Vaaralliset muovit tuttipulloissa

  • Viestiketjun aloittaja Ecomom
  • Ensimmäinen viesti
jepsjeps
Hyvä Bebes! Aika hinnakkaita tosin.

Olen todella tyytyväinen ostamiin lasisiin tuttipulloihin, karkaistuina ovat niin järeää tekoa, että ovat vielä jopa ehjiä muutamasta tippumisesta huolimatta, kivilattialle tosin en haluaisi testata... Mutta ihanaa, kun lasisia sentään uskaltaa lämmittää mikrossa, mikroon en laittaisi edes turvallista muovia. Hintaa nettikaupassa oli viiden euron molemmin puolin, ei paha.
 
MiEnJo
ttp://igs.kirjastot.fi/iGS/kysymykset/haku.aspx?word=Melamiini

Ja mitä tulee posliiniin niin mm. tuttuakin tutummissa Muumi-kupeissa ollut ongelmia:
ttp://kuningaskuluttaja.yle.fi/node/2121

Kärjistetysti: muoviastioita ei voi käyttää, posliiniastiat pitää testata ttp://www.leadcheck.fi/ tai vastaavalla. Ei ole helppoa nykyaikana, tieto lisää tuskaa ja elämästä nauttiminen vaikeutuu entisestään vaikka pitäisi olla toisinpäin näinä yltäkylläisyyden aikoina?

Onneksi hieman realitychekkiä elämään saa katsomalla vaikkapa Enbusken dokumentaarisia ttp://areena.yle.fi/hae?pid=164806

-- MJo

ps. Lisää linkkien alkuun h kirjain
 
MiEnJo
ttp://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/ajankohtaista/?id=1272

Näin ollen huolemme ovat turhia. Joka paikasta ihminen altistuu erilaisille asioille. Jos lakkaamme hengittämästä, nauttimasta ravintoa sekä vältämme ihokosketusta jokaiseen materiaaliin (myös ilmaan) niin kenties sitten olemme turvassa.

-- MJo
ps. Lisää h kirjain linkin alkuun.
 
Ainu 4
Eli eikös Ainun Marimekko -pullot joissa on pohjassa himmeällä merkintä 4 ole turvallisia? Ja niissä voi siis myös lämmittää? Vai mistä erottaa Ainu ja Ainu Mam -pullot?
 
Bpa free
Olikohan tämä linkki jo täällä?
http://www.bebes.fi/tietoa_aitiydesta/imetys/bpa_tiedote.html

Lopussa oli mm. listaa turvallisista merkeistä. Ja muutenkin hyvää perustietoa asiasta.
 
ajja
Varovaisuus on hyvästä, mutta ei kannata seurata jokaista huhua. BPA:n vaikutuksista ei olla yhtä mieltä, mutta joidenkin mielestä se voi aiheuttaa jotain, mutta siitäkään ei olla yhtä mieltä mitä. BPA:sta on kuitenkin kokemusta 50 vuoden ajalta elintarvikkeiden kanssa, joten ihan hirveä myrkky se ei voi olla.

Olen hiukan perehtynyt muovin lisäaineisiin ja niitä tuntuu olevan kahta sorttia: ne, joiden haitat tunnetaan ja ne, joita ei ole tarpeeksi tutkittu. Haittojen tutkiminen perustuu yleensä rottakokeisiin, joissa eläimet saavat yhä suurempia annoksia kunnes haittoja ilmenee. Kokeet antavat viitteitä siitä, mihin runsas ja pitkä altistuminen voi johtaa, mutta ei vielä anna selvää kuvaa, missä raja menee. Pitää muistaa, että vesikin tappaa ja suola on vielä pahempi myrkky.

Jokainen voikin nyt sitten yrittää olla viisas ja valita lapselleen joko tunnetun uhan tai tuntemattoman. En kuitenkaan suosittele, että keittää vettä polykarbonaattipullossa ja juottaa sen lapselle. BPA:n liukneminen on nimittäin runsasta kuumassa. Toisaalta jos pullon keittää kuumassa vedessä, jonka heittää pois, vähenee pullossa jäljellä oleva BPA ja siten pulon voisi olettaa olevan turvallisempi kuin pakasta vedetty.

 
elekää peljätkö
Tämä on vanha ketju, mutta koska aivan varmasti aiheuttaa huolta monelle, pakko vastata tänne vielä.

Niinkuin eviran sivuilla kerrotaan, rotta- ja hiirikokeiden tuloksia ei voida pitää suoraan verrannollisena ihmiseen johtuen BPA:n erilaisesta käyttäytymisestä ihmisen ja jyrsijän aineenvaihdunnassa. Tästä syystä on täysin perusteltua, ettei EU:ssa rajoja ole hysteerisenä lähdetty tiukentamaan samalla lailla kuin USA:ssa.

Heikentyneen hedelmällisyyden syiksi on myös epäilty tiukkojen boksereiden käyttämistä, juomaveden ja elintarvikkeiden sisältämiä hormonipitoisuuksia (esim. estrogeeni) sekä, loogisesti, lasten hankkimisen siirtämistä vanhemmalle iälle. Ihan heti en lähtisi BPA:ta laskeneesta hedelmällisyydestä syyttämään, ainakaan merkittävissä määrin. Syöpää aiheuttaa vaikka mikä ympäristössämme. Sienissä on edelleen jäämiä Tsernobylin laskeumasta, monen meidän lapsuudessa poltettiin vielä tupakkaa sisällä lasten läsnäollessa, suurin osa Suomessa syötävistä kaloista sisältää raskasmetalleja, ennen käytettiin yleisesti lyijymaalia kohteessa kuin kohteessa, asbesti oli yleisessä käytössä, autoissa ei ollut katalysaattoreita... Suurin syy syöpädiagnoosien lisääntymiseen on varmastikin yleinen eliniän nousu.

BPA:ta on tutkittu paljon. Mielestäni eviran tietoihin ja suosituksiin voi luottaa, koska ne perustuvat useisiin tieteellisiin tutkimuksiin. Kuten moni muukin on ketjussa ilmaissut, ei näitä kaikkia "näkkileipä aiheuttaa syöpää" uutisia kannata niin tosissaan ottaa. Kyse on kokonaissaannista, joka tavallisen ihmisen elämässä ei ole lähellekään näitä eläinkokeissa annettuja.
 
dfsd
1 PET polyeteenitereflataatti esim. isot limsapullot, fleeceasut
2 PE-HD polyeteeni- high density esim. ämpärit, mehupullot
3 PVC polyvinyylikloridi esim- putket
4 PE-LD polyeteeni low density esim. muovipussit
5 PP polypropeeni esim. narut, rasiat, laitteiden osat
6 PS polystyreeni mukit, styroksi
7 muut muovit

polykarbonaatti on muu muovi jota käytetään myös dvd-levyissä, suojakilvissä, sähkö ja elektroniikkalaitteissa ja autojen etuvaloissa
 
Picou
Mikä näistä olisi turvallisin käyttää, ettei myrkyllisiä aineita liukenemaan juomapulloissa? Esimerkiksi töihin juomapullo, kotona vesikannu, juomamukit ym.

Lasi, posliini vai teräs?
 

Yhteistyössä