Hae Anna.fi-sivustolta

Uskallatko syödä

Viestiketju osiossa 'Erityisruokavaliot' , käynnistäjänä kylässä, 23.11.2005.

 1. kylässä Vierailija

  Otetaan nyt esimerkiksi tuo myllyn paras tattarireseptejä -lehtinen. Jos joku asiaan perehtymätön ostaa niitä suurimoita, jauhoja tai hiutaleita ja tekee leipomukset ohjeiden mukaan ja tarjoaa niitä riemumielin sinulle. Luulee tehneensä oikein kun lehtisessäkin oikein sanotaan että sopivat keliaakikolle.

  Kuitenkin keliakialehdessä sanotaan ettei niitä pitäisi käyttää ja hänhän ei lehteä lukemattomana voi asiaa tietää. Ja onkohan muita vastaavia aineita kuinka paljon.... Niin uskallatteko syödä niitä leipomuksia?
   
 2. kysyjä Vierailija

  En ole koskaan edes naähnyt sellaista lehtistä? Mistä sen sait? kaikki jossa ei ole vehnää tai ruista voi syödä.
   
 3. ei Vierailija

  ohraakaan saa olla. Eikä sellaisten firmojen tuotteita joiden linjoilla valmistetaan muista viljoista tehtyjä tuotteita kuten juuri yllä mainittu Myllyn paras. Vaikka ne puhdistavatkin linjat välillä ei puhtautta voida taata ja siksi niitä tuotteita ei saa käyttää.

  Luultavasti olen ottanut sen esitteen kaupasta. En muista mistä se tuli mutta siksi sen otinkin että siinä oli gluteenittomien tuotteiden ohjeita. Voihan niitä reseptejä käyttää kun ostaa toisen firman puhtaita tuotteita.
   
 4. kysyjä Vierailija

  Muunnan aina ns. normaalin respetin gluteenittomaksi vaihtamalla ainesosat. valmistuotteisiin en luota, vehnäjauhoa laitetaan mitä ihmeellisimpiin tuotteisiin.
   
 5. w Vierailija

  Mutta joku voi tehdä vaikka lihasopan ja laittaa siihen väärää lihaliemikuutiota ja kehua gluteenittomaksi.
   
 6. Allergia-äiti Vierailija

  Joo, anoppila ottaa päähän.

  Joka kerta samanlaista:
  - lihakeittoon laitettu Lidlen lihaliemikuutio (koska lukee kasvisrasvaa)
  - leivoin ja laitoin vain vähän vehnäjauhoa

  Omat ruuat aina mukana...pahinta on kinastelu ja syyllistäminen: luen tarkkaan tuoteselosteet...

  Että kivaa jouluruokailua odotellessa...
   
 7. yks Vierailija

  Olen ottanut sen kannan, että jos joku on nähnyt sen vaivan, että leipoo jotain minua ajatellen gluteenittomasti, niin voin niitä syödä.
  En kysy mistä ja miten ne on tehty. Jos niissä sitten on jotain sopimatonta, niin sitten on. Omalta osaltani pidän kohtuuttomana odottaa kaikilta samaa tietämystä keliakiasta, kuin itsellä on. Olen kiitollinen, kun toinen tekee parhaansa. Enhän niissä kyläpaikoissa kuitenkaan montaa kertaa vuodessa syö. Vaikka vähäkin on pahasta, niin silti.
  Tämä on tietysti vain henkilökohtainen kantani.

  Lähipiirin olen saanut aika hyvin informoitua sudenkuopista ja kyllä ne näin viiden vuoden viiveellä alkavat oppia...

  Kotona olen ehdottoman tarkka ruokavalion suhteen ja mies ja lapset osaavat varoa etteivät ""saastuta"" ruokia joita voin syödä.
   
 8. :D Vierailija

  Juu kyllä uskallan, jos sanotaan että jokin on gluteenitonta niin en jätä ottamatta tai ala varmuuden vuoksi tenttaamaan tarkemmin, siinähän nolaisin sekä itseni että tarjoilujen tekijän. Onneksi (?!?) suvussa on keliaakikkoja pilvin pimein, joen sukulaisten luona ainakin tiedän ettei ruuissa ole kiellettyjä aineksia. Kaikki lähisuvun ihmiset tietävät keliakiasta ja gluteenittomuudesta sen verrn että osaavat välttää sudenkuopat. Meillä vierailut ja ruokailut eivät onneksi ole tahtojen ja uskomusten taistoa vaan asiaan suhtaudutaan järkevästi ja gluteenittomuus osataan ottaa huomioon luontevasti ilman että kenenkään tarvitsee tehdä aiheesta numeroa suuntaan tai toiseen. Osasyy varmaan on, että sairautta on diagnosoitu suvussa 1970-luvulta asti ja parin ensin diagnosoidun henkilön kohdalla kunto ennen diagnoosia pääsi todella pahaksi. Diagnoosin ja ruokavalion aloittamisen jälkeiset muutokset saivat taatusti kaikki suvun epäluuloisetkin uskomaan että sairaus on todellinen ja vaatii asianmukaisen hoidon!
  (sorry paasaamiseni, luin tuossa äsken luulosairaus-ketjua ja sappeni jäi kiehumaan! ;)
   
 9. Allergia-äiti Vierailija

  Ikävää, että suvussa on useita keliaatikkoja. Hyvää asiassa on se, että asia otetaan todesta.

  En syötä lapselleni vieraitten ruokia. Poika ripulinut lähes koko ikänsä ja hänen kasvukäyränsä kovasti pakkasella. Nyt, melkein kolmivuotiaana, pituutta 86 cm. Tiukan dietin ansiosta (=ilman ripulointia) pituutta on tullut kolmessa kuukaudessa 4,5 cm. Lapsellani todettu keliakia, maito-ja muna-allegia (tässä vaikeimmat ruoka-aineeet).
   
 10. yks Vierailija

  Varmaan toimisin samoin, varsinkin kun on lapsesta kysymys. Vaara, että muiden laittamassa ruuassa on esim. kiellettyjä viljoja tai muuta sopimatonta, on aina olemassa. (Vaikka kuinka olisi parhaalla tahdolla yritetty tehdä ilman kiellettyjä aineita) Esim. oma äitini teki ""gluteenitonta"" kastiketta ja söi ruisleipää... Enhän tietenkään hennonnut sanoa siitä mitään vaan söin kiltisti.

  Asiaan perehtymättömien on todella vaikea ymmärtää noita ""pilkunviilaus""- juttuja. Ne vaan sattuu olemaan arkipäivää meidän elämässämme!
   
 11. Mie Vierailija

  Syön joka paikassa ,missä tarjotaan gluteenittomia leivonnaisia. Enpä ole kuollut vielä, en edes oireillut kuinkaan.
   
 12. Kysymys Vierailija

  Voisiko joku kertoa mistä oireista keliakian tunnistaa, siis jos on oireita niin mitkä ovat tunnusomaisia keliakialle?
   

Tilaa Ruoka.fi-uutiskirje!

Ruoka.fi-uutiskirje tuo sähköpostiisi usimmat artikkelit, ruokablogit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti