Hae Anna.fi-sivustolta

vähäsuolainen ruokavalio

Viestiketju osiossa 'Erityisruokavaliot' , käynnistäjänä barca2000, 21.05.2013.

  1. Uuno Niskalaukaus Uusi jäsen

    liittynyt:
    25.01.2011
    Viestejä:
    620
    Saadut tykkäykset:
    0
    Ihanko totta? Niin on myös runsassuolaista. Jolloin voimme olettaa, että kun puhutaan voista, niin tarkoitetaan ihan normaalia voita. Ei suolatonta voita, ei kirkastettua voita, ei turbosuolattua voita eikä laktoositonta voita.
     
  2. Barca2000 Vierailija

    Uunosta ja minusta näyttää tulevan ihan jatkuvaa yhteyttä pitäviä kavereita. Sopii minulle, pidän ihmisistä, joilla on erikoinen huumorintaju.

    Uuno hyvä, kysy vain aina rohkeasti, kun et ymmärrä jotakin yksityiskohtaa.Sillä tavalla se maailmankuva laajenee.
     
  3. TuulaI Vierailija

    Ainakin minä maustan ruokani suolalla ja usein myös pippurilla tms mausteilla.
    Toki suolaa käytetään myös säilöntään, mutta en laita sitä sen takia vaikkapa
    lihapullataikinaan, vaan makua antamaan ja silloin se kyllä on mauste.

    Kun ruoka maustetaan ihan tavallisella merisuolalla ja vaikkapa mustapippurilla, tietää mitä syö. Ruokaan ei tule ns piilosuolaa, kuten käyttämällä valmita maustesekoituksia, joissa hyvin monissa on jopa 30-40% suolaa. Myös kaikissa maustekastikkeissa, kuorrutteissa tms on järjetön määrä suolaa.

    Jos ruoan valmistaa suolattomana ja ripottelee vasta lautasella päälle esim. suolankukkaa (hienoa kiteistä merisuolaa), suolan maku tuntuu jo vähälläkin suolamäärällä.
     
  4. Barca2000 Vierailija

    Jos ruoan valmistaa suolattomana ja ripottelee vasta lautasella päälle esim. suolankukkaa (hienoa kiteistä merisuolaa), suolan maku tuntuu jo vähälläkin suolamäärällä.[/QUOTE]

    Tämä on erittäin hyvä neuvo TuulaI:lta. Sopii kaikkien noudatettavaksi, kun päivittäistä suolamäärää taas kehotetaan alentamaan virallisissa suosituksissa.
     
  5. Jx Aktiivinen jäsen

    liittynyt:
    03.07.2006
    Viestejä:
    21 079
    Saadut tykkäykset:
    17
  6. RK Vierailija

    Minäkin jouduin vähentämään suolan käyttöä. En lisää tavallista suolaa enää mihinkään ruokaan, vaan laitan annoksen päälle sormisuolaa. Esim. lihan päälle savusuolaa ja voimakkaan makuisen maustevoin, tai reilusti paistettua sipulia ja erilaisia paprikoita, sekä viimehetkillä raastettua piparjuurta. Kalan päälle sitruuna-aromista. Näin tehden suolaa ei tarvitse laittaa kuin hiukan ja nuo makusormisuolat ovat mielestäni tosi hyviä. Kalan päälle laitan myös limeä tai sitruunaa, sekä tilliä. näitä makukermoja en ole tykännyt koskaan käyttää, vaan jos kermaa käytän, on se perinteistä kuohukermaa. Eikös nämä makukermat ole erityisen suolaisia?

    Yrttejä kasvatan itse ja kokeilen erilaisia variaatioita, eri ruokiin. Munakaskin maistuu tosi hyvälle pelkin yrtein (esim.kirveli, ruohosipuli) ja esim. rouhittua rosepippuria käyttäen.

    Se mikä tässä(kin) keskustelussa ihmetyttää, on tuo nipotuksen määrä. Ihme jankkaamista, mikä mättää? Miksi täytyy tahallaan vääntää ja kääntää toisen sanomia?
     
  7. antisuola Vierailija

    Kannattaa muistaa ne maustesekoituksetkin tarkistaa, osassa on paljonkin suolaa. Curryssa ei taida olla mutta monessa muussa kyllä on. Meillä on pöydällä Herbamare -yrttisuolaseos, joka toki nimensä puolesta jo kertoo, että siinä on suolaa, mutta purkin kyljessä mainostavat, että sopii sellaiselle joka haluaa vähentää suolan käyttöään. Ainesosalistaa lukemalla selviää, että sisällöstä 97% on merisuolaa, ja loput niitä yrttejä. Eipä siinä paljon suolan käyttö vähene.

    Maustevoin mainitsi joku, sillä saa kätevästi makua ruokiin. Siis kun teet sen itse suolattomasta voista, yrteistä, chilistä jne. Kalalle vaikka joku sitruuna-rakuuna-maustevoi.
     
  8. Kirsikka Vierailija

     
  9. höpsötin Vierailija

    olen itsekin hyvin vähäsuolaisella dieetillä.
    Paistamalla kalan hyvin kuumalla pannulla siihen muodostuu karamellimainen kuori.

    Tätä voi edesauttaa voitelemalla kalan ennen paistoa vedellä ohennetulla siirapilla ja lisäämällä siihen hiukan kuivattua selleriä. Inkivääri, valkosipuli ja timjami sopivat hyvin vaalean siirapin kumppaniksi. Tuoretta selleriä voi raastaa vähän mukaan, jos kuivattua ei kaupastasi löydy.

    Kaikenlaiset raikkaat kastikkeet kyytipoikana auttavat: kermaviiliin chiliä, paprikajauhetta, sitruunankuorta, limettiä, appelsiinimehua, balsamicoa, tuoreita yrttejä ,ripaus hunajaa. Sitruksen lisääminen parantaa aromia ja antaa mielikuvan että suolaa on käytetty , koska se happamana makuna kutittaa " suolahermon" kieliä.
    Uunikalaan saa makua valkosipulilla ja sitruunalla maustetusta kreikkalaisesta jogurtista. Suolaa ei kaipaa ja rakenne on sitruunan ansiosta tavanomaista parempi.
     
Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti