Hae Anna.fi-sivustolta

UsanPacific Northwest

Viestiketju osiossa 'Kaukomatkat' , käynnistäjänä Ready, 04.11.2003.

 1. Ready Vierailija

  Vancouver, Seattle ja muu Pacific Northwest

  Reissasimme elo-syyskuussa 3 vkoa Yhdysvalloissa ja Kanadassa nk. Pacific Northwestin alueella. Tässä on matkakertomus reissustamme. Hieman pitkä tästä tuli...
  Olen aiemmin käynyt Usassa viisi vuotta sitten Texasissa ja oletin että Usan luoteiskolkassa olisi erilaista. Jossain määrin kuitenkin Amerikka on Amerikka. Pikkukaupungit ja arkkitehtuuri on samanlaista, autoja on paljon ja pysäköinti helppoa. Ja amerikkalainen perusmentaliteetti ihmisillä on vaan korostunut näiden terrori-iskujen ja Irakin sotien takia…

  Tukikohtamme sijaitsi Oregonissa suuren Columbia-joen varressa sukulaisten luona, jossa yövyimme ensimmäisen viikon ja saimme myös lainaan heidän autoaan jossa säästimme mukavasti verrattuna vuokraamohintoihin. Aluksi kävimme katsomassa lähistöllä sijaitsevaa 80-l. alussa purkautunutta Mount St. Helensiä, joka vieläkin tupruttelee hiukan. Ympäröivä seudulla näkyy vieläkin purkauksen vaikutukset.
  Itään päin mentäessä Columbia-joen jokilaakso muuttuu jylhäksi miltei kanjoniksi. Maisemat ovat komeita ja eteläpuolen vanhan rannikkotien varressa on monta suurta veisputousta, mm. suuri Multnomah falls, joka tosin on vähän turistirysä. Vähän pienemmät saman tien varrella olevat putoukset ovat luonnonläheisempiä ja niitä saa katsella rauhassa ja lähempääkin. Saman tien varrella sijaitsee ylhäällä jyrkänteeltä Vista housen komea näköalapaikka. Vielä hienompi on idempänä sijaitseva Crow’s point-näköalapaikka: Karut keltaiset vuoret ja kaukana alhaalla avautuva syvänsininen Columbiajoki ja kuiva kuumuus väreili ilmassa niin käsinkosketeltavana että ilma tuntui sakealta. Vilvoittavat tuulet mereltä kun eivät yllä sinne vuorten suojiin ja seudulla ei ollut satanut aikoihin.

  Ensimmäisellä viikolla teimme myös kahden päivän rengasmatkan. Ajoimme Oregonin sisämaata etelään ja palasimme Tyynen valtameren rannikkotietä pohjoiseen. Sisämaassa oli vähemmän mitään mielenkiintoista, mutta kun käännyimme länteen rannikkovuorille, seutu alkoi muuttua. Hieno elämys oli kun saavuimme Florencen kaupunkiin rannikolle ja näimme ensimmäistä kertaa valtavat valkohiekkaiset dyynialueet joita jatkuu Florencesta etelään satoja kilometrejä. Dyynien takana avautui rannaton Tyyni valtameri ja sen aaltojen lyödessä rantaan, pauhu oli valtava. Florencessa myös yövyimme pienessä motellissa.
  Seuraavana päivänä aamusumuinen Tyynen valtameren ranta oli kaunis, varsinkin kun Florencesta pohjoiseen mentäessä rannikko muuttuu jylhemmäksi ja rantakalliot kohoavat korkeiksikin jyrkänteiksi. Poikkesimme Sealion’s cave (Merileijonien luola) nimisessä paikassa, mutta ei olisi kannattanut koska maksoi paljon ja selvisi vasta luolassa että kesällä ja hyvällä ilmalla merileijonat pysyttelevät mieluummin ulkona. Myöhemmin näimme merileijonia läheltä ihan maksutta Newportin kalastajakaupungin satamassa, jonne niille oli tehty laiturit joilla ne loikoilivat ihmisten katseltavana. Pitivät melkoista mylvintää.
  Rannikolta löytyi lukuisia ”historiallisia” majakoita, karuja kalastajakyliä, turismin ylläpitämiä lomahotellien täyttämiä kyliä ja hiekkarantoja toisensa jälkeen ja komeita näköalapaikkoja. Pacific Northwestin arkkitehtuurityyliin kuuluvat kauttaaltaan harmailla seetripuupäreillä päällystetyt talot, jotka ovat kuulemma erittäin paloherkkiä ja nykyisin on ilmeisesti jopa kiellettyä rakentaa talonsa niistä. Rannikolta löytyi jopa yksi kokonainen pikkukylä jossa kaikki rakennukset ovat ko. materiaalista.
  Rannikkotie ”päättyy” pohjoisessa Astoriaan, jossa on aiemmin ollut merkittävä suomalaissiirtolaisten yhdyskunta. Nykyisin yhteisö on kuihtunut, koska jälkipolvien suomenkielentaito alkaa olla vähäistä ja ensimmäisen polven siirtolaiset ovat usein jo kuolleet/ hyvin vanhoja. Kaupungista löytyy kuitenkin Suomi-hall, jossa suomalaiset ovat kokoontuneet ja kauppa jossa myydään suomalaisia tavaroita, esim. astioita, koriste-esineitä… Kaupunki on kauniilla paikalla niemessä, jonka toiselta puolelta Columbia-joki yhtyy mereen ja toiselta puolelta toinen pienempi joki yhtyy Columbia-jokeen. Kaupunki sijaitsee enimmäkseen rinteessä, ja ylhäällä on näköalapaikka, jossa on näköalatorni, Astoria-colum. Rannassa kulkee museoraitiovaunu (tosin ei enää kiskoilla). Astorian kohdalla Columbia-joen ylittää massiivinen 7 km pitkä silta Washingtonin osavaltion puolelle.

  Lomamme lopuiksi 10 päiväksi jatkoimme pohjoiseen, ensiksi Kanadaan. Rajamuodollisuudet olivat yllättävän tiukat, jouduimme varsinaisen passintarkastuksen ja haastattelun jälkeen vielä jonottamaan immigration officeen leimauttamaan passimme ja samalla uuteen haastatteluun. Usan maahantulomuodollisuudet olivat ainakin meidän kohdallamme paljon löysemmät.

  Vancouverista meillä oli varattu halpa hotelli keskustasta. Se kannatti, sillä Vancouverin keskusta osoittautui eläväksi paikaksi toimistoajan ulkopuolellakin, toisin kuin monet Usan puolen suuret kaupungit. Paljon löytyy ruokapaikkoja, baareja, kahviloita ja yökerhojakin. Ainoa ikävä puoli oli lukuisat asunnottomat ja pummit joita hengaili joka kulmassa kerjäämässä. Vancouverin keskustan vieressä on suuri Stanley Park, joka on paikallisten olohuone. Sen kiertää upea rantatie, puut ovat todella suuria (seetrejä tms.), ei mitään puistoa vaan osittain täysin metsää. Keskustaan aukeaa komeat näköalat ja puiston etelärannalla on monta uimarantaa ihan kävelyetäisyydellä keskustasta. Siellä oli myös kesyjä pesukarhuja jotka tulivat ihan viereen ruokaa kerjätessään. Vancouverissa kannattaa myös nousta näkötorniin The Lookout:iin, jonne pääsee myös samana iltana samalla lipulla ihailemaan kaupunkia iltavalaistuksessa. Vancouverin Chinatownissakin kannattaa piipahtaa ja lähellä on viehättävä Gastown, jossa vanhoja satamavarastoja on uudistettu viihtyisiksi liikkeiksi ja kahviloiksi. Pohjois-Vancouverissa, jonne pääsee Lions Gate Bridgen yli lahden toiselle puolelle, on kaksi riippusiltaa, joista toinen, Capilano suspension bridge oli vähän tylsä ja kallis turistirysä. Silta tosin oli korkealla rotkon yläpuolella mutta ei niin ihmeellinen. Grouse Mountainille voi nousta köysiradalla, mutta sinne emme ehtineet.

  Yksi päiväreissu tehtiin pohjoiseen vuoristoon Sea to Sky-highwaytä pitkin. Se kulkee kaunista vuonon rantaa ja johtaa laskettelukeskus Whistleriin, jossa tulevien Vancouverin talviolympialaisten hiihtolajit järjestetään. Matkalla poikkesimme kahdelle vesiputoukselle, joista varsinkin Brandyvine oli vaikuttava kun joki yhtäkkiä putoaa metsän keskeltä syvään rotkoon (itse sitä voi katsella ylhäältä joen tasolta, ei alhaalta niin kuin muita reissulla näkemiämme putouksia)

  Jatkoimme autolautalla Horseshoe Bay:sta rannikon edustan suurelle saarelle, Vancouver islandille. Siellä ehdimme tutustua vain British Columbian pääkaupunkiin Victoriaan. Se on arkkitehtuuriltaan brittiläistyyppinen viehättävä kaupunki, jossa on miltei pikkukaupungin tuntua, vaikka asukkaita on useampi sata tuhatta. Keskustassa Inner Harbourin ympärillä on merkittäviä suuria rakennuksia, Fairmont Empress Hotel ja parlamenttitalo. Muutenkin Victoriassa on paljon kauniita asuinalueita rannoilla, varsinkin Oak Bayn alue. Inner Harborista pääsee myös ns. valaankatseluretkille merelle, mutta valaat vaeltavat määrättyinä aikoina vuodesta seudun ohi joka ei ollut reissumme aikana, joten ikävä kyllä emme valaita nähneet.
  Seuraavana päivänä jo suuntasimme toisella lautalla lahden yli Usa:n puolelle Port Angelesiin. Kaatosade pilasi loppuillan, joten Olympia-vuoren kansallispuistoon ja sademetsiin emme menneet vaan jatkoimme suoraan Port Townsendin viehättävään historialliseen pikkukaupunkiin jossa yövyimme.

  Matkan loppu alkoi jo häämöttää. Seattle kutsui viimeisiksi päiviksi. Matkalla poikkesimme Olympiassa, Washingtonin pääkaupungissa jonka hallintorakennus Capitolissa on maailman neljänneksi suurin kupoli. Se oli remontissa, mutta viereinen Legislative Building oli auki ja näimme hienot korkeimman oikeuden(?) tilat.

  Seattle oli vähän hengetön mielestäni. Keskusta täynnä korkeita toimistotornitaloja, mutta illalla siellä ei juuri ollut elämää. Yövyimme keskustan pohjoispuolella mutta kävelyetäisyyden päässä keskustasta halvassa Travelodge-hotellissa. Lähistöllä oli korkea Space-needle-näkötorni. Siellä piipahdimme mutta kallista oli (12$), enkä tiedä oliko niin ihmeelliset maisemat pilvisenä päivänä. Paremmat näkymät oli pohjoisemman kaupunginosan, kukkulalla sijaitsevan Queen Annen näköalapaikalta. Upea kaupunkisilhuetti jossa etualalla näkyy Space-needle ja taustalla kirkkaana päivänä näkyy upea lumihuippuinen ”sokeritoppavuori” Mount Rainier. Tällä näköalapaikalla saimme juttuseuraa eräästä paikallisesta miehestä joka kertoi asuvansa lähistöllä ja tulevansa usein päiväkahville katsomaan maisemaa. Hänellä oli tietysti valtava Starbucksin kahvimuki kädessään. Kertoi että Seattle on hänen suosikkinsa USA:n kaupungeista, oli asunut monessa paikassa New Yorkista lähtien. San Fransisco veti hänen mukaansa muuten vertoja Seattlelle mutta yleinen hintataso on siellä liian kallis.

  Seattlessa eniten näkemisen arvoisia paikkoja ovat Pioneer Squaren tienoo ja rannan kauppahalli-tyyppinen Pike Place Market, jossa myytiin melkein kaikkea mahdollista. Autolla kiertelimme kaupunkia, mutta kaikki amerikkalaiset asuinalueet ovat kyllä niin toistensa kopioita, että kun on yhden nähnyt, on nähnyt kaikki. Ainoa positiivinen poikkeus oli Queen Anne jossa oli kauniita vanhahkoja taloja.

  Kokonaisuudessaan tuli melkein yliannos amerikkalaista kulttuuria. Jossain määrin ärsytti sikäläisten yltiöisänmaallisuus ja mielipiteet Irakin sodasta. Poliittisia kannanottoja näki talojen ja liikeiden pihoilla kylteissä ja banderolleissa. Meitä luultiin venäläisiksi, mikä ei varsinaisesti ole kohteliaisuus. Mutta ei sentään luultu ranskalaisiksi, joita yleisesti haukuttiin. Ihmiset olivat ystävällisiä ja palvelualttiita, joskus vähän liikaakin. Supermarketista olutta ostaessamme sekä mieheltäni että minulta kysyttiin papereita, vaikka olemme jo kolmekymppisiä. Ja ihmettelivät suomalaista ajokorttia, passi kun oli tallelokerossa. Helppoa reissaaminen siellä oli, pysäköinti oli helppoa ja usein ilmaistakin. Yleisiä vessoja oli joka paikassa, ne olivat siistejä eivätkä ne maksaneet ikinä mitään! (Toisin kuin E-Euroopassa) Ruokapaikkoja löytyi helposti, samoin majapaikkoja. Reissun kustannukset olivat n.1600€/henkilö. Hyvin pysyimme budjetissa. Hieno reissu, mutta kuitenkin ei kiitos amerikkalaista kulttuuria taas pariin vuoteen. Ehkä sitten Nykki kutsuu…
   
 2. sepeteus Vierailija

  Kiitos mainiosta matkakertomuksesta. Se palautti mieliin muistoja omista kokemuksista ja näkemisistä. Kiertelimme vaimoni kanssa samoja seutuja ehkäpä vielä laajemmin myös Brittiläisen Columbian ja USA:n Washingtonin sekä Oregonin sisäosissa. Vuosiluvut olivat kevät1993(3viikkoa)ja syksy 1995(4 viikkoa). Tukikohtana oli Seattlen alueella työskennelleen poikamme talous ja auto oli tietysti myös hänen. Jälkimmäisen matkan yhteydessä lensimme poikamme opastuksella Renoon ja kaupungin ohella ajelimme vuokratulla autolla mm. Lake Tahoella ja lännen historiallisissa paikoissa:Silver City ja Carlson City. Reno on pieni pelipaikka Las Vegasiin verrattuna, mutta kyllä ""meno"" oli sielläkin aivan hulvatonta. Meidän seurueemme menetti 3 päivän retken aikana lähinnä pokeriin yhteensä n. 8 dollaria.

  Kun seuraavan kerran suunnittelette USA-matkaa, niin ehdotan Nykin alueen ja itärannikon asemasta eteläistä Kaliforniaa. Olemme ym. matkoja aikaisemmin ""sekkailleet"" kahtena keikkana 3+3 viikkoa siellä pitäen tukikohtana Los Angelesia (poikamme työskenteli tuolloin La:ssa). Hienoja seutuja!
   
 3. John Vierailija

  Kiitoksia. Olipa mukavaa luettavaa.
   
 4. tj Vierailija

  Olemme heinäkuussa menossa kiertämään juuri suosittelemaasi eteläistä Kaliforniaa, noin kolmen viikon ajaksi. Olisi mukava kuulla matkakertomuksia sieltä.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti