Hae Anna.fi-sivustolta

"Väkivaltaa koskevat uhkakuvat vahvistavat eriarvoisuutta"

Viestiketju osiossa 'Ajankohtaista' , käynnistäjänä amanda, 23.03.2020.

 1. amanda Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  21.02.2015
  Viestejä:
  5 933
  Saadut tykkäykset:
  299
  Oli niin hyvä kirjoitus Turunsanomissa että kopioin sen kokonaisuudessaan tänne. Halusin lyhentää sitä, mutta joka sana kirjoituksessa on lukemisen arvoinen ja pois jättäminen olisi artikkelin katkomista pois kokonaisuudesta.

  Anna-foorumi on säästynyt aika hyvin eriarvoisuuden linjalta, jonkin verran toki ollut, mutta vähäistä jos esim. vertaa eräisiin muihin foorumeihin.

  Alla oleva lainaus, kirjoitus, on ajankohtainen, aina ja kaikkialla.

  -------------------------------------
  "Satu Lidman
  Tuija Virkki

  "Ajankohtaisissa keskusteluissa tiettyihin ihmisryhmiin liitetyt väkivaltaiset uhkakuvat peilaavat ja kärjistävät yhteiskunnallista eriarvoisuutta. Meidän on puhuttava väkivaltariskeistä, mutta tämä ei saa johtaa yksinkertaistavaan leimaamiseen, jossa asetamme jo ennestään eriarvoisessa asemassa olevat ryhmät pelkojen, vihan ja ulossulkemisen kohteiksi.

  Erityisesti verkkofoorumien kansalaiskeskusteluissa väkivallan tekeminen yhdistyy monenlaisiin eriarvoisuuden ulottuvuuksiin, kuten etniseen, uskonnolliseen ja kulttuuriseen taustaan sekä sukupuoleen, sosioekonomiseen tilanteeseen ja sosiaalisiin ongelmiin. Tämä on omiaan ruokkimaan vastakkainasetteluita yhteiskunnassa.

  Viime vuosina etenkin muslimitaustaiset miehet on herkästi mielletty potentiaalisiksi seksuaaliväkivallan harjoittajiksi tai terroristeiksi. Näitä mielikuvia on käytetty perusteluna maahanmuuton rajoittamiselle ja turvapaikkapolitiikan kiristämiselle.

  Myös romanit leimataan usein kollektiivisesti valtaväestöä väkivaltaisemmiksi, eikä heitä kohdata yksilöinä. Ympäristölleen vaarallisiksi mielletään samoin esimerkiksi mielenterveys- ja päihdeongelmaiset sekä kouluttamaton kansanosa ja syrjäytyneet, joiden ajatellaan olevan kykenemättömiä hillitsemään aggressioitaan.

  Tällaiset väkivaltaistavat uhkakuvat rakentuvat ennakkoluuloista käsin ja saavat pontta julkisuuteen tulleiden väkivaltatapausten vääristävistä tulkinnoista. Monimutkaisten ilmiöiden taustojen, syiden ja ratkaisujen yksinkertaistaminen johtaa yleistyksiin, jotka eivät edesauta turvallisuutta.

  Perusteettomilla uhkakuvilla ei ole vain eriarvoistavia vaan suorastaan väkivaltaisia seurauksia, mikäli käytämme niitä oikeuttamaan halveksuntaa, epäinhimillistämistä, välinpitämättömyyttä tai kaltoinkohtelua. Niiden kautta ihmisarvo ja ihmisoikeudet näyttäytyvät ehdollisina: ne ansaitaan tai menetetään tiettyihin ihmisryhmiin liitettyjen ominaisuuksien perusteella.

  Nykytilanteella on pitkä historiallinen taustansa. Vuosisatojen ajan esimerkiksi romaniväestön, ei-kristittyjen, seksuaalivähemmistöjen sekä etnisesti erottuvien ryhmien on koettu uhkaavan yhteiskunnan vakautta niin Suomessa kuin muualla Euroopassa. Valtaväestöstä poikkeavien ryhmien toiseuttaminen yhdeksi ongelmalliseksi joukoksi on vahvistanut valtaväestön moraalista ylemmyydentunnetta. Näillä keinoin ei kuitenkaan olla onnistuttu luomaan väkivallatonta ja vakaata yhteiskuntaa.

  Nykyään syrjintä on kielletty lailla, mutta menneiden aikojen kaiut kuuluvat yhä merkittävämmäksi keskusteluareenaksi muodostuneessa sosiaalisessa mediassa. Se toimii tahattomien ja tahallisten väärinymmärryksien kasvualustana, kierrättäjänä ja lietsojana. Käsitykset väkivallan lisääntymisestä ja tähän kytkeytyvät pelot ovat usein yhteydessä myös niin sanottujen vaihtoehtoisten tietolähteiden käyttöön rikostiedon lähteenä.

  Väkivaltaa koskevien mielivaltaisten uhkakuvien ei tule olla väline poliittisten päämäärien edistämiseksi. Keskeinen kysymys onkin, miten onnistumme katkaisemaan eriarvoisuutta vahvistavien uhkakuvien kiertokulun siten, ettei tämä vaienna puhetta tosiasiallisista väkivaltailmiöistä.

  Meidän on tunnistettava erilaiset väkivaltariskit ja etsittävä keinoja niiden torjumiseksi. Esimerkiksi kunniaan liittyvä väkivalta ja seksuaaliväkivalta ovat vakavia, tehokkaita toimia vaativia ongelmia. Niiden olemassaolon tunnustaminen ei kuitenkaan saa johtaa rasismiin tai yksioikoisuuteen: emme voi varmuudella päätellä yksilön ulkonäön tai taustan perusteella mitään hänen asenteistaan ja aikomuksistaan.

  Emme tarvitse oletuksia ja uskomuksia, vaan tietoa ja ratkaisukeskeisyyttä. Mielipiteet eivät ole faktoja. Julkisessa keskustelussa tulee aiempaa rohkeammin nähdä väkivaltailmiöt osana historiallisesti muodostuneita ja nykyhetkessä monin tavoin ylläpidettyjen valtasuhteiden kokonaisuutta.

  Ulossulkemisen ja osoittelun sijaan tulee rakentaa kuuluvuuden tunnetta niiden kohdalla, jotka syystä tai toisesta elävät yhteiskunnan marginaalissa. Tämä ei tarkoita väkivallantekojen ja uhan väheksymistä, vaan päinvastoin niiden moniulotteisempaa ja ratkaisukeskeisempää tarkastelua."

  (Dosentit Satu Lidman ja Tuija Virkki työskentelevät tutkijoina Koneen säätiön rahoittamassa tutkimushankkeessa ”Yhteiskunnallisten eriarvoisuuksien väkivaltaistavat tulkinnat”.)

  -
  - https://www.ts.fi/mielipiteet/aliot...koskevat+uhkakuvat+vahvistavat+eriarvoisuutta
  -
   
 2. vierailija Vierailija

  Koneen säätiö elättää näitä naisia pupeltamaan tekstiä josta saa rahaa. Luotanko rahahananaisiin vai kenties poliisiamk:n tekemään tutkimukseen jossa rasismia esiintyy ryhmien sisällä toisiaan vastaan. Kantaväestöllä ei heidän peleihinsä ole asiaa.
   
 3. vierailija Vierailija

  Listasta unohtui rasismi ja ennakkoluulot blondeja kohtaan: heitä pidetään tyhminä ja yksinkertaisina.
   
 4. vierailija Vierailija

  Tai lihavia ihmisiä, heitä syyllistetään terveydenhuollon kustannuksista ja heitä vältellään koska vievät kuulemma kahden ihmisen paikan.
   
 5. vierailija Vierailija

  Amanda:
  "Oli niin hyvä kirjoitus Turunsanomissa että kopioin sen kokonaisuudessaan tänne. Halusin lyhentää sitä, mutta joka sana kirjoituksessa on lukemisen arvoinen ja pois jättäminen olisi artikkelin katkomista pois kokonaisuudesta."

  Mitäpä tähän lisäämään. Kirjoitus oli todella syvältä luotaava ja oikeaan osunut joka kohdiltaan. Niin hyvä, että piti ottaa talteen. Ihmeen hyvin osattu kiteyttää näin monisyinen asia. Hyvä, ettet lyhentänyt koska ymmärsit joka sanan merkityksen kokonaisuuteen.
   
 6. amanda Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  21.02.2015
  Viestejä:
  5 933
  Saadut tykkäykset:
  299
  Ennakkoluulo, syrjintä ja rasismi

  Ennakkoluulo on järjetön tunne henkilöä tai ryhmää vastaan, joka perustuu yleensä stereotypioihin.

  Syrjintä on, mitä tapahtuu, kun ennakkoluuloista tulee toiminta. Sana kuvaa sitä, mitä tapahtuu, kun henkilö kieltää toiselta henkilöltä työn rodun tai uskonnollisen vakaumuksen vuoksi. Voit itse syrjiä ketä tahansa henkilöä tai ryhmää, jos sinulla on valtaa tehdä se henkilölle. Valkoinen voi syrjiä mustia, ja mustat voivat syrjiä valkoisia, jos esimerkiksi haastatellaan toista työnhakijana.

  Rasismi puolestaan kuvaa syrjiviä rakenteita, jotka ovat institutionalisoituneita ja nähdään "normaalina" koko kulttuurissa. Se perustuu ideologiseen uskoon, että "rotu" on jollakin tavalla parempi kuin toinen "rotu". Se ei ole yksittäinen syrjivä henkilö, vaan koko väestö toimii sen rakenteissa, jotka tekevät vaikeaksi olla syrjimättä.
  "Rasismin" ilmiö löytyy siis valkoisesta, länsimaisesta, kulttuurista kohti mustaa,
  mutta ei päinvastoin.


  Päinvastaista rasismia ei olemassakaan juuri tuon takia että tummat ihmiset ei ole mahtiasemassa jotta kykenisivät syrjimään ja olemaan rasistisia valkoisia kohtaan. Historia jo osoittaa että näin on.
  -
   
 7. vierailija Vierailija

  Tämä on täyttä sontaa. Mistä tällainen teksti on kopioitu.
   
 8. amanda Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  21.02.2015
  Viestejä:
  5 933
  Saadut tykkäykset:
  299
  Tämä on oma kirjoitukseni, en ole sitä mistään kopioinut, mutta olen lukenut aikaisemmin paljon rasismin syrjiviä rakenteita, esim. USAssa.
  En tidä kuinka vanha tai nuori vierailija on...
  ...mutta minä olen tutustunut perin pohjin rasismiin USAssa jo siihen aikaan kun mustat järjestyivät monet heistä liikkeeseen, "Black Panther". Luin heidän ideologiaa ja heidän taistelusta saadakseen samat arvot kuin valkoinen USA. Luin paljon kirjallisuutta jota he itse oli kirjoittanut ja näin ollen sain hyvän kuvan mitä he ajatteli, miten he toimi ja mitä he halusi ja miltä tuntui olla instituutisen rasismin uhri.
  ...luin myös valkoisten näkemystä mustista ja mite he kohteli mustia ja minkä takia.
  USAsa ion edelkleenkin intituutinen rasismi vallassa, sen takia niin paljon on mustia ja latinoja vankiloissa, sillä heitä laki ja poliisi kohtelee edelleenkin eri tavalla, paljon kovemmin ja syrjivästi, mitä valkoisia rikollisia.
  ...kannatta lukea aiheesta enemmän ja tutyústua rasismiin, rasismiin joka on kiinni yhteiskunnassa edelleenkin, enemmän tai vähemmän, riioouen tietenkin eri valtioista, sillä missään ei ole samalla tavalla. Jokainen altio luo itselleen oman systeemin jos rasismia haluavat harrastta.
  Esim. Suomessa ja Ruotsissa rasismi ei esiinny samalla tavalla kuin USAssa, sillä meidän valtiot haluaa samanarvoisuutta kaikille.
  Sen sijaan insituuttinen rasismi on edelleenkin eräitten kansalaisten keskuudessa ja he hyvin avoimesti puhuu siitä eräillä foorumeilla ja blogeilla ja jotkut menevät niin pitkäölle että esim. pohjoismaiset rasistit kokoontuu yhdessä ja miettii miten voisivat olla enemmän rasistisia, sillä laki on heitä vastaan, mutta ei ei siitä välitä
  -
   
 9. vierailija Vierailija

  Älä valehtele, sinä et kykene tuollaista tekstiä tuottamaan vrt tekstit mitä täällä on. Tuo on jotain painettua länsimaalaisvastaista propagandaa jostain omista lähteistäsi.
   
 10. vierailija Vierailija

 11. vierailija Vierailija

  Äsken ei viestit tulleet läpi. Tuo Rasismin määritys-teksti ei ole omaa tekstiäsi, koska et edes ymmärrä mitä institutionaalinen tarkoittaa, olet kopioinut sen jostain omista hämäristä lähteistäsi. Luoja tietää, kuka niitäkin on rahoittanut, Saudi-Arabia?
   
 12. amanda Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  21.02.2015
  Viestejä:
  5 933
  Saadut tykkäykset:
  299
  Minä en ala epäilemään vierailijan kirjoituksia jostakin muualta lainatuksi :)
  Vierailija luulee että en tiedä rasismista mitään ja että jos ei tiedä niin että silloin valehtelen ja lainaan tekstiä muualta yrittäen syöttää sitä omanani :)
  Epäluulo minua kohtaa ei pure eikä satuta minua, olen siihen sen verran tottunut teinistä lähtien jotta kaikkeen tottuu, kaikki syytökset mitä päälleni laitetaan, painan usein villasella, unohdan ne ja menen eteen päin, sillä tiedän että se ei kannata alkaa itseään puolustelemaan luulottelojoita vastaan.
  Luulottelijat saa rauhassa luulotella mitä haluavat minusta.
  Kuten äsken kirjoitin, olen seurannut USA rasismia Black Panther ja Angela Davis ajoilta saakka, erittäin tarkkaan ja monet kirjat olen aiheesta lukenut ja omistan ne kirjat edelleenkin, ovat kirjahyllyssäni :)
  Taistelin verbaalisti esim. Angela Davisin vapauttamisen puolesta yli kaksi vuotta. Ja Angela vapautettii vankilasta kovan internationell kamppanjan kautta.
  Minulla on lapsesta lähtien ollut kiinnostus taistella rasismia vastaan.
  Olen myös omakohtaisesti jounut pitämään puoliani rasisteja vastaan, kauan sitten.
  Minun elämäntylni on aina ollut puolustaa heitä joita muut pitää vähemmän arvoisina jollakin tavalla.
  Siinä ei ole mitään ihmeellistä, jokaisella on omat toimintansa yhteiskunnassa.
  On vapaus valita polkunsa.
  Tätäkään ei kenenkään tarvitse uskoa ;) En etsi ihmisiä jotka alkaisi uskoa minuun, kirjoitan vain silloin tällöin myös omista kokemuksistani, on tapani tehdä niin.
  -
   
 13. vierailija Vierailija

  Perustelu? Lähde?
   
 14. vierailija Vierailija

 15. vierailija Vierailija

  Tummat ihmiset ovat enemmistönä ja mahtiasemassa omalla mantereellaan, esim. Afrikassa, missä löytyy rasismia muita kuin mustia kohtaan.
   
 16. amanda Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  21.02.2015
  Viestejä:
  5 933
  Saadut tykkäykset:
  299
  Valkoiset imi mustien, tummien maita monien vuosien ajan ja alisti asukkaita, älkää unohtako sitä.
  Esim. valkoiset imi luonnonrikkauksia Afrikasa, olivat valta-asemassa siellä ja olivat olevinaan parempia kuin mustat.
  -
   
 17. vierailija Vierailija

  Ja mustat "imee" nyt valkoisia vastaanottamalla avustuksia sen sijaan että yrittäisivät nousta jaloilleen ja tulla omillaan toimeen. Aasialaiset nosti itsensä eivätkä jääneet avustuksia kerjäämään.
   
 18. amanda Tunnettu jäsen

  liittynyt:
  21.02.2015
  Viestejä:
  5 933
  Saadut tykkäykset:
  299
  Noo, valkoiset jotka kollonnisoi Afrikkaa, opetti mustille miten rasismi toimii ;)
  -
   
 19. vakituinen Vierailija

  Mielenkiintoista. Copypastasin tämän lauseen:

  Googleen ja kappas, sehän veikin yhden lisähaun jälkeen tänne:
  https://seetha.vuodatus.net/

  Kokeilkaa.

  Ainoat johtopäätökset; Amanda:
  1) Valehtelit sanoessasi, että teksti on omaasi -tai-
  2) Tiedämme nyt, kuka todellisuudessa olet.
   

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti