Hae Anna.fi-sivustolta

vaatteiden värjäys

Viestiketju osiossa 'Askartelu ja käsityöt' , käynnistäjänä paita värjäykseen!, 20.10.2007.

 1. hei,

  mietiskelin, että eikö olekin olemassa sellaisia värinappeja, joilla voi värjätä vaatteen esim. laittamalla vaatteen pesukoneeseen pyörimään värinapin kanssa? en itse viitsisi laittaa taloyhtiön koneeseen värjäytymään, joten onko kellään kokemusta, voiko sellaista värinappia käyttää ihan liuottamalla vaatetta jossain sankossa värinapin kanssa? miten hyvin yleensäkin nuo värit tarttuvat vaatteisiin ja irtoaako sitä väriä sitten pesukoneella pestäessä miten paljon?

  kiitos paljon vinkeistä.
   
 2. Ninu Vierailija

  Juu kaupasta löytyy pesukoneessa värjäämiseen oma värinsä. Sellainen hieman isompi pahvipakkaus. Näillä värjääminen suhteellisen helppoa. Tarvitset pakkauksen lisäksi suolaa. Ja värjäämisen jälkeen kannattaa pestä esim. koneellinen lakanoita, jotta mahdollinen koneeseen jäänyt väri ei pilaa muita vaatteita.
  Ne napit joista mainitsit vaativat korkean värjäys lämpötilan. Äitini on värjännyt ihan sangossa niin että on kuumentanut veden ensin ja sitten kaatanut sen sankoon värin kanssa. mutta pääosin tällainen värjäys tulisi tehdä liedellä jotta lämpötila saataisiin pidettyä korkeana tietyn aikaa. Tämä yleensä kiinnittää värin parhaiten, mutta harvoja vaatteita voi pestä 60 asteessa. Yleisesti itse pesen värjätyt vaatteet käsin, sillä mielestäni värin pitävyys ei ole kovin hyvä. Tämä kannattaa siis ottaa huomioon, samoin se että kone väri maksaa noin 7 euroa eikä se riitä kuin yhden kahden koltun värjäämiseen.. tällaista tuli näin äkkiä mieleen :)
   
 3. artenomi Vierailija

  Riippuu tietenkin tuotteesta, mitä värjäät. Jos kyseessä on jotakin paksua ja isoa, se on hankalampaa, samoin jos kyseessä on sekoite- tai tekokuitu varsinkin, ei välttämättä värjäänny,Dylon on vanha värimerkki. Nykyään Dylonia on kahta sorttia, näitä vanhanajan nappeja ja sitten paketti, joka on pesukoneväri. Sangossa värjääminen on vaikeaa, jos haluat tasaisen värjäystuloksen, tulee helposti "batiikkia". Eli sen välttämiseksi värjätään tosi väljässä vedessä ja liikutellaan koko ajan tekstiiliä liemessä, varsinkin värjäysprosessin alkuvaiheessa.
  Lopputulos ei ole niin kestävä, koska lämpötila on riittävän kuuma liian lyhyen aikaa. tai värjääntyy vain vähän. Luonnonkuidut sensijaan värjääntyvät hyvin ja viskoosi.
  Kattilassa värjäys mahdollistaa väriliemen tasaisen lämpötilan riittävän pitkäksi aikaa.
  Dylonin pesukoneväripakettilla voit värjätä varmasti taloyhtiönkin koneessa, peset värjäyksen jälkeen vaikkapa mustia koneellisen, tai pyörität koneen tyhjänä jollain lyhytohjelmalla, jotta mahdolliset värijäämät huuhtoutuu pois.
  Ensimmäiset pari pesua värjäyksen jälkeen varmasti irtoaa epäkiinnittymätöntä väriä, joten pese tuotos erikseen.
  Kotikonstein värjätty väri on ihan ok jonkinaikaa, mutta haalistuu ajanmyötä.
  Kerro, mitä olet värjäämässä ja mitä materiaalikoostumusta.
   
 4. Jenniina Uusi jäsen

  liittynyt:
  26.06.2006
  Viestejä:
  22
  Saadut tykkäykset:
  0
  Mä olen käyttänyt Nitor pesukonevärejä, mm. pyyhkeiden värjäämiseen. Ja koskaan ei ole pesukoneeseen jäänyt väriä... tai siis tiiviste on värjääntynyt hiukan, mutta yhtään väriä ei ole lähtenyt muihin vaatteisiin seuraavissa pesuissa, vaikka en ole konetta tyhjänä pessyt. Värjäyksen jälkeen pesen ne heti kerran, se puhdistaa koneen ja vaatteen. Suraavissa pesuissa ei mulla ole koskaan lähtenyt väriä.

  http://www.piresma.fi/koti/nitor.shtml
   
 5. Suunnittelin värjääväni vaaleanpunaisen paitani keltaisella, jotta siitä tulisi jota kuinkin oranssin värinen (koska inhoan vaaleanpunaista...). Paita on 100 % viskoosia, eli oliko se juuri viskoosi, mihin väri tarttuu hyvin? Kiitos kaikille vinkeistä ja neuvoista.
   
 6. Riksukas Vierailija

  Itse olen värjännyt Dylonin wash&dye-värillä onnistuneesti. Käyttö on helppoa; paketti vaan pesukoneeseen avattuna ja pesuohjelma pyörimään. Ainankin tämä kyseinen väri sopii viskoosille, puuvillalle ja pellavalle, sekä osalle sekoitekankaista.
   
 7. anne_hopo Vierailija

  Dylanin wash&dry odottaa minullakin testausta.
  Sain sen maksutta testattavaksi hopottajista (hopottajat.f), suosittelen tutustumaan, jos olet kokeiluista kiinnostunut.

  Wash & Dye sisältää sekoituksen väriainetta, suolaa ja pesuainetta, joten pistät vain värjättävän tekstiilin pesukoneeseen. Eli enää ei tarvitse muistaa ostaa erikseen sitä suolapakettia. Tämä on kylläkin pesukoneväri, mutta Dylonilla on myös yksittäisiä värinappeja käsinvärjäykseen. HIeman sotkuistahan se saattaa olla, mutta ihan hauskaa. Varo polttamasta itseäsi kuumalla vedellä!

  Onnistumiseen vaikuttaa mm kankaan määrä (lue paketuista minkä verran yhdellä paketilla/napilla väriä riittää - jos sinulla on enemmn värjättävää väri jää hennommaksi), kankaan oma sävy ja kuviot (värioppi kannattaa kerrata), kankaan laatu (mm puuvilla värjääntyy hyvin, monet tekokuidut eivät). Yllätyksen voi tuoda myös sauma- ja napinläpilanka: ne ehkä eivät värjäännykään vaikka kangas värjääntyy !

  Parissa ekassa pyykissä väriä saattaa irrota hieman, joten ne kannattaa pestä ilman herkkiä seuralaisia.

  Kokemukseni mukaan viskoosi värjäytyy kohtalaisen hyvin (se valmistetaan puuselluloosasta) jos sitä ei ole kovasti käsitelty ja jos ompelulangat ovat samaa ainetta. Polyesterin värjäyksen kannattaa suosiolla unohtaa.

  Lue enemmän kangasväreistä: http://www.transmeri.fi/index.phtml?s=222
   
 8. artenomi Vierailija

  Joo, kyllä se sangossa värjääminen on huonoin vaihtoehto. Saattaa tulla vielä epätasainen tuloskin ja tosiaan paljon epäkiinnittynyttä väriä, kun lämpötila ei ole oikea riittävän kauaa. Pesukonevärjäys hyvä tai sitten vanha iso kattila ja liedellä.

  Tota, jos värjäät vaaleapunaisen keltaisella, luulenpa että lopputulos on persikka. Ota ihan reilusti oranssi väri, jolla värjäät. Ja jos keksit pesukoneen jossa voit sen tehdä, keksi kaapista vielä mukaan joku toinenkin vaate, kun väri riittää muistaakseni puoleen kiloon. Itse käytin juuri tuota wash&dye- pussia. Värjäsin blazerin ja pvl- housut ja hyvä tuli. Värivaihtoehdot taitaa olaa tuosta vaan vähäiset.
   
 9. Hei.

  Haluaisin tietää seuraavan asian: onko kenellekään käynyt niin, että itsevärjätystä vaatteesta on lähtenyt väriä muihin päälle oleviin vaatteisiin esim. vesisateen aikana? Minulla oli kerran nimittäin villatakki (ei ollut itsevärjätty), joka pilasi lempipaitani vesisateen takia.

  toivon kovasti vastausta!
   
 10. Hei.

  Haluaisin tietää seuraavan asian: onko kenellekään käynyt niin, että itsevärjätystä vaatteesta on lähtenyt väriä muihin päälle oleviin vaatteisiin esim. vesisateen aikana? Minulla oli kerran nimittäin villatakki (ei ollut itsevärjätty), joka pilasi lempipaitani vesisateen takia.

  toivon kovasti vastausta!
   
 11. WhiteToBlue Vierailija

  Värjäsin pellavaiset valkoiset kesähousut tummansinisiksi. Pesin ne pesukoneessa ennen värjäystä. Housuihin jäi paljon isoja vaaleampia laikkuja. Valkoisessa kankaassa niitä ei huomannut ollenkaan, mutta sinisessä ne korostuivat kamalan näköisesti -> housut menivät pilalle. Ompelin niistä kesäkassin, : )
  Näinkin voi joskus käydä.
   
 12. mie vaa xD Vierailija

  elii... onks jotai muuta keinoo värjätä vaatteita ku pistää pesukoneesee ja käyttää niit nappei jne..?
   
 13. Mirette Vierailija

  mie vaa: Itse en ainakaan tiedä muita konsteja, paitsi vaatteiden maalauksen, mutta se ei kyllä ole pesunkestävää. :p

  Ja sitten mulla olisi kysymys: oletteko värjänneet kirjavaa, kuviollista puuvillaa? Onko lopputuloksessa näkyneet ne vanhat kuviot? Itse haluaisin värjätä vihreän hameeni keltaisilla ja ruskeilla kuvioilla tummanruskeaksi, mutta pelottaa, että alla olevat värit antavat kukin tummanruskean kanssa oman sekoituksensa niin, että kuviot näkyvät jotenkin oudon haaleina ja erisävyisinä, vaikka haluaisin ne peittoon. Mitä luulette, onnistuuko vai menisikö metsään?

  Kiitos jos joku osaa auttaa!
   
 14. Joskus värjännyt Vierailija

  Vanhat kuviot jäävät väkisin näkyviin, mutta se ei välttämättä ole huono asia. Jos värjäät tummanruskealla, hameestasta tulee tummanruskea, mutta keltainen antaa ruskeaan oman sävyn ja ruskeat kuviot tulevat tosi tummanruskeiksi. Toisaalta, jos vaate ei ole nyt mieluisa, niin hirveästi ei ole hävittävää. Veikkaan, että jos väristä tulee tasainen kuvioista tulee hienot.

   
 15. minnaaa Vierailija

  voiko viskoosi-elastaanisekoitteisen topin värjätä? jos voi niin millä tuotteella onnistuisi parhaiten.
   
 16. Silkkiperhonen Uusi jäsen

  liittynyt:
  26.01.2007
  Viestejä:
  116
  Saadut tykkäykset:
  0
  Todennäköisesti housuissasi on ollut jokin happaman aineen aiheuttama väritön tahra, joka on muuttanut kankaan pH-arvoa. Tällaiset tahrat eivät välttämättä lähde pesussa, eikä väriaine tartu niihin.

   
 17. Silkkiperhonen Uusi jäsen

  liittynyt:
  26.01.2007
  Viestejä:
  116
  Saadut tykkäykset:
  0
  Korjaan vielä edellistä viestiäni sen verran, että itse tahra voi lähteä, mutta tahrakohdan pH-arvo muuttuu yleensä pysyvästi.

   
 18. artenomi Vierailija

  Viskoosi värjäytyy hyvin kotikonsteissa, mutta elastaaniin ei väri tartu, joten vaalentaa tuotteen sävyä tai/ja tekee pinnasta kirjavahkon. Pääsääntöisesti kuviollisissa kankaissa värjäystulos on edelleen kuviollinen, ainakin muutaman pesun jälkeen varjot näkyy. Muiden vaatteiden värjääntyminen käytössä taas johtuu juurikin siitä mainitsemastani epäkiinnittyneestä väristä, eli värjäyslämpötilassa tai ajassa tms. ollut jotain häikkää, jolloin tosiaan osa väristä on kiinnittymätöntä. Eli muulla konstilla, kuin wash&dye kannattaa vaate pestä värjäyksen jälkeen ennen käyttöä.
  Muistakaa myös, että usein vaatteen tikkauslanka on polyesteriä tai jotain, joten ei värjäänny.Tosin esim. Blazerini vaaleisiin tikkauksiin toimi ihan kivasti piirtoheitintussi, heh.
   
 19. MCS Vierailija

  Voiko paitaa värjätä(vaaleansinisestä esim. harmaaseen), jos paidassa on printattu kuvio? Värjäytyykö kuvio samalla, vai hylkiikö kuvion materiaali väriä?
   
 20. Hjelp Vierailija

 21. sävy vs aste Vierailija

  Violetista ei taida saada vaaleahkon ruskeaa mitenkään...
  Ruskeahan syntyy sekoittamalla punaista ja vihreää, oranssia ja sinistä tai keltaista ja purppuraa... eli periaatteessa ruskean elementit sinulla on, mutta tummasta ei saa oikein vaaleaa...

  Googlaa värioppi hakusanalla, ja selvittele vaikka vesikokeiluin mitä sinun tulee sekoittaa saadaksisi haluttu värisävy!"
   
 22. Lenune Vierailija

  Heis! Olisko kellään kokemusta ihan puuvillan värjäämisestä? Luulisi puuvillan värjäytyvän helposti, onko näin? Itsellä on maastokuvioiset jo jonkinverran haalistuneet housut, jotka haluaisin nyt värjätä mustiksi, mutta mietityttää, jääkö maastokuviot näkyviin mustassakin. Ja jos näin kävisi, auttaisiko uudelleen mustalla värjääminen tummentamaan mahdollisesti vaaleammiksi jääneitä kohtia?
   
 23. nakki. Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  22.12.2007
  Viestejä:
  14 169
  Saadut tykkäykset:
  38
  Puuvillahan värjäytyy hyvin.
  Kuviollinen jää nyös kuviolliseksi, eli et saa niistä tasaisen mustia. Mutta tuleehan niistä siistimmän näköiset.


  No, välähtihän miulle yks juttu, entisen värin poisto, jos kangas sallii, se näkyy niissä pesumerkinnöissä. Ja sitten värjäys.
   
  Last edited: 07.02.2010
 24. luultavammin... Vierailija

  Puuvilla värjääntyy hyvin.
  Erittäin suurella todennäköisyydellä kuvio heijastuu läpi, useammankin värjäyskerran jälkeen, sillä kuvio lienee tehty aika tujuilla aineilla ja kotivärit eivät kauhean tujuja ole.
   
 25. Kallista. Vierailija

  Dylonin koneväreillä on ihan hyviä tuloksia puuvillan värjäämisestä mutta ämpärissä huljutellen väristä tuli epätasainen ja hyvin haalea (lämpötilakin oli varmaan väärä...).
  Omasta mielestäni väripaketin hinta on melko kova (yli 7 e ja suolat vielä päälle), joten en kyllä ihan mitä tahansa paitaa viitsisi ruveta värjäämään. Saati sitten että ensin ostaisi värinpoistoa ja sen päälle vielä värjäys.

  Värjäily olisi mukavaa, mutta omalla kohdallani tosiaan kallista (verrattuna tämän päivän valmisvaatehintoihin).
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti