Hae Anna.fi-sivustolta

Uutuuksia

Viestiketju osiossa 'Kreikka ja Kypros' , käynnistäjänä Una, 06.11.2006.

 1. Una Vierailija

  Ennakkotietojen mukaan myös Mytilini (Lesvos) on ensi kesänä valmismatkatarjonnassa. Mahtavaa!
   
 2. kirsi Vierailija

  Huomasin saman. Hyviä uutuuksia FM:llä ja myös näköjään Tjärellä.
   
 3. pampam Uusi jäsen

  liittynyt:
  17.09.2006
  Viestejä:
  10
  Saadut tykkäykset:
  0
  tiedättekö paikasta enemmän kertokaa?
   
 4. -beggar- Uusi jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  941
  Saadut tykkäykset:
  0
  -
  Antiikin Kreikan kuuluisimpia runoilijoita oli Sapfo (n. 600 eKr), joka vaikutti Lesboksen saarella ja piti siellä naisten koulua. Ja rakasti sekä miehiä että naisia.

  Ylhäisnainen Sapfo perusti runouden, musiikin ja tanssin koulun ”Muusain kodin”. Meren äärellä, kauniissa puutarhassa hän perehdytti nuoria ylhäisönaisia paitsi runouden ja tanssin, myös seurustelun ja rakkauden taitoihin. Siellä Muusain kodin naiset osallistuivat erityisesti Afroditen kulttimenoihin. Kreikkalaisilla oli kaksi rakkauteen liittyvää jumaluutta, toinen oli miehisempi Eros ja liittyi usein homoseksuaaliseen rakkauteen. Afrodite taas oli jumalatar, jonka lahjat liittyivät myös kauneuteen, ja hänen katsottiin suosivan naisia.

  Lesbos saaren kulttuuri oli vapaamielistä sikäli, että perheiden ja sukujen sopimukset eivät täysin säädelleet ihmisten välistä rakkautta. On sanottu, että rakkauslyriikka syntyy Lesbos saarella juuri siksi, että siellä rakkaus liittyi vapaaseen kiintymykseen – ja tunteisiin joita perheauktoriteetti ei hallinut.

  Sapfo oli saarella niin arvostettu runoilija, että hänen kuvaansa lyötettiin jopa rahoihin. Lukemattomat perheet lähettivät tyttärensä Sapfon kasvatettavaksi.

  Toisaalta Ateenassa tällaista naista halveksittiin. Ateenassa vain ”julkinen nainen” saattoi esiintyä tällä tavoin. Siellä ei voitu käsittää Sapfon kaltaista hahmoa. Tästä ehkä johtuu, että kreikkalaisissa komedioissa Sapfo oli yleinen pilkan kohde, häntä kuvattiin seksinjanoisena naisena.

  Kaikesta huolimatta itse Platon ylisti Sapfoa sanoen: ” Väittävät väärin: yhdeksän muusain on määrä. Lesboon Sapfo on kymmenes muusa.”

  Sapfon runoista ei ole säilynyt kuin fragmentteja, hänen tiedetään kirjoittaneen 9 000 säettä, seitsemässä kirjassa. Häneltä on säilynyt vain yksi Afroditelle omistettu hymni. Hänen tunnetuin runonsa on lähes kokonainen oodi joka on omistettu eräälle häitään viettävälle Sapfon entiselle oppilaalle. Runossa Sapfo on selvästi mustasukkainen miehelle joka saa hänen rakastamansa naisen puolisokseen.


  Se kuuluu jumaliin se mies joka kanssasi istuu
  Joka kuulee sinun ihanan äänesi läheltä,
  ja sinun naurusi
  ja sinun lempesi
  ja sinun rakkautesi
  Sinun
  naurusi
  sydän säikähtää rinnassani kun katson sinua en
  mitenkään
  saa ääntä suustani (Kun näen sinut äkkiä)
  Kieleni tärisee, tuli juoksee ihoni alla, en näe mitään
  korvissa suhisee, hiki kohoaa pintaan,
  paikkani vapisevat, olen
  keltaisempi
  kuin ruoho,
  Kohta kuin kuollut
  Mutta kaikki on kestettävä sillä . . . .
  (suom. Saarikoski)


  Sapfon häälauluista on vaikea sanoa onko kyse lesborakkaudesta vai rituaalista. Naisten esittämissä häälauluissa oli tapana ylistää morsiamen kauneutta, ja valittaa että sulhanen ei arvosta tarpeeksi kuinka suuri lahja hänen vieressään on. Naisten oli tapana valittaa ja vastustaa avioliittoon siirtymistä. Muusain koulussa kuitenkin vastustettiin erityisen radikaalisti, Sapfon johdolla avioliitto esitettiin rakkauden vastakohdaksi. Kun nainen siirtyy miehen luo ja miehen sukuun, hänellä ei ollut enää oikeutta ruumiiseensa ja tunteisiinsa. Siksi kerrotaan, että Sapfo naisineen saattoi joskus ryöstää naisen takaisin jos tätä pidettiin erityisen huonosti.
   
 5. upias Vierailija

  No siellä ainakin tosi monta mukavaa kaupunkia. Ei ole turistirysä eli on mahdollisuus tutustua muuhunkin kuin Kreetan länsirannan hotellikomplekseihin!
  Menossa kesän lopulla...
   
 6. -beggar- Uusi jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  941
  Saadut tykkäykset:
  0
  -
  Minkä nimisiä ja mitä niissä on nähtävää?
   
 7. S-L:aan raivostunut Vierailija


  koita olla asiallisempi. riitele ukkos kanssa - pois palstalta riekkumasta !!!!!!!!!!!!!!!

   
 8. nurmikselle Vierailija

 9. -beggar- Uusi jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  941
  Saadut tykkäykset:
  0
  .
  Missä on Sanna-Liisan sivistys ja Kreikkatietous ? En ole kertaakaan lukenut hänen kommenteistaan, että hänelle olisi Kreikan historia jotenkin tärkeää, vaikka se on eurooppalaisen kulttuurin perusta. Jokaisella isommalla Kreikan saarella on oma kulttuurihistoriansa. Hallitsijat, sotapäälliköt, filosofit, runoilijat, tutkija taiteilijat tai muut kulttuurihenkilöt yhdistetään saareen, kaupunkiin , linnoituksiin jne. Tuskin mikään maa Euroopassa on niin täynnä historiaa kun Kreikka.

  Jokainen vähän enemmän historiaa lukenut tuntee Sapfon ja Lesvoksen. Toisaalta on hupaisaa kuinka Sapfo yhdistetään lesbouteen negatiivisessa mielessä, vaikka monet tunnetut filosofit olivat nykymittapuun mukaan julkihomoja. Koko antiikin kreikan urheilu, ja sankareista kirjoittaminen oli varsin homoeroottissävytteistä.

  Toki iso osa lomalaisista viis veisaa kulttuurihistoriasta vaikka Kreikassa lomaileekin. Jos on kiinnostusta ja ottaa saareen/kohteen historiasta selvää se antaa aivan toisenlaisen perspektiivin lomailun. Mytili ja sen historiaan kuuluu runoilija Sapfo, mutta naisten hallitsema saari ja sen historia ulottuu paljon enne Sapfon aikaa. Jos nykyistä Suomea ja sen yhteiskuntarakennetta tarkasteltaisi 2600 vuoden aikaperspektiivissä , tämä näyttäisi naisten hallitsemalta yhteiskunnalta kuten Mytili 2600 vuotta sitten oli.

  Tästä on Sanna-Liisan hyvä jatkaa, minä poistun takavasemmalle .

  Asiasta kiinnostuneille
  http://jumalasuomi.tripod.com/lemnos.htm
   
 10. edelliselle Vierailija

  Kirjoitat paisti vainoharhaa myös erittäin heikolla tietotaidolla suomea. Oletko ryssä? Mitä tuo Sapfo-jutut tässä taas tekee, pyysikö "ystäväsi kirjanpitäjä" sen tänne laittamaan, tuntee varmaan juttu ainakin teoriassa...Oletko sinä kaappisellainen vai julki...?
   
 11. faktaa1 Vierailija  Koita kirjoittaa asiaa. Jos et kykene edes siihen pysy pois.
   
 12. -beggar- Uusi jäsen

  liittynyt:
  21.06.2006
  Viestejä:
  941
  Saadut tykkäykset:
  0
  -
  Iltapäivä siiderit ovat tehneet tehtävänsä...odotamme rouvan sammumista - kiitos!
   
 13. Tintti2 Vierailija

  Voi hyvä ihme, tämä FOORUMIHAN on varsinainen "mellastuspaikka"!. YLLÄPITO HALOO!!!
   
 14. marcus aurelius Vierailija


  Olen lukenut Sapfon kaikki säilyneet runot jo parikymmentä vuotta sitten, samoin Homeroksen teokset useaan kertaan (Mannisen suomennokset) ja tärkeimmät antiikin kreikkalaiset tragediat suomenkielisinä käännöksinä. Osittain tämä johtuu siitä, että olen opiskellut yleistä kirjallisuustiedettä ja historiaa (osa em. teoksista kuului tutkintovaatimuksiin). Kirjoitan tämän vain siksi, ettei seuraavaa kommenttiniani pidettäisi asiaan perehtymättömän väitteenä.

  Eli väitteeni on: Kreikka ei suinkaan ole se maa Euroopassa, jossa on säilynyt monipuolisimmin ja runsaimmin materiaalista historiaa. Se on nimittäin Italia. Kreikassa on kyllä runsaasti antiikin ajan monumentteja, mutta myöhemmät kulttuurikerrostumat ovat siellä kohtalaisen vähäisiä. Eihän historia lopu suinkaan antiikin aikaan. Nykyisen Italian alueella historian lähes kaikki kaudet ovat jääneet näkyviin. Esihistorian jätän tässä kokonaan käsittelemättä.

  Antiikin kreikkalaisia siirtokuntia oli runsaimmin Sisiliassa ja Etelä-Italiassa, jossa on lukemattomia säilyneitä temppelien, teatterien ja linnoitusten raunioita, eli kokonaisia raunioalueita. Kolmannen merkittävän antiikin ajan kulttuurin l. etruskikulttuurin jäännöksiä on nähtävillä erityisesti Toscanan suunnalla, jossa useimmat etruskikaupungit sijaitsivat. Antiikin Rooman ajan muistomerkkien runsaus on tietenkin kaikkien tiedossa. Kymmenet, jos ei sadatkin nykyiset kaupungit on perustettu jo roomalaisaikan. Sen jälkeen esim. Sisiliassa on näkyvillä suora jatkumo myöhäisantiikin kautta keskiaikaan (Bysantti, normannit, arabit: kaikki ovat jättäneet omat jälkensä mm. rakennustaiteeseen). Keskiajan rakennusten, kuvanveiston ja maalaustaiteen saavutukset ovat näkyvillä kaikkialla Italiassa. Renessanssi taas suorastaan syntyi Italiassa luoden loistavan kulttuurin, jonka aarreaittoja ovat aikamme ihmisille mm. Firenze, Venetsia sekä lukemattomat muut kaupungit upeine palatseineen, museoineen ja kirkkoineen. Vielä barokki oli yksi Italian rakennus- ja maalaustaiteen suuria tyylisuuntia. Siitä todistavat mm. lukemattomat barokkikirkot, joita löytyy koko maasta. En tässä käy enempää erittelemään Italian historiaa ja kulttuuria. Nämäkin lauseet ehkä riittävät selvittämään tarkoitukseni.

  Kaikki kunnia Kreikalle. Olen koko ikäni ihaillut kreikkalaista kirjallisuutta, kuvanveistoa ja rakennustaidetta, mutta kulttuurihistorialtaan monipuolisin maa Euroopassa ja koko maailmassa on mielestäni Italia.
   
 15. marcus aurelius kirjoittaa asiaa ja ansiokkaasi korjaa amatöörien virheet eli luulot. Wikipediaan ei kannata luottaa...jos edellinen "historioitisija" on sieltä tietojaan poimiskellut.
   
 16. myös opiskelija Vierailija

  Tähän keskusteluun voikin sujuvasti liittää seuraavan linkin:

  http://www.oulu.fi/intl/vaihtaripalautteet/palthessaloniki1.htm

   
 17. Tarkkailija+ Vierailija

  Olisi kohteliasta mainita lähde, jos sanasta sanaa lainaa akateemista tekstiö, kuten tässä on käynyt.

  http://www.jyu.fi/taiku/aikajana/kirjallisuus/ki_an_sapfo.htm


   
 18. se siitä Vierailija

  "Se" ei laita koskaan lähdettä lainaillessaan tieteellistä ja muuta teksitä. Olettaa kait että feikkaus menee täydestä eli esittää omina aikaansannoksinaan. Sellainen tiedemies.
   
 19. En ole kun tavallinen turisti, mutta ihmetyttää kun puhutaan uudesta matkakohteesta Lesvoksesta niin tämä "tieteilijä" vuodattaa sivun Italian historiaa. Sitä paitsi Nurmio kirjoitti ihan asiallisesti ja oikein Kreikan historiasta , juuri niin me normaalit ihmiset sen ymmärrämme.
   
 20. Ei nimimerkki "nurmio" mitään ITSE KIRJOITTANUT. Hän lainasi yliopiston ansiokasta tekstiä sanasta sanaan mainitsematta lähdettä. Pelkkä linkki olisi ollut asiallisempaa. Tuonkaltainen "kuppaaminen" saisi jo loppua. Epäeettistä touhuilua.

  http://www.jyu.fi/taiku/aikajana/kirjallisuus/ki_an_sapfo.htm
   
 21. Valtion syyttäjä Vierailija

  Aloitamme oikeustoimet Nurmiota vastaan lokakuun 15. päivä 2007.
  Nurmiolle haetaan syytettä: petoksesta, kavalluksesta, asiaperin väärennöksestä ja tekijänoikeusrikoksesta.
  Alustavasti syyttäjä tulee vatimaan epäillylle 7-vuotta ehdotonta vankeutta ja korvauksia maksettavaksi alustavan arvion mukaan yhteensä 973 miljoonaan euroa.

  Ilmiantajalle on luvassa palkkio, joka lunastettavissa valtionkonttorista Sörnäisten rantatie 13 virka-aikana.   
 22. kuka nyt... Vierailija

  p...kaan käsiään pistää .
   
 23. Judge Drägä Vierailija

  Ehdotan lievempää, sehän istuu rangaistusta koka ajan (internetissä:).

   
 24. ei taas Vierailija

  nurmiota uhata tappaa..................on se matkaili vakava asia kun pelkästi kirjoittelusta tarjotaan elinkautista???????????????????
   
 25. Turhaan sitä kiusaatte, ei se nyt niin vakava asia ole jos viisaampiaan kopsaa. Osoittaa korkeintaan ajattelemattomuutta ja huonoa harkintakykyä. Sattuuhan sitä, kun hosuu ja on innoissaan.   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti