Hae Anna.fi-sivustolta

vähäsuolainen ruokavalio

Viestiketju osiossa 'Erityisruokavaliot' , käynnistäjänä barca2000, 21.05.2013.

 1. barca2000 Vierailija

  Olen joutunut toistaiseksi hyvin vähäsuolaiselle ruokavaliolle. Esimerkiksi broileriruoat uppoavat chilin, curryn ja yrttien voimalla, mutta keitot ja kalaruoat ovat ongelmia.
  Olisiko kenelläkään uusia ideoita, miten kalaa pystyisi maustamaan muuten kuin tillillä ja sitruunalla syötäväksi ilman suolaa?
  Ja keitot maistuvat todella litkulta, kun ei pysty lisäämään edes kasvisliemikuutiota. Ideoita?
   
 2. makua ruokaan Vierailija

  Pippureita, tuoreita ja kuivattuja yrttejä, oliiviöljyä, valkosipulia ja sipulia.
   
 3. Uuno Niskalaukaus Uusi jäsen

  liittynyt:
  25.01.2011
  Viestejä:
  620
  Saadut tykkäykset:
  0
  Vähäsuolainen ei tarkoita suolatonta, joten laita se suola sellaisiin ruokiin mihin sitä "vaaditaan" ja jätä valmisruoat ja muut "piilosuolat" syömättä.
   
 4. Barca2000 Vierailija


  Siis"vähäsuolainen" tarkoittaa kohdallani käytännössä suolatonta. Kysymykseni koski nimenomaan sitä, millä ruoasta voi tehdä syötävää ilman "vaadittavaa" suolalisäystä, kuten juustoraastetta gratiinin päällä tai maustekastikkeita.
  Yrtit ja pippurit ovat hyvä yleisratkaisu. Onko jollakin mielessään, millä kasviksilla tai yrteillä keitosta saa täyteläisemmän makuisen?
   
 5. Jees Vierailija

  Lipstikka korvaa suolan keitoissa.
   
 6. Barca2000 Vierailija


  Kiitos, jees. Muistelin, että on jokin erityismauste korvaamaan suolaa mutta en muistanut lipstikkaa.

  Muuten tiedoksi kaikille pullukkatyypeille: niukkasuolaisen ruokavalion mukavana sivuvaikutuksena on ollut painon tasainen putoaminen. Arveren sen johtuvan kahdesta syystä: kun ei syö suolaa, ei nestettäkään kerry turvotuksiin asti. Ja tietenkin toinen on se, ettei suolatonta ruokaa viitsi syödä enempää kuin että nälkä lähtee.
   
 7. hauska ajatus Vierailija


  Tämä oli päivän paras! Totta puhut. Täytyykin kokeilla suoaltonta ruokaa dieettinä. Tosin ainakin vähäsuolaisuuteen tottuu, joten ihan määrättömästi tällä keinolla ei laihdu. Hyvän alun saa kuitenkin!
   
 8. Uuno Niskalaukaus Uusi jäsen

  liittynyt:
  25.01.2011
  Viestejä:
  620
  Saadut tykkäykset:
  0

  Mitä suolatonta tuo sitten on? Juustoraasteessa on suolaa, maustekastikkeissa on suolaa. Jos kerran voit käyttää piilosuolaa, niin voit käyttää ihan rehellisesti sitä suolaakin.
   
 9. uuno hyvä Vierailija


  Otapa nyt silmä käteen ja lue kunnolla. Ap kirjoitti "ilman vaadittavaa suolalisäystä KUTEN juustoraastetta tai maustekastiketta".
   
 10. Uuno Niskalaukaus Uusi jäsen

  liittynyt:
  25.01.2011
  Viestejä:
  620
  Saadut tykkäykset:
  0
  No, jos kirjoittaja tarkoitti asian kuten sinä sen ilmaisit, niin alkuperäinen neuvoni pätee edelleen. Ilman suolaa ihminen kuolee, joten suolattomasta ruokavaliosta ei voi olla kysymys. Sitä suolaa ei myöskään ole mikään pakko ottaa eineksistä tai muusta valmisruoasta, vaan voi käyttää vähänatriumisia aineksia ja lisätä sitten purkista vähän makua silloin kun ruoka sitä vaatii. Ei tämän pitäisi olla näin helvetin vaikeaa.
   
  Lasted edited by : 23.05.2013
 11. Barca2000 Vierailija

  Uuno hyvä. Sinulla saattaa olla vaikea päivä, ymmärrystä.

  Olen tottunut keskustelemaan aloitetusta asiasta enkä pomppimaan aiheesta toiseen kesken kaiken. Työkokemukseni ja ammattini perusteella myöskään suomen kielessäni ei ole valittamista. Eli se siitä.

  Ja asiaan: tänään lisäsin kalan päälle, piparjuurella maustettua ruskistettua voita ja jopa maistui kala ilman suolaakin. Nopeampi ja vähäkalorisempi tapa on tietysti wasabi. Suosittelen.
   
 12. Uuno Niskalaukaus Uusi jäsen

  liittynyt:
  25.01.2011
  Viestejä:
  620
  Saadut tykkäykset:
  0
  Ja siinä voissakin on suolaa. Kuten myös wasabissa.
   
 13. Barca2000 Vierailija

  Voita myydään myös suolattomana. Wasabia ei normaaleilla makuhermoilla varustettu ihminen pysty syömään kuin hitusen. Ja, kuten sanoin, käytin piparjuurta.
   
 14. suolaton Vierailija


  ruokavalio ei ole mikään erikoisruokavalio.
  meillä ei käytetä suolaa missään ruoassa mutta toki ihan pakosta saa suolaa joistain "valmistuotteista" eli esim. kasviliemikuutioista.
  Kalaa ja mitä tahansa voi maustaa yrttimausteilla.
  Itse käytän runsaasti kuivattuja yrttimausteita joita ostan ulkomailta eli lähinnä Väliemeren alueelta. Toki tuoreitakin yrttejä voi käyttää ja käytän.
  Rakuuna sopii erinomaisesti kalalle ja myös kanalle. keittoihin myös yrttejä, kokeile vaikka tuoretta ruohosipulia.
   
 15. juujuu Vierailija


  Kaikki yrtit korvaavat suolan. En ole käyttänyt suolaa vuosikymmeniin ja meillä ruoka on hyvää.
  Miksi ap on suolattomalla dietillä, sitä en ymmärrä.
  Suola kerryttää nestettä kehoon, se on faktaa. Tulee turvotusta ja varmaan aineenvaihdunta jumiutuu jossain määrin. Suola on täysin tarpeeton, se ei ole mauste, vaan säilöntäaine jota käytettiin etenkin silloin kun ei ollut vielä jääkaappeja eikä pakastimia keksitty.
   
 16. uunolle Vierailija


  Suolatonta voita on saatavana.
   
 17. opettaja Vierailija


  Kehuit kielellisiä taitojasi, mutta viestissäsi on virhe. Sanan piparjuurella eteen ei tule pilkkua joten se siitä itsensä kehumisesta....mutta enemmän ihmetyttää se, että miellät suolan mausteeksi. Sitähän se ei ole.
   
 18. ahas... Vierailija

  aloittaja onkin siis lihava ja yrittää laihduttaa suolattomalla ruoalla. Hmmm.... mutta siihen prosessiin tarvitaan muutakin....
   
 19. hämmästystä... Vierailija


  herättää se että ap on pistänyt itsensä pulleroksi käyttämällä suolaa mausteena.. "arveren" ettei hän tiedä ravinto-opista paljon mitään , ei myöskään ruoanlaitosta. Noita uusavuttomiahan tietysti on nykyaikana.
  Kun on totuttanut itsensä isoihin suolamääriin, siitä on tullut makutottumus, josta on vaikea päästä eroon. itse en kyllä haluaisia syödä suolalta maistuvaa ruokaa lainkaan.
  Suola tunnetusti sitoo nestettä mutta lihavuuteen on kyllä muita, paljon painavampia syitä. Ylensyönti on yksi, herkkujen napostelu toinen.
   
 20. elimistö tarvitsee Vierailija

  Aika monelta on unohtunut pari perusasiaa. Ensinnäkin ap ei ensimmäisessä viestissään puhu suolattomasta, vaan vähäsuolaisesta ruokavaliosta.

  Toiseksi suola on elimistölle elintärkeä aine. Se ei siis ole "vain" mauste tai säilöntäaine. Elimistö tarvitsee natriumia. Tosin se määrä on pieni ja se täyttyy helposti esimerkiksi leivästä ja juustosta yms. Eli ruokaan ei tarvitse elimistön vuoksi lisätä suolaa. Hikoillessa (esimerkiksi kuntoilun tai helteen vuoksi) on hyvä huolehtia nautriumin saannista. Monet vanhukset kärsivät natriumin puutteesta, koska laitosruoka on hyvin vähäsuolaista ja moni ei syö enää esimerkiksi leipää.
   
 21. suolaa... Vierailija


  Minä kanssa olen sitä mieltä jos on täysin ilman suolaa, natrium veressä putoaa ja kohta jalat on kohti taivasta. Mummo oli teholla pari viikkoa kun ei uskonut mitään ja oli suolattomalla, syytä en tiedä, sairaus ei ollut mukana vaan itsepäisyys.
   
 22. tottakai Vierailija


  suolaa saa tarvitsemansa pienen määrän per vrk, mutta mitään suolaisia ruokia ei tarvitse valmistaa.
  Juustosta, leivästä, leikkeleestä saa suolaa ihan riittävästi.
   
 23. jos se Vierailija

  suola olisi mauste, se löytyisi kaupassa maustehyllyltä eli siitä missä on pippurit, kanelit, sitruunapippurit yms. Mutta suola ei ole mauste. Jollain tietysti on kun ei osaa mitään muuta laittaa ruokaansa.
   
 24. Jx Aktiivinen jäsen

  liittynyt:
  03.07.2006
  Viestejä:
  21 101
  Saadut tykkäykset:
  17
  Kyllä sitä suolaa myydään kaupassa siinä mahdollisimman lähellä mausteita.
   
 25. Barca2000 Vierailija

  Olet täysin oikeassa, ylimääräinen pilkku oli "löntivihe". Ilmanko minulla oli aikanaan koulussa huolellisuudessa pelkästään tyydyttäviä numeroita. Hyi minua!

  En minä liian läskikerroksen takia ole erittäin suolaniukalla ravinnolla, vaan lääkärin määräyksestä toistaiseksi. Elämässä sattuu kaikenlaista, ja ne sattumukset tuovat usein mukanaan ainakin tilapäisiä rajoituksia. Mutta hyvällä sietokyvyllä ja jonkinlaisella neuvokkuudella niistä aina selviää.

  Kalan maustaminen rakuunalla oli minulle uusi ajatus, jonka toteutan lähipäivinä. Kiitos vinkistä.
   

Tilaa Ruoka.fi-uutiskirje!

Ruoka.fi-uutiskirje tuo sähköpostiisi usimmat artikkelit, ruokablogit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti