Hae Anna.fi-sivustolta

 1. Anna.fi:n keskustelut siirtyvät Kaksplus.fi:n alle 1.12.2020.

  Tästä syystä käyttäjätunnukset lakkaavat toimimasta. Voit luoda uudet tunnukset Kaksplus.fissä osoitteessa keskustelu.kaksplus.fi/register

  Tervetuloa edelleen keskustelemaan kiinnostavista aiheista osoitteeseen keskustelu.kaksplus.fi

  Ystävällisin terveisin,

  Annan toimitus
  Dismiss Notice

Troijalainen?

Viestiketju osiossa 'Tietotekniikka' , käynnistäjänä muori -52, 11.03.2010.

 1. muori -52 Vierailija

  Koneeltani löytyi haittaohjelma nimeltä exploit pdf-Js-Gen joka on ollut ties kuinka kauan mylläämässä sillä mitään ilmoituksia en ole saanut virustorjunnalta F-Secure.

  Ajoin perustarkastuksen läpi ja silloin tuo mörkö löytyi, ja Secure kysyi että poistetaanko? Eipä tehnyt sitä omin neuvoin eikä siitä ole varoitellut.

  Mikä tuo on ja mitä se on mahdollisesti voinut tehdä koneelleni?

  Voinko luottaa Securen ilmoitukseen että se on poistettu, vai pitääkö minun vielä jotain muuta osata tehdä?
   
 2. Win asentaja Jäsen

  liittynyt:
  03.02.2009
  Viestejä:
  131
  Saadut tykkäykset:
  0
  F-Secure kertoo:

  Exploit:W32/AdobeReader.UZ
  Exploit.PDF-JS.Gen
  Exploit.JS.Pdfka.atq

  "A program or technique that takes advantage of a vulnerability to remotely access or attack a program, computer or server."

  Vapaasti suomennettuna F-Securen tietokannan mukaan kyseessä on haittaohjelma joka mahdollistaa koneen etähallinnan ja hyökkäämisen koneelle eli troijalainen.

  Se leviää saastuneen pdf-tiedoston mukana.

  Käynnistä kone uudelleen ja suorita vielä kerran täydellinen virustarkastus. Voit ajaa lisäksi myös jonkun täydentävän tietoturvaohjelman kuten Spybott tai Ad avare.
   
 3. A. Avuton Vierailija

  mutta mitä tarkoittaa troijalainen ja miten sen tietää jos sellainen tietokoneeseen on pesiytynyt?
   
 4. muori -52 Vierailija

  Sen vielä kysyisin, että ovatko nuo mainitsemasi tietoturvaohjelmat helppokäyttöisiä ja siinä mielessä turvallisia etten enempää tietokonettani niillä sotkisi? Ei ole nuoria ja fiksuja osaajia tälläistä muoria neuvomassa kotona, joten siksi kyselen.
   
 5. CMax Vierailija

  Tietoturvaohjelman käytönaikainen tarkistushan ei ole ikinä niin perusteellinen kuin varsinainen koneen 'täysi tarkistus', jonka nyt taisit F-Securellasi tehdä, kun se löysi ja poisti tuon troijalaisen. Siksipä kannattaa suorittaa täysi tarkistus säännöllisesti esim. kerran kahdessa viikossa, jotta niitä mörköjä löytyisi.
  Tuo troijalainen on nyt karanteenissa josta se ei voi aiheuttaa koneellesi enempää vahinkoa.

  Mutta kukapa tietää onko koneellesi pesiytynyt muitakin vihulaisia? Siinä taistelussa ei kyllä Spybot tai Ad Aware ole parhaita apureita, parhain saattaisi olla Malwarebytesin Anti-Malware ohjelma, mutta jos itse olet epävarma näissä asioissa, olisi varmasti helpompaa jos joku tietokoneita ymmärtävä auttaisi ja tarkistaisi koneen kunnon.

  Adobe Readeristäsi on koneellasi todennäköisesti vanha versio, muuten tuskin olisit saanut tuota haittaohjelmaa. Foxit Reader voisi olla vaihtoehtona parempi ellet halua päivittää Adobe Readeria uuteen. Nyt nörtinalku sukulaispoika/tyttö apuun.
   
 6. Win asentaja Jäsen

  liittynyt:
  03.02.2009
  Viestejä:
  131
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ne ohjelmat etsivät automaattisesti poistettavat kohteet. Toki perusasiat koneen ylläpidosta pitää käyttäjän osata ennen kuin voi niitä ajaa ja asentaa.

  F-Secure antaa jo yksistään varsin kattavan suojan ja yleensä löytää ainakin osittain pahimmat örkit täydellisessä tarkastuksessa. Nämä netistä ladattavat haittaohjelman poistajat ovat kuitenkin suositeltava lisäturva. En osaa sanoa mikä olisi paras, itse ajan aina useamman kuin yhden ohjelman koska kokemukseni mukaan niiden löydökset menevät usein ristiin; yksi löytää toista ja toinen toista.

  Huom. Älä koskaan lataa netistä tietoturvaohjelmaa ellet ole varma että se on aito. Netissä liikkuu "tietoturvaohjelmia" jotka todellisuudessa ovat itse haittaohjelmia. Lataaminen kannattaa tehdä aina ohjelman valmistajan viralliselta kotisivulta tai muuten luotettavaksi tunnetusta lähteestä.

  Troijalainen tarkoittaa haittaohjelmaa joka ujuttautuu koneelle ja sen jälkeen sisältä käsin avaa koneen ulkoapäin tuleville hyökkäyksille ja viruksille.

  Nimitys viittaa muinaiseen Troijan sotaan jossa hyökkäävät sotilaat piiloutuivat ison puuhevosen sisään. Vastustajan joukot kantoivat pahaa aavistamattomina puuhevosen hyökkääjineen kaupunkinsa muurien sisäpuolelle. Sisällä sotilaat tulivat ulos hevosesta ja avasivat kaupungin portit sotajoukoilleen jotka hyökkäsivät sisään ja valloittivat kaupungin.


  Jotenkin noin se tarina meni, en muista tarkkaan kun en ole hyvä historioitsija.

  Se kuitenkin kuvaa hyvin troijalaisen toimintaa. Esimerkiksi sähköpostiin tai nettisivulle lisätään ohjelma jonka pahaa aavistamaton käyttäjä asentaa koneelleen muka hyödyllisenä apuohjelmana joka muka tarvitaan vaikkapa jonkun kuvan näyttämiseen. Ohjelma avaa mieleisensä tietoliikenneportin koneelle johon hakkeri voi ottaa yhteyden. Troijalainen voi jopa itse kutsua hakkerin "kylään". Etäyhteydellä hakkeri voi sitten tehdä koneelle melkein mitä vain, esimerkiksi käyttää sitä roskapostitoimistona tai tietomurron jälkien peittelemiseen. Troijalaisen paljastamiseen ja poistamiseen pätevät samat konstit kuin muidenkin haittaohjelmien kohdalla.
   
 7. KRISTIANKULTA Vierailija

  jos lataatte peliä nimeltä arms tai jotakin sellaista sota peliä suoraan netistä varoitan kun olin itse lataamassa tommosta niin ilmotti että troijalainen löytynyt siirsin sen arkistoon ja se on nyt siel. en siksi lataa mitään tommosia suoraan netistä vain peli levyiltä!!!
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti