Hae Anna.fi-sivustolta

Tunkkaiselta haisevat vaatteet

Viestiketju osiossa 'Kodinhoito' , käynnistäjänä nenuliini, 03.01.2009.

 1. nenuliini Vierailija

  Huudin Huutonetistä lapsille vaatteita, jotka tuoksuvat nenääni pahalta. Mielestäni haju on sellainen, joka pesii vanhoissa hometaloissa/ullakoilla. Pesin vaatteet jo kerran (kuten normaalisti eli hajustamaton pesuaine, vähän huuhteluainetta + 40 asteinen vesi), mutta haju ei kadonnut minnekään ja nyt haisee kodinhoitohuonekin, jossa vaatteet ovat kuivumassa. Harmittaa, sillä vaatteet ovat muuten mukavia. Emme käytä voimakkaasti tuoksuvia pesuaineita tai huuhteluaineita, mutta ennemmin sitten vaikka niiden tuoksu kuin tämä. Pitääkö näitä pyörittää kuumemmalla ohjelmalla vai käyttää muita aineita?
   
 2. rosmarin Vierailija

  Jos vaate on homehtunut, haju ei lähde sitten millään. Olen kokenut. Jotkut sanovat liottamisen piimässä auttavan, en ole kokeillut.
   
 3. sdfhj Vierailija

  Hajut yleensä lähtee 60 asteen pesussa.

   
 4. rosmarin Vierailija

  Kaikkia vaatteita ei kuitenkaan voi pestä kuumassa, se on se hankaluus.
   
 5. nenuliini Vierailija

  Vaatteet eivät ole varsinaisesti homeessa, mutta jotain talon tai säilytyksen ominaistuoksua ovat vahvasti ottaneet. Tuota kuumempaa pesuohjelmaa voisi varmaan kokeilla ainakin puuvillaisille vaatteille. Sitten joukossa on fleecejä ym. joille se ei taida sopia.
   
 6. pyykkäri Vierailija

  Niinkuin edellä neuvottiin, kannattaa pestä väh 60 asteen pesussa. Ei kai se mikään hankaluus ole, jos toinen vaihtoehto on heittää kaikki roskiin, tai yrittää pelastaa mitä pestävissä on. Tiedän kertoa, että pesu 60 asteessa tuhoaa bakteerit,odotettavissa raikasta pyykkiä kunhan kuivatat myös hyvin ilmastoidussa tilassa. Olethan huolehtinut myös pesukoneen puhtaudesta, on hyvä pestä esim kerran kuukaudessa kuumin mahdollinen pesuohjelma läpi, vaikkapa ilman pyykkiä, jos et mitään siihen keksi.


   
 7. nenuliini Vierailija

  Tuo oli hyvä muistutus, että pesukone olisi hyvä pyöräyttää mahdollisimman kuumalla ohjelmalla silloin tällöin läpi.
  Pyöräytin hajuvaatteet vielä 60 asteessa ja ei ainakaan kerrasta lähtenyt haju pois. Ajattelin kokeilla vielä uudestaan.
   
 8. catcero Vierailija

  Olen ymmärtänyt, että homeasuntojen irtaimistokin on hävitettävä, joten ehkä ostamasi vaatteet olisi parasta viedä kaatopaikalle.
  Ostin kirpparilta kirjan, jonka huomasin haisevan homeelle. Haju pysyi ja pysyi, joten vein sen suosiolla jätelaatikkoon.
   
 9. nenuliini Vierailija

  Voi olla, että lopulta kiikutan vaatteet roskiin, välillä tekisi jo mieli niin tehdäkin, kun tämä syö nyt kovasti naista. Mutta kun vaatteita tuli iso satsi, niin siksi osalla vaatteita nyt testaan, josko haju lähtisi pesussa pois. Ja enhän minä tiedä, onko kysessä hometalo, mielikuvitukseni vain laukkaa ja lujaa. Miten joku kehtaa myydä tommosia netissä...
   
 10. Liotin,mutta.. Vierailija

  Sain vanhoja lakanoita kerran ja ne haisivat homeelle.Liotin kloriitissa ja pesin.Homeen haju lähti.Mutta sinun tapauksessa tämä ei käy,kun on kyseessä värilliset pitovaatteet:(
   
 11. Jos pyykki laitetaan kuivumaan suoraan ulkoilmaan pesun jälkeen, siinä haihtuvat tehokkaasti kaikenlaiset hajut. Minäkin pesisin pyykit mahdollisimman kuumalla, pesuaine hajutonta neste-sellaista ja sitten ulos narulle.
  Kumma, jos ei lähde.
   
 12. rosmarin Vierailija

  Kokeile yhdellä vaatekappaleella sitä liotusta piimässä. Luin jostain, että se auttaisi homeeseen, niin hullulta kuin se tuntuukin. Muuten homeenhaju ei kyllä lähde, jos se hometta on. Minä olen heittänyt ison kasan hyviä kenkiä roskiin homeen takia.
   
 13. nenuliini Vierailija

  No niin, pyöräytän vielä kerran 60 asteessa ja suurimman osan vien ulos pakkaseen kuivumaan, muutaman kuivaan sisällä. Yhden vaatteen liotan piimässä ennen pesua ja kuivaan sisällä. Testataan nyt, kun näitä testivaatteita on... Kloritti ei tosiaan valitettavasti käy, mutta kiitos kun saatoit tuon tietoon:) Menee nyt muutama päivä pakkasia odotellessa ja piimääkään ei nyt ole. Palailen kertomaan testitulokset.
   
 14. ---neito--- Vierailija

  Kuulemma myös etikassa liottamien auttaa vahvoihin hajuihin. Myös pesukoneen huuhteluveteen voi lisätä etikkaa. Etikka ei vaikuta väreihin. Kuulemma mahdollisesti kirkastaa.
   
 15. etikalla pesijä Vierailija

  Kyllä vaan etikka auttaa; itse käytän sitä (lorauksen) huuhteluaineena ja tuollaisille 'hajuvaatteille' laitan sitä ihan pesupalloon aika reilusti ja kone pyöriin (pitkälle) 60C ohjelmalle. Etikkavedessä voi myös liottaa ihan huoletta, eli esim 1/3 etikkaa ja loput vettä ja vaatteet sinne likoon pariksi päiväksi. Niin ja kyllä ne fleecetkin voi pestä 60C:ssa! Kokeile vaan, etpä mitään ainakaan häviä koska muutoinhan menevät roskiin..?
   
 16. nenuliini Vierailija

  Siis meinaatteko tosissaan, että etikalla lähtisi?!? Enpä ole moista ennen kuullut, mutta voisihan sitä kokeilla. Toivottavasti vaatteet eivät sitten tuoksu etikalle? Siis etikkaa ja koneeseen pyörähtämään..
   
 17. Kerrothan meille Vierailija

  testiesi tulokset. Miten milläkin konstilla käsitellylle erälle kävi. Hyödynnetään kokomukset!
   
 18. rosmarin Vierailija

  Minäkin uskon tuohon etikkajuttuun, ei se ainakaan pilaa mitään eikä tuoksu jälkeenpäin. Ja jos tuoksuu, sehän lähtee tuulettamalla.

  Kerro, oi kerro sitten kokeilusi tulokset.
   
 19. laiskaliisa Vierailija

  Olen monet tunkkaiset vaatteet raikastanut etikalla. Laitan sankoon pari desiä etikkaa ja vähän yli puolet sangon tilavuudesta vettä ja sinne vaan väljästi vaatetta likoamaan useammaksi tunniksi. Sitten vaatteet vaan koneeseen ja normaali pesuohjelma. Toimii. Jotkut puserot ovat sellaisia, että niihin tuppaa aika-ajoin tunkkainen haju pinttymään. Niihinkin auttaa liotus. Ja huuhteluaineen asemesta voi käyttää etikkaa niin ei tarvitse liotellakaan, jos säännöllisesti käyttää. Koskaan ei ole värit lähteneet vaatteista tms.

   
 20. nenuliini Vierailija

  Hajunpoiston vaiheita:
  1. Normaalipesu 40 asteessa - vaatteet haisee ja niin myös kodinhoitohuone:(
  2a Uusintapesu puuvillaisille 60 asteessa - haju ei poistunut kokonaan.
  2b Fleecet ja tuulipuvut kuivauksen jälkeen ulkona pakkasessa tuulettumassa useamman päivän ajan - tunkkainen tuoksu jäi taustalle
  3. Puuvillaisten pesu uudestaan 60 asteessa. Laitoin pesupalloon n. desin etikkaa. Mitään muita aineita ei käyttänyt. Ja tsadaa, ei haise enää, ainakaan märkänä!

  Kyllä tuo etikka näyttäisi todellakin auttavan! Taidan unohtaa sen piimäkokeilun ja sen pesun & kuivatuksen ulkona, koska etikka näyttäisi todellakin vievän hajut mennessään. (Jos jollakin on joku silminnähden homeinen vaate, niin voisi varmaan suorittaa tuon piimäkokeilun ja tulla kertomaan tulokset tänne?) Taidan pyöräyttää tuulipuvut ym. myös etikkakoneellisessa. Ja sitten on vielä iso kasa vaatteita, jotka ovat vielä käsittelemättömiä hajupommeja.

  Kiitos kaikille vinkeistä, hyviä neuvoja tuli. Nuuhkin narulla kuivumassa olevia ex-haisevia vaatteita aina kodinhoitohuoneessa käydessäni, pysyyhän haju varmastipoissa, vähän saa nauraa myös itselleen...
  Niin, ja millehän meidän koti tai vaatteet tuoksuvat vieraan nenään..?
   
 21. nenuliini Vierailija

  Pyöräytin myös koneen puhdistuspesun 95 asteessa ja mukana pyöri pieni kasa pinttyneitä käsipyyhkeitä. Valkoista tuli!
  Miksiköhän olen ihan juminut tuohon 40 asteeseen..?
   
 22. rosmarin Vierailija

  Kiitoksia tyhjentävästä vastauksesta, nenuliini. Nyt me sitten tiedämme mitä tehdä tunkkaisille vaatteille. Etikka kuulemma auttaa monenmoneen ongelmaan.

  Unohda se piimäpesu, se olisi muka vain homeisille vaatteille. Toivottavasti keneltäkään eivät vaatteet homehdu.
   
 23. Haisevat vaatteet Vierailija

  Lähtisiköhän tuolla etikalla myös hienhaju urheiluvaatteista? Osa vaatii vain käsinpesun, mikäköhän olisi silloin etikan suhde?
   
 24. jkhbnk, m,njk Vierailija

  Hienhaju lähtee myös etikalla. Käsinpesua ennen liota vaatetta vedessä, jossa on pari desiä etikkaa muutaman tunnin ajan ja sitten pese normaalisti käsin.
   
 25. tamara5 Vierailija

  Kokeilkaapa pyykinkuivaajaa! Sain vasta sillä homeen hajun pois yritettyäni ensin 60 astetta, sitten 90 - ei lähtenyt... Katseeni kääntyi kuivausrummun puoleen ja toivoni heräsi, kun huomasin siinä 120 asteen lukeman! HAA! Sillä lähti hajut tosin jotkut kohdat vaatteista kutistuivat, kuten ulkoilutakkien saumat. Monet keinokuituvaatteet kutistuivat. Hällävälia! Muutenkin riski piti ottaa. Ihana huomata, kuika vaatteista tuli raikkaat =) !
   
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti