Hae Anna.fi-sivustolta

Terveiset Kreetalta

Viestiketju osiossa 'Kreikka ja Kypros' , käynnistäjänä -Hellu-, 20.09.2006.

 1. -Hellu- Uusi jäsen

  liittynyt:
  27.06.2006
  Viestejä:
  10
  Saadut tykkäykset:
  0
  Palasin viime viikonlopulla Kreetalta, Agia Marinasta ja ajattelin laittaa tänne piiiiitkästä aikaa matkakertomuksen meidän reissusta.
  Matkakohteesta on hieman arvelluttavaa kirjoittaa reissutarina, onhan täällä niin paljon ollut kirjoituksia puolesta ja vastaan Hanian aurinkorannikon "turistirysistä"...mutta koetan kepillä jäätä. Turistirysä tai ei, meillä oli mukava loma, mutta ihan heti en Agia Marina/Platanias -alueelle lähde lomailemaan uudelleen.

  No niin, otimme siis äkkilähdöt ja paineltiin siskon kanssa reissuun. Hotellimme sijaitsi Agia Marinassa, vajaa 10 km Haniasta länteen. Hotelli, nimeltään Ekavi, oli oikein siisti ja täytti hyvin kaikki ne tarpeet, joita me huoneistohotellille olimme asettaneet. Jonkun verran juttua hotellista olin lukenut täältä ja Kreikka.net:stä, joten ne negatiivisetkin asiat oli jo etukäteen tiedossa (mm. ilmastonti € 10,- /vrk, uima-altaan puhtaus vähän niin ja näin, jne.), joten ne eivät meidän loman onnistumista juurikaan häirinneet.
  No, jokatapauksessa olimme hotelliin ihan tyytyväisiä ja sijantikin oli mielestämme OK, rantaan n. 300m ja Agia Marinan parhaat ruokapaikat lyhyen kävelymatkan etäisyydellä.

  Agia Marina on pieni kylä, joka on kasvanut kiinni toisessa päässä Kato Stalokseen ja toisessa päässä Plataniakseen. Kylää/kyliä halkoo erittäin vilkasliikenteinen tie, jossa paikalliset (ja joskus myös turistit) ajaa välillä kuin mielenvikaiset. Liikenne on kuitenkin niin vilkasta, että tien ylittäminen ei olekaan mikään ihan pikku juttu. Tien molemmilla puolilla löytyy kilometrien matkalla koko ajan rättikojua, nahkaliikettä, ravintolaa, kahvilaa ja taas rättikojua, nahkaliikettä, ravintolaa jne.
  Kyllähän niissä liikkeissä on ihan kiva alkulomasta katsella ja shoppailla jotain kivaa, mutta viikon aikana liikkeet tulee tutuiksi ja sitten onkin parempi laajentaa reviiriä Hanian kauppakaduille.

  Me kävelimme viikon aikana todella paljon, lähes päivittäin kävimme mm. Plataniaksessa kävellen, jonne tuli hotelliltamme matkaa n. 3km. Parhaimpana päivänä kävelimme reilut 16km (emmekä olleet lähelläkään Samarian rotkoa!) ja tuo tallusetelu tuli tehtyä ihan Agia Marina/Platanias alueella. Totesimme kuitenkin, että kävely ns. yläkaduilla oli huomattavasti mukavamapaa, sillä siellä ei ollut liikennettä juuri ollenkaan. Alakadulla liikenteen seassa tarpominen oli epämiellyttävää jo senkin vuoksi, että jalkakäytävät ovat koko Hanian rannikon alueella olemattomat! Jonossa mennään kuin köyhän talon porsaat ja huutamalla saat äänen kuuluville, jos kaverille tulee asiaa. Samasta syystä emme kertakaan jääneet pääkadun varrella sijaitseviin ravintoloihin syömään, vaan hakeuduimme mm. Agia Marinan vanhan kaupungin tuntumaan yläkaduille.

  Ihmettelimmekin, että miksi ihmeessä tätä Hanian rannikkoa suositellaan niin kovasti lapsiperheille, kun alue kuitenkin on kaikkea muuta kuin lapsiperheille suunnattu paratiisi. Toki hotellialueet ovat hyvät ja varmasti lasten kanssa turvallisia, mutta kyllä sääliksi kävi niitä perheitä, jotka lykki rattaita ja lastenvaunuja pitkin jalkakäytäviä, jotka ovat niiiiin kapeita ja paikoin niitä ei ole ollenkaan. Samalla pidettiin isompien lasten kädestä kiinni rystyset valkoisina, ettei vaan vahingossakaan astu tielle. Ja tungosta oli pääkadun jalkakäytävillä...aina oli joku seurue tai rattaat edessä, ja ohittaminen liikenteen takia oli usein melko hankalaa.

  Ruoka oli loman aikana jokaisessa ravintolassa erinomaisen hyvää. Se kruunasikin monella tavalla koko loman. Maistelimme kreikkalaisia perinneruokia ja kyllä, nautiskelimme myös paikallisia juomia uozosta rakiin ja Retsinasta Mythokseen. Ja kaikki oli taivaallisen hyvää...

  Ranta alueella on todella upea! Monta kilometriä pitkä, hyvä hiekkaranta, jossa on mukava kävellä pitempiäkin lenkkejä. Meidän viikon aikana vain sattui sellaiset kelit, että mereen pääsimme uimaan vatsa lomamme viimeisenä päivänä. Sää oli kyllä todella lämmin ja aurinkoinen, mutta tuuli oli niin kova, että aallot olivat todella hurjat ja punainen lippu oli rannalla lomamme jokaisena päivänä (eli silloin uiminen on kiellettyä). Loppuviikosta aallot hieman pieneni päivä päivältä, eivätkä turistit enää loppuviikosta välittäneet lipuista lainkaan, vaan menivät uimaan mereen. En sitten tiedä, mahtoiko liput olla punaisena mahdollisten vedenalaisten virtausten takia, mutta itsekin uskaltaduin jo viimeisenä päivänä uimaan. Mutta kyllä säälitti jälleen kerran niitä perheitä, jotka oli tullut lomalle ko. aluelle lasten kanssa, eivätkä kertakaan päässeet koko loman aikana mereen uimaan!

  Aika negatiivis sävytteinen alkaa olla tämä meikäläisen reissutarina, mutta pakko tuoda vielä yksi asia esille, jotka suorastaan otti pannuun ihan kamalasti. En ole nimittäin missään muussa Kreikan kohteessa (enkä kyllä kovin monessa paikassa muuallakaan) törmännyt näin roskaiseen ja likaiseen ympäristöön! Toki hotellien alueet pidettiin siisteinä, mutta otapa muutama askel pois pääkadulta ja katsele ympärille: roskia on joka puolella, tyhjät pullot ja tölkit kaikki heiteään tien poskeen, muovipussit ja vanhat romut jätetään katujen varsille, autot ja muut metalliromut on jätetty siihen, mistä tienposkesta tilaa on löytynyt...siis paikkoja ei osata pitää siistinä! Eihän sinne mitään luksusta ja marmoria lähdetä etsimäänkään, mutta kyllä sellanen perus siisteys on asia, johon pitäisi panostaa, ollaan sitten täällä koti Suomessa tai Välimeren rannalla! Hienoa, että Hanian alueen rannikot on saanut useita Sinisiä lippuja rannikon puhtaudesta, mutta olisi vähintään yhtä hienoa, jos oppisivat vielä pitämään muutkin paikat siistinä. Kyllähän noita likasia paikkoja löytyy muualtakin, mutta jostain syystä (ja ihan varmasti syystäkin!) tällä reissulla nuo roskat suorastaan tuntui hyppäävän silmille!

  Reissu oli kuitenkin kaikin puolin todella onnistunut, täytti sen tehtävän mitä oltiin lähdetty hakemaan; aurinkoa, rentoa olemista ja ehdottomasti hyvää ruokaa!
  Vannoutuneena Kreikan ystävänä en kuitenkaan voi suositella Hanian rannikkoa lämpimästi heille, jotka hakevat rauhallista, kiireetöntä ja sellasta "kreikkalaista" tunnelmaa. Silloin täytyy mennä jonnekin muualle...ei kuitenkaan välttämättä Kreetalta pois. Me kävimme bongaamassa lomamme aikana vielä lähikylät Geranin ja Malemen...joo-o, tultiin bussilla takaisin aika vikkelästi, sillä nämä kylät olivat jo vähän liiankin rauhallisia ja hiljaisia, lukuunottamatta sitä päätietä, joka halkoo näitäkin kahta kylää.

  Minä jatkan kyllä Kreikan matkailua jatkossakin ja seuraavaksi voisin kokeilla vaikka Samosta. Taitaa olla vähän erilainen paikka, mutta eikös ne kaikki ole....

  Oikein mukavaa syksyn jatkoa matkalaukkulaisille!


   
 2. nikke Vierailija

  Bravo! Tällaista lisää. Uskomatonta mutta totta, tuo taisi olla ihan oikean reissaajan kertomus lomastaan. Tuollainen on nykyään todella harvinaista täällä.
   
 3. Riinu Vierailija

  Hellu. Kiitos jutustasi. Lähdemme pian siihen viereiseen kylään Kato Stalokseen. Nuo tuulet kiinnostaa. Näistä jutuista vasta on selvinnyt, että Kreetalla todella tuulee. Ei sitä matkaesitteissä suoraan sanota. Täältä suomesta säätiedotuksia seuranneena, viime viikollekkin Kreetalle luvattiin vesisadetta. Satoiko siellä. Paljonko lämpötila oli? Vähän kiinnostaa kun itsellä kohta lähtö, ja säätiedotukset taas vettä povaa useaksi päiväksi. Kovasti kuitenkin matkaa odotellaan.
   
 4. Brava Vierailija

  Jaa, yllätys, tämä ei ollutkaan Nurmio-satu.
   
 5. Mujer Jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  374
  Saadut tykkäykset:
  2
  Oli oikein kiva lukea matkakertomustasi, Hellu. Tuli mieleen oma lomamme toukokuussa 2001. Hotellimme sijaitsi korkean mäen päällä Kato Staloksen ja Agia Marinan rajamailla. Liikenne kyliä halkovalla tiellä oli tosiaan melko hurjaa, ja kun yritti ylittää tietä, täytyi päätä käännellä väkkäränä, jottei olisi jäänyt kovaa vauhtia kiitävien kulkuneuvojen alle. Ja kun käveli ns. jalkakäytävillä varsinkin pimeällä, oli katse pidettävä useimmissa paikoissa suoraan maahan, jottei olisi kompastunut päällystämättömällä käytävällä korkealle kohoaviin sadevesikaivoihin ja muihin vastaaviin esteisiin. Siellä missä oli liikkeitä ja muita rakennuksia, oli jalkakäytävät päällystetty ja usein vielä erinäköisin laatoin. Kuuluneeko se sitten talonomistajan velvoitteisiin.

  Mekin kävelimme paljon lomamme aikana, kuten useimmiten teemme joka paikassa. Mm. Plataniakseen menimme kävellen muutaman kerran. Bussilla pääsi Haniaan, kun aika alkoi käydä pitkäksi pienessä kylässä. Ei tämä Hanian seutu oikein houkutellut palaamaan toista kertaa ja on tähän mennessä jäänyt ainoaksi Kreikan lomaksi. Enemmän olemme suuntautuneet Espanjaan. Nyttemmin olen kyllä alkanut harkita myös Kreikkaa lomakohteena, siellähän riittää saaria mistä valita. Olen ainakin seurannut Kreikka-foorumeilla kirjoituksia ja muutenkin Googlen avulla etsinyt tietoa. Kenties vielä suuntaamme jollekin Kreikan saarelle.
   
 6. matkailija s Vierailija

  Paikkana Platanias on täysi turistirysä vailla kreikkalaisia ja sitä tunnelmaa. Turisteja menee aivan joka puolella pitkin rantakatua eikä kreikkalaisia näy missään, ehkä ne on häädetty hotellien tieltä. Nähtävyydet eivät ole kummoisia, historialliset kohteet ovat pelkkää rauniota esim elafonnissi oli myös mielestäni pettymys. Lisäksi meri on pettymys uintia rakastavalle, meressä on myös merisiilejä, joten kannattaa varoa. Myös muita eläväisiä meresta ja maaltalöytyy, itse törmäsin skorppiooniin hotellissa suihkussa ollessani .

  Myös hintataso on aivan älyttömän korkea, ruokakaupoissa ja autovuokraamoissakin. Muutenkin Kreeta ja Platanias oli todella suuri pettymys kaiken suhteen! Mielestäni varsinkin Kreetalaisten ystävällisyyttä on mainostettu vähän liikaa, eikä todellisuus ehkä ole niin kaunista. Vaikka Kreetalla on useita muitakin kohteita, niin Plataniaksen ns. "huonot kokemukset" vaikuttivat ainakin minuun siten että nyt on Kreeta nähty ja koettu. Olen ollut Kreikassa ennenkin ja olen tavannut todella ihania ja ystävällisiä kreikkalaisia, mutta valitettavasti Kreetalla ystävälliset ihmiset olivat todella vähässä. Ensimmäinen ja viimeinen kerta kun sinne lähden. Itse en voi suositella paikkaa kun ihmisille jotka eivät halua muuta tehdä kuin maata rannalla aurinkoa ottaen.

  Voin siellä käyneenä sanoa, että Platanias on sikakallis paikka, eikä palvelukaan aina ole kovinkaan ystävällistä! Kaupoissa hinnat ovat aivan järkyttäviä tavallisista elintarvikkeista. Kreetan "keittiö" oli kokonaisuudessaan todellinen pettymys, kun odotukset olivat edellisen reissun (joka suuntautui muualle kuin Kreetalle) jälkeen korkealla kreikkalaisesta ruoasta. Ravintoloissa hinnat halvempia, mutta laatu on sitten mitä on. Mun mielestä myös ainakin Plataniaksen ruokapaikoissa lihat oli jotenkin myös ylikypsiä ja sitkeitä ja annokset joissakin ravintoloissa tosi pieniä. Ja joka annoksessa oli tosiaan noita ranskalaisia ja ylikypsää riisiä jonka seassa pakastevihanneksia Myös kreikkalaiset lihapullat olivat pettymys, kokeilin useammassa paikassa mutta kirjo oli melkoinen, enkä saanut kertaakaan tosi hyviä..harmi, sillä parhaimmillaan ne ovat aivan ihania! Ainoa mistä me tykättiin eniten oli Drosia. Vaikkakin tilaamani aito kreikkalainen pizza oli aika erikoinen. Siinä oli muistaakseni 8 eri täytettä, joka alkoi mennä jo makujen sekamelskaksi. Itse en 2 viikon aikana saanut missään erityisen hyvää ruokaa ja Muutamassa paikassa sai lähes ala-arvoista palvelua.
   
 7. Kaima Vierailija

  Matkailija s näyttää olevan rehellinen, noin se menee Kreetalla. hanain seutu ei ainakaan ole "mikään paikka" sille joka jotain vaatii. Saman "kreikkalaisuuden" saa aikaan Suomessa laitatmalal pöydän ja muutaman tuolin ulos verannalle, radio mölyämään musaa, retsinaa pöytään ja pizzaa uuniin.
   
 8. mämmilä Vierailija

  retsinaa pöytään ja pizzaa uuniin?

  Joo se onkin uusi tuttavuus tuo aito kreikkalainen pizza, koska saamme aitoa ranskalaista mämmiä.
   
 9. ex-kreetan kävijä Vierailija

  Just mämmilöiden sapuskoita plataniaksessa on pizzat (varmaan kirjoittavat sen s-kirjaimella) ja pastat... ottakaa vinkistä vaari älkääkö pyytäkö sossusta rahaa reissuihin, ei onnistu enää.
   
 10. Ex libris Vierailija

  http://www.kreikka.net/foorumi/viewtopic.php?t=9126&start=0

  Kuka mahtaa olla "matkailija s" ???
   
 11. minä sinä hän Vierailija

  Kahden pisteen vihje:

  **Näin omin silmin eräässäkin matkamuistomyymälässä kun myyjä läimäytti lasta sormille kun lapsi katsoi ihan nätisti jotain esinettä. Lisäksi tämä myyjä huomautti minulle kielitaidostani epämiellyttävästi.
   
 12. Agge Vierailija

  Noita sivistystä vailla olevia varmaan sieltä löytyy...
   
 13. -beggar- Uusi jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  941
  Saadut tykkäykset:
  0

  Käsitys sivistyksestä ja sivistymättömyydestä on aika kummallinen.
  Akateemisen loppututkinnon suorittanut henkilö voi olla täysin moukka ja vastaavasti joku kansakoulunkäynyt mökinmummo voi ollaa hyvin sisivistynyt ja empaattinen. Ihminen voi kouluttamisella muuttaa hiukan itseään, mutta perusluonne on ja pysyy statuksesta riippumatta.

  Ainoastaan Matkalaukussa ja Elleissä huudellan sivistyksen perään, ehkä siitä puhe mistä puute.
   
 14. vieras Vierailija

  Hei,
  Kirjoituksesi oli kuin minun ajatukset. Tuliimme kotiin Plataniaksesta samana viikonloppuna kun sinäkin ja tosiaan samanlaisia ajatuksia minunkin päässäni liikkui, paitsi että meidän matka ei seuraavaksi suuntaudu Samokselle vaan jonnekin muualle Kreikassa, paikka siis vielä avoin.
  Hyvä syksyn jatkoa.
   
 15. ....Tai minun ajatukset ! Tulimme Plataniaksesta 21.9 pois.
  Meillä on jo vähän isommat lapset,ja jälkeenpäin ajateltuna en kyllä tuonne pienempien kanssa olisi mennytkään.Hotellimme oli Caldera Bay, syystä että ainoastaan siellä oli meille tarpeeksi iso huoneisto.
  Hotelli : älyttömän hyvällä paikalla,ja kulkukäytävät pidetty siistinä.Tosi kätevä pujahtaa aidan toiselle puolelle meren rantaan.Siinäpä nuo hyvät puolet sitten olivatkin.

  Huoneisto : meillä oli kolmio,ja kuvittelin jo tuon kokoisessa olevan kunnon parveke.Mutta meilläpä olikin 2 pientä kopperoa vierekkäin,kata niihin sitten aamiaista.Toisessa oli aina pyyhkeet kuivamassa (oli sentään teline ),ja toiseen mahtui juuri ja juuri 3 kerrallaan.

  Yksi meistä joutui nukkumaan yhdistetyssä olohuone-eteinen-keittiö paikassa,eikä kukaan koskaan olisi halunnut.Kun ilmastointi oli päällä niin paikka oli vetoinen.

  Aamiaispöytää on kehuttu,mutta meillä sitä ei ollut.

  Uima-allasaluetta on kehuttu myös,mutta meiltä ei kyllä tule pojon pojoa.
  Alue oli aikas pieni,ottaen huomioon asukasmäärän.Aamulla kun kahveja nautiskelimme parvekkeella tuossa kahdeksan jälkeen, niin eräskin nainen jo kantoi altaalle äkkiseltään laskettuna 8 pyyhettä.Jos 10-11 aikaan meinasit altaalle mennä niin myöhässä olit. Ja tunnelma siellä oli lähes kaoottinen. Tottakai pikkuisista ääntä lähtee ja niin kuuluukin,mutta se vaarallinen juoksentelu,kivien altaaseen heittely ja hiekan hakeminen altaan reunalle.....

  Iltapäivästä tuli altaalle hiljaista,olihan pienten lasten päikkäreiden aika. Mutta ne pyyhkeet vaan rötkötti tuoleissa.Uima-altaassa oli tilaa mutta vuoteissa ei.Kumma että tuohon ei kukaan puutu.

  Me olimme joka päivä (silloin kun aurinkoa otimme) suosiolla meren rannalla maksullisissa tuoleissa,sillä sitä altaan hulinaa ja huisketta emme lomallamme kaivanneet.Tuosta Caldera Bayn edustan rannasta sen verran että syveni ihan sairaan nopeasti (ajatellen taas pieniä lapsia),parin vedon päästä ei jalat yltäneet pohjaan.Tuulesta en sano mitään.
  Romanttista aamulenkkiä rantaviivassa sitkeästi yritimme kahtena aamuna,mutta siitä ei tullut mitään sillä sorainen hiekka upotti ikävästi.

  Mekin menimme hakemaan Plataniaksesta vain aurinkoa,merta ja hyvää ruokaa joten matkamme oli onnistunut-tuosta pienestä valituslistasta huolimatta. Olemme vai niin paljon kierrelleet että on jo mihin verrata.
  Enää emme varaa perhehotellia vaan 2 huoneistoa jostain "ei lapsiperhe-hotellista".
   
 16. nautiskelija Vierailija

  Tuollaista on elämä "lapsiperhehelveteissä" eli turistirysissä.
   
 17. mandie Vierailija

  Kaikesta sinäkin nautiskelet, taidat olla sadistinen luonne.
   
 18. Sol Uusi jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  38
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ensimmäiselle kirjoittajalle että olin perheeni kanssa Ekavi hotellissa myös elokuun alkupuolella.Ja noihin kirjoittamiisii asioihin hotellissa niin voisin lisätä että siivous oli todella huonoa.Meillä oli mukanamme tuolloin 9 kk tyttäremme ja emme voineet kuvitella laittavamme häntä lattialle ryömimään yhden kokeilu kerran jälkeen.Oli mekko tämän jälkeen ihan musta.Mutta tosin 250 €:n hintaan ei voinut parempaa kyllä vaatiakkaan.Sijainti oli kyllä loistava.Ja vielä tuosta lastenrattaitten työntämisestä,niin me keksimme käyttää ylätietä jota pitkin oli hyvä kulkea aina Plataniakseen asti.Ja olihan se kieltämättä kapeilla kaduilla taitelemista,mutta kun oli matkarattaat eikä yhdistelmävaunut(joita näkyi)mukana niin niillä kulki ihan mukavasti.Kävi kyllä sääliksi niitä joilla oli mukana esim.Emmaljungan yhdistelmävaunut.Ei mitään järkeä lähtä tuollaisilla vaunuilla ahtaille kaduille tungeksimaan.Mutta muuten kokonaisuudessaan ihan ok paikka,mutta en välttämättä lähtisi toista kertaa.Itse pidän enemmän saaren itä puolesta.
   
 19. Siru Vierailija

  Sama täällä, saaren itäpuolella ja länsipuolella on suuri ero, itäpuolen hyväksi pisteet 10-3.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti