Hae Anna.fi-sivustolta

Uskonto tai vakaumus on saatava pitää yksityisasiana

Viestiketju osiossa 'Elämänkatsomus' , käynnistäjänä yksityisasia, 24.01.2014.

 1. yksityisasia Vierailija

  Uskonnonvapauteen kuuluu yhtäältä, että jokaisella tulee olla oikeus kertoa uskostaan ja uskonnostaan muille. Toisaalta uskonnonvapauteen kuuluu myös yksityisyyden suoja, jonka mukaan ketään ei tule saattaa tilanteeseen, jossa hän joutuu vasten tahtoaan kertomaan tai muuten paljastamaan uskontonsa tai vakaumuksensa.

  Olemme tottuneet siihen, että poliittista mielipidettä tai seksuaalista suuntautumista ei tarvitse paljastaa, ellei itse halua. Uskonnon tai vakaumuksen joutuu Suomessa vielä paljastamaan monissa paikoissa tahtomattaan.

  Armeijassa ja oikeusistuimessa joutuu valitsemaan uskonnollisen valan tai neutraalin vakuutuksen väliltä. Koulujen järjestämään uskonnonharjoitukseen (jumalanpalvelus, hartaus) osallistuminen tai siitä pois jääminen tuo esiin perheen ja lapsen uskonnon tai vakaumuksen, samoin uskonnon tai elämänkatsomustiedon opetukseen osallistuminen. Myös eräissä koulujen juhlissa voi joutua paljastamaan vakaumuksensa.

  Jo nykyinen väestötietojärjestelmä on ongelmallinen. Ei ole valtion asia tietää, mikä on kansalaisen uskonto tai vakaumus. Erityisen kyseenalaista on pienten lasten uskonnollinen rekisteröinti väestörekisterissä.

  Yhdenvertainen Suomi -kansalaisaloitteen Suomessa ei riittävästi kunnioiteta kansalaisten yksityisyyttä uskontojen ja vakaumusten osalta. Valalle ja vakuutukselle ei varsinaisesti ole mitään käyttöä, vaan se on enemmänkin perinnettä, ja niiden jaottelulle vielä vähemmän. Jos jonkinlainen vakuutus tarvitaan, sen tulee olla sisällöltään sellainen, että kaikki voivat sen antaa, eli mukana ei ole vannomista jumalan nimeen. Koulusta tulee poistaa kaikki sellainen toiminta, joka aiheuttaa lapsien jakamisen eri ryhmiin uskonnon tai vakaumuksen mukaan. Väestötietojärjestelmän uskontotietoa käytetään vain kirkollisveron keräämistä varten, eikä tämä ole riittävä perustelu arkaluontoisen tiedon kirjaamiselle valtion järjestelmiin.

  - On erikoista, että Suomessa puhutaan ja ollaan kovasti huolissaan milloin mistäkin yksityisyyden loukkaamisesta, mutta kouluissa lapset jaetaan joka päivä ryhmiin uskonnon ja vakaumuksen mukaan ja näin paljastetaan lapsen tai varsinaisesti lapsen vanhempien uskonto tai vakaumus. Uskonto on kuitenkin hyvin arkaluontoinen asia, joten sen paljastumisen kanssa tulisi olla hyvin varovainen, toteaa kansalaisaloitteen edustaja Petri Karisma.

  Kaikkia uskontoja ja uskonnottomia vakaumuksia tulisi kohdella yhdenvertaisesti Suomessa. Valtion tulee olla puolueeton suhteessa uskontoihin. Uskonto tai vakaumus on saatava pitää yksityisasiana. Nyky-Suomessa varsinkin evankelis-luterilaisella kirkolla on lukuisia valtionkirkollisia etuoikeuksia suhteessa muihin uskontoihin ja uskonnottomiin katsomuksiin.

  Kirkko on julkisoikeudellinen yhteisö, eli sen katsotaan olevan osa julkista valtaa. Kirkon etuoikeudet loukkaavat uskonnottomien ja toisuskoisten ihmisoikeuksia. Kirkolta on poistettava valtionkirkollinen ja julkisoikeudellinen erityisasema, jotta kaikkia kohdeltaisiin yhdenvertaisesti vakaumuksesta riippumatta. Tämän toteuttaminen edellyttää monien lakien muuttamista, myös perustuslain.

  Yhdenvertainen Suomi -kansalaisaloitteen voi allekirjoittaa osoitteessa https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/707 . Kotisivu on Yhdenvertainen Suomi | Kansalaisaloite uskonnollisen ja vakaumuksellisen yhdenvertaisuuden puolesta .
   
 2. engel48 Uusi jäsen

  liittynyt:
  16.11.2006
  Viestejä:
  2 027
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ei voi olla kannattamatta noin hyvää je edistyksellistä aloitetta.
   
 3. puolueeton Uusi jäsen

  liittynyt:
  10.03.2011
  Viestejä:
  313
  Saadut tykkäykset:
  0
  Niin niiden lukuisten eri laisten ja erinimisten pimeyden puolta edustavien uskontojen kanssa on hyvä ollakin.

  Eri asia on tämän, kaikille hyväksi, "maailmalle valkeudeksi, ja maalle suolaksi" tarkoitetun, Raamatun UT mukaisen Kristillisyyden kanssa. Jonka kuuluu näkyä ja kuulua kaikkeen maailman.

  Pitää ilmetä / näkyä ne Oikean, kaikille hyväksi olevan Kristillisyyden tunnusmerkit, jotka alkaa näkymään vasta Kristuksen Jeesuksen käskyt pitävästä ja täyttävästä, Jumalan valtakunta yhteyden / yhtenäisyyden Kristuksessa Jeesuksessa / Raamatun UT mukaisuudessa mahdollistavasta, apostolisen seurakuntaopin mukaisesti, saatanan orjuudesta vapahtajan, kaikille hyväksi Kristuksen Jeesuksen kirkkaudeksi ja kunniaksi, Hänessä YHTÄ olevasti ja kaikessa YHTÄ pitävästi, Totuudessa YKSI mielisesti, jokaista jäsentään myöden yhteiseksi hyväksi, mutta kaikille ja kaikelle Luojan hyväksemme luomalle parhaaksi mahdolliseksi tarkoituksella ja tavoitteella, keskinäisessä rakkaudessa ja huolenpito yhteydessä elämisestä ja toimimisesta / vaikuttamisesta.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti