Hae Anna.fi-sivustolta

Vaeltamassa Gran Canarialla -16, osa I

Viestiketju osiossa 'Yleistä matkailusta' , käynnistäjänä Paavo ja Tuula, 08.02.2016.

 1. Paavo ja Tuula Jäsen

  liittynyt:
  09.11.2009
  Viestejä:
  87
  Saadut tykkäykset:
  27
  Olimme tammi-helmikuun vaihteessa 2016 kahden viikon lomalla Gran Canarialla Maspalomasissa.  1. vaellus:


  Korpela nro 20: AYACATA – LA COLETAN TASANNE – (ROQUE NUBLO) – LA CULATA – TEJEDA


  Kohtuullinen tai vaativa reitti, kesto 5,5 tuntia. Nousua 580 m, laskua 860 m.  Emme löytäneet Ayacatan kylästä reitin lähtöpistettä Korpelan kirjan mukaan. Olimme kuitenkin ladanneet reitin gps:sään, jonka avulla reitin alku löytyi helposti.(Aivan alussa kirjan ohje poikkeaa muutaman sata metriä gps-reitistä.) Lähdimme nousemaan loivaa rinnettä talojen ja viljelysten keskellä. Reitillä on hyvät opasteet, joten jatkossa olisimme selvinneet vaikka ilman ohjeita. Kylän jälkeen noustaan Rogue Nublon polun lähtöpaikalle, La Coletaan, melko jyrkkää polkua pitkin. Parkkipaikalla oli jo autoja ja ihmisiä lähdössä nousemaan Roque Nublolle. Me olimme käyneet siellä edellisellä matkallamme, joten emme lähteneet nousemaan huipulle. Jatkoimme matkaa kohti Tejedaa La Culatan kylän kautta. Polku laskee jyrkästi kohti La Culataa. Kylä ja vastapäiset vuoret näkyvät melkein koko laskeutumisen ajan kauniisti.


  Mantelipuut kukkivat tähän aikaan kauniisti pitkin rinteitä. Kukkien terälehdet alkavat jo tippua ja pienessä tuulessa leijailevat polulle kuin lumihiutaleet. Nuokkukäenkaalit kukkivat myös ja osittain kanarianvanavalvatit. Me emme tunnista kuin pienen osan kasveista, mitä polkujen vierellä kasvaa. Saavuimme pieneen La Culatan kylään, missä on muutama baari lähinnä turisteja varten. Kävelimme kylän läpi ja lähdimme sieltä rotkon pohjan kautta Cruz de Timagatan suuntaan. Polku nousee kylän jälkeen vuoren rinteille ja siellä on koko kävelyn ajan kauniit näköalat alas laaksoon ja vastapäiseen vuoristoon ja sen pieniin taloryppäisiin. Muutamia muitakin vaeltajia oli liikkeellä lämpimässä ja aurinkoisessa säässä. Emme poikenneet Cruz de Timanagan näköalapaikalle ennen laskeutumista Tejedaan. Ensimmäiseksi vaellukseksi reitillä oli haastavuutta jaloille aivan riittävästi, joten lähdimme suosiolla laskeutumaan jyrkkää polkua pitkin Tejedaan. Polun varrella on runsaasti kukkivia mantelipuita, joita ihailimme matkalla. Lopulta polku laskeutuu Tejedaan.


  Meillä oli 2 t aikaa ennen bussin lähtöä, joten poikkesimme kylän baarissa. Vaellus oli erittäin onnistunut maisemien ja mukavien polkujen vuoksi. Pituutta sille tuli GPS:n mukaan 11,2 km, nousua 673 m ja laskua 841 m. Vaellusaika oli 3 t 55 min ja lisäksi taukoja 1 t 50 min. Päivälle tuli kuitenkin pituutta, koska menomatka Ayacataan kesti 1,5 t ja paluumatka 2 t.
  2. vaellus:


  Korpela nro. 27: DEGOLLADA DE LA ALDEA – INAGUA – DEGOLLADA DE LA ALDEA

  (Reitti löytyy myös Landscape- ja Rotherin kirjoista.)
  Pituus 14,5 km, kesto 6 tuntia. Taso vaativa; kaksi vaativaa nousua, 300 m ja 450 m, laskua yli 700 m.


  Degollada De La Aldea - solasta, johon jätimme auton, näkee kahteen suuntaan alas laaksoihin. Yläpuolella on huikean korkeat kallioseinämät, joiden päälle kiipeämme päivän aikana.


  Aikaa kuluu n. 1,5 tuntia kiipeämiseen ensimmäiselle etapille, tasaiselle kallioalueelle. Näköala on huikea alas kiemurtelevalle tielle kohti San Nicolasta. Tie laskee koko ajan alaspäin ja me nousimme ylöspäin, joten lopulta autot näyttävät kovin pieniltä. Sen jälkeen alkaa reilut kaksi tuntia kestävä, melko tylsä, kävely kiemurtelevaa soratietä pitkin. Kävely vaatii ”tylsyysvaihteen” päälle, sillä tien varrella ei ole juuri mitään mielenkiintoista nähtävää. Loputtoman kävelyn jälkeen saavuimme tasanteelle, josta Inagua vuorta kiertävä polku lähtee.


  Seuraavan 1,5 tunnin ajan kävellään jyrkänteen reunuksilla, missä on hyvä polku. Näköalat alas Tasarten kylään ja vastapäisille vuorille ovat uskomattoman jylhät ja kauniit. Nautiskelimme näköaloista tämän etapin ajan. Lintujen laulua kuuluu jonkin verran männikössä, mutta muita eläimiä emme tavanneet tai kuulleet. Ihastelimme korkeita kallioseinämiä ja mäntyjä, jotka kasvoivat tanakasti jopa kallionkoloissa.


  Paksu puu oli kaatunut polun yli ja katsoimme, että alapuolelta ei pääse jyrkänteen vuoksi menemään. Yläpuolelta olivat ketterät ihmiset ohittaneet puun, mutta me ryömimme sen ali, kuten moni muukin oli tehnyt. Reput pois selästä, polvilleen ja kyyryyn; sillä tavalla pääsimme tukin ohi. Tämä osuus reitistä oli oikea maisemien ilotulitus, jonka vuoksi kannatti tehdä tämä vaellus.


  Loppumatka autolle palataan samaa reittiä, mistä aamulla tulimme. Autolle päästyämme katsoimme GPS:n lukemat, jotka olivat paljon suuremmat kuin kirjassa mainitut. Kilometrejä tuli peräti 20, nousua 1007 m ja laskua 978 metriä. Aikaa meni 7 t 50 min, josta pysähtymisiä 1 t 50 min.


  Sää oli koko päivän helteinen ja aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta.
   
 2. minnamarina Vierailija

  Hei!

  Oletteko laittaneet kuvia vaelluksesta nettiin? Kiinnostaisi nähdä.

  Itse olin tänä vuonna vaihteeksi Teneriffalla, tammikuun loppupuolella. Ilmat suosivat vaelluksia. Anagassa mentiin Punta del Hidalgosta Las Carbonerakseen ja Gagachicosta kiivettiin San Juan del Reparoon ja takaisin. Otettiin viikon matkalla vain kaksi vaellusta.
   
 3. minnamarina Vierailija

  Löysinkin linkin kuviin. Artenara on myös tuttu paikka: patikoimme sinne viime vuonna Cruz de Tejedasta.
   
 4. vierailija Vierailija

  Hei,

  Tämä vaellus kiinnostaa itseäni. Korpelan oppaassa mainitaan kuitenkin kohta, jossa kuljetaan kallionkielekkeellä lyhyt pätkä siten, että vasemmalla on jyrkkä rotko. Kiinnostaisi tietää, selviytyykö lievästi korkeanpaikankammoinen reitistä.

   
 5. Paavo ja Tuula Jäsen

  liittynyt:
  09.11.2009
  Viestejä:
  87
  Saadut tykkäykset:
  27

  Hei!
  Melko kapea ja huimaavakin se pätkä on mutta täysin turvallinen. Me nautimme huimaavista näkymistä. Emme usko, että sinulle tule ongelmia tuon paikan suhteen mutta vaikea sitä on toisen puolesta tietää varmasti.

  Laitan linkin galleriaamme. Katso Gran Canaria ja sieltä kansio 25.11.2008. Siellä on kyseisestä paikasta pari kuvaa niin voit itse päätellä miltä vaikuttaa. (Silloin emme lukeneet ohjetta tarkasti vaan harhauduimme Inaquan huipulle menevälle reitille eli koko lenkki jäi kiertämättä ja jouduimme palamaan ajan puutteen vuoksi samaa reittiä takaisin, koska olimme liikkeellä bussilla. Mutta virheen korjasimme sitten v. 2016 ja kannatti. Hieno reitti.)

  Linkki: https://tuulanjapaavon.galleria.fi/kuvat/

  Vaellusterveisin Tuula ja Paavo
   
  Last edited: 17.09.2018

Tilaa Annan uutiskirje!

Annan uutiskirje tuo sähköpostiisi uusimmat artikkelit, testit ja kilpailut.

Kaikki kentät ovat pakollisia
Luonnos tallennettu Luonnos poistettu

Jaa tämä sivu

Alibi
Anna
Deko
Dome
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti