vadelmien syönti

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Silkkimaki
  • Ensimmäinen viesti Ensimmäinen viesti
S

Silkkimaki

Vieras
Höh taas ruokapohdintaa. Miksi ulkomaiset pakastevadelmat on kiellettyjä, mutta tuoreita saa syödä? Siis nyt kun on noita ihania vadelmia myynnissä ja mietin että onko ne nyt ok. Kysyin neuvolasta ja täti sanoi että saa syödä ulkkari vadelmia ja mansikoita. Kysyin etttä miksi ei sitten pakastevadelmia. Ei selvästikään tiennyt, kun selitti että ehkä se sulamisprosessi jotenkin.. Siis tietty kuumennettuna saa mut en tosiaan halua noita tuoreita vadelmia alkaa keitellä. Onko kellään oikeeta tietoa tästä? Miksei ulkolaiset mansikat sitten oo listeriariski kun voihan niissä olla multaa, tai yhtälailla suomalaiset mansikat, eihän kukaan kai pese mansikoita.
 
Heippa!

Meidän kaupungin sivuilla lukee näin: "Ulkomaiset pakastevadelmat tulee kuumentaa kiehumispisteeseen 2 minuutin ajan ennen käyttöä Noro-virusinfektiovaaran takia."

Eli en usko, että tuoreissa marjoissa mitään on, päinvastoin, tuoreet marjathan luulis terveellisiä olevan :) Ja tuo sama kuumennusohjehan koskee myös esim. pakastevihanneksia, koska niissä on muuten se listeriariski.
 
Onhan se virus niissä marjoissa jo ennen pakastamista ja pakastaminen vaan ei tuhoa sitä. Ja jos niistä sitten saa jonkun ripulin tai mahataudin, niin mitä sitten? Johan tässä tuli yksi mahatauti sairastettua ihan ilman vadelmia. Eihän se ole sikiölle vaarallinen. En kyllä tajua tätä vadelmajuttua en sitten millään..
 
Näistä tulee vähän mieleen se tapaus, kun kaveri matkusti USA:ssa lentokoneella 2 viikkoa terrori-iskujen jälkeen, siellä oli ruokailuvälineinä muovinen veitsi ja metallinen haarukka. Että niinkuin sillä haarukalla ei sais vahinkoa aikaiseksi... On aika hankala keksiä mikä esimerkiksi mansikoissa olisi erilaista kuin vadelmissa, niistä ei kai vain ole todettu mitään tapauksia. Ei löydy minulta ainakaan vastausta näihin kysymyksiin, pohdin tuossa itsekin juuri pakastepuolukoiden turvallisuutta...
 
Virukset pääsevät marjoihin saastuneen veden välityksellä. Pakastaminen säilyttää virukset hengissä ja tartuntakykyisinä. Jos marjat käytetään sulatuksen jälkeen sellaisenaan tai ainoastaan niitä lievästi kuumentaen, eivät virukset tuhoudu

Myös muiden ulkomaisten pakastemarjojen kuumennusta suositellaan jos niitä tarjoillaan riskiryhmiin kuuluville kuten vanhuksille, lapsille tai henkilöille, joiden vastuskyky on heikentynyt.

eli tää oli kopio tuolta eviran sivuilta, neuvolan ohjeet eivät aina ole ajantasaiset. Mietin muutenkin että onko Suomen neuvolan ruokasuositukset "hysteerisia", sisko odottaa esikoistaan Itävallassa ja siellä ohje on että syö kaikkea mitä mieli tekee! nimenomaan käsketään juomaan yrttiteetä joka suomessa on ns. kiellettyjen listalla. Listeriakin on muuten kinkkinen, "kielletään" tuorejuustot mutta vihanneksia saat syödä pestyinä, jos kerran listeria häviää vain kuumentamalla? eli periaatteessa salaattikin pitäisi keittää???
 
Ymmärrän, että marjoissa saattaa olla riski, mutta miksi ihmeessä vain pakastemarjoissa? Tätä taisi alkuperäinenkin kysyä, siis käytännössä: miksi ulkomaalaiset marjat ovat vaarallsia pakasteena, mutta eivät muka tuoreena torilta ostettuna?

Ihmettelen myös, miksi suomalaiset marjat ovat muka ylivertaisia ulkomaalaisiin verrattuna? Kai sitä listeriaa Suomenkin maaperässä on ja marjoissa sattaa olla sitä multaa... Onko vaikka Ruotsi ulkomaa tässä suhteessa? Siis Tukholmanmatkalla ei kannata ostaa mansikoita, mutta Helsingissä ovat turvallisia?
 
Alkuperäinen kirjoittaja Silkkimaki:
Onhan se virus niissä marjoissa jo ennen pakastamista ja pakastaminen vaan ei tuhoa sitä. Ja jos niistä sitten saa jonkun ripulin tai mahataudin, niin mitä sitten? Johan tässä tuli yksi mahatauti sairastettua ihan ilman vadelmia. Eihän se ole sikiölle vaarallinen. En kyllä tajua tätä vadelmajuttua en sitten millään..

Joo-o, jos marjoissa on virus, on se tosiaankin siinä jo ennen pakastamista. Siksihän sitä kuumennusta suositellaan.

Jos Noro-virus nyt ei sikiölle ole vaarallinen, on se kuitenkin helposti tarttuva ja leviävä tauti, josta helposti syntyy epidemia. Eli eihän sitä nyt uhallaan kantsi itselleen hankkia ;o)

Eviran sivulla oli myös mainittu, että suositellaan kuumentamista myös muille ulkomaisille marjoille. Ei siis välttämättä pelkästään vadelmille. Ja eihän virus itse marjasta ole lähtöisin, vaan likaisesta vedestä, jolla marjoja on käsitelty.

Eli jos nyt ulkomaisia pakastevadelmia ostat, suosittelen kuumentamista. Niin tekisin itsekin. Tai etsisin käsiini kotimaisia marjoja. Tuoreista marjoista en paniikkia ottaisi, varsinkin jos alkuperämaa on tiedossa (Itä-Euroopan maat ovat olleet niitä yleisimpiä Noro-viruksen alkuperämaita).

Kohta tulee onneksi kuitenkin kotimaiset puhtaat marjat markkinoille, joten huoli pois :o) Ilolla saadaan syödä oman maan mansikoita ja myöskin mustikoita sekä niitä vadelmia!


 
Mut mistä näitä tietää! Tulee virus jos tulee... Jos on noin hirmu epäilevä olo, että pakastevadelmien kuumennus on huuhaata, niin sama kait noita on syödä sit vaikka jäisenä mielin määrin. Jos tulee Noro-virus, niin so what, yks mahatautihan se vaan on muiden joukossa :D Eli kait oman tunnon mukaan ja maalaisjärjen kanssa voi syödä mitä vaan kohtuullisissa määrin! Eiks se näin loppujen lopuks meekin? :o) No panic!
 
KAIKKI MARJAT JA VIHANNEKSET on pestävä myös kotimaiset, joku kysyi että ei kai kukaan mansikoita pese. Olen kakarana ollut mansikan-, ja vadelmien poimijana ja eipä siellä kovin suurta hygieniaa ylläpidetty. Siis siellä olivat kerätyt marjat ulkosalla laatikoissa ja sieltä suoraan lähtivät torille ja myyntipisteisiin. Pellolla oli romaanit ja muut ulkomaalaiset meidän suomalaisten lisäksi, kuka tietää kaivoiko joku nokkaansa ennen poimintaa vai kävikö kakalla ja tuli pellolle käsiään pesemättä? Tai kävikö tallikissa kyhnyttämässä itseään laatikon kulmaan?
 
no empa ole moisesta kuullutkaan ja yritan sentaan olla aika tarkkana sen suhteen mita raskaana syon... pakastevadelmia sulatan ihan tosta vaan ja laitan jugurttiin ja puuroon mm, ei taalla mitaan kieltoa siita ole ainakaan...

tuoreet aina huuhtelen kyllakin, mutta mita se huuhtelu edes taitaa auttaa, lahteeko silla kaikki pahikset pois aina marjoista??

nim. espanjalaisia tuoremustikoita juuri tuokkosen syonyt
 
Alkuperäinen kirjoittaja koittaaymmärtää;9098988:
Ymmärrän, että marjoissa saattaa olla riski, mutta miksi ihmeessä vain pakastemarjoissa? Tätä taisi alkuperäinenkin kysyä, siis käytännössä: miksi ulkomaalaiset marjat ovat vaarallsia pakasteena, mutta eivät muka tuoreena torilta ostettuna?

Ihmettelen myös, miksi suomalaiset marjat ovat muka ylivertaisia ulkomaalaisiin verrattuna? Kai sitä listeriaa Suomenkin maaperässä on ja marjoissa sattaa olla sitä multaa... Onko vaikka Ruotsi ulkomaa tässä suhteessa? Siis Tukholmanmatkalla ei kannata ostaa mansikoita, mutta Helsingissä ovat turvallisia?


Suomessa listeriaa valvotaan tuotantolaitoksissa todella tarkkaa. Tuotantolaitos on velvoitettu itse tarkkailemaan bakteerien ja virusten määriä. Ulkomailla marjat ennen pakastusta saastuvat VEDESTÄ jos ovat saastuvinaan. Suomessa tuotannossa käytetty vesi on puhdasta, toisin kuin muualla maailmassa. Tottakaihan marjoissa yleensäkin on riski, niin kun KAIKISSA muissakin elintarvikkeissa ja raaka-aineissa, nämä riskit vaan eivät ole merkittäviä. Kyllähän ympärillämme on koko ajan bakteereja ja patogeenejäkin. Infektiivinen annos on asia erikseen ja siksi Evira ehkä on suosituksen antanutkin... Marjoista on joku sairastunut ja niissä on siis ollut infektiivinen annos patogeenejä.

Luulen, ettei näillä nyt tarkoiteta tukholman marjoja... Mutta alkuperämaa on pusseissa ilmoitettu ja äsken ostamissani Puola.
 
Pellolla oli romaanit ja muut ulkomaalaiset meidän suomalaisten lisäksi, kuka tietää kaivoiko joku nokkaansa ennen poimintaa vai kävikö kakalla ja tuli pellolle käsiään pesemättä?


Eli romaanit (ehkä samalla muutkin kotoisat vähemmistöt, kuten saamelaiset, suomenruotsalaiset, homot ja punatukkaiset) ja muualla kuin Suomen rajojen sisäpuolella syntyneet kaivaa nenäänsä selkeästi suomalaista kantaväestöä useammin ja välttää käsien pesemistä? OK. Tämä oli hyvä tietää.
 
Viimeksi muokattu:

Yhteistyössä