolla ei ole minkäänlaisia harrastuksia, jotka eivät urheile, eivät tapaa kavereitaan ns. ulkona eli diskoissa tai tansseissa, eivätkä ostele lehtiä, eivätkä pelaa tietokonepelejä, eivät käytä meikkejä jne.

  Miten lapset/nuoret oppivat käyttämään rahaa ja huolehtimaan itsestään, jos vanhemmat kantavat kaikki heille valmiiksi nenän eteen vielä aikuisinakin?
   
 11. voi kuule Vierailija


  Näin estetään tupakan osto ja alkoholin osto sekä huumepillerien osto. Tietokonepelejä saa joulu- sekä synttärilahjoiksi. Disko-baarijutut ei heitä kiinnosta. Sen sijaan kavereilla kyläily ja muihin sen tyyppisiin ei tarvita rahaa.
   
 12. kiinnostavaa Vierailija


  Tarkoitatko, että jos annat lapsillesi rahaa niin he menevät ostamaan tupakkaa, viinaa ja huumeita? Meillä on kyllä kasvatuksella vaikutetaan lasten käyttäytymiseen.

  On melkeimpä ihan sama paljonko lapselle antaa rahaa, tosi-asia on, että he oppivat rahan arvon vasta sitten kun tienaavat omat rahansa ja maksavat kaikki omat menonsa.
   
 13. kyllä se on nähty Vierailija

  On käsittämätöntä, jos vanhemmat ostavat vielä 18 vuotiaallekin hygieniatuotteet yms. perusjutut valmiiksi ja sanovat käytä noita. Ei anneta edes valinnanvaraa. Samaten tuo diskot eivät kiinnosta. Just.

  Ilmeisesti kasvatatte itsellenne ns. peräkammarin tytärtä/poikaa, eli vanhuuspäivienne hoitajaa.
  Sääliksi käy nuorta.

  Nuorella pitää olla elämänhalua, rohkeutta elää, nurkassa nyhjäämisen sijasta ja vanhempien tehtävä on kannustaa nuoria omille siivilleen ulos kodista.
   
 14. näinpä näin Vierailija

  Monesti näillä joilla ei ole koskaan, yhtään, rahaa käytössään, on suurin tarve näyttää muille miten rohkeita he ovat. He ovat ensimmäisenä tekemässä kaikkein tyhmimmät jutut. Jollakinhan se heidänkin on se oma paikkansa ja arvostuksensa ansaittava kaveriporukassa.

  Tai sitten nämä rahattomat ovat niitä tosi hissukoita, syrjäytyneitä, joilla ei kaveripiiriä edes ole.
   
 15. just joo Vierailija


  No eiköhän 18v ole jo ihan tarpeeksi vanha etsimään itselleen työpaikan, jos vanhempien avustukset ei riitä. Mamma / Pappa betalar systeemillä niitä peräkammarin uusavuttomia nuoria kasvatetaan.
   
 16. Maria Vierailija

  Itse sain omat lapsilisäni ja kävin lisäksi lukion ohessa töissä viikonloput ja lomat. Ostin omat vaatteeni ja meikkini ja kustansin omat kampaamoni ym. Lukiokirjat ym. opiskeluun liittyvät maksoivat kotiväki. Opintotukea en saanut kiitos vanhempieni suurien tulojen.

  Minusta tämä opetti hyvin siihen, mikä maksaa mitäkin ja mitä pitää tehdä, jotta saa tienattua ne tietyt haluamansa jutut. Myönnän, ajoin vanhempieni omistamalla autolla jne., mutta kuitenkin, jotta oli sosiaalista elämää, pysyi kympin oppilaana ja teki vielä töitä (ja kotitöitä), oli siinä ahkera oltava.

  Jostain parin euron kk-rahasta puhuvat lienevät trolleja.
   
 17. kiinnostavaa Vierailija


  Noin meilläkin meneteltiin mutta molemmat lapset sanoivat, että todellisuuden tajuaa vasta sitten kun muuttaa omilleen ja maksaa vuokran, ruuan, vessapaperin, puhelinlaskun, nettilaskun, sähkölaskun ja siihen päälle ennustamattomat menot kuten lääkkeet. Tuon kaiken jälkeen voi sitten ostaa vaatteita tai mennä kampaajalle tai bilettää.....nimittäin jos rahaa on vielä jäljellä.

  Tosin ennen kuin muuttaa omilleen pitää maksaa parin kuukauden takuuvuokra, ostaa huonekaluja, keittiötarvikkeita ym. onneksi meidän lapsille kelpasivat vanhat huonekalut ja kirppikseltä sai edullisesti astioita, verhoja yms.
   
 18. yh:n kasvattama Vierailija

  eikö teillä ole kotona puhuttu lasten kanssa rahasta?

  Äitini kasvatti minut ja veljeni yksin. Teki töitä konttoristina, palkka oli keskitasoa. Faija oli alkoholisti, kävi kyllä töissä, äitini muutti meidän kanssa vuokra-asuntoon kun minä olin 2v, veljeni vajaat 5v. Faija maksoi elatusmaksut käsittääkseni vain ulosoton kautta.

  Meillä keskusteltiin harva se viikko rahasta kun olin 9-16v. Kun sanoin, että haluan tätä tai tuota kun kavereillakin on, äitini vastasi rehellisesti, miksi en sitä voi saada. Kun intin miksi ei, äiti perusteli sen sata kertaa.

  Ensin maksetaan vuokra, sitten sähkö, vesi, vakuutukset, muut laskut, sen jälkeen ostetaan ruokaa, sitten tuli meidän lasten vaatteet, meidän harrastukset yms. Tasan tarkkaan broidin kanssa, että jos ostamme tämän lelun, me syödään sitten seuraava viikko jotain keittoruokaa, joita kumpikin vihasimme. Se opetti miettimään, mihin äidin rahat riittää.

  Äiti käytti rahaa konkereettisesti esimerkkinä laittamalla seteleitä ja kolikoita pöydälle. Sitten laskettiin, kun halusi säästää johonkin, miten pitkään pitää taas säästää, jos otan tämän tai tuon summan karkkiin. Meillä oli tarkkaan tiedossa veljen kanssa mitä laskuja missäkin kuussa maksettiin.

  Näin vanhemmiten olen tajunnut, että äitini oli tosi kovilla ja hänen omat tarpeensa tulivat kaukana vasta meidän lasten jälkeen. Ei hänellä ollut rahaa käydä kampaajalla, ostella vaatteita sun muuta.

  Ei kai sitä osaa jos vanhemmat eivät viitsi opettaa.
   
 19. Maria Vierailija

  Niin, "Yh:n kasvattama". Ei kai sitä osaa, jos ei vanhemmat opeta.

  No ei meidän suvussa olekaan yhtään yh:ta. Se nyt vaan on se tietty luokkayhteiskunta väkiselläkin Suomessa. Ei sille voi mitään. Ei meillä mennä alkkisten kanssa naimisiin saati tehdä lapsia spurguille. On tarkkaan kissan katsottava mihin astuu tassuillaan. Huono-osaisuus tarttuu ja leviää.

  Työnteko ja ahkeruus yrittäjäsuvussa on tietenkin verenperintöä, mutta on myös se, ettei sekaannuta kaiken maailman luusereihin ja pesitä niiden kanssa. Siitä saakin sitten riesan loppuiäkseen. Mieluummin eläisin lapsettomana kuin tekisin lapsia sellaisen kanssa, josta jo etukäteen näkee, mitä se elämä tulee olemaan.

  Anteeksi nyt vaan, mutta ei se juoppous tyhjästä putkahda. Sairaus voi putkahtaa, mutta monet huonot elintavat kulkevat suvuttain... Ja ovat nähtävissä jo nuorena.
   
 20. yh:n kasvattama Vierailija

  ei se raha näköjään kuitenkaan kaikkeen pysty. Tyhmyyttä ei voi poistaa kenestäkään rahalla, sen näkee sinusta. Johtuuko tuo tyhmyytesi, kouluttamattomuutesi sisäsiittoisuudesta, vai kulkeeko se muuten vain suvussa, jos kerran te kaikki, koko sukusi, olette samanlaisia kuin sinä?

  Minun isäni oli ja on tienoon rikkaimmasta perheestä, eikä äitinikään köyhästä kodista ole.
  Molemmilla vanhemmillani on korkeakoulututkinnot. Isäni vanhemmat olivat erittäin uskonnollisia, paikkakuntansa kermaa, omasta mielestään täydellisiä. Samanlaisia kuin sinä.
  Niinpä vain isäni, vanhempiensa silmäterä ja tulevaisuuden toivo,kultapoika, joi koko omaisuutensa.

  Äitini oli nuori, rakasti isääni ja kuvitteli, että rakkaus kantaa ja korjaa suuretkin henkiset vammat. Äitini lähti siinä vaiheessa kun ensimmäisen kerran tuli nyrkistä naamaan. Rakkauskaan ei pysty parantamaan kaikkea.

  Kumpi heistä oli viisaampi, rikas isäni vai äitini joka muutti pois ja turvasi muutollaan minulle ja veljelleni lapsuuden, jossa ei tarvitse tarvitse varoa koko ajan humalassa toikkaroivaa isää ja hänen kiukun puuskiaan?

  Mitä taas äitiini tulee, niin hän on mennen tullen parempi ihminen kuin sinä. Elätti ja elättää itsensä rehellisellä työllä. Siinä ei ole mitään häpeämistä.
  Sinussa, Marja, sen sijaan kulminoituvat kaikki ne ominaisuudet mitä en itseeni ikinä halua.
   
 21. Maria Vierailija

  Luokkayhteiskunnan tunnustaminen on tosiasia. Sen tietää jokainen itseään vähänkään sivistänyt. Hienoa, että koet itsesi jaloksi ihmiseksi. Minä taasen olen kasvanut siihen, että pitää olla vastuuntuntoa omista teoistaan, ja lisääntyminen on niistä se, joissa pitää olla suurinta harkintaa. Kenen kanssa ja millä edellytyksillä.

  Jos kerran vanhempasi (huom. myös äitisi) olivat niin varakkaista perheistä, mistä johtuu, että elitte köyhän lapsuuden? Eikö äitisi perhe auttanut teitä? Meillä ollaan sen verran sukurakkaita, että omistamme huolehdimme aina. Myös velvoite on, että omiin ei sotkeja huonoja. Meidän puolestamme kaikki yhteiskunnan tuet saisi lakkauttaa, ja verotusta laskea samalla.
   
 22. Maria, Maria, yksinhuoltajia ovat myös puolisonsa kuolemalle menettäneet. Sitä ennen on voinut olla raskaat sekä rahaa että voimavaroja vaatineet hoidot.

  Mikä tekee sinusta noin epäempaattisen ihmisen? Kuten edellä sanottiin, raha ei tuo järkeä eikä myöskään sydämen (tai muutakaan) sivistystä.
   
 23. Maria Vierailija

  En ole tyhmä. Tässä puhuttiin eroperheestä. Empatian puute lienee tukiaisten ja avustusten varaan jättäytymisen näkemistä Suomessa.

  Tuolla höpistiin minun ns. kouluttamattomuudestani. Meillä serkuista löytyy professoria, arkkitehtia, dippa-inssiä, tutkijaa, asianajajaa... Johonkin näistä professioista kuulun, joten syväkurkku yh:n kasvatti sitten mietti, miten kouluttamaton ollenkaan. En vaan hyväksy demarien ajatusta 'kyllä yhteiskunta omistaan huolta pitää'.
   
 24. yh:n kasvattama Vierailija

  voi Maria raukka pientä.
  Mielipiteesi ovat kuin natsisaksalaisilla, suvunjalostusta parhaimmillaan tai pahimmillaan.
  Sinun maailmassasi tavataan vain "samantasoisia" ihmisiä, muodostetaan parisuhde, tehdään lapsia vain saman tuloluokan ja taustan omaavan kanssa.
  Voi kun elämä olisikin noin yksinkertaista kuin mitä sinä kuvailet.

  Sinun mielestäsi äitini olisi pitänyt hylätä kihlattunsa, ihminen jota hän rakasti, silloin kun isäni sairaus sai diagnoosin. Äitini odotti silloin minua, veljeni oli jo olemassa.
  Isäni sairaus pysyi kurissa kunnes hänen vanhempansa kuolivat molemmat kuukauden sisällä. Kotitila tuli isäni vastuulle. Työtaakka oli liian suuri tai vastuu oli liian suuri, ihan kuinka vaan, mutta isäni sairaus paheni. Meni pari vuotta, isäni ei halunnut syödä lääkkeitä koska ne aiheuttivat pahoja sivuvaikutuksia. Alkoholi helpotti, joten isäni päätti ottaa lääkkeiden sijaan alkoholia. Alkoholi aiheutti omia sivujuttujaan.

  Jälkikäteen ja sivusta sanoen on aina helppo olla viisaampi kuin sen joka sitä elämää elää.
  Sinä veisit varmasti lapsesi nurkan taakse lopetettavaksi, jos heidän isänsä sairastuisi.
  Kiitos äidilleni ettei hän tehnyt niin meille.

  Ei äitini nostanut yhtään sen kummemmin yhteiskunnan tukia kuin mitä sinunkaan vanhempasi.
  Lapsilisät saimme, peruskoulun kävimme, siinä ne julkiset rahat on mitä me saimme.

  Äitini on sen verran ylpeä, että hän halusi ja haluaa tulla toimeen omalla työllään ja elättää perheensä itse tienaamillaan rahoilla.
  Äitini mielestä hänen vanhempansa olivat tehneet riittävästi kun olivat kasvattaneet ja kouluttaneet hänet täysi-ikäiseksi. Äidilleni ei tullut niin pahaa paikkaa, että hän olisi rahaa vanhemmiltaan pyytänyt.

  Ihminen voi pärjätä ja elättää lapsensa myös itse tienaamillaan rahoilla, mutta tuollaisesta ylpeydestä sinä et tosin mitään tiedä, kun kerran elät sukusi rahoilla ja tukemana.

  Sanotaan, että se jolla ei ole meriittejä eikä saavutuksia omasta takaa, kehuu aina sillä mitä joku muu on, kehuu sukuaan, juuriaan, korostaa rahaa. Sinun tapauksessasi tämä näköjään pitää paikkansa.

  Sinä Maria hyvä, luulet, että kaikki yksinhuoltajat ovat köyhiä. Luulet, että kaikki yksinhuoltajat elävät sosiaalituen varassa. Luulet, että köyhät naivat köyhiä ja rikkaat rikkaita. Luulet, että alkoholismi koskee vain köyhiä ihmisiä. Olet tiedoiltasi ja ymmärrykseltäsi erittäin rajoittunut ihminen.

  Juoppoja vaimonhakkaajia, työkyvyttömiä luusereita löytyy yhtälailla rikkaista kuin köyhistäkin. Rikkailla on rahaa jolla he voivat piilottaa omat heikkoutensa paremmin kuin köyhät. Tämähän on nähty niin monta kertaa julkisuuden henkilöistä, historian kirjoista.

  Monissa perheyrityksissä "työllistetään" omaa jälkikasvua vaikkei heillä ole minkäänlaista kykyä menestyä työssään eikä heillä ole firmalle mitään hyvää annettavaa. Joku ulkopuolinen, älykkäämpi, tekisi kyseiset työt sata kertaa paremmin ja tuottavammin. Mutta harva vanhempi on niin rohkea, että oman käenpoikasensta tyrkkää pesästä pois. Pappa och mamma betalar eikä käenpoikanen näe tässä mitään outoa. Ja mikä ettei, homma toimii niin kauan kuin rahaa ja omaisuutta riittää.

  Mutta nyt olemme erkaantuneet alkuperäisestä aiheesta liian pitkälle. Omalta osaltani lopetan keskustelun tähän.
   
 25. Maria Vierailija

  Lopettaa keskustelun kun argumentit loppuvat. Edelleen minnekä ne äitsi varakkaan perheen rahat hävisivät silloin, kun niitä olisi tarvittu oman jälkikasvun tukemiseen? Normaalit vanhemmat auttavat aikuistakin jälkikasvua pyytämättä tarpeen tullen, sillä samaa lihaa ja vertahan sitä ollaan. Mitä järkeä on pantata omaisuuden siirtoa perinnön jakoon asti? Säästetään rahaa verottajalle, todella fiksua.

  Sairauksia en ole tähän sotkenut. En aloita kilpalaulantaa niiden jalostaa vaikutuksesta nytkään. Viinaan tarttumaan ei minun paradigmassani ole sairaus. Et voi puhua asioista tyyliin mitä minä tekisin jos... Moinen ei ole edes retoriikan perusoikeus ottaen huomioon, että kyseessä on tuiki tuntematon ihminen.

  Meillä ollaan ylpeitä koko perheen menestyksestä ja toinen toistemme tukemisesta. Se on sitä perhe- ja sukurakkautta parhaimmillaan. Älä lue kirjoitustani kuin Piru Raamattua.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti