Hae Anna.fi-sivustolta

Traakkipuulle

Viestiketju osiossa 'Piha ja puutarha' , käynnistäjänä apua!, 21.07.2005.

 1. apua! Vierailija

  Huoh, onkohan ketään joka osaisi auttaa.

  Minulla on reilun metrin korkea traakkipuu, 10-15 vuotta vanha arvioisin. Se tiputti muuton jälkeen ison osan lehtiä ja sen jälkeen se ei ole tuntunut toipuvan. Uusia vaaleanvihreitä lehtiä kyllä tulee pikkuhiljaa mutta samaan tahtiin vanhat tippuu, joten latvojen kärjessä on vain pienet lehtitupsut. Lehdet muuttuvat ruskeiksi ja tippuvat. Olen nähnyt kuivan traakkipuun lehdenkärjet, nehän myös ruskistuvat mutta kuivuneen ja vihreän lehden välillä on selkeä ero. Nämä lehdet ovat päästä ruskeita mutta tyveä kohti mentäessä väri muuttuu liukuen vihreäksi joten on vaikea sanoa mistä ruskea alkaa. Lisäksi lehdet eivät kuivu vaan ovat enemmänkin lötköjä.

  Vaihdoin tänä keväänä mullat, ajattelin että se olisi piristänyt. Olen lannoittanut maltillisesti. Pidin katkoa kastelussa kun ajattelin että liikakastelin, mutta se ei tuonut muutosta. Runko on kova ja hyväkuntoinen, mullanvaihdossa tarkistin juuret jotka olivat epäasiantuntevilla silmilläni hyvässä kunnossa. Ruukku on n. 25 cm korkea ja saman verran leveä. Kasvi itse on reilun metrin mittainen.

  Onko mitään vinkkejä mitä pitäisi tehdä? Isompi ruukku? Enemmän vettä? Vähemmän vettä? Lannoitusta?

  Olen kyllä saanut traakkipuut viihtymään ns. nollahoidolla eli kastelen kun muistan jne., mutta en tiedä pitäisikö tämän kanssa alkaa joku selkeä kastelurutiini, esim. puoli litraa vettä kahdessa viikossa tms.

  Traakki on metrin päässä ikkunasta, valoisassa paikassa muttei suorassa auringonvalossa.
   
 2. kirja-apua Vierailija

  En tunne kovin hyvin traakkipuuta, mutta otin avuksi kirjasarjan, Näin hoidan kukkiani. Lohikäärmepuusta (traakkipuu) sanotaan, että siitä on useita lajeja, mutta useimmat ovat helppohoitoisia, kun ne viihtyvät asuinhuoneiden lämpimässä ja kuivassa ilmassa eivätkä ne tarvitse paljon valoa, vaan viihtyvät myös varjoisammassa paikassa. Talviaikaan traakkipuullekin tosin on paras lämpötila 16-18, mutta alle 12 lämpötila ei saisi koskaan laskea.
  Talviaikaan kastellaan (mielellään altakasteluna) niukemmin, ja lannoitetta annetaan vain huhti-elokuussa kerran viikossa.
  Kasvi viihtyy kesällä myös terassilla tai parvekkeella, mutta ei suoraan auringossa, koska aurinko polttaa sen lehdet ruskeiksi.
  Vanhojen kasvien multaa ei tarvitse vaihtaa kuin muutaman vuoden välein. Multaseoksessa olisi hyvä olla 1/3 joko karkeaa hiekkaa tai hienoksi jauhettua kevytsoraa.

  Jos lohikäärmepuu kasvaa liian korkeaksi, sen voi leikata. Runko lyhennetään sopivan korkuiseksi. Rungosta otettuja paloja ja tietenkin latva voidaan käyttää pistokkaiksi. Kun varrenpala laitetaan veteen, pian sen toiseen päähän alkaa tulla lehtiruusukkeita ja toiseen päähän juuria, luvataan kirjassa. Ruukussa olevasta leikatusta rungosta kasvaa 3-4 lehtiruusuketta ja kasvista tulee hyvin koristeellinen (näyttää kuvaa :)). Kuvassa kasviin on tullut kolme komeaa haaraa.
   
 3. alkup. Vierailija

  tiedän kyllä että leikkaus piristää kasvia mutten millään haluaisi leikata koska sitten siitä tietenkin häviää tuo upea pituus, ja usein lehtitupsuja alkaa leikkauksen jälkeen kasvaa ihan tyvestä tai jopa mullan alta ja kasvi menettää itselleen ominaisen ulkonäön.

  toivomuksena siis olisi että saisi tuon kukoistamaan ihan itsensä kokoisena ilman leikkausta mutten toki tiedä onko se mahdollista.
   
 4. Nasu Vierailija

  Mun traakkipuu vastaa sun kuvausta omastasi. Se on siis ainakin 10 vuotta vanha ja korkea. Yhtäkkiä vaan tiputti lehtensä ilman mitään olosuhdemuutoksia.
  Aiemmalle traakkipuulleni (uudempi) kävi ihan samalla tavalla ja otin pistokkaita ja yritin juurruttaa niinkuin edellinen kirjoittaja ehdotti, mutta ei tullut mitään. Oma kasvikirjani myös kertoo, että traakkipuuta ei voi uudelleenjuurruttaa pistokkaista vedessä.

  Joten tällä kertaa tein siten, että leikkasin n.1 cm jokaisen varren latvasta. Pituutta ei siis lähtenyt paljoakaan :)
  Ja nyt pari viikkoa odotettuani kasvi on alkanut tekemään leikattuihin kohtiin uusia lehtiä!
  Toivottavasti traakkipuuni tokenee entiselleen!!
   
 5. kirja-apua Vierailija

  Hei Nasu, olisipa mielenkiintoista tietää, missä kirjassa väitetään, ettei traakkipuun rungon palasta saa juurrutettua uutta kasvia.
  Minulla on kolme eri-ikäistä viherkasvikirjaa, joissa kerrotaan kasvien alkuperästä, niiden luonnon kasvuolosuhteista, niiden kulkumuodoista ja -ajoista meidän huonekasveiksemme. Niissä kaikissa vakuutetaan, että Lohikäärmepuu (Traakkipuu) on helpoimmin rungon paloista (myös latvaosista) lisättävä kasvi. Suora lainaus: ""Lohikäärmepuita on helppo lisätä sivuversoista, joita käsitellään kuten pistokkaita. Ne juurtuvat 2-3 viikossa kasvuturpeessa ja hiekassa. Pingota päälle muovipussi hengitysreikineen. Sopiva lämpötila on 22-23 astetta."" Toisessa kirjassa neuvotaan, että myös puumaiseksi kehittyneen rungon paloista saa juurrutettua uusia yksilöitä joko em. multaseoksessa tai vedessä.
  Epäonnistuminen saattaa johtua tilapäisestä riittävän kosteuden puutteesta, lämpöolosuhteista tms. seikoista, jotka on helppo eliminoida uudessa yrityksessä.
  Omaa tuntumaa minulla ei ole Lohikäärmepuun kasvattamiseen, mutta tiedän, että kun entisessä työpaikassani, jonka eri kerrosten väljissä tiloissa suosittiin viherkasveja mm. ilmanpuhdistajina, oli niitä aika ajoin uusittava, niin mm. Lohikäärmepuun 'vauvojen' (samassa juurrutuslaatikossa 7-8 kpl) syntymää juhlimme kakkukahvilla!
   
 6. alkup. Vierailija

  Olen kyllä itsekin saanut traakkipuuta latvapistokkaista lisättyä. Tuo leikkaaminen ei vaan tosiaan houkuttele koska aiemmin kun leikkasin yhden vanhan traakin kävi tosiaan niin että sieltä latvasta tuli pieni tupsu joka ei sitten koskaan kasvanut kunnolla, ja ihan tyvestä mullan kohdalta alkoi kasvamaan tosi iso lehtitupsu ja kasvi oli tosiaan ihan hassun näköinen.

  Tykkään tuosta traakista juuri siksi kun se on niin iso, enkä tiedä tekisikö se lehtitupsuja enää tuonne ylös jos leikkaisin vaan latvukset pois.
   
 7. kirja-apua Vierailija

  Ei kai sinun Traakkisi vain oireile jonkinlaista ohimenevää muuttostressiä, vaikkei se heti alussa näkynyt?

  Olisikohan niin, että jos leikkaa vain vähän niin että leikkauskohta on pehmeämpää viherkasvua, niin siihen ei kasva sivuversoja. Meilläkin töissä leikattiin aina yksi vanha Traakki aika matalaksi, että saatiin useita jo puumaiseksi kasvaneen rungon osia uusien kasvien emoiksi, ja siihen leikattuun Traakkiin kasvoi uudet ruusukkeet, jotka yllättävän nopeasti kasvoivat entiseen pituuteen.

  Tämä kasvi kuuluu ns. ilmanpuhdistajiin, ja sen lehtiä on hyvä silloin tällöin pyyhkiä pölystä ja suihkuttaa vesisumutteella. Sinä varmasti sen tiedätkin, kun olet jo vuosia hoitanut Traakkeja.
  Olen muuten kiinnittänyt huomiota siihen, että monissa julkisissa tiloissa Traakkipuun eri lajit ovat ikävän huonokuntoisia, kun ne usein ovat aivan liian vetoisissa paikoissa, liian lähellä pattereita tai sitten kesällä suorassa auringonpaahteessa.
   
 8. Nasu Vierailija

  Kirja-avulle...
  Siinä kirjassa siis luki juuri siten kun kirjoitit ""lisätään kasvuturpeessa ja hiekassa"", joten ajattelin, että ei vedessä. En siis tajunnut...
   
 9. alkup. Vierailija

  tuota sumuttamista ja pyyhkimistä en ole tiennyt, tähän mennessä kun tosiaan traakit on viihtyny ihan vaan satunnaisella kastelulla jne. tätä yhtä lukuunottamatta.

  tarkoitatko että jos nyt leikkaisin ihan sieltä yläpäästä mistä tekee uutta lehteä, niin se alkaisi siihen samaan kohtaan tekemään uutta lehteä? en oikein ymmärtänyt tuota mitä tarkoitat tuosta leikkaus-jutusta..
   
 10. kirja-apua Vierailija

  Viherkasveilla lehdet ovat kukan ""keuhkot"". Jos ne ovat pölyiset, kasvi ei voi hyvin.
  Olen pahoillani, jos en osannut riittävän selkeästi tuoda esiin, mitä tarkoitin. Koetetaanpa yhdessä kertausta. Luehan uudelleen oikein ajatuksella, mitä aikaisemmin kirjoitin. En kirjoittanut, että uudet lehtihaarat kasvaisivat lähelle latvaa siihen vihreään lehtipintaiseen osaan, jos vain latvatupsu katkastaisiin, vaan juuri päivastoin: Uudet lehtiruusukkeet lähtevät kasvuun alemmasta jo puumaiseksi kehittyneestä rungosta, jos kasvi katkaistaan (sahataan)sellaisesta kohtaa. Lisäksi rti sahatusta rungon osasta voidaan sahata muutamia paloja ja juurruttaa niistä uusia taimia kosteassa turve+hiekkaseoksessa. Toisessa kirjassa mainitaan, että myös vedessä tällaisessa runkopalassa alkaa toiseen päähän kehittyä lehtiruusukkeita ja toiseen päähän juuria, mutta pitäisin multajuurrutusta varmempana. Kun siihen latvaosaankin jättää puumaista runkoa jäljelle, niin sopivassa multaseoksessa se muodostaa uusia juuria ja jatkaa kasvamistaan.

  Mutta ennen kuin teet mitään peruuttamatonta Traakillesi, on hyvä vielä kuulla muiden kokemuksia tai käydä kirjastossa katsomassa viherkasvikirjasta ja varmistua asioista.
   
 11. viherpeukaloton Vierailija

  Ostin leveälehtisen lohikäärmepuun noin puoli vuotta sitten. Varsia on kaks kappaletta samassa istutuksessa, toinen noin 30 senttiä ja toinen yli puoli metriä. Jo vähän aikaa sitten molemmissa on lehdet alkaneet ruskettua ja kun tässä kokeilin irrottaa ruskeimpia lehtiä pois, niin siitä lähti koko lehtitukko. Hirveä haju lemahti aukosta, joten päättelin, että se on mätä varsi. Lehtitukko lähti siis pienen varren yläpäästä. Onko sitä vielä mahdollista saada elävien kirjoihin? Pitäisikö se varsi poistattaa ruukusta? Isommassakin varressa lehdet ovat myös ruskettumaan päin, joten onkohan sille mitään mahdollisuuksia tervehtyä? Oon kastellut viikon välein ja kerralla kunnolla, mutta kun huomasin, että lehdet alkavat ruskettua, aloin kastella kahden viikon välein. Puu on ensikasvi, eikä muutenkaa saa mitää tolkkua kasvien hoito-ohjeista, kun ei ymmärrä ammattitermistöä. Jotku puhuu puun leikkaamisesta, mutta mistä kohtaa se pitäs leikata jne.? Mitä yleensäkään on tehtävissä raukalle puulleni?
   
 12. viherpeukaloton Vierailija

  jatkoa edelliseen.
  Lohikäärmepuu on siis umpinaisessa ruukussa ja siinä ei oo muuta kuin viherkasveille tarkotettua biolan multaa, mitä lie.
   
 13. et sillee Vierailija

  Siis tarkoitatko, ettei ruukussa ole reikää pohjassa ?
  Jos noin on, vaihda sellaiseen ruukkuun missä on reikä, muuten mädännytät kasvisi, kun kasteletkin aika usein.
  Tai sitten salaojitat ruukkusi, pohjalle jotain , vaikkapa kiviä , ruukun paloja, mitä nyt keksitkin.
   
 14. Minulla oli vielä vuosi sitten lattiasta kattoon kasvanut lohikäärmepuu, tyyliltään kuvan kaltainen. Koska tila tuli vastaan, leikkasin sen viime vuonna näihin aikoihin. Iskin yläosan vesiastiaan, saamieni työpaikallani käyvän viherkasvihoitajan ohjeiden mukaan, sinne se alkoi noin 2 kk kuluttua tehdä juuria, syyskuussa istutin altakasteluruukkuun - ja hyvin voi. Tökin ruukkuun jäänyttä runkoa parsinneulalla, ja siinä on nyt kolme hentoa sivuoksaa. Koska se karahka (joka muuten on aika paksu, hentojen naisten ranteiden paksuinen) on tylsä, sen juurella ja tuota runkoa kiertää nyt kultaköynnös. Eli aloittajalle vinkki: peitä tylsä runko toisella kasvilla.

  [​IMG]
  ...ko kuva löytyy tiedoilla lohikäärmepuu - Google Search
   
 15. vierailija Vierailija

  ---minulla on myös traakkipuu joka kasvoi kattoon saakka joten oli pakko leikata.Laitoin noin metrin pituiset pistokkaat veteen juurtumaan viikko sitten, odotan innolla milloin näkisin juuria. Laitan myös muutaman varrencpalasen veteen jospa saisin uusia pieni traakkeja. Tämä puu on ollut minulla 20 vuotta ja aina yhtä kiitollinen kasvi, vettä, lannoitusta sopivasti sekä mullanvaihtoa osittain niin on uskollinen sinulle. :D Kiva lukea teidän vinkkejä ja kysymyksiä traakeista. Onnea juurruttamiseen
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti